понеделник, 6 декември 2010 г.

Хлебчета с масло и кашкавал



Продукти

500г брашно
1 яйце
250мл прясно мляко
2 с.л.зехтин или олио
1 ч.л. захар
1 ч.л.сол
20г прясна  мая

брашно за доизмесване
яйце за намазване

За намазване

50г меко масло
50г ситно настърган  кашкавал
1/2ч.л.сминдух

Приготвяне

* Разтворете маята в млякото и прибавете яйцето, зехтина, солта и захарта. Разбъркайте добре и с брашното омесете меко и еластично тесто като го прибавяте постепенно. Ако е нужно, доомесете тестото с малко допълнително брашно.

* Оставете тестото да почине 15 мин. и го разделете на две части. Разточете ги на тънки правоъгълници и ги намажете с кашкавала, маслото и сминдуха, като преди това добре ги размесите.





* Завийте намазаните правоъгълници на рула и ги нарежете на трапецовидни парчета.






* Поставете хлебчетата в тава, покрита с хартия за печене и ги намажете с малко разбито яйце. Оставете ги да втасат 15 мин. Притиснете ги в средата с пръчица, топната в малко брашно за да се разтворят пластовете по-добре. Ако желаете посипете със сусам и изпечете в предварително загрята на 180*фурна.

 



* Хлебчетата са много ароматни и вкусни. Лесни са, защото не искат предварително правене на квас и дълго време за  втасване. Идеално допълнение към вашата празнична вечеря. Да ви е сладко!



58 коментара:

  1. Ооо, точно като за любител на соленичките вкуснотии като мен, изглеждат прекрасно,Йоли!
    Весел празник ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  2. Lovely and delicious!!!.....Thanks Jolien!!.......Abrazotes, Marcela

    ОтговорИзтриване
  3. Преглътнахме, пооблизахме се :)
    Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  4. Мммм :) ВЪХИТИТЕЛНИ са!!!! Не може човек да не ги пожелае :), а и отдавна търся нещо подобно :), но не знаех точно какво... Ето това било - твоите прекрасни хлебчета с масло и кашкавал!!!

    Поздрави,
    Мина

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли, много апетитно изглеждат! Страшен майстор си!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасна коричка, Йоли!
    И изобщо страхотни празнични предложения има последните дни в блога ти!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря на всички. Хлебчетата са наистина много нежни и ароматни. И според мен сминдуха ги прави толкова хубави ... и с много български вкус.Опитайте ги.

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли,
    красиви, оригинални и изкушаващи -
    впечатли ме използването на сминдух.
    Предполагам за вкуса и аромата...
    Поздрав и хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Йоли, чудесно предложение отново!
    Тези дни ще ги пробвам.Мисля, че и пушено сирене с аромат на шунка би било чудесна плънка за тези разкошни хлебчета!
    Поздрави и благодарности за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
  10. Me encanta el blog y las recetas saludos desde VIGO -GALICIA ESPAÑA MARIMI

    ОтговорИзтриване
  11. Диди,Криси ... благодаря ви момичета.

    Viggo is my favorite city in the heart of your Ispaniya.Many thanks Marimi.

    ОтговорИзтриване
  12. Скъпа ЙОЛИ,моята скоро омъжена дъщеря е твоя фенка и тя ми разказа за теб и твоите чудеса. От тогава следя при възможнаст това, което публикуваш и съм заразена от красотата, която твориш, от радостта, която създаваш за околните и от това чудесно общаство на ентусиазирани момичета на всякаква възраст,които споделят цялото това кулинарно щастие с всички читатели но този сайт.

    ОтговорИзтриване
  13. О,Роси ... благодаря ти от сърце за тези топли думи. А това,че съм харесана и от млада домакиня - страхотно се чувствам. Благодаря и на двете ви и щастливи празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  14. Йоли, изпекох хлебчетата. Станаха СУПЕР!!! Нямах сминдух,но имах шарена сол със сминдух и чубрица. Отгоре ги поръсих с малко сусам, леко ги притиснах като втасаха и направих в средата на всяко цветче от тиквени семки. Нямам думи колко са вкусни и са сравнително лесни за приготвяне. Имаш поздрави и благодарности от мъжете в къщи и топла прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  15. Светле,замириса ли ти на България от шарената сол? Защото точно това беше моята цел. Да си мирише на нашенско...обожавам това. Благодаря ти миличка и да ви е сладко на всички в къщи.Прегръдка и от мен!

