петък, 26 март 2010 г.

Шоколадови Великденски яйца






Наближава един от най-хубавите празници, обичан и почитан от всички хора по света. Разнообразието от кулинарни идеи е огромно и аз тази година съм се спряла на шоколадовите яйца. Те също могат да бъдат в различни варианти ... големина, украса, пълнеж.... Представям ви яйчицата, които направих за да зарадвам близките си приятели за предстоящите празници. Това не е толкова рецепта, колкото идея. Дано ви се хареса. Весели празници на всички.







За да направите шоколадови яйца са ви необходими пластмасови или силиконови форми и стопен на водна баня шоколад. За работа с шоколад съм писала и друг път. Може да прочетете това тук. Ползвайте бял,черен и млечен шоколад за по-разнообразни яйца. Белият шоколад можете да оцветите в различни цветове със сладкарски бои.

Стопете шоколада и намажете с него формичките като ползвате четка. Направете достатъчно дебел пласт шоколад за да може да се извади лесно без да се счупи. Оставете ги в хладилника докато шоколада се втвърди добре.







Извадете половинките яйца от формичките и ги поставете върху някаква купичка или чашка. Ако желаете напълнете ги с нещо .... шоколадови трюфели, дребни бонбони, захаросани ядки, сушени плодове .... и т.н. Използвайте въображението си.








След това намажете краищата с малко стопен шоколад. Не се притеснявайте, ако той леко потече навън.

Похлупете намазаната половинка с другата такава и притиснете внимателно. Отстранете излишния шоколад с пръст и загладете. Оставете сглобеното яйце за няколко минути в хладилника за да се стегне. 







Това е всичко. От тук нататък украсата е във ваши ръце. Можете да изрисувате яйцата, да ги гланцирате с бои, да ги направите мраморни или релефни като използвате цветен шоколад, който да положите върху вече твърдите яйца с тънък шприц....вариантите са много. Когато рисувате върху яйцата винаги слагайте гумени ръкавици. В противен случай шоколада ще се размекне от топлината на ръцете ви и боите ще се размажат по него.

Дано ви допадне идеята. Тези яйчица са дребен, но фин подарък за близките ви хора.














.

17 коментара:

  1. Прекрасни са, Йоли!

    Шапка ти свалям, приятелко!

    И те прегръщам сърдечно :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Уаа,страхотни са Йоли! Ако не бях видяла снимките стъпка по стъпка, а само първите, през ум нямаше да ми мине, че са шоколадови и правени на ръка, вълшебница си ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли,
    впечатляващи са -
    празнични, оригинални и много красиви!
    Страхотно изпълнение!
    Хубав, слънчев и цветен уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Йоли,
    както винаги са прекрасни!
    Поздравления, скъпа приятелко
    и слънчев, пълен с пролетно настроение, ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Направо са страхотни. С такива яйца кой няма да заобича празника... :)

    ОтговорИзтриване
  6. И на мене ми останаха очите в тези яйца. Идеята е страхотна!

    ОтговорИзтриване
  7. Невероятна идея! Мога ли да попитам къде могат да се намерят такива формички за яйца?

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви от сърце. Радвам се,че ви хареса идеята. Наистина това е един много специален празник и си заслужава да си го направим още по-красив.

    Анонимен,можете да намерите всякакви формички за яйца в магазина на ул."Кадемлия"6 в кв.Редут в София.Преди няколко дена ги получиха.На снимките,които съм показала най-долу има мънички яйчица и едни по-големи,пак шарени.Те са правени във форми,купени от въпросния магазин.А релефните рисувани яйца ... формичките за тях ми донесе моят приятел Драго от Германия. Тук такива не съм виждала.Също е вариант да се поръчат форми от интернет,но ми се струва,че вече ще е късно за доставката.

    ОтговорИзтриване
  9. Йоли, страхотни са шоколадовите яйца :)) Как ги съхраняваш и за колко време издържат (ако не се изядат ;))? Направих миналата седмица бонбони с подобни формички. Шоколадът беше блестящ първия ден. Оставих ги в затворена кутия в шкаф и шоколадът побеля на следващия ден и повърхинстта стана леко грапава. Пълнежите бяха нутела, шокалодов и бял крем от твоите раирани палачинки и кокосов пълнеж.Оставих няколко да видя колко време могат да стоят и вече са тръгнали да хващат мухъл...:о

    ОтговорИзтриване
  10. Приказни са яйцата, Йоли!
    Пъстри, шоколадови и създават страхотно празнично настроение.

    Слънчев и усмихнат празничен уикенд :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте и ДимитранаЧестит Великден игри
    много красива.



    Имам много Надявам се, че изписани правилно !!!! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Миле,пълнежът ти не е подходящ за шоколадови бонбони.Затова не могат да стоят много време на стайна температура.Трябва в хладилника да ги държиш,ако ще ги пълниш с кремове.Ти каза,че си темперирала шоколада преди това.Това е добре.Значи не е в това причината.Не сменяй рязко температурата ... от студено на топло и обратно.За друго не се сещам.

    ОтговорИзтриване
  13. Йоли, всяка идея и ястие, предложени от теб, са оригинални, красиви, точни като пропорции и изключително успешни. Посрещала съм с гости с ястия, приготвени почти само по твои рецепти, успехът винаги е бил абсолютен. Благодаря!
    А тези яйца сякаш не са докосвани от човешка ръка. Страхотни са.
    Желая ти хубав празник утре!

    ОтговорИзтриване
  14. Йоли, и идеята и изпълнението са много красиви, имаш златни ръце! А блогът ти е невероятен източник на вдъхновение.

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ви мили приятели.Весели празници ви желая.Бог да е с вас.

    ОтговорИзтриване