четвъртък, 27 май 2010 г.

Бърза ягодова торта




Ще ви предложа една изключително лесна и бърза ягодова торта. Гарантирам ви, че ще е готова за 1 час заедно с бъркане, печене и подреждане. Лека и вкусна тя може да ви спаси когато нямате време за по-сложен десерт, а гостите чукат на вратата ....

За да си организирате по-добре времето ще ви кажа как я правя аз : първо включвам фурната .Докато тя се загрява разбърквам тестото за блата,което отнема много по-малко време от самото загряване на фурната. Докато тестото се изпече (това е около 20-25мин.), разбивам кремовете, смесвам ги и почиствам ягодите. Изпеченият блат изстива също за около 20 мин. Е, готови сте. Разрязвате го, намазване, слепвате. Няма украси, които да ви бавят, а и тортата веднага е готова за консумация, не е необходимо да отлежава в хладилника като повечето торти. И така ... имате чудесен десерт само за час. Пресен, вкусен и лек той е много по-доброто решение от това да отидете в сладкарницата и да купите поредния купешки сладкиш. Винаги за предпочитане е домашно приготвената храна. Наистина е бързо, опитайте.

Продукти за блата

1 яйце
1 1/2 ч.ч.захар
125 г течно масло
1 ч.ч.кисело мляко
2 ч.ч.брашно
1/2 ч.л.бакпулвер
1 капсула ванилия с масло или 2 прахчета ванилия

Крем

1 пакетче ванилов пудинг без варене
1 ч.ч.течна сладкарска сметана
захар на вкус

пресни ягоди

Приготвяне

* Разбийте яйцето със захарта,добавете маслото,след това киселото мляко и накрая пресятото с бакпулвера брашно и ванилията. Изпечете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене в предварително загрята на 180* фурна. След като блатът изстине го разделете на две хоризонтални части. Ако имате повече време изпечете тестото на два отделни блата. Така стават равни и не съществува опасност да се разчупят при разрязване.

* Разбийте сметаната на сняг, а пудинга според указанията на опаковката. Смесете внимателно двата крема. Ако не ви се стори достатъчно сладко добавете малко захар. Една малка забележка тук от моя страна : когато смесвам някакъв крем с бита сметана винаги го оставям доста гъст за да може да не се разводни от сметаната,а само да стане лек и пухкав. В случая разбивам пудинга с по-малко мляко, отколкото пише на опаковката. Добавям го "на око". Когато ми хареса гъстотата на крема спирам да доливам мляко.Не забравяйте, че кремът много лесно ще се разреди,но да се сгъсти отново няма как. И все пак, има начин. Просто купувате още един пудинг и добавяте малко суха смес към кремчето, което ви се е сторило редичко. И така докато получите желаната от вас гъстота.

* Намажете с половината крем единият блат, наредете цели ягоди и похлупете с другия блат. Останалият крем шприцовайте отгоре и украсете с ягоди и листенца мента или босилек за свежест.

* Ако искате сладкиша да е по-сочен сиропирайте леко блатовете с прясно мляко. Да ви е сладко!


.

42 коментара:

  1. Прекрасна идея, както винаги, Йоли :)
    Е, тези цвъчки с крема на мен е ми отнемат време, мо иначе наистина е бърза :))
    Поздрави и целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Дани.Но ей сега ще те оборя ца цвъчките.Само си го представи .... сипваш крема в един голям пош и цвък,цвък ....за секунди.Я си помисли .... слагаш половината крем и почваш да го заглаждаш,мажеш,мажеш,то излиза отстрани и после няма как да не се наложи да замажеш целия борд на тортата след като я слепиш.Иначе никак няма да изглежда добре.А с поша .... цвък,цвък и хем красиво,хем много по-бързо.Опитай и ще видиш,че съм права.Единственото,което е,че кремът трябва все пак да е достатъчно гъст за шприцоване.Ако се е получил по-редичък ще се наложи да се маже,няма как.

