понеделник, 1 ноември 2010 г.

Харчó





  Тази ароматна,гъста и богата на вкусове супа е прословутото грузинско Харчó. Самите грузинци я готвят в различни варианти,а аз знам този от моята праятелка Ели Драгомирова. От миналата година тази супа се превърна в любима в къщи и няма да останете разочаровани,ако я опитате и вие. Препоръчвам ви я горещо.Да ви е сладко.

  Задължителната подправка тук е Хмели - сунели. Ако не можете да си я набавите винаги можете да си я приготвите сами.Това представлява микс от различни сушени подправки,които са в равни количества,с изключение на лютия пипер и шафрана,които са по-малко.Ето ги и тях :

сух босилек, лют червен пипер, сух копър, кориандър, майорана, шафран.




Продукти

500 г говеждо месо
2-3 супени лъжици олио
2 глави лук
2 с.л.брашно
1 каф.ч. ориз
150 г орехи
2-3 големи домата или 2-3 супени лъжици доматено пюре
1 с.л. грузинска подправка хмели - сунели
3 скилидки смачкан чесън
1 ч.л.червен пипер
лют пипер по желание
шепа пресен кориандър
черен пипер и сол на вкус


* Нарежете лука на ситно и леко го задушете в мазнината.Прибавете месото и го запържете за няколко минути.Посипете с брашното и червения пипер,разбъркайте и налейте вода колкото да се покрие и разреди като гъст сос.Гответе докато месото напълно омекне.Сипете още вода,ориза,доматите и хмели-сунели.Подправете със сол и черен пипер и гответе още 15 мин. В края на готвенето прибавете и счукания чесън и орехите.Ако е нужно долейте още вода,но супата трябва да е гъста и плътна.Накрая сложете и нарязания кориандър.Сервирайте супата гореща.


10 коментара:

  1. Excellent soup!!....and the pictures are beautiful!!....I love it!!....Abrazotes, Marcela

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна е , Йоли :)
    Страхотна идея, благодаря и на Ели!

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли супата изглежда много интригуващо и обещаващо. Имаш ли идея от къде мога да се снабдя с оригиналната подправка? Видях, че си дала съставките, но като за първи път ми се иска да пробвам автентичния вариант.

    ОтговорИзтриване
  4. Марчела,Дани,Лулу,благодаря ви момичета.Супата е повече от превъзходна.Опитайте я.

    Лулу,на мен ми я подари една приятелка.Тук може да се потърси в руските магазини,може би.И аз ще видя и ще пиша.А и който има инфо относно хмели-сунели да пише,ще е много полезно.

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда много вкусно тази супичка, Йоли ! :))
    Интересна е като съставки, обичам новите неща ! :))
    Поздрави ! :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря,Джинджифилова бисквитке.И аз обичам новите вкусове.Няма да останеш разочарована,ако опиташ тази прекрасна супа.Наистина е чудесна.

    ОтговорИзтриване
  7. Комплименти за ароматното изкушение, Йоли. Вече за втори път я приготвям. Чудесна супа. Опитайте, няма да съжалявате:)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря Далия.Така се радвам,че я опита и че ти хареса и на теб.Различна супа от всички останали.Много я обичам.Да ви е сладко.

    ОтговорИзтриване
  9. Редовно си я правим вкъщи, много е приятна и засищаща. Малко ми напомня на аромат леща, честно казано, макар че няма нищо общо като съдържание.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам,че и на вас у дома ви харесва, Ири. Обичам я тази супа! Благодаря ти от сърце и да ви е сладко!

      Изтриване