четвъртък, 9 декември 2010 г.

Пикантни портокалови бисквити





Продукти за тестото

125г меко масло
70г пудра захар
2 жълтъка
1 ванилия
200-220 г брашно

Желе

300мл прясно изцеден портокалов сок
захар на вкус
сок  от 1/2 лимон
кора от 1 портокал
1 ванилия
1 суха чили чушка
1 пръчка канела
1 звездичка звезден анасон
2 шушулки кардамон
2 гвоздейчета карамфил
1 пакетче желатин

За декориране

стопен на водна баня бял шоколад
кокосови стърготини


Приготвяне

* Разбъркайте маслото заедно със захарта и ванилията. Добавете жълтъците и с брашното бързо омесете меко тесто като го прибавяте постепенно. Оставете го в хладилника докато приготвите желето.

* Сварете портокаловия сок с всички останали подправки и го редуцирайте до 200мл. Прецедете го и веднага сипете желатина докато течността е още гореща. Разбъркайте и оставете настрана да се охлажда.

* Разточете тестото на малки части върху хартия за печене. Така то няма да залепва и да се начупва. С формичка изрежете звездички. Подредете бисквитките в тава, покрита с хартия за печене и ги изпечете в предварително загрята на 170* фурна до порозовяване.

* Сипете стопения шоколад в хартиена фунийка и отрежете връхчето и като направите малка дупчица. Очертайте бисквитките и веднага ги поръсете с кокос докато шоколада е още мек.

* Запълнете сладките с още течното, но охладено желе и ги оставете да се втвърдят добре. Да ви е сладко!

Ако преди да го сипете в сладките желето се е стегнало, просто леко го затоплете на котлона. За удобство може да го сипете в сладкарска торбичка с тънък накрайник или във фунийка от хартия за печене. Така ще го разнесете равномерно и лесно в средата на бисквитките. Желатинът трябва да е в повече, отколкото обикновено се слага в течност  за да може да се образува плътно желе, което добре да се стегне на стайна температура. Според указанията на пакетчето желатин просто изчислете да е двойно количество.

   Бисквитите са изключително крехки, с богат вкус на аромати и лека парливост. Не се притеснявайте да ползвате люта чушка. Почти загатнатата пикантност ще  изостри сетивата ви и ще ви накара да  поискате още една сладка ... и още една ...

Източник : Lust auf Genuss





21 коментара:

  1. Йоли, вече си похапнах няколко :)
    Ами тази лютивинка разяжда!
    Прекрасен цвят и аромат!
    Поздравления за публикацията във вестника!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли,
    експлозия от вкусове, аромати и цветове - прекрасни са!
    Поздравления и от мен, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Хей, Йоли пак си споделила много интересна рецепта!
    Изглеждат прекрасно, Коледно и вкусно!
    :)
    Весели предпразнични дни от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. СТрахотно съчетание на вкусове и аромати! Вече направих коледните сладки, но това просто не е за изпускане!

    ОтговорИзтриване
  5. I just love it!!.....What a great recipe!!.....Abrazotes, Marcela

    ОтговорИзтриване
  6. седя, гледам ги, набивам от карамела, дето приготвих за нещо друго, и мацам по клавиатурата с лепкави пръсти... Ооооо!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте, поздравления за страхотните сладки, непременно ще ги направя за празниците. Искам само да попитам пръчицата канела какво се прави - просто се поставя цялата в сиропа ли? Не съм използвала такава досега и не знам как се процедира.

    ОтговорИзтриване
  8. Невероятни вкусотийки.

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря на всички.Бисквитките наистина са много приятни.Следващият път ще ги пробвам с някое червено желе - от нар например.Да ви е сладко хубав ден на всички!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте,
    Смятам утре да направя тези сладки. Няма да са звездички, ще запазя идеята за Коледа:) Обожавам пикантния портокалов вкус, но май ще пробвам с друг вид желе или друга декорация, може би ядки... не знам. Утре ще реша на място:) Ще спомена, разбира се, резултата:)
    Поздрави, Вероника

    ОтговорИзтриване
  11. Много ще се радвам да ми кажеш дали са ти харесали,Вероника.А визията наистина може да е различна.Просто при мен се случи да е зима и коледа.А при теб ... защо не маргаритки?Лято е...Благодаря ти от сърце за хубавите думи.