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли,
    Отново чудесна торта -
    красива, много ароматна, а и видимо бърза. Аз харесвам идеята "цвък,цвък".
    Поздрав и усмихната вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. И аз намирам за много лесно и удобно да ползвам пош за крема между блатовете. Даже много често когато сглобявам тортата в ринга, пълня пош с крем и шприцовам вътре под формата на спирала и целия блат се покрива равномерно - супер лесно и бързо :-)

    Йоли, страхотна е идеята ти за тази пролетна, лека тортичка. Ще я опитам!

    ОтговорИзтриване
  5. :))) Представих си вече! :)))

    Не съм съвсем сигурен дали ще докарам дори това "цвъкане", но този път може и да опитам, защото рецептичката е като за първокласници, а тортичката изглежда наистина като кралица!

    ОтговорИзтриване
  6. Уа,какъв кеф. Харесахте ми тортичката!!!! Благодаря ви мили приятели.Да ви е сладко!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей, Йоли!
    Поздравления за чудесната идея!
    Аз лично изключително много се изкушавам (винаги) от тортите ти! Много ми харесват и останалите ти рецепти, но към тортите ти, е нещо като алергия, като муха в главата, от която мира няма докато не запретна ръкави!

    :)

    Чудесна си Йоли, благодаря ти за споделения опит!

    А колкото до това:
    "Уа,какъв кеф. Харесахте ми тортичката!!!! Благодаря ви мили приятели.Да ви е сладко!!! "
    Ами напълно си го заслужаваш - да ти е драго!
    Винаги всичко което съм опитала по твоя рецепта е било страхотно!

    С поздрав и слънчеви усмивки:
    Мария

    ОтговорИзтриване
  8. Ах,Мария,е как да не се радвам като чета думите ти?Как да не съм щастлива?Ето ,наистина е вярно - малко му трябва на човек за да се почувства добре и да се усмихне.А аз направо танцувам вече.Благодаря ти мила.Наистина много ме зарадва!!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Йоли, прекрасна си, новаторка в предложенията си както винаги. Много ти се радвам и се възхищавам на таланта ти!
    Тортичката изглежда тооолкова апетитно.:)) Непременно ще се пробва.
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей Йоли :) От няколко дена разглеждам твоите творения и не мога да откъсна очи от всяко едно изкушение,което предлагаш!Днес направих тази торта и смело мога да твърдя,че тя е много вкусна,а освен това и много лесна за изпълнение!Целувки и прегръдки от моето семейство!Уникална си! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ти мила.Много се радвам, че ти харесва моето местенце.Да ви е сладко и ягодово на всички!

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей, Йоли. Благодаря за всички прекрасни идеи, които споделяш с нас. Желая ти все така творчески ентусиазъм и вдъхновение.
    Би ли добавила само за какъв диаметър торта се отнасят посочените количества продукти. Благодаря! Ваня

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ти Ванче,много мили думи! Формата е стандартна ... около 22/24 см. Но и по-голяма или малка да е,няма кой знае какво значение.Дали ще станат блатчетата по-тънки или дебели това няма да се отрази на вкуса.

    ОтговорИзтриване
  14. Връщам се от градината с цяла кофа ягоди и попадам на тази рецепта. Започвам я още довечера, че утре половинката има рожден ден!
    Златка

    ОтговорИзтриване
  15. Аз пък ти завидях за градината и ягодките!Страхотно е да има откъде да си ги откъснеш!Благодаря Злате и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  16. Здравей, Йоли!

    Това е поредната твоя рецепта, която много ме впечатлява и със сигурност ще я приготвя някой ден. Вече съм приготвяла толкова много неща и винаги са имали страшен успех. Всеки ден преглеждам блога ти и ти се възхищавам от сърце. Всичко тук е направено с много вкус, майсторство и фантазия. Тортата изглежда фантастично, като я види човек никога не би си казал, че наистина не отнема много време приготвянето й. Идеята ти да нанесеш крема с пош е много добра, хем е красиво, хем пести време. Бих искала да те попитам от къде бих могла да си закупя такъв голям пош, както и накрайници за него, ако знаеш някой сайт от интернет, може и да не е български или пък магазин в София. Другият ми въпрос е относно пудинга, на коя фирма използваш пудинг без варене?
    Когато направя тортата ще ти напиша отзивите, които от сега знам, че ще бъдат положителни, всичко се получава по твоите указания :-)

    ОтговорИзтриване
  17. Здравей и ти.Много се радвам,че си харесала тази торта.Наистина е много лесна,бърза и вкусна.Благодаря ти от сърце и за милите думи и доверието.

