Една любима за всички салата в нов прочит. Моцарелата е прясно сирене, което при затопляне много лесно се размеква, става пластично и лесно за работа. Обработено по този начин от него се правят различни рула с какви ли не пълнежи. Това е стара и позната техника, но аз днес искам да ви предложа един от многото варианти на салата " Капрезе". Защо зимен? Защото е със сушени домати и готово босилеково песто, а не с пресните продукти. Ще се радвам, ако ви допадне тази глезотийка!
Продукти
моцарела
сушени мариновани домати
готово песто "Дженовезе"
Приготвяне
* Може да си купите от магазина бурканче с мариновани сушени домати, както и готово песто. Аз си ги правя сама. Ако решите да си направите и вие, ето как :
Накиснете сушените домати в гореща вода докато омекнат. Изцедете ги добре с ръце и ги сложете в буркан. Между тях поръсете подправки (пресни или сухи) по ваш вкус - риган, босилек, розмарин, салвия и др. Аз слагам и нарязани на тънки филийки няколко скилидки чесън. Залейте доматите със зехтин и съхранявайте на хладно място.
Босилекът е зелена билка, която като се замрази потъмнява и губи свежия си зелен цвят. Затова повече се ползва сушен през зимата. Когато е сезонът на босилека аз накъсвам само листата на няколко големи китки, слагам ги в блендера и добавям много малко вода, колкото да може да се завърти ножа на уреда. Смилам ги фино и получената босилекова каша наливам във формички за лед. След като се замразят имам прекрасни концентрирани кубчета с босилек. Водата в него го изолира от допълнителния досег с кислорода и така той не се окислява и не загубва зеления си цвят. Съхранявам ги в пликчета и когато ми потрябва босилек просто си взимам няколко кубчета. Пестото през зимата го правя от тях.
* Дойде ред на моцарелата. Можете да я потопите във вряла вода цялата, както е на бучка, но на мен ми беше по-удобно да я нарежа първо на кубчета. И така, нарежете сиренето на парчета с големина на орех. Сложете ги за 20-30 секунди във вряла, но не кипяща вода. Сами преценете колко да ги държите в нея. Сиренето трябва да омекне и да стане пластично като пластелин. За мое улеснение слагах по две или три парченца сирене в малка цедка и заедно с нея ги топвах във водата. Така по-лесно се наблюдават и вадят. Извадете парченцата сирене върху дъска. Леко ги натиснете с пръсти за да оформите питка. В средата сложете малко песто и парченце домат.
* Загърнете плънката със сиренето като оформите топчица. Ако през това време сиренето е изстинало и краищата му не могат да залепнат едно към друго, просто леко ги топнете в горещата вода. Те веднага ще омекнат и така ще можете да направите гладка сфера. Ако желаете, за по-добър вид завийте топчиците докато са още топли в парче найлоново фолио и стегнете добре.
* Сервирайте вашата салата "Капрезе" с допълнителни парченца от маринованите домати и полята със зехтин. Да ви е сладко!
* На същият принцип със затоплянето на моцарелата може да направите цяло руло. Сложете две бучки сирене в горещата вода да омекнат добре. Извадете ги,сложете ги една върху друга и ги покрийте с найлоново фолио. Разточете сиренето с точилка на тънка кора. Отстранете фолиото и разнесете плънка по ваше желание : гъби, бъркани яйца, задушени зеленчуци, шунка, други сирена и т.н. Ако плънката ви е гореща още по-добре ще залепне за моцарелата. Работете бързо, защото сиренето бързо изстива и губи еластичността си. Завийте всичко на стегнато руло, опаковайте го във фолио и отново пристегнете добре. Съхранявайте го в хладилника докато се стегне напълно. Нарежете на тънки филийки и сервирайте като предястие или със зелена салата.
И една класическа салата Капрезе, просто подредена малко по-различно!
Много оригинална, ароматна и красиво поднесена салата Капрезе в нов прочит:)Поздравления скъпа Йоли!целувки
ОтговорИзтриванеЕх, че хубава идея, Йоли :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Наистина невероятно оригинална салата, Йоли! Обожавам песто, моцарела, сушени думати... Предложението ти е изумително!!
ОтговорИзтриванеWonderful!!......an artist not only for the chocolates, but also for the saladas!!.......Abrazotes, Marcela
ОтговорИзтриванеМного изкусително зимно капрезе,Йоли!
ОтговорИзтриванеЩе се възползвам от идеята за замразяване на босилека, когато му дойде времето:)
Поздрави!
Фантазията и въображението ти са неизчерпаеми! :)
ОтговорИзтриванеСтрахотно предложение,Йоли!
Непременно ще се възползвам... обичаме тази салата у дома,във всякакви варианти.
Предполагам,че и този няма да е изключение!
Хубав уикенд!
mnogo hubava ideja!
ОтговорИзтриванеТова е оригинално и много вкусно предложение!
ОтговорИзтриванеПрекрасна идея!
Моят съпруг е почитател на сушените домати, а и двамата - на италианската кухня. Благодаря ти за рецептата, която ще разнообрази трапезата ни!
Усмихнати почивни дни!
Любима комбинация на продукти, съчетани перфектно и поднесени по много елегантен начин, Йоли! А щом е приготвена от теб, рецептата задължително е много вкусна. :)
ОтговорИзтриванеАни,Дани,Мина,Марчела,Диди,Краси,Деси,Лети,Еви ... благодаря ми,момичета!Така се радвам,че ви допадна тази смехорийка.Купих си цял килограм сушени домати на много добра цена и със страхотно качество и сега все ми щрака нещо в главата какво да направя с тях.Луда работа.
ОтговорИзтриванеЙоли, поредната ти впечатляваща идея! Толкова е ефектно и същевременно елементарно, че чак да те хвана яд, че не си се сетил до сега:)
ОтговорИзтриванеВсе любими за мен продукти на едно място. А може да се окаже дори по-вкусно от "лятната" версия, трябва да опитам.
ОтговорИзтриване