петък, 12 март 2010 г.

Сусамени дантелки





Продукти

1 1/2 ч.ч.захар
1 ч.ч.сусам
3/4 ч.ч.брашно
1 с.л.настърган пресен джинджифил
1/2 ч.ч.прясно изцеден лимонов сок
1/2 ч.ч.стопено масло

Приготвяне

* Смесете сухите съставки, добавете течните и джинджифила и разбъркайте с лъжица.

* В тава, покрита с хартия за печене сипвайте малки купчинки от сместа с чаена лъжичка. Оставете поне 3 см разстояние между тях, тъй като при печене тестото се разлива. Изпечете бисквитките в загрята на 170*фурна. Изпичат се много бързо , внимавайте да не ги прегорите. Ако желаете да им предадете някаква форма ги извийте на точилка докато са още топли. Може да ги оставите и като кръгчета. Тези сладки се овлажняват бързо и омекват. Най-добре е да ги приготвите в деня, в който ще ги консумирате.

Преди да сложа сусама разделих сместа на 3 части. В едната сложих бял сусам, в другата бял сусам и зелен чай Matcha , а в третата черен сусам. Можете да оцветите дантелките и със сладкарски бои. Но каквото и да правите общото количество на сусама трябва да е 1 ч.ч. Бисквитките са подходящи за гарнирате на кремове и сладоледи.да ви е сладко!






12 коментара:

  1. Много са красиви и оригинални :)

    Поздрави,
    Галка

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни са, Йоли!
    Разкошни цветни дантелки!
    Голяма майсторка си :))
    Слънчев уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Много са красиви, истински дантелки!

    ОтговорИзтриване
  4. Йоли,
    изключително нежни и фини -
    впечатляваща идея!
    Страхотна си!
    Поздрав, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. E, и за мен не останахА, а?! :-D

    Йоли.. как ти хрумват винаги вкусни и оригинални идеи? Поздравявам те, мила!

    :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Прави ли се нещо по-особено, за да станат на дантелки или те сами си стават мрежести?

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря приятели. Много сте мили всички.

    Нищо по-различно не съм правила от това,което вече написах в блога.Като се изпекоха първите бисквитки ми заприличаха точно на дантелки и затова и така ги именувах.Но като си помисля .... белият сусам като количество беше повече от черния.И стана наистина на дантелки.Ако разгледате внимателно снимките ще видите,че бисквитите с черния сусам не са толкова "дупчести".което ме кара да мисля,че по-гъста смес е по-добре за целта. Аз написах рецептата както си е в оригинал и нищо не съм променяла. Но да си призная сусама си го сложих "на око".Пак беше около 1 ч.ч.,но явно белият е дошъл в повече от черния.Това мога да кажа.Успех с плетенето на дантели.

    ОтговорИзтриване
  8. уникалнно вдъхновяващ вид имат ... ще ги пробвам

    ОтговорИзтриване
  9. Успях, изплетох ги :)
    Два пъти дори вече за два дни.
    Черния сусам не ни е любим, а белия ми беше леко препечен за сусамки. Та не хвана много зеления цвят на мачата.
    Естественото първата доза докато уцеля разстоянието ги начупих.
    После кой да си играе на точилка, просто извадих хартията с дантелките и навих на руло, когато изстинаха бяха готови, завитички.
    Ето ги

    Много, много хрупкави и невероятно ароматни от лимона!
    Прегръдка за вкусните сусамени дантелки!

    ОтговорИзтриване
  10. akwaflorel,опитай ги,наистина са хрупкави и интересни. Благодаря ти за коментара.

    Пепи,голяма си бързачка. Толкова ти е добра идеята за навиването на хартията,никога не бих се сетила.Непременно ще се възползвам от това,много е хитро!!! Да ти кажа,зеленият чай,който ти пратих не е с много наситен зелен цвят.Аз правих бисквитките с чай от магазинчето,за което вече писах.Техният е по-зелен.И друго ... аз ги пекох по-малко,оставих ги по-белички. Благодаря ти мила.Да ви е сладко.

    ОтговорИзтриване
  11. Цитат: "Да ти кажа,зеленият чай,който ти пратих не е с много наситен зелен цвят"
    Знаех, си, че съм прекарана :)

    Йоли, тези са кафеникави не от препичане, а защото имах само печен сусам.
    Когато правих втората доза имах вече суров сусам, но пак станаха съвсем бледоликозелени. Явно е от вида на чая щом казваш.
    Но за снимка нямаше от тях - разпределих ги в три торбички и на всекиму по една :)

    ЦелуФки :)

    ОтговорИзтриване