събота, 18 декември 2010 г.

Свещници





    Украсете празничната си трапеза с малки бисквитени свещници. Наредени небрежно между вкусните ястия те ще предадат още повече уют и топлина на дома ви. Ползвайте любимото си тесто за курабийки, украсете изцяло според въображението си. Свещничетата са подходящи и за малки подаръчета за близки и приятели. Закачка, но симпатична, нали?



 БИСКВИТЕНИ СВЕЩНИЦИ








* Разточете на тънка кора бисквитеното тесто. За да нямате проблем винаги разточвайте тестото на малки части  върху хартия за печене или силиконово килимче.

* От лист хартия си изрежете шаблони на звездички. Преценете големината им така, че вътре да може да се постави малка чаена свещичка. Ако разполагате с голяма формичка за сладки няма да се налага да изрязвате шаблони. Моите формички са малки и затова се наложи сама да си ги направя. Сложете шаблона върху тестото и изрежете с остър нож.




* Пренесете изрязаните звездички в тава, покрита с хартия за печене. С алуминиевата част от свещта изрежете кръгче в средата на звездите като леко разширите отвора. Разбира се, можете да ползвате и малка чашка, с която да изрежете, но диаметъра трябва да е като на самата свещ.





* Изпечете бисквитите в предварително загрята на 170*фурна до леко порозовяване. След като изстинат първо проверете дали свещта влиза без проблеми в отворите. Ако се наложи леко и внимателно разширете отворите.

* Украсете с разбит белтък или друга глазура по ваш избор всяка звездичка по отделно. Подредете ги една върху друга както желаете - може да застъпите лъчите им или да ги разминете. За един свещник може да сложите две или три звезди една върху друга. Ето как изглеждат моите вече сглобени свещници :















* Оцветете ги с бои, украсете с перлички, захаросани плодове, ядки или дребни бонбони. Вариантите са безброй. А може да им направите и само шоколадова украса.

* Идеята за тези прекрасни и вкусни украшения видях ето тук.   Много ще се радвам, ако ви хареса и на вас. А ето ги и горящи ....

















    И още една идея за свещник, която си е само моя ....



СВЕЩНИК ОТ ПУКАНКИ






   Нужни са ви само пуканки, алуминиево фолио и малка кутийка от консерва.


* Отстранете дъното и горната част на консервната кутия така, че да остане ринг. Измийте я, подсушете и завийте с алуминиево фолио. Залепете пуканките с помощта на монтажен пистолет с топъл силикон. Това е вещ, много често използвана в приложното изкуство, но и в домакинството върши добра работа. Продава се във всяка железария. Цената на моят е 12лв., а една силиконова пръчка-пълнител е 20 стотинки. Не е скъпо, а с него наистина могат да се направят страхотни украси. И така , просто капнете малко силикон върху всяка пуканка и я залепете върху облечения с фолио ринг. Подредете пуканките както желаете ... може и да е с форма на елхичка, ако направите по-широка основата. Най-отгоре поставете малка чаена свещ.

* Това е всичко . Забавно е, опитайте и вие!



25 коментара:

  1. Невероятна си, Йоли! Идеите са супер, а изпълнението - перфектно! Благодаря ти за споделената красота и вдъхновението! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли, страхотни идеи! Свещник от медено тесто бях виждала някъде (не толкова красив като твоя:), но това с пуканките направо ме разби:)

    ОтговорИзтриване
  3. Много са идейни, Йоли! И аз видях някъде нещо подобно, но не ми допадна особено. Докато твоите са невероятно деликатни и стилни!

    Весели празници! :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасни идеи! Супер Коледно и оригинално :-) Благодаря че ги сподели с нас!

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли, страхотни са!
    Много красота, уют и настроение струи от тях.
    Чудесна идея и прекрасно изпълнение.
    Поздрав и щастливи празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасни идеи!
    Особено за свещника от пуканки!
    Все съм си мислила, че пистолета със силикон е доста скъп уред и заради това мое убеждение дори не съм проверявала цената му. Глупаво от моя страна.
    Много благодаря и за идеята, и за полезната информация!
    Хубава, снежна неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Наистина са много ефектни бисквитените свещници, а пуканковия е просто сладур! Поздравления за идеята!

