Продукти
125г меко масло
1 яйце
1/2ч.л.сол
1/2ч.л.сух розмарин
около 200-250г брашно
1 малък патладжан
шепа сушени домати
150-200г синьо сирене
Приготвяне
* Разбъркайте маслото на крем, добавете яйцето, солта и розмарина. С бъркалка бързо разбийте всичко на хомогенна смес и постепенно прибавете брашното. Не го сипвайте цялото на веднъж. С пръсти леко и бързо омесете меко тесто. Сами ще усетите колко брашно да прибавите. Не са ви нужни точни мерки. Тестото трябва да е меко и да не лепне. Колкото по-малко го месите, толкова по-ронливо и нежно ще стане след изпичане. Дори и да не е объркано добре и тук там да има бучици масло или брашно не се тревожете. Всичко ще се спои прекрасно след като го разточите. Класическото маслено тесто, сладко или солено, принципно се приготвя с ледено студено масло, което се претрива с брашното на трохи. След това се добавя яйцето и ако е нужно малко студена вода. Моят вариант е много по-бърз и винаги става безотказно. Сами преценете как да направите масленото тесто. Приберете готовото тесто в хладилника, покрито с найлоново фолио докато приготвите останалите продукти за пълнежа.
* Накиснете доматите в гореща вода за около 20-30 минути докато омекнат. Изцедете ги добре от водата като ги изстискате с ръце. Ако предпочитате може първо да ги мариновате в зехтин, чесън на скилидки и средиземноморски подправки по ваш вкус. Може да ползвате и готови мариновани домати от магазина.
* Нарежете патладжана на филийки без да го белите. Сортовете, които се продават в момента не горчат и нямат нужда от предварително посоляване на зеленчука, с цел да се отстрани максимално горчивината. Поне аз не го правя, но вие постъпете както сте свикнали. Гриловайте резенчетата на тиган грил или скара докато леко омекнат. Не е нужна мазнина.
* Сиренето нарежете на едри парчета.
* Разточете масленото тесто на кръгла тънка кора върху хартия за печене. В средата подредете патладжанените кръгчета, като ги застъпвате леко и оставите в края свободно тесто около 3-4 см. По между им сложете резени сирене и сушени домати. Леко залейте всичко със зехтин.
* С помощта на хартията загънете свободния край на тестото като го прищипвате леко. За по-добър външен вид намажете полученият борд с малко разбито яйце. Ако искате по-хрупкава коричка го намажете само с белтък. Изпечете галета в предварително загрята на 180* фурна за около 35 минути.
* Сервирайте ястието леко топло с подходяща напитка. Да ви е сладко !
И един с моцарела ...
Много обичам този вид печиво и в сладък, и в солен вариант. Пълнежите могат да бъдат най-различни. През лятото непрекъснато правех галета с праскови на Лати с какви ли не плодове. Продължавам да го правя и през зимата с ябълки или круши. Идете и на гости, погледнете рецептата и ще бъдете очаровани от финия вкус на сладкиша, ако решите да го пробвате. Ето и един от моите сладки варианти със сини сливи и праскови.
.
Оооо, ново изкушение!
ОтговорИзтриванеСушените домати и патладжана са любими на моя съпруг, ще остане очарован.
Благодаря за поредната страхотна рецепта!
Прекрасно предложение, Йоли!
ОтговорИзтриванеИзбрала си чудесно съчетание -
много красиво и апетитно изглежда.
Поздрави и хубава вечер, Диана
Изглежда страхотно, ще стане ли без сушените домати?
ОтговорИзтриванеОх, лелеее, соленият вариант ще си го направя още утре, страхотна идея, Йоли!Благодаря!
ОтговорИзтриванеА аз просто ще си го гледам щастливо усмихнато ще му се наслаждавам! :)))
ОтговорИзтриванеОбичам този уют който излъчваш с всичко което докоснеш!
Благодаря Йоли!!!
Вълшебни предложения, Йоли! Соленият вариант и на мен страшно ми допадна!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена :-)
izglezhda neverojatno!
ОтговорИзтриванечудесно предложение мила Йоли. Непременно ще го пробваме. Любимите ми патладжани и сушени домати...мммм
ОтговорИзтриванеЙоли,и аз като теб обожавам галет и в сладък и в солен вариант:)
ОтговорИзтриванеНеустоимо апетитно е предложението ти!
Фантастично вкусно изглеждат и двата варианта!!! И срашно ми харесва идеята за комбиниране на падладжани със синьо сирене!!
ОтговорИзтриванеМного се радвам,че ви допадна това печиво.Наистина е вкусно в тази комбинация.Но опитайте и галета на Лати с прасковите,няма да сгрешите.Да ви е сладко на всички и благодаря!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли! А как може да се направи със спанак, лапад и сирене, например? Би ли ми дала рецепта за такава пролетна плънка?
ИзтриванеЗдравей и ти. Разбира се, че може! Ще стане чудесно! Много са си вкусни тези пролетни плънки. Аз обикновено слагам джоджен, магданоз, малко чесън, зелен лук. Освен спанака де, който е основното. Задъшевем всичко с масло и това е. После сирене. Единственото нещо, за което трябва да внимаваш е плънката ти да не е много влажна. Колкото по-суха я направиш, толкова по-добре. Иначе има опасност маслената кора да стане тиклива. Можеш друго да направиш. Върху тестото да поръсиш малко настърган кашкавал и върху него да сложиш спанака. Но пак напомням, да не е много влажен. Благодаря ти за доверието.
ИзтриванеЩе се радвам, ако оттук нататък посещаваш и пишеш в сайта ми yoli.bg, тъй като тук повече няма да пиша нови рецепти, а и ми е доста трудно да се занимавам и двете места едновременно. Благодаря ти за разбирането.
Благодаря ти, Йоли, ще гледам вече новия ти сайт (не знаех за него;-)
ИзтриванеЙоли, отново страхотно патладжанено изкушение! Директно отива в папката с рецепти :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятен ден!
Благодаря за прекрасната рецепта !
ОтговорИзтриванеМмммм.....топи се в устата ! Отново благодаря за чудесната рецепта.
ОтговорИзтриванеМарианче,пробвай с с друг пълнеж.Сега е подходящо и за някой пролетен вариант. Благодаря ти миличка. Радвам се,че ти хареса.
ОтговорИзтриванеО,оо разбира се, че ще пробвам и с друг пълнеж, но първо ще опитам сладкия вариант.
ОтговорИзтриванеОт дълго време исках да благодаря за страхотния блог,но ето то дойде.Направих сладкият вариант на галета,като в тестото сложих захар на око,отгоре наредих ябълки"Петровки",поръсих с кафява захар и канела и...се изяде,докато изстиваше.Благодаря,че те има Йоли!
ОтговорИзтриванеБлагодря ти Ели.Обожавам Петровки.Цяла година ги чакам.Много ти благодаря,че опита.А как пък се радвам,че ви е харесало...Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеНаправих този "галет" за новогодишната вечер! Стана уникално вкусен и не ни стигна! Браво Йоли! Всичко, което направя по твоя рецепта някак става лесно и хубаво! Страхотна си!
ОтговорИзтриванеМного,много благодаря.Да ви е сладко и щастлива 2012 година.
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта!Направих галета с отцедени домати и се получи добре,нямах сушени,хареса ми колко е хрупкав!
ОтговорИзтриванеМного,много се радвам!Благодаря ти много и да ти е сладко!
ОтговорИзтриванеИоли ти си ми инспирација во готвењето. Поздрав од Македонија. Супер си и со радост ја чекам секоја твоја емисија. Сега ќе го направам рецептот.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце!Радвам се,че ще направиш това ястие,хубаво е.Поздрави на Македония и от мен и весели празници.
ОтговорИзтриванеЙоли, горе долу с какъв диаметър се получава готовият галет, за колко порции го преценяваш като за лека закуска да речем. Благодаря ти за вниманието! :)
ОтговорИзтриванеКолко време печем? Или сами да си преценим!
ОтговорИзтриванеПринципно винаги е добре всеки да пече според собствена преценка.И фурните са различни,и вкуса на хората.Един обича като мен по-препеченко,друг не.Но си права да питаш.Пропуснала съм все пак да напиша нещо по въпроса.Веднага ще корегирам.Благодаря ти за подсещането.Мисля,че около 30 - 35 минути са добре за изпичане.
ОтговорИзтриванеСтрахотно нещенце се получи :)Доматите ни се оказаха свръх соленички, което даде отпечатък върху цялостния вкус на галета , но това не ни попречи да го унищожим за нула време ! Нямаме търпение да опитаме и сладкия вариант ! Благодарим Ви , Йоли , за страхотните предложения , подробните обяснения с помощта на които няма как да не се получи и прекрасните снимки, които просто елегантно те подканват да отидеш в кухнята и да сътвориш нова радост за семейството !
ОтговорИзтриванеПоздрави,
Гергана
Нещенцето търпи всякакви изменения,Гери.Понякога просто отварям хладилника и виждам какво е останало вътре.Благодаря ти,много се радвам,че ви е харесало.Наздраве.
ОтговорИзтриванеЖена ми наскоро го направи, взехме рецептата от книгата Вкусно с Йоли - това на пръв поглед доста екстравагантно, за нас като кухня, ястие е феноменално вкусно. Същевременно и различно, Позволихме си да добавим 3-4 парчета хамон иберико отгоре през последните 5 минути от печенето.
ОтговорИзтриванеЕх, че мил коментар! И то от мъж! Страшно много ме зарадва, признавам си! Благодаря от сърце и на двама ви. Това с хамона е просто страхотно, със сигурност е станало супер! Благодаря още веднъж!
ИзтриванеЙоли, здравей. Набелязах си твоя галет, изглежда страхотно. Досега не съм правила такова печило, та имам въпрос - на колко дебела кора трябва да се разточи тестото? Благодаря =)
ОтговорИзтриванеГери, много е хубав галета. Ще ти хареса. Радвам се, че ще го пробваш. Кората е около 3 - 4 мм. Разбира се, можеш и по-дебела да я направиш. Горе долу като за бисквити е дебелината. Благодаря ти много и да ви е сладко!
ИзтриванеЗдравей отново, Йоли! Снощи най-накрая направих галета. Стана много вкусен, а коричка е страхотна, страшно хрупкава. :) Благодаря за чудните рецепти :)
ОтговорИзтриванеЕееееееееее, много се радвам, Гери! Благодаря ти от сърце и да ви е сладко на всички у дома!
ИзтриванеЙоли , горе - долу какъв е диаметъра на галета ? Да знам дали да не направя двойна доза тесто , ако става малък .
ОтговорИзтриванеНинче, около 20 до 30 см. От теб зависи колко тънко ще разточиш тестото и колко широк борд ще оставиш при загъването. Но мисля, че ако го кажем средно 25 см ще е добре. Абе като една малко по-малка торта от стандартните е размера. Нещо такова. Ще се радвам да опиташ. Благодаря ти.
ИзтриванеЗдравей, Йоли! Отдавна се каня да направя галета и ето, че тази вечер се реших. За съжаление тестото стана много ронливо и се притеснявам, че при разточване няма да бъде споено, а на трохи. Не знам къде сбърках, но не се получава като тесто. Спазих точно количеството на продуктите. Сега тестото е в хладилника и честно казано не знам какво да правя.
ОтговорИзтриванеНяма изобщо да се притесняваш. Най-доброто си направила в такива случаи, да го сложиш на студено. Като се стегне го извади, посмачкай го малко с ръце, ръсни брашанце и изобщо не се опитвай да го разточваш. Ако се къса просто го напъси на парченца върху хартията и с ръце ги притисни едно към друго да се залепят. От печенето ще се споят. Ще стане по-твърдо, няма да е крехко, но пак ще е хубаво. Ако се къса и не можеш да го завиеш борда в края, направи пай в тавичка. Получило се е така, защото според мен се е отделила водата от маслото и се е пресякло. Понякога се получава, ако брашното е лошо, ако тестото е било прекалено меко или тестото се меси с ръце по-дълго време. Успех, дано се получи нещо. Но ще опиташ пак, нали? Моля те, не се отказвай. Благодаря ти от сърце!
ИзтриванеДрага Јоли, данас је овај Ваш рецепт, а у мом преводу и изведби, на веб страници Coolinarika.com проглашен за рецепт дана! Eво како то изгледа: http://www.coolinarika.com/recepti/
ОтговорИзтриванеХвала Вам! Одличан рецепт!
Поздрав, Снежана М.
Страхотно е това, Снежи! Благодаря ти за доверието, мила! Невероятен галет си направила!
ИзтриванеХвала Вама, рецепт за Галету је Ваш, и савршен је!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, Снежи. Радвам се, че ти харесва този галет. Да ви е сладко!
ИзтриванеDraga koleginice Joli (i ja sam muzičar, dirigent),
ОтговорИзтриванеisprobala sam Tvoj recept i moju malo izmenjenu verziju objavila na mom blogu. Oduševljena sam ukusom i izgledom galete, spremaću je sigurno opet! Hvala Ti puno za ovaj prelepi recept ♥ Veliki pozdrav iz Srbije!
Здравейте Йоли,
ОтговорИзтриванеИ аз като хората писали тук преди мен ще споделя, че оставам всеки път възхитена от резултата. Бих искала да попитам дали мога да използвам друго сирене и какво би било подходящо.
Благодаря ти за думите, Кате! Много си мила! Нямаш проблем да използваш каквото и да било сирене. Като започнеш от нашенското бяло и стигнеш до видовете синьо. Всичко е въпрос на вкус, просто го направи така, че на вас да ви хареса.
ИзтриванеЗдравейте,рецептата ви е толкова хубава,изядохме си пръстите!!!Искам да я направя с безглутеново брашно на Д-р Шер,дали ще се получи?
ОтговорИзтриванеМного се радвам, Стаси! Благодаря от сърце и да ви е сладко!
ИзтриванеНе искам да те подвеждам. Отговорът е, че нямам представа. Не ползвам такива брашна, а за д-р Шер даже не съм чувала. Трябва да опиташ и да видиш какво ще стане. Съжалявам, че не успях да помогна.