вторник, 12 април 2011 г.

Дунавски вълни



      Искам да ви предложа един много популярен немски сладкиш.  Доколкото ми е известно, това е традиционен сладкиш , който има най-различни варианти. Аз ви предлагам един от тях.  Името му идва от това, че вишните потъват тук там в какаовото тесто , което, смесвайки се с бялото образува вълнички.




Продукти за блата

5 яйца
200 г захар
200 г течно масло
300 г брашно
1/2 ч.л.бакпулвер
ванилия

3 с.л.какао

700 г почистени от костилките вишни - пресни или замразени

Продукти за крема

500 мл прясно мляко
1 ванилов пудинг
125 г кокосово масло
250 г меко краве масло
100 г пудра захар
ванилия

Продукти за глазурата

1 яйце
75 г пудра захар
3 с.л.гореща вода
2 с.л.какао
ванилия
2 с.л.коняк
125 г стопено кокосово масло

Приготвяне

* Разбийте яйцата със захарта на крем и добавете маслото. Пресейте брашното с ванилията и бакпулвера и го разбъркайте с яйчната смес. Половината от тестото изсипете в кръгла тава,покрита с хартия за печене. Към останалото тесто прибавете какаото, разтворено в малко гореща вода. Изсипете какаовото тесто върху бялото и загладете внимателно. Върху него подредете вишните, предварително оваляни в брашно. Изпечете сладкиша в загрята на 170*фурна.

* Сварете крем от млякото и ваниловия пудинг. Прибавете кокосовото масло и разбъркайте. Оставете крема да изстине напълно. Разбийте маслото с пудрата захар на пухкав крем и го смесете с ваниловия. Нанесете крема върху студения блат.

* За глазурата разбийте добре яйцето със захарта, добавете какаото, разтворено в горещата вода,  коняка, ванилията и кокосовото масло. Излейте глазурата върху сладкиша и охладете.

24 коментара:

  1. Йоли,страхотен сладкиш,направо очите ми останаха с него!В този близък план като го гледам,направо ми се иска да се пресегна за парченце!Великолепно отново!

    ОтговорИзтриване
  2. Мария,благодаря ти мила.

    Еликсирчето и както винаги страхотно! Знае как да ме зарадва!

    ОтговорИзтриване
  3. Обичам вишни :))))
    Прекрасни вълнички, Йоли!
    Гуш!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Красиво и вкусно - истинска прелест си сътворила, Йоли! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли, много интересно звучи този сладкиш! Определено мисля да го пробвам.

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда чудесно! Да си оближеш пръстите!
    Само че с това кокосово масло не излиза ли много скъп този сладкиш? Има ли възможност да се замени с нещо друго?

    ОтговорИзтриване
  7. Душата ме боли като гледам тези благини :( ИСКАМ ДА ОТСЛАБНА :):):)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря момичета. Радвам се,че ви хареса следкиша. Кокосовото масло може въобще да не се слага. Написала съм го просто защото си е към оригиналната рецепта.Донесох си го специално от Виена за да направя именно този сладкиш,но се оказа,че може и без него.Просто кокосовата мазнина е неутрална на вкус и много лека.

    ОтговорИзтриване
  9. Yesim благодаря ти много. Радвам се,че ти харесва.

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте, Йоли. Много Ви харесвам и Ви гледам с интерес по Ютилисима. Днес смятам да направя "Виенски валс". По-късно ще добавя коментар как се е получил:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ти много мила.Ще се радвам да го опиташ. Да те посъветвам нещо може ли? Сложи повече крем. По тази рецепта ми е малко сухичък сладкиша, повече му идва тестото и по-малко крема.Но съм го правила по рецептата както си е .Бих сложила наистина повече крем.И да ти кажа,сега излизат вишните.Ще взема да го направя и да го коригирам малко като рецепта.Дано ти хареса,иначе е ефектен.Благодаря ти отново и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте отново, Йоли,
    Днес направих сладкиш "Дунавски вълни" по Вашата рецепта. Направих само една промяна - вместо вишни сложих сушени сливи. Получи се много добре, само че сливите са тъмни и не се отличават толкова хубаво като вишните. Но на вкус е чудесен. В рецептата ме учудва само едно: това не е торта, а по-скоро кекс, и не се държи в хладилник, а кремът и яйцето в глазурата изискват съхранение в хладилник, понеже е топло. Казах на мъжа ми, че до утре следобяд трябва да го изядем:) За всеки случай го пъхнах в хладилника - дано блатът не стане влажен и неприятен до утре.
    Поздрави, Вероника
    П.С. Не зная къде да си напиша името и затова избирам опцията "Анонимен", а съвсем не искам да съм такава:)

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ти Вероника. Много мило,че направи сладкиша.И разбира се,че не е торта.И пак да си кажа - не съм му кой знае колко голям фен на този кекс, както ти го нарече.Сухичък ми идва.Много хубаво,че си си написала името,много ми е приятно,че има към кой да се обърна.Благодаря ти отново и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  14. Izglejda neveroqtno vkusno,bravo Ioli...Samo da popitam dali moje da zamenq kokosovoto maslo s obiknovenno,ili kude moga da go namerq

    ОтговорИзтриване
  15. Разбира се,че можеш.И дори не е нужно да слагаш толкова много като количество.Кокосовото масло е много леко,няма цвят и никакъв мирис.Написала съм го както си е по рецепта и го мъкнах чак от Виена заради пустия му сладкиш.Е,оказа се,че изобщо не е толкова важно да е с него.Може да го потърсиш в магазини,където има щандове за диетични храни,за био храни и в по-големите вериги.Най-добре е да провериш в нета.Все ще излезе инфо за кокосовото масло.Благодаря ти много за милите думи.

    ОтговорИзтриване
  16. Аз не сложих кокосово масло. Иначе съм го виждала в магазини "DM" на щанда с био и диетични храни:)
    Поздрави, Вероника

    ОтговорИзтриване
  17. Йоли, аз смятам да го направя с череши. Ще послушам съвета ти и ще сложа повече крем. Но не разбрах дали може да се съхранява в хладилника, че ми се иска да го направя за повод и да е приготвен ден-два по-рано...ако не става да стои в хладилник ще те помоля за някое друго вкусно предложение което не изисква много много време за приготвяне. Благодаря ти.
    Полина

    ОтговорИзтриване
  18. Поли,можеш,не се бой.Нищо му няма,все пак сладкиша е с крем,който ще вкисне в тая жега,ако не е на студено.Слагай го в хладилника и толкоз.Да пишеш после какво се е получило.Благодаря ти много.

    ОтговорИзтриване
  19. Откъде мога да си купя кокосово масло

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кокосово масло има в магазините за био храни. Тези, които сега са супер модерни заради невероятно полезните неща, които продават, нали се сещаш? Е, там ще намериш, другаде не съм виждала.

      Изтриване