понеделник, 15 март 2010 г.

Вариации на тема "Тирамису със зелен чай"





На вашето внимание предлагам един различен вариант за тирамису. Зеленият чай Matcha е фин и нежен на вкус. Изключително популярен и модерен в днешно време в кулинарията. С него се правят не само сладкиши,а и солени ястия,различни винегрети и дресинги и т.н. С други думи ... подходящ е за всичко,не само за японските чайни церемонии. Такъв чай в София вече можете да намерите в едно мъничко,но страхотно заредено магазинче за подправки на ул."Иван Асен II №9. Там ще намерите и всякакви други глезотии ... посетете го,няма да съжалявате.


Това,което ще ви предложа всъщност не е и някаква нова рецепта за тирамису,а по-скоро няколко идеи за оформяне на десерта по различен начин. И така ....


Продукти

1 пакет бишкоти (савоярди)
500 г маскарпоне
100 г захар
3 яйца
1 ванилия
1 ч.л.зелен чай Matcha

суров шамфъстък
1 пакетче желатин
ягоди
зелен чай за поръсване

Приготвяне

* Отделете белтъците и ги разбийте на сняг. Прибавете постепенно половината от захарта и продължете да разбивате докато се стопи напълно.

* Разбийте сиренето с останалата захар,ванилията и жълтъците. Внимателно прибавете избитите белтъци и смесете двата крема с лопатка.

* Разтворете чая в топла вода и ако желаете леко подсладете на вкус.

В общи линии това е. Оттук нататък подредете тирамисуто в чаши. Аз го направих по няколко различни начина ....

На горната снимка бишкотите са леко потопени в чаената отвара и са поставени на дъното и в средата на чашата. Между тях има крем ,който пък е поръсен по средата и отгоре със зелен чай. Това си е класическия вариант на този десерт.




На дъното на тази чаша има много ситно смлян шамфъстък,примесен с натрошени бишкоти. Поляти са с чай. Следва крем и накрая желе.








Тази е подредена в следния ред : на дъното и най отгоре има пласт желиран зелен чай (всъщност това е прецедената отвара,в която се потапят бишкотите). По средата е маскарпонето. Част от него си е бяло,а другото е оцветено в светло зелено с малко чай.








Тук виждате крем,а по средата натрошен шамфъстък,примесен с малко чай. Зеленият чай в случая е поръсен навсякъде по крема,но не е разбъркан.







На дъното на чашата са потопени в чай бишкоти, крем и накрая завършек с желе.










Вариант - зелен крем,бял крем,отново зелен и накрая всичко гарнирано с шамфъстък.






И накрая един много свеж вкус - пресни ягоди,маскарпоне и натрошени ядки,смесени с чай.







Това е моето предложение към вас за един по-различен крем. Опитайте,много е свежо и вкусно.

9 коментара:

  1. Изкусителка такава...всичките са чудни и искам да ги изям до едно....с шам-фъстък, без шам-фъстък, наред ..
    С усмивка
    мария

    ОтговорИзтриване
  2. Йолиии ,великолепни са ...приказни чашки ...Красота :) Толкова нежни и изящни ...

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, че зеленичко и красивичко :)
    А в това магазинче наистина е много приятно човек да пазарува (съвсем наблизо ми е до работата) и това се дължи до голяма степен на очарователно милото момиче :)

    ОтговорИзтриване
  4. Отново оригинално предложение, Йоли!
    Красиво и вкусно :)

    Поздрави и успешна седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Невероятно разнообразие!
    Йоли, страхотна си - всичките вариации изглеждат много, много вкусно :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Не е перфектно, а както винаги топло, красиво и препьлнено с обич. :)

    Толкова е хубаво, че те има Йоли!

    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотни са ,Йоли!
    Поздрави!
    Краси

    ОтговорИзтриване
  8. Всички вариации са чудесни! Цялата идея е страхотна!

    ОтговорИзтриване
  9. аз май ще съм единствената, дето не харесва шам-фастък :)

    С удоволствие бих го отделила обаче и похапнала коя да е от чашките:)
    Чудесни са, Йоли! Както всичко, сътворено от твоите ръце.
    Аз благодаря за дантелките от сусам, втора вече поред ги правя, свършват за отрицателно време :)

    Прегръдка :)

    ОтговорИзтриване