    ОтговорИзтриване
  8. И двата вида са просто страхотни, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  9. Великолепно решение за коледна украса, много стилно, Йоли, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  10. Изумително!!! Невероятно красиви и идейни, че и вкусни свещници :. СУПЕР си!!!

    ОтговорИзтриване
  11. selamlar:))))))))))

    okadar guzel sunumlarınız varki kendi blogumdada tanıtımlarınız var
    elinize saglık tesekkurler.
    yemekkahvekokusu.blogcu

    ОтговорИзтриване
  12. Йоли, стопли ми душата с тези красиви свещници :)
    Благодаря ти, мила!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ви,мили приятели.Страшно обичам да се заигравам с разни дреболийки и наистина съм щастлива,че ги оценихте и харесахте.Направихте денят ми още по-щастлив.Весели празници на всички!

    ОтговорИзтриване
  14. Много вкусно изглеждащи свещници.Възхищавам ви се на сръчносста

    ОтговорИзтриване
  15. Привет Йоли!
    Снимките ти от този пост са публикувани на тази страница
    http://www.facebook.com/note.php?note_id=179385748755463
    и са подписани от автора на страницата. В предвид обстоятелствата предполагам, че не знаеш нищо за това -виж подробности в блога ми ако желаеш:
    http://www.mycookingbookblog.com/?p=1744
    Администратора на страницата е истрил по-голямата част от постовете там, след като вдигнах врява, но виждам, че все още има крадени неща, които си стоят там!
    Смятам, че да се подписваш под труда или снимките на някои друг е недопустимо!
    Лека вечер от мен!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  16. Видях,Мария.Прочетох и публикацията ти.И дискусията,която се развихри.Исках и аз да се включа,но ти май си закрила вече темата.Какво да ти кажа?Нямам думи направо и разбирам огорчението и възмущението ти.Напълно подкрепям написаното от теб.Каквото и да кажа ще се повторя с теб.Благодря ти,че ми обърна внимание.За жалост непрекъснато се случва.

    ОтговорИзтриване
  17. Здравей Йоли!

    За Коледа, вдъхновена от прекрасните ти идеи, реших да потворя и аз. Направих свещници и коледни бисквитки.
    Станаха невероятно красиви и прекалено вкусни. Не случайно казвам "прекалено". Котката ми изяде всички свещници у дома! :))))
    Беше весела и вкусна Коледа!
    Ако имаше как, можех да ти изпратя снимка на свещник по твоя рецепта....

    ОтговорИзтриване
  18. Ах,че сладко е това,Ели!!! И котето даже се облизало.Така се зарадвах и развеселих... Благодаря ти много,миличка.Страхотно е това!

    ОтговорИзтриване
  19. идеята е супер, но може ли някои да ми напише или прати на моя e mail рецептата. моля ви

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря много.Радвам се,че ви допада идеята.Аз не съм написала рецепта за тестото,тъй като всеки има собствени предпочитания.Подходящите теста за свещниците трябва да са по-твърди и еластични,а не крехки и ронливи.Ако искате погледнете моите Детски обикновени бисквити,както и Коледните меденки.Рецептите ще намерите в каталога Сладки и соленки.Да ви е сладко и весели празници.

    ОтговорИзтриване
  21. Мила, Йоли, За много години! Да си много щастлива и да продължаваш да ни радваш с изумителния си талант :) За тези празници направихме свещниците - толкова уют и топлина ни придадоха на празника. Благодаря ти ,мила. А дъщеря ми, която е на 2.6г. се забавляваше, докато ми помага, от сърце :)

    ОтговорИзтриване
  22. Йоли, днес в Икеа беше прекрасна! Купих боички, тесто и свещи :-) Ще се развихря и аз :)

    ОтговорИзтриване
  23. Йоли, днес в Икеа беше прекрасна! Набързо напазарувах тесто и боички - ще запратам ръкави да направя по едно свещниче за моите близки. Благодаря ти още веднъж за идеята!

    ОтговорИзтриване
  24. Така те искам, Илианка!Да направиш най-хубавите и вкусни свещници.Благодаря ти много,че дойде вчера.

    ОтговорИзтриване