събота, 8 май 2010 г.

Сладкиш Вахау




Продукти

блат

4 яйца
140 г захар
50 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
50 г ситно натрошен натурален шоколад или шоколадов чипс
3 с.л. галета
140 г смлени бадеми
1 ванилия

крем

500 мл пълномаслена сметана
120 г захар
3 ч.л. нес кафе
1 ванилия

Приготвяне

* Разбийте на пухкав крем яйцата и захарта. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията и го смесете с галетата и шоколада. Прибавете го към яйчната смес и накрая добавете и бадемите.

* Покрийте дъното и стените на тортена форма с хартия за печене. Сипете вътре тестото,загладете и изпечете в предварително загрята на 180*фурна.

* Разбийте сметаната и захарта на твърд сняг. Прибавете кафето и ванилията и разбийте още малко докато кафето се разтвори напълно.

* Разрежете хоризонтално блата на две части и сипете половината крем между тях. Останалият крем шприцовайте отгоре и гарнирайте сладкиша с кафе или какао.






Благодаря на Драго за превода на рецептата. Сладкиша е много лек и вкусен, подходящ за следобедното ви кафе.Аз направих два отделни сладкиша от това количество. На снимките виждате,че от едната част блат и половината крем се получава чудесен сладкиш. Рецептата е от книга на др.Йоткер.

27 коментара:

  1. Миличка,
    много лек и вкусен сладкиш :)
    А песничката, която звучи, докато чета я харесвам много!
    Усмихнати поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Еха, как примамващо е парченцето от снимката... :)

    Йоли, благодаря ти за тави рецепта!

    ОтговорИзтриване
  3. Много лек, приятен и вкусен сладкиш!
    Защо се казва "Вахау" ?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви момичета,много се радвам,че ви хареса сладкишчето.А наистина приятния дъх на кафе,съчетан с бадемите и шоколада в блата е едно неустоимо изкушение.

    Що се отнася за името,ще оставя на Драго удоволствието да ви го обясни.

    ОтговорИзтриване
  5. Ооо... много ми допада крема!

    Йоли, чуден е сладкишът! А кремчето.. ще се прави! Да видим кога.. ;-)

    Прегръдки и :-)))

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря Йоли! Благодаря ти първо за насладата от това изпълнение! :)

    А за Вахау мога само да кажа, че е един ландшафт в долна Австрия в долината на Дунав между градовете Мелк и Кремс, който през 2000 г. е приет в листата на UNESCO за световно културно и природно наследство!

    Така казва поне Википедия и освен това, че ударението пада на последната гласна. :)

    http://de.wikipedia.org/wiki/Wachau

    Сладкиша се казва всъщност "Wilde Wchau" / "Диво Вахау".

    Не зная точно защо, но с доста голяма убеденост смея да предположа, че произлиза просто от тази небезизвестна област.

    Това което обаче с абсолютна сигурност зная е, че всичко което докосне Йоли, се превръща в една слънчева приказка и в един истински празник за всички сетива и душата! :)

    Благодаря ти още веднъж вкусно! Гордея се толкова с тебе! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Разкошен сладкиш, Йоли! И на мен ми хареса снимката на парченцето и музикалният съпровод :-)

    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  8. Направих вчера този сладкиш. Беше писала, че от дозата стават два броя, но явно тортената ми форма е по-голяма и блата стана тънък. Инача е много вкусен. А крема е страхотен, но явно захарта ми е дошла малко. Усеща се нес-кафето и леко горчи. Не че не го изядоха - не се видя - но си вземам бележка за следващия път.
    Ина

    ОтговорИзтриване
  9. Ина,да,категорично от дозата стават два сладкиша.Тънки разбира се,около ... един пръст дебелина.С други думи,просто са като подложка,но на снимката ясно се вижда това.Лично аз така предпочетох,да са по-тънички.Не обичам дебели и тестени сладкиши.Тортената ми форма е е стандартна и наистина от това тесто изпичам 2 тънки блата.Просто много добре разбивам яйцата със захарта и внимателно прибавям всичко останало.За захарта ... май е въпрос на вкус.Сложи повече другия път или намали кафето.Много ти благодаря,че се доверяваш на рецептите ми,макар и не винаги сполучливи.

    ОтговорИзтриване
  10. Йоли, преди 2 дни приготвих сладкиша, отдавна му се каня:) Очаровани сме от вкуса, за крема не ми се говори, мога само него да си ям:) Следващата седмица сме на гости на приятели, които живеят в Дюрнщайн - долината Вахау - мисля да ги изненадам със сладкиша:)

    ОтговорИзтриване
  11. Дали, много ще се радвам, че ще изненадаш приятелите си с този сладкиш. И я ги питай ... нека разкажат нещо любопитно за долината,както и за името на сладкиша.Ако знаят нещо интересно с радост ще добавя тази информация към рецептата.

