вторник, 30 ноември 2010 г.

Хрян с ябълка и бяло вино

   Едно незаменимо допълнение към вашата студена вечеря, риба или супа. Рецептата я знам от мой колега, който е страхотен кулинар. Всъщност, Папи е арменец, а моето скромно мнение е, че арменците са отлични готвачи и ценители на вкусната и качествена храна. Папи,благодаря ти от сърце.





Продукти

2 корена хрян
1 кисела ябълка
1/2ч.ч.бяло вино
1-2с.л.ябълков оцет
1 ч.л.мед
сол на вкус


Приготвяне

* Почистете корените хрян и ги настържете на ситно.Внимавайте - знаете,че хряна е ужасно лют и просто ще си изплачете очите докато стържете.Стържете на открито пространство ... двор,балкон,пред прозорец.Но най-добре е да направите като мен - стържа хрян винаги под включен абсорбатор и няма никакви проблеми.

* Кипнете виното заедно с меда и солта.Опитайте на вкус и сами преценете дали да добавите още малко мед,оцет или сол.Оставете маринатата малко да се охлади и залейте с нея хряна.

* След като маринованият хрян изстине напълно добавете настърганата ябълка и разбъркайте.

* Съхранявайте в буркан на студено място. Приготвен по този начин,хряна става много мек и пикантен.

7 коментара:

  1. Много ми хареса това предложение!
    Ще пробвам, още следващия път, когато пека месо, щом казваш.
    Благодаря за предложението, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за божествената музика,
    Йоли :)
    Създаде ми прекрасно настроение!
    И като ти донесе Драго лютата паста да ми свирнеш!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно! Още утре ще го пробвам. Имам в двора хрян и тъкмо тези дни търсех някаква нова рецепта.
    Благодаря много :))

    ОтговорИзтриване
  4. Пеп,въобще не се съм нявам,че ще ти хареса.Познавам вкуса ти,както и ти моят.Нали затова сме приятелки ...

    Marcela,they hug.

    Дани,ще си делнем пастата!И нали знаеш,че Драго си е наше момче?Парче бургазлийче?И си права ... музичката е хубава и май вече е време за Коледните рецепти...

    Делянче,супер е,че имаш хрян в градината.Много се надявам да ти хареса.Пробвай и кажи после как е .

    ОтговорИзтриване
  5. Като се споменават арменците с добро и хоп ето ме и мен ;))) Благодаря от тяхно име за хубавите думи!:)
    Много интересна идея за хряна. Сигурна съм, че с месо ще върви много добре, леко пикантно.
    Целувки

    ОтговорИзтриване
  6. Ани,истина си е.Арменците са невероятни кулинари,а кухнята им е много интересна.Хем е малко източна,хем не прилича на никоя друга.Лично аз много я харесвам.А ти си живият пример за добрите ми думи към тях.Едно младо разкошно момиче с невероятни умения и усет за красота.

    ОтговорИзтриване