    Лично аз пазарувам тези неща от един магазин в София в кв.Редута.Намира се на ул.Кадемлия 6.Има всякакви неща за сладкарство.Онлайн не съм пазарувала досега.

    Пудинг купувам на др Йоткер обикновено ванилия.Ако решиш да го опиташ бих те посъветвала да го разбиеш с по-малко мляко отколкото пише на опаковката за да стане по-гъст.Ако крема е по-рядък може съвсем да се втебни след като се смеси със сметаната.Между другото,ако отидеш в магазина на Кадемлия непременно си купи от там инстантен крем вместо пудингите на др Йоткер.Ванилията е чудна,а крем-шампанското е много добро.Благодаря ти още веднъж.

    ОтговорИзтриване
  18. Здравей много вкусна изглежда тази тортичка, но нещо за крема не ми стана ясно, не пише ли да е без варене, а в коментарите срещам инфо за пудинг на йоткер, кой крем да използвам, че нещо се обърках.Благодаря и извинявай

    ОтговорИзтриване
  19. Здравей и ти.Ами азнарочно не съм написала рецепта за домашно приготвен крем, а с готов. Нали е бърза и лесна торта и затова така реших.Имам предвидваниловия пудинг на др Йоткет,който е без да се вари,просто се разбива със студено прясно мляко.На гърба на опаковката пише точно.Аз обаче го оставям малко по-гъст за да не се разводни мнвого като му прибавя после разбитата сметана.Не би трябвало да имаш проблем,тези кремове са преценени точно,не са лоши.Но и ти сложи като мен по-малко мляко,на око си го разбий на гъстота.Нека е по-гъст за да нямаш ядов.И опитай на вкус,може да не е достатъчно сладък.Прибави малко пудра захар,ако е нужно.Разбира се,можеш да направиш всякакъв крем,домашен млечен,маслен,да купиш такъв,който е с варене.Няма значение, просто да ви е вкусно,това е.Благодаря ти,че опита и успех следващият път.

    ОтговорИзтриване
  20. Здравей, Йоли,
    направих тортата преди малко. Е, отне ми повече от 1 час, но пекох блатовете поотделно, правих допълнително крем, че първата доза не стигна, имах проблем с поша...та затова. А и не бързах :-) Нямам търпение да я опитам! Сигурна съм, че ще е фантастична, както всички твои рецепти!

    ОтговорИзтриване
  21. Браво на теб!Много се надявам да ти хареса,непременно да ми пишеш после.Много,много ти благодаря,Светле.

    ОтговорИзтриване
  22. Тортата е фантастична! Много лека и приятна на вкус - точно за пролетта. В момента започвам да правя блатовете отново - този път, като основа за тортата за рождения ден на сина ми.

    ОтговорИзтриване
  23. Много се надявах да кажеш това,Светле.Благодаря ти от сърце.Весел празник ви желая,да ти е живо и здраво детенцето.И наздраве на всички!

    ОтговорИзтриване
  24. Здравей Йоли! Страхотна рецепта! Аз направих даже две, но на първата блата не се изпече много добре и крема беше малко, затова за втората използвах рецептата за блат от "Пролетна торта" (която е невероятна!) и направий двойно повече крем с 1 ванилов и 1 ягодов пудинг. Украсих я и стана чудесна! Благодаря ти за всички тези изумителни рецепти! Аз съм на 17 и отскоро започна да ми харесва да правя такива вкусотийки. Благодаря ти!
    Люба

    ОтговорИзтриване
  25. Браво Любче! Знаеш ли как се гордея с теб, страшно много ме зарадва. Прегръщам те мило момиче и ти благодаря от сърце!