    ОтговорИзтриване
  16. Скъпа Йоли, благодаря Ви за прекрасните рецепти ,който споделяте с нас! Всичко, което съм пробвала се получава превъзходно- е, само маслото намалявам поради възрастта ми . Имам само една молба- много се затруднява зареждането на страниците поради началната снимка и съпътстващата музика/ колкото и прекрасна да е тя/. С другите блогове нямам този проблем,но твоят ми е предпочитан и ще се радвам ако мога да го позвам без да се измъчвам.Още веднъж ти благодаря ,че не скъпиш времето си за да ни радваш нас, твоите почитатели!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря от сърце за хубавите думи.Много се радвам,че Ви допадат рецептите ми и ги приготвяте.Разбира се,не трябва да се злоупотребява с маслото,както и с всичко друго.Бъдете здрава и да ви е сладко!

    Ще видя какво мога да направя за да олекотя блога,защото наистина е малко тежък.Трябва да имате по-мощен компютър и бърз интернет,но за съжаление не всеки разполага с тях.Благодаря още веднъж и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  18. Йоли, невероятно вкусни са, въпреки, че ги направих без сминдух. Цялата къща ухаеше на тях.

    Поздрави,
    Катя

    ОтговорИзтриване
  19. Открих този сайт преди няколко месеца. И както всички останали читатели бях впечатлена от красотата, която се твори тук. От тогава винаги когато сърцето ми е изпълнено с топли чувства към някой близък човек и искам те да стоплят и него, поглеждам тук и си намирам нещо точно отразяващо тези ми чувства и настроението ми. В този смисъл, този сайт е повече от колекция кулинарни съвети и идеи, това тук е изкуство щом има силата така да въздейства не само на сетивата, но и на душата.

    Благодаря, Йоли, че разкри пред мен още един начин за изразяване…

    П.П. А хлебчетата са много вкусни и успяха да предадат посланието, за което не разполагах с подходящите думи :)

    ОтговорИзтриване
  20. Царевна,имаш много красиво име.Звученето му е невероятно.Аз като музикант веднага правя асоциация с някой от балетите на чайковски.Супер, много ми харесва!

    Много ти благодаря за милите думи.Всъщност, много повече от мили са!Дано наистина ги заслужавам.Радвам се,че ти харесва блога с рецептите ми,но още повече,че ги опитваш.Благодаря ти още веднъж и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  21. Йоли,здравей!
    Отдавна се каня да направя тези хлебчета за сутрешна закуска,но се чудех дали може да се замеси тестото от вечерта и да се остави в хладилник?
    Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
  22. Направи ги.Няма да съжаляваш!разбира се,че може да си направиш тестото от предния ден.Само го сложи в голям плик,че като втаса ще изкочи и ще оплеска целия хладилник.Благодаря и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  23. Страхотна си!Благодаря за бързия отговор!
    Ако някой друг път попаднеш на подобен глупав въпрос,да знаеш че съм аз:)/начинаещата в кухнята от Бургас,която не успя да се справи с пареното тесто:)/.Толкова много уча от блога ти.Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  24. О,Бургас!Моето сърце!Прегръщам те,а заедно с това и прекрасния ми роден град!Ще се върна някой ден.Просто е неизменно.Никъде другаде не искам да съм!

    ОтговорИзтриване
  25. Йоли, ще се изненадам, ако някоя от твоите рецепти, не ме хареса вкусово и не ми стане... Хлебчетата станаха много страхотно вкусни, а аз фурия в кухнята. Благодаря ти

    ОтговорИзтриване
  26. Страхотно мила.Благодаря ти от сърце.Да е сладко на всички ви!

    ОтговорИзтриване
  27. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  28. Мила Йоли,за първи път меся тесто и съм изненадана от самата себе си,само дето малко формата не се получи ,но следващият път ще опитам пак .
    За сметка на това станаха много вкусни...това беше коментара на мъжът ми :)
    Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  29. Лили,формата няма абсолютно никакво значение.Направи си я по свой начин.Важното е да ти харесва това,което правиш и да е вкусно.И най-вече да радваш близките си.Благодаря ти миличка!

    ОтговорИзтриване
  30. Хлебчетата станаха божествени, толкова хрупкави и ароматни. Препоръчвам рецептата на всеки, който обича тестени изделия. Браво, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  31. Благодаря ти мила Мими! Много Но е приятно да чуя това! Да си е сладко!

