събота, 27 ноември 2010 г.

Козуначено ябълково руло





За това вкусно козуначено руло може да приготвите пълнеж от печени ябълки на фурна. В този случай ги нарежете на половинки, напълнете ги със захар и изпечете докато се карамелизират. Би се получило чудесно и с печени круши или дюли.

Продукти:

150-170 г брашно
40 г стопено масло
1 яйце
75 мл прясно мляко
40 г захар
настъргана кора от 1/2 портокал
ванилия
20 г прясна мая

пълнеж:

2 ябълки
3 с.л. захар
20 г масло
настъргана кора от 1/2 лимон или портокал
30 г ядки по избор
2 с.л.стафиди

Приготвяне:

* Разтворете маята в леко затопленото мляко. Прибавете захарта, яйцата и разбъркайте. Подправете с портокалова кора и ванилия. Сипете маслото. С брашното омесете меко и еластично тесто. Ако е нужно добавете още малко брашно за доизмесване. Оставете тестото на топло да втаса.

* Нарежете ябълките на едро и почистете от семките. Не ги белете. Ароматът идва точно от кората, а и тя ще запази целостта на парчетата. Карамелизирайте ги със захарта и маслото. Добавете лимоновата кора, стафидите и ядките.

* Разточете тестото на правоъгълна кора. Нарежете страниците му на ленти без да стигате до средата. В средата наредете ябълковия пълнеж. Оформете  всичко на руло, като преплитате лентите диагонално една върху друга. Подгънете краищата на тестото навътре.




* Намажете рулото с малко разбито яйце и оставете да втаса отново за 15-20 минути. Изпечете в предварително загрята на 180* фурна за около 35-40 минути. След двадесетата минута може да покриете рулото с фолио за да не прегаря отгоре. Сервирайте сладкиша леко топъл. Да ви е сладко!

 





20 коментара:

  1. Обичам ябълки, Йоли!
    Това руло изглежда много красиво, ароматно и вкусно.Чудесен загар, изкушаващи снимки и презентация - страхотно предложение!
    Поздрав и хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Ей, Йоли,
    казвала ли съм ти, че си голяма майсторка :)
    Прекрасно е предложението ти,
    изпълнено перфектно с толкова изкусителни снимки!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Майстор си! Не само звучи вкусно, но и изглежда много изкушаващо!

    ОтговорИзтриване
  4. Хммм, това прилича на вкусен козунак с плънка,от любимите ми,а по това време на годината припомня наближаването на Коледа :)
    Красива плетеница, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  5. Aууу... невероятно е, Йоли! Златни са ръцете ти!

    Мила приятелко, поздрави най-сърдечни от мен и пожелания за здрави, все така вкусни, уютни и усмихнати есенно-зимни дни :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Йоли, прекрасно предложение!
    Обожавам плодово-тестени десерти, а този обещава да е безумно вкусен :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Йоли, фантастични снимки и отново уханен сладкиш в твоята уютна страничка:))Много обичам ябълкови щрудели, сладкиши и десерти, а това предложение е направо страхотно. Само не знам дали бих се справила с плетката. Едва съумявам да сплета косата на дъщеря ми на плитка:))))

    ОтговорИзтриване
  8. На това пък съм убедена за отличният му вкус. Мога смело да кажа "Замириса ми на ..Йоли" :) Отдавна се каня да го направя с маено тесто. Но мога да кажа, че и с бутер е неустоимо. Правила съм го много пъти миналата година, а тази все още не. Сега вече съм на 100% сигурна, че следващият път ще е по твоя рецепта.
    Чудно е Йоли!А пък фотосите не смея да коментирам, нямам смелост. Всичко при тебе подсказва уют, топлина и финес.

    Това и ти желая, мила - семеен уют, топлина и любов!

    П.С. Не съм аз с коремче :) 10 минути съм се смяла с глас, та се залях чак с млякото...за което и ти благодаря! Страхотна си Йоли!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  9. Йоли, чудесен сладкиш!
    Изглежда много вкусен и изкушаващ.
    В най-скоро време ще го пробвам.(((
    Поздрави!(((

    ОтговорИзтриване
  10. Йоли, много вкусно предложение. Веднага ми замириса на печени ябълчици!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви момичета.Като ви знам всичките какви сте ми вълшебници в кухнята ... можете да си представите колко ми е драго.Страшно ме глезите.Обичам ви.