    ОтговорИзтриване
  12. Сладкишът е страхотен!Толкова лек и с неустоим вкус.Малката ми сестричка много го хареса.

    ОтговорИзтриване
  13. Много се радвам миличка.Да ви е сладко и на двете.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей Йоли!Днес гледах по телевизията как се приготвя Сладкиш Вахау,изглежда красив и вкусен!Браво!от мен Юлия- един въпрос , бадемовото брашно готово ли се продава?И от къде може да се купи?Аз голяма почитателка на твоя кулинарен блог,всико е оотлично!!!

    ОтговорИзтриване
  15. Много харесвам този сладкиш! Мисля да си купя и твоята готварска книга(ще ми е първа, защото съм на 14 години)защото в нея има много повече рецепти, а аз обожавам твоето творчество :)

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря ти много,мило другарче.Винаги съм казвала,че младите хора обичат да готвят,съвсем погрешно е да се мисли обратното.Ще се радвам да си купиш книжката ми.Искрено ти се радвам и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  17. Upravo napravila tortu, nisam mogla da odolim i probala, torta je odlicna a tako se jednostavno pravi. Hvala za ovako dobar recept.
    Pozdrav
    Mirjana

    ОтговорИзтриване
  18. Много си мила Миряна.Благодаря ти от сърце.

    ОтговорИзтриване
  19. Много е вкусен! На 14 съм и постоянно правя разни сладкиши за мама, а този направо и стана любим. Много ти благодаря за рецептата

    ОтговорИзтриване
  20. Така се радвам да чуя това!Благодаря ти от сърце,страхотно е,че си само на 14 и така обичаш да готвиш!Истинско щастие е,че има такива деца като теб.Прегръщам те.

    ОтговорИзтриване
  21. Отново идвам с огромни благодарности за рецептата, Йоли! Направих този сладкиш, добавих му акцент от тортата ти с вишни и се получи много вкусна торта. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  22. Много,много се радвам!Чудесна е идеята ти за вишните,браво!Сега усмихната и с кеф ще ида на работа!Бллагодаря ти сърце!

    ОтговорИзтриване
  23. a има ли начин с какво да се замени сметаната,в нашите магазинчета таково чудо няма.


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, разбира се, че има начин. Много вкусно ще стане с изцедено кисело мляко с пудразахар и ванилия, както и със заквасена сметана. Даже горещо препоръчвам. Благодаря ти, ще се радвам да опиташ сладкиша.

      Изтриване
  24. Здравей, Йоли! Нещо напоследък се чудя къде бъркам с млечната сметана. След като правих феноменалната торта Фантазия и се влюбих в двата й крема, после правих още около 4 торти с различни комбинации от тях и други любими попадения. В една от тези следващи производни торти трябваше да разбия сметаната. Много се радвам, че благодарение на коментарите след тортата, открих млечната сметана на Лидл. Разбира се, че по-добре да ядем сметана - на добра цена, а не маргарин. Но, разбиването на сняг изобщо не ми се получи. Знам, че трябва да се бие по-дълго, но направо ми се отдели маслото от водата и съответно, ползвах само маслената част. Разделих ги и малко по малко прибавях от водната част, но ефекта беше далеч от "сняг". В следващия случай, пак с Pilos, се поразби но да речем до вид на разбита заквасена сметана. Днес направих отново сладкиша Вахау, който съм правила много отдавна абсолютно успешно. За да съм по-спокойна купих Президент. Разби се добре, но докато стане на сняг, малко след това, започна да се пребива леко. Добавих нес кафето, разбих още съвсем малко и спрях, защото видях, че нещата не отиват на добре. Сглобих сладкиша в този вариант. Вкуса не ме съмнява, но вида - :-( Къде мислиш, че е проблемът, Йоли? Дали има нещо общо с жегата? Или точно в дългото разбиване? И как да се уцели мярката?.Цветомира

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Цвети. Извинявай за закъснелия отговор, но нямах няколко дни интернет на разположените. Веднага ще ти кажа какво бъркаш с млечната сметана. И това не е само при теб, а при всички нас. Просто внимавай следващият път. Когато млечната сметана се преразбие, така да се каже, се отделя маслото от водата. Тя не търпи много дълго разбиване. Никога не става на много твърд сняг, докато растителната става направо като сирене. Има леко жълт цвят и е по-скоро като гъст крем, отколкото като сняг. Трудно се шприцова, обикновено към нея се слага прахче за фиксиране, за стабилизиране. Та това е. Просто не я разбивай много дълго. Иначе не ти мърда отделянето на маслото от водата. Не е до марката, не се притеснявай. Но можеш наистина да си купиш стабилизатор за сметата, потърси, няма начин да няма. Успех мила.

      Изтриване
    2. Благодаря ти, Йоли. Значи само като спре да е течна, спирам да разбивам. А вкуса на Вахау е наистина нещо изумително! Цвети

      Изтриване