    ОтговорИзтриване
  32. Мерси . Много са вкусни наистина. Ама то като се замислиш, по-хубаво от пресен хляб май няма... Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  33. Направих хлебчетата станаха страхотни

    ОтговорИзтриване
  34. Уникални са, правя ги доста често :)

    ОтговорИзтриване
  35. Много се радва,Миле.Да ви е сладко тогава на всички!Благодаря ти много!

    ОтговорИзтриване
  36. Здравей, Йоли!

    Хлебчетата изглеждат страхотно. Само искам да попитам кваса с маята трябва ли да поседи малко първо, за да шупне или направо започвам да меся тестото?
    Поздрави :-)

    ОтговорИзтриване
  37. Здравей,много се радвам,че ти харесват хлебчетата.Наистина са много хубави. При тези хлебчета не правя предварителен квас,направо си омесвам тестото.Но ти,ако искаш си направи.Това най-много да направи тестото още по-хубаво.Благодаря ти и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  38. Казвам се Силвия. Направих тези кашкавалки и са невероятни. Изненадващо лесно и бързо стават. А моето допълнение е, че към кашкавала добавих и малко сирене и станаха мммммммм...

    ОтговорИзтриване
  39. Много се радвам,Силве.Добра е идеята със сиренцето.И изобщо с каквото разполагаш от този вид в хладилника.Обичам такива лесни и практични рецепти.Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  40. Едно огромно БЛАГОДАРЯ не само за тази рецепта,приготвена с много щипки любов за синовете ми:)))

    ОтговорИзтриване
  41. Ей,ей,така се радвам,че си ме разбрала!Благодаря ти!Да са ти живи и здрави синовете!И нищо хубаво на този свят не става без щипка любов!

    ОтговорИзтриване
  42. Страхотни хлебчета,Йоли.Лесни и бързи за приготвяне.Ароматите от масло,кашкавал и Сминдух-супер вкусна комбинация.За хора на режимно хранене са истинско изкушение.Пак ще ги правя.

    ОтговорИзтриване
  43. О,Роси,много се радвам,че ги опита.И ние в къщи много ги обичаме.Да ви е сладко на всички и благодаря от сърце.

    ОтговорИзтриване
  44. Здравей Йоли,много отдавна бях хвърлила око на хлебчетата и днес ги направих.Станаха СТРАХОТНИ, благодаря за прекрасната рецепта. Когато седнахме около масата лицата на дъщеричката и съпруга ми светнаха :):):)
    Поздрави: Гери Аврамова

    ОтговорИзтриване
  45. Страхотно е да чуя това, Гери! Много, много ти благодаря ! Радвам се ит сърце, че са станали хубави хлебчета и са се харесали на всички! Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  46. Здравейте, Йоли! Искам да попитам дали хлебчетата се изпичат на 180 градуса на вентилатор или на горен и долен нагревател.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Ами да ти кажа, за пека на вснтилатор. Казват, че хлебните изделия е по- добре да се правят без него и да се слага дори купичка вода във фурната по време на печене. Не го правя това и всичко си става чудесно, прецени си сама, познаваш си най- добре фурната. Ще се радвам да ги опиташ. Благодаря ти!

      Изтриване
  47. Любими и страхотни, редовно ги приготвям :)
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10202186961894354&set=a.3756435548287.2146339.1198437068&type=3&theater

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Галка! Прекрасно изглеждат хлебчетата. Такива надутички и златисти. Прекрасни!

      Ще се радвам, ако оттук нататък пишеш в сайта www.yoli.bg, тъй като тук няма да има повече нови рецепти. Благодаря ти за разбирането и весели празници!

      Изтриване
  48. ПАК ГИ НАПРАВИХ!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ура! Така се радвам! Благодаря ти от сърце! Да са ви сладки!

      Изтриване
  49. Изглеждат прекрасно и мисля да се опитам да ги направя :) Йоли, колко хлебчета стават от тази доза?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много. Радвам се, че ти харесаха и искаш да ги опиташ. Може би 8 излизат, но все пак зависи колко големи ще ги направиш. Да са ви сладки на всички у дома.

      Ако искаш да следиш нови рецепти заповядайт в yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам.

      Изтриване
  50. ...защото никой не е по-голям от хляба,замесен с любов и топлина...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето това са точните думи! Никой, никой никой не е по-голям от Него. Той е Бог! Благодаря ти!

      Изтриване
  51. Почерпих и съседите : )

    ОтговорИзтриване