    ОтговорИзтриване
  12. Йоли, здравей!(((
    Тази вечер отново десертът ни беше от твоята кухня. Използвах твоята рецепта за този разкошен сладкиш- чудесен козунак с ябълки.(((
    Рецептата я спазих стриктно, но омесих двойна доза. Тестото разделих на две половинки. От едната направих ябълковото руло. Другата половина я разделих на две и направих кифлички и сладки питки. В кифличките сложих сърцевина от печена ябълка и орехи, топките ги приготвих само с орехи в тестото и поръсих с маково семе.
    Ако ти се гледа(((:
    Рулото
    http://storage1.album.bg/7f7/picture_049_f0e8d_26017380.jpg
    http://storage1.album.bg/7ee/picture_055_4d06a_26017410.jpg
    Кифличките
    http://storage1.album.bg/b2c/picture_053_cacb5_26017394.jpg
    Топките с маково семе
    http://storage1.album.bg/d7c/picture_054_b51c9_26017402.jpg
    Микс(((
    http://storage1.album.bg/405/picture_056_2a3c4_26017418.jpg
    Още веднъж благодаря за вкусната рецепта!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотен сладкиш! Това е любимият ми блог :)) А тестото докато го месих миришеше наистина на козунак :))

    ОтговорИзтриване
  14. Криси,правиш страхотни тестени неща.Винаги изглеждат така апетитно ... благодаря ти и днес миличка.Чудесно започва денят ми,благодарение на теб.

    Лучия,толкова си мила.Щастлива съм,че това е любимият ти блог.Тестото наистина наподобавя козуначеното,но си е лесничко,тъй като тук не е нужно да се премесва мазнината постепенно както при козунаците.И въобще не втасва по 1000 пъти.Е,не става на конци,ама пак си е хубаво.Благодаря ти мила.

    ОтговорИзтриване
  15. Йоли, за пореден път очаровах всички благодарение на твоя невероятен сладкиш. Благодаря ти, за чудесните рецепти, които всеки път са невероятно вкусни и направени по един неповторим начин.
    Катя

    ОтговорИзтриване
  16. Кате,аз пък за пореден път благодаря.За хубавите думи и за доверието.Направи вечерта ми по-щастлива.Сега ще сънувам само хубави неща.Благодаря и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  17. Zdravei, Joli!

    Purvo bih iskala da ti se izvinq za latinecata, no v momenta nqmam kirilica na pc-to.
    Qbulkovoto rulo naistina mnogo me vpechatli. Izglejda mnogo krasivo i sum sigurna, che i vkusa mu e prevuzhoden. Veche sum prigotvqla mnogo tvoi recepti i rezultata vinagi e bil otlichen. Iskam samo da popitam dali 300 gr. brashno nqma da sa malko malko za ruloto, izglejda mi dosta golqmo na snimkata, kakto i kogato raztvorq maqta v prqsnoto mlqko trqbva li da ostavq kvasa purvo da shupne ili napravo zapochvam da mesq testoto?
    Mnogo Ti Blagodarq za chudnite recepti ot vse surce :-)

    ОтговорИзтриване
  18. Здравей и ти.Благодаря ти за милите думи.

    Не,никак не е малко 300г брашно като за 1 руло.При това голямо руло.Хубаво е да го разточиш по-тънко за да не ядете само тесто след като се изпече. Нека има повече плънка. Няма нужда от предварителен квас,ще си втаса и така,но пък изобщо не пречи да си го напрариш,ако искаш.Ще стане още по-хубаво.Бързо става шупването на кваса,няма да ти отнеме много време.

    ОтговорИзтриване
  19. Здравей, Йоли! Вчера направих рулото и стана прекрасно - докарах го и на плетеници, доста прилича на твоето от снимката. Сърдечно ти благодаря за рецептата и вдъхновението. Незаменима си, това е любимия ми блог.
    Винаги спазвам точно рецептите и твоите съвети. Този път също така се случи, но когато сложих 300 г брашно, сместа беше много рядка и независимо от това оставих я да втаса. Получи се смес дори по-рядка от тази за кекс. Тогава прибавих 100 г брашно, пак - рядка, невъзможно да се разточва кора. И така продължих - добавих общо още 300 г брашно, т.е. рулото го направих с 600 г брашно. Тестото беше меко и еластично, разточих кора и се получи голямо руло от половината тесто, от останалото направих кифлички с пълнеж от ябълки, локум. Прекрасни са!!!!! Ако имаш възможност, моля те, кажи ми къде греша, въпреки че резултата е на лице. Защо не се получи с 300 г брашно?
    Благодаря ти, Йоли!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели! Много се радвам, че се е получило хубаво руло, въпреки неточността в рецептата. Честно казано, не помня какво съм правила. Преди много години съм я правила, знам ли какво и как съм мерила. Извини ме за притесненията, които съм ти създала. Гледам сега рецептата и може би наистина е малко брашното. Ще трябва пак да я направя, няма начин. Току що пуснах рецепта за Кулич. Погледни съставките, много са сходни като количество на тестото за руло. Със сигурност тестото става много лепкаво, но не и течно като за кекс, както при теб е станало. Принципно тези теста, в които има повече мазнина изискват по-дълго месене. От него тестото става нелепнещо и се събира чудесно на топка. Наистина не помня за рулото, но за кулича гарантирам, че вчера го правих. Ще трябва да коригирам рецептата след като я повторя. Благодаря ти, че ми обърна внимание. Светли празници ти желая!

      Изтриване