сряда, 26 януари 2011 г.

Ягодови пасти




Продукти за 12 пасти

100 г черен шоколад
75 г масло
3 яйца
50 г захар
50 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер

1 кг пресни или замразени ягоди
1 ч.ч.захар
2 пакетчета желатин др.Йоткер (20 г)

1 голяма кофичка заквасена сметана
1 ванилия

200 г течна подсладена сметана
200 г черен шоколад
40 г масло


Приготвяне

* Разтопете шоколада и маслото на водна баня и оставете да се охладят. Прибавете жълтъците и разбъркайте. Разбийте белтъците на сняг. Сипете в тях захарта и продължете да  разбивате , докато се разтвори напълно. Към шоколадовата маса с леко бъркане прибавете белтъците и пресятото брашно , примесено с бакпулвера  като ги редувате.  Постелете с хартия за печене правоъгълна тава. Изсипете тестото и го загладете. Изпечете блата в предварително загрята на 170*фурна.

*  Сложете ягодите и захарта в тенджерка и ги сварете за кратко на бавен огън докато се разтвори захарта. Намачкайте ги с вилица. Махнете ги от огъня и в горещото пюре сипете желатина. Разбъркайте добре за да се разтвори напълно. Оставете сместа да се охлади.

*  Разрежете изпеченият блат на две части по дължина, а след това всяко парче на още четири. Намажете половината парчета с ягодов конфитюр и ги оставете на хладно да се желират добре.




* Останалите ягоди сипете в малка съдинка, покрита с найлоново фолио. Поставете я за няколко часа в хладилника. След като конфитюра  се стегне добре го нарежете с нож на малки кубчета и ги оваляйте в кристална захар. С тях после ще гарнирате пастите.

* Разбъркайте сметаната с ванилията. Не я подслаждайте и не я разбивайте с миксер. Просто я разбъркайте с бъркалка на крем. Разпределете я върху вече желираните четири правоъгълника. Загладете и похлупете с останалите парчета от блата. Разрежете всеки правоъгълник на три парчета. Така получавате 12 броя пасти.

* Загрейте сметаната до кипване. Махнете я от огъня и сипете в нея шоколада, начупен на парченца. Добавете маслото и разбъркайте всичко до получаване на хомогенна смес. Залейте пастите с още топлия ганаш. След като се втвърди ги гарнирайте с кубчета желе и сервирайте.


26 коментара:

  1. Ох, страхотно, отиде ми диетата! Браво!

    ОтговорИзтриване
  2. Сочно, сметанено и така шоколадено хрупкаво. Просто неустоимо!
    Как може да си толкова вкусно?! :))

    ОтговорИзтриване
  3. Абсолютно неустоими!!! Истинско ягодово изкушение :)

    ОтговорИзтриване
  4. О, Йоли, тези пастички изглеждат просто престъпно вкусно! Снимките и те блазнят :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Невероятна си, миличка!Толкова съблазнителна е тази комбинация!!!! Благодаря от сърце за споделеното...ще се пробват, ясно е! Прегръщам те с обич.

    ОтговорИзтриване
  6. Едва ли ще се наема да ги направя, но пък това не пречи да се насладя на твоите, макар и само виртуално, Йоли! Много красиви, ефектни и със сигурност вкусни са. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Йоли, отново удоволствие за очите и небцето:), прекрасно изпълнение! Интересува ме може ли да се използва желе или сладко от ягоди, тъй като сега няма ягоди (това, което е по магазините е само с визия на ягода и без вкус)? Ако може да се използва, какво количество приблизително трябва? Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотни са и пастичките и снимките, Йоли! Неустоими!
    Поздрави с пожелание за усмихнат ден :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Аромат, вкус и визия -
    Неустоимо изкушение, Йоли...
    Поздрав и усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви приятели за хубавите думи.Знаете кк да м зарадвате.Да ви е сладко!

    Мими,разбира се,че може.Всичко може.Даже и с други плодове може.Аз просто имах змразени ягоди и затова така написах рецептата.

    Ако ще ползваш сладко, 1 бурканче ще ти стигне.Трябва да го разредиш с вода,да го затоплиш и тогава да сложеш желатина.Казвам 1 бурканче,защото сладката и конфитюрите винаги са със силен концентриран вкус.Няма да се нуждае и от захар.А можеш да смениш сладкото - къпини,малини,боровинки,кайсии...каквото имаш или пък каквото обичаш.Това е .Благодаря ти и успех!

    ОтговорИзтриване
  11. Толкова е апетитно...
    И вкусно:)
    Поздрави с усмивка,
    Дани

    ОтговорИзтриване
  12. Yoli, kakto vinagi me kara6 da me6taia...hahah Prekrasni pasti! Ti naistina si izkliu4itelna! S obi4 Iva

    ОтговорИзтриване
  13. Дани,Ивче .... вземете си по една. Кафето от вас!Благодаря ви момичета!