    ОтговорИзтриване
  12. Направих ги. Снощи късно ги правих и оставих декорацията за днес, бях намислила да ги потопя в шоколад и да украся с ядки и стафиди. Станаха толкова вкусни, че не дочакаха украсата:) Напомнят котешките езичета от едно време, топят се в устата. Много са сполучливи, позравления за рецептата:) Скоро пак ще ги направя, обещавам този път да ги украся:)
    Поздрави, Вероника

    ОтговорИзтриване
  13. Ех, че хубаво! Благодаря ти миличка.Много ме зарадваха думите ти.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей, Йоли,

    Намислила съм да приготвя различни сладки за Коледа. Тези са едни от тях. Чудех се обаче дали има вариант тестото да се приготви по-рано и да се замрази във фризер, после само да размразявам и пека, че няма да имам време непосредствено преди празника. Или пък да ги пека по-рано, а да ги украсявам преди Коледа? Колко могат да се съхраняват в единия и другия вариант, не само тези а и меденките, които имаш като рецепти?

    Благодаря
    Милена

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ти Миленка.Чудесен избор си направила,бисквитите са много хубави.Виж сега,тестото им е маслено и се прави буквално за 2 минути.Можеш още отсега да го направиш и замразиш,никакъв проблем няма.Само трябва да го оставиш да се отпусне преди да го разточиш.Можеш да направиш тестото и няколко дена преди Коледа и да го оставиш в плик в хладилника.Много е издържливо.Но и в последния момент да го направиш,няма проблем,приготвянето му отнема наистина много малко време,после самото правене на бисквитите е по-пипкаво.Ако решиш да ги изпечеш предварително също няма проблем.Масленото тесто е пръхко и издържа без проблеми до 10 дни.Изпечи ги и ги съхранявай в кутия на сухо място,не в хладилник.И си ги украси когато решиш.

    Меденките - задължително,повтарям,задължително трябда да ги направиш поне 2 седмици преди Коледа.Това тесто е хубаво и истински отпуска ароматите си само когато престои.Меденките са доста твърди бисквити и трябва да престоят за да омекнат.Затова,няма проблем за тях,направи ги още в началото на декември.Аз така правя,но да знаеш,скрий ги някъде,че ще ги излапат твоите домашни животинчета и ще се наложи да правиш нови в последния момент.При мен все така се получава.Ами това е.Давай с подготовката от по-рано.Благодаря ти за доверието и приятно готвене.

    ОтговорИзтриване
  16. Йоли,
    Аз меденките ги направих и като гледам излязоха достатъчно бройки, с които ще си запълня достатъчно време в украсяване:))) Но... не мога да устоя на тази красота! Като гледам тези слънчеви бисквитки и с тия вкусове, които съчетава, няма начин - ще ги правя и тях! Ще се чудя кога ще ги украсявам и тях, но ще се справя някакси, мерака ми е повече от времето, значи ще успея! :)))
    Имам питане и тук - глазурата или по-скоро това портокалово желе, колко време запазва този си изящен вид като на снимката тук:))? Т.е. ако ги направя утре или вдругиден, до Коледа ще изглеждат ли така добре? Или да оставя украсата за непосредствено преди празника?

    Благодаря ти, мила!
    Прегръдки,
    Ема

    ОтговорИзтриване
  17. Тези бисквити са много хубави,Еми,правилно си се насочила.Нищо и няма на глазурата до Коледа,че и след това.Почвай си ги от днес,и аз така съм ги правила доста време предварително.А като се замисля...че ей къде е Коледа.То дошло.Приятно творене ти желая,защото е именно такова.Целувки.

    ОтговорИзтриване
  18. Стават страхотни тези бисквитки! Правят се лесно, изглеждат много ефектно в този слънчев цвят и... не пропускайте лютата чушка:)

    ОтговорИзтриване
  19. Поздравления за хубавия блог и прекрасните рецепти. Правила съм някои от тях и много ми допадат. Искам да направя тези сладки за дъщеря ми, но не мога да използвам шоколад. Имате ли идея с какво мога да заменя шоколадовия борд? Мислех си за белтък и пудра захар. Дали ще стане?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Нели! Много се радвам,че харесваш рецептите ми.
      Разбира се, че ще стане. Няма значение от какво ще е въпросният "борд", ако го наречем така. Просто ти трябва ограничител. С белтък и захар ще е добре, единственото, което ме притеснява е, че тази смес не търпи никаква влага. С други думи, желето ще се стегне добре и няма да изнече, но след време белтъкът ще се стопи и просто няма да го има. Можеш обаче да използваш също тънки лентички марципан или фондан.

      Изтриване