    ОтговорИзтриване
  26. здравей Йоли, опитах твоята бърза ягодова торта. Много лека и вкусна.Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  27. Благодаря ти за жкусната торта Йоли

    ОтговорИзтриване
  28. Аз ти благодаря.Много се радвам,че я опита и ви е харесала.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  29. Здравейте, Йоли! Вчера реших да изпека блата за ягодовата торта, но стана много тънък около 2см. Спазих всички пропорции. Наложи се да изпека още един блат, за да направя тортата. Той също стана с дебелина колкото първият ми. Какава е причината??? Иначе и двата блата са изключително ароматни, но се притеснявам да не са сбити.

    ОтговорИзтриване
  30. Здравей.Не мисля,че е станал кой знае колко тънък блата ти.На мен във фрма 26 см ми се получава около 2 пръста дебелина.И като го срежа получавам две тънки платки.Няма да е тиклив,не се бой.Този блат е сух и леко твърд заради маслото в него и малкото яйца.Но е вкусен,ще видиш.Ако искаш сочна торта може да го сиропираш малко.Благодаря ти,че опита.Надявам се да ви хареса тортата.

    ОтговорИзтриване
  31. Здравей Йоли,точно такава бърза тортичка ми трябва за уикенда. Ама нещо не ми вдъхват доверие пресните ягодите през януари. Та си мисля евентуално да ги заменя пак с ягоди, ама от компот. Ти как мислиш дали е добра идеята? Или пък вместо ягоди да я направя с банани? Благодаря предварително за отговора ти и усмихната вечер! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами как ще те вдъхновят ... те са просто ужасни! Зарежи ги ягодите. Направи си тортата със сезонни плодове.Банани, киви, ябълки, портокали задължително. ще стане чудесна - свежа и вкусна. Благодаря ти.

      Изтриване
  32. Стана...Чудна!Всички много я харесаха. Не знам дали ще остане до утре....Благодаря за страхотната рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Танче. Много се радвам, че ви е харесала тази тортичка. Надявам се да не остане до утре, ха ха...

      Изтриване
  33. Здравейте Йоли! Казвам се Красимира Стефанова. Много благодаря за рецептата. Направих тортата за рождения ден на сина ми за първи път. Всички много я харесаха, аз също. Наистина бързо се прави, единствено съм я направила в по голяма тавичка и тортата не изглежда така висока като твоята, но следващия път ще се поправя. Още веднъж благодаря за бързата и много вкусна торта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  34. Забравих да спомена само, че не направих тортата с пресни ягоди, както е по рецептата, а имах замразени малини, прибавих към тях 1:1 желираща захар и с това ( между желе и сладко) намазах с дебел слой между блатовете от желето и от крема. Най отгоре на тортата също намазах целия блат първо с малиновото желе, а по края с пош направих розички и по средата написах ЧРД. Също, за да завърша тортата направих дебели вълнообразни линии отстрани на тортата, както казваш Йоли, за да не се занимавам с мазане, хем по-хубаво, хем по-лесно. Естествено направих снимки на тортата, но не знам дали мога да ги покажа. Та така... всички на рождения ден я харесаха. Още веднъж благодаря за рецептата Йоли!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Краси! Така се радвам, че ти хареса тортичката! Не е кой знае каква прелест, елементарничка е, знам. Но наистина става вкусна! Много, много ме зарадва, благодаря ти отново!

      Изтриване
  35. Здравей,Йоли! Рецептите ти са страхорни! Искам да попитам, колко дни предварително мога да направя блатовете за тази торта и могат ли да се замразяват? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце за хубавите думи! Много се радвам, че ти харесват рецептите ми!
      Няма никакъв проблем да се замразят блатовете, напълно подходящи са. Може да се направят и 2-3 дена предварително и да ги увиеш в найлоново фолио за да не изсъхнат. А после винаги може да овлажниш блатовете с малко студено прясно мляко, ако обичате по-сочни торти.

      Изтриване
  36. Йоли, благодаря ви за вкусните изкушения, които ни предлагате.
    Тортата е с превъзходен вкус, и лесна за изпълнение.


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изключително много се радвам, че ти хареса тази бърза торта. Благодаря ти!

      Изтриване