    ОтговорИзтриване
  14. Йоли, сърчице! Това ще е първото нещо, което ще направя като махна шината на ръката си (за съжаляние дясната). Напоследък само чета новите неща в сайта ти и се облизвам, защото не мога в момента да готвя като хората. С тези пастички обаче не издържах да не ти пиша и чакам с нетърпение да ми мине ръката и да ги приготвя. Ох, направо са неустоими на вид, а за вкуса също нямам никакви съмнения. Ще ти пиша като ги опитаме в къщи.
    Поздрави и силна, топла прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  15. Оооооо,какво стана Светле?Счупи ли я?Оправяй се бързо миличка,липсваш ми тук.Целувам те и благодаря!

    ОтговорИзтриване
  16. Йолиииииии! Ще стана 100 кила с тези твои вкуснотии! Не изтраях да ми мине ръката и ги направих. Нарязах ги накривичко, момчетата не можаха да изчакат да стане остатъка от желето на бонбончета, но пък ги поръсих със ситни златни звездички за украса на торти. Криви или не - ометохме ги! Те са почти като тортата Захер в чаши, но различното сладко променя коренно целия вкус. Използвах малини, а в шоколадовата глазура не слагам масло - само малко сметана, шоколада и половин лъжичка ром или коняк. После за малко в хладилника и после.... както вече казах, няма нищо за после останало:) Мисля за Свети Валентин(и мой рожден ден) да ги направя с формичка - сърце и да почерпя с тях няколко души, с които ще се видя през деня. О, разбира се и за в къщи ще има - това ще замени тази година тортата ми! Купих си много ефектна червена лъскава украса (стои като дребни лъскави люспички, а не захар) - ще е съвсем "валентинско". Целувки от нас!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  17. Светлето си е Светле.Бърза,че и с една ръка даже.Благодаря ти милчка.Радвам се,че ги опита.Много често ползвам блата на Захера в чаши за други сладкиши.Намирам го за много приятен.Оформи ги като сърцича за св.Валинтин,ще стане страхотно.Благодаря ти още веднъж и хубав ти ден.

    ОтговорИзтриване
  18. Йоли, тавата за блата с какъв размер е? Може ли да използвам тавата от фурната или ще е голяма? Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  19. Не мила,няма да е голяма. Аз точно в тавата от фулната пека този блат. Така ими иначе трябва да стане тъничко, нали са пасти? Давай с тавата от фрната.

    ОтговорИзтриване
  20. Здравейте, Йоли!
    Голяма почитателка съм Ви, всички рецепти са безпогрешни!!! Искам ягодовите пасти да ги направя на торта, за около 20 парчета примерно - да удвоя или утроя продуктите, какво ще ме посъветвате?

    Поздрави и успешна седмица, Мила

    ОтговорИзтриване
  21. Здравей Мила.Много ти благодаря за хубавите думи.Зарадвах се страхотно!

    Продуктите в рецептата, която съм дала са достатъчни за кръгла стандартна торта около 24 см. Но една такава торта се разрязва обикновено на 12 парчета.Или направи доза и половина, или направо удвои всичко за да си по-сигурна.Но бих те посъветвала да я направиш правоъгълна вместо кръгла.За толкова хора е по-сигурно и лесно когато тортата е правоъгълна.Колкото и голяма на диаметър кръгла торта да направиш, пак ще ти е трудно да я разрежеш на 20 парчета, а и няма да стоят красиво.Но както си решеш ти.Всякак става, разбира се.

    Благодаря ти,че си се спряла на тази рецепта и успех с тортата.Ще чакам после да ми кажеш какво се е получило.

    ОтговорИзтриване
  22. Три пъти правих тези пасти и то със консервирани ягоди(ягоди и захар в буркани и стерилизирани)и с една дума ВЪЛШЕБСТВО!Нарочно ги правя след обяд за да могат да престоят в хладилника ноща и да стегнат иначе няма чакане! Божествени са!

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря ти Елзе.Много си мила,а пък само как ме радваш,нямаш си представа!Да ви е сладко с пастичките.И много добре знаеш как да ги направиш,първо да престоят малко на студено за да се стегнат!Въобще,страхотна си!

    ОтговорИзтриване
  24. Здравей, Йоли! Тортата се получи и макар, че вида й не докарах много добре, защото беше торта, с малко детска украса, беше разкошно вкусна, беше одобрена от гостите на рожденичката и най-вече на родителите й! Благодаря много за идеята!

    ОтговорИзтриване
  25. За нищо миличка.Аз ти благодаря на теб.За доверието и добрите думи.Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване