четвъртък, 26 май 2011 г.

Орехова торта



Продукти за тестото

150 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
2 с.л. какао
1 ванилия
150 г захар
150 г полутечно масло
3 яйца

Крем

1 пакетче желатин др. Йоткер
1 пакетче ванилов пудинг без варене др. Йоткер
прясно мляко за разбиване на пудинга според указанията на опаковката
400 г квасена сметана
60 г захар
100 г едро скълцани запечени орехи или други ядки

сладко или конфитюр от сини сливи или други плодове по избор
100 г шоколад по избор


Приготвяне

* Смесете и пресейте брашното заедно с бакпулвера, какаото и ванилията. Сложете в средата всички останали съставки за тестото. Разбийте с миксер първо на по-ниска скорост , а след това на по-висока до получаване на хладка и хомогенна смес. Сипете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 180* фурна.

* За крема разбийте пудинга според указанията на опаковката. Разбъркайте сметаната със захарта без да я разбивате с миксер и я добавете към пудинга. Разтворете желатина на водна баня, сипете го в крема и разбъркайте всичко. Накрая добавете и ядките.

* Поставете блата в тортена чиния и го издълбайте. Намажете дъното със сладкото.






* Смесете трохите с крема. Сипете крема  и оформете като купол. Оставете тортата в хладилника за няколко часа за да се стегне. Стопете шоколада на водна баня и го излейте върху желираната торта. Ако искате направете друга украса. Да ви е сладко!

* Идеята за тортата е от малка книжка с рецепти на др. Йоткер, но от нея съм спазила само пропорциите за блата и то не съвсем точно. Увеличих  какаото двойно и намалих количеството на бакпулвера. В рецептата  за 150 г брашно беше посочено3 равни ч.л.бакпулвер, което лично за мен е недопустимо. Очевидно става въпрос за грешка. Добавих и ванилия. Дано ви допадне!




.

39 коментара:

  1. Може ли това отрязаното парченце за мен :) Много вкусно предложение както винаги! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Много оригинално отново, браво, Йоли...Харесва ми страшно много, сигурна съм, че е много вкусна тази торта!

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, представяш отново страхотно изкушение! Изглежда прекрасно! :)
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте,
    сладкишът е страхотен. Моля ви да ми кажете какъв трябва да е диаметърът на тавата???

    ОтговорИзтриване
  5. Истинско бижу си сътворила, Йоли! Невероятно съчетание на вкусове, а снимките само засилват желанието да се опита поредното ти кулинарно творение! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна тортичка..
    И шоколад и крем и ядки ,много ми додадна..Браво !
    Задължително ще я направя.
    Ще ти бъда благодарна ако посочваш размерите на формите ти;)

    ОтговорИзтриване
  7. Ах,Йоли,пак очароваш с този прекрасен десерт!А каква снимка,направо мога да преброя трохичките!Великолепно!Кремчето ми е познато на вкус,и аз го обичам.Рецептата изглежда лесна,но си я поднесла подобаващо!

    ОтговорИзтриване
  8. Ех, Йоли - ама много ти е хубава тази торта!И с тези орехи...Точно по мой вкус е - ще се пробва:).

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви пирятели.Хубава е тортичката,да. Непретенциозна,лесна и лека. Ще се радвам,ако пробвате.

    ОтговорИзтриване
  10. Ще пробваме разбира се, как иначе. От няколко дни така ми се е прияла орехова торта. Дойде ми точно по поръчка:)))целувки

    ОтговорИзтриване
  11. Йоли,
    пак твориш много красиви и вкусни неща. И аз съм разглеждала книжките на Йоткер, имат интересни попадения :) Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  12. Йоли, пробвах я вече. Страхотна е. Сладкото, което използвах, беше от малини, а шоколада с лешници. Получи се много вкусна конбинация. Благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
  13. Сега остава и аз да я пробвам:) Представям си , колко ще е вкусна!:) Ммммм:)

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря ви много момичета.Кокона,много бих се радвала,ако я пробваш. Да ти е сладко предварително.

    ОтговорИзтриване
  15. Тортата стана невероятна.Вместо сладко използвах печени без захар ароматни круши .Беше страхотно.Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  16. Аз ти благодаря мила.Идеята с крушите ми допада извънредно много!Уникално предложение!Веднага ще се възползвам.Благодаря ти отново!

    ОтговорИзтриване
  17. Забравих сладкото преди крема, дали ще стане така..ох много сепритесних :(

    ОтговорИзтриване
  18. Голяма си ми сладурка! Че какво като си го забравила? Много важно! Няма задължителни неща в кулинарията.Не го забравяй. Нищо чудно без сладко да е по-хубаво. Благодаря ти,че опита тази торта.Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  19. Йоли, тази вечер спретнах тази сладурска тортичка. Аз много я харесах, обаче тъй като блата става доста тъничък след издълбаването й, крема тип парфе много "натъртва" май, а сладкото от сини сливи малко ми киселее като че ли, другия път ще сложа друг модел :). И другото нещо което исках да кажа е, че шоколада отгоре много ми се втвърди и като тръгнах да режа тортата, крема ми се "разплиока" както се казва :)) Ама иначе ще я излапаме с кеф :))

    ОтговорИзтриване
  20. Здравей, Йоли. Искам и аз да ти благодаря, защото винаги, когато трябва да посрещна гости или просто търся нови идеи за нещо по-различно, отварям твоята страничка. Имам и молба - напиши за този пудинг на д-р Йоткер - кой точно е. Аз си мисля за този, при който съдържанието се разтваря и се изсипва в горещо мляко, но то пак си е някакво варене. Затова ли става въпрос или за нещо друго? Благодаря отново! Диана, Габрово.

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря ти,че си направила тортата.Сменяй разбира се сладкото.Това си е по оригинала на др Йоткер,винаги обаче можеш да го смениш по твой вкус.А за шоколада,ама аз съм виновна.Просто съм забравила да ви кажа,че всички сладкиши и торти с такава глазура се режат с горещ сух нож.Моля те да ме извиниш за пропуска.Благодаря ти още веднъж и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  22. О,Диди,нямаш си представа колко много обичам Габрово!И така ми стана приятно,че си написала откъде си.Благодаря ти!Много спомени ме свързват с това прекрасно балканско кътче.

    Пудинга изобщо няма значение кой ще е ,често ти казвам,ама наистина няма значение.Просто по рецепта е така.Лично аз даже бих го елиминирала.Който и от пудингите на др Йоткер да вземеш все става същото.Няма никаква разлика.Така е при инстантните продукти.Пишат,че са различни,а си е едно и също.Давай с този,за който си мислиш. Ще стане чудно.Благодаря ти от сърце и поздрави на Габрово!

    ОтговорИзтриване
  23. Много отдавна се каня да Ви пиша.
    Всичко , което правите е вълшебно, но тази торта е моя фаворит, любима на моето семейство!Аз лично съм я пробвала с различни видове сладка, но с арония и смокини е страхотна!
    Благодаря Ви за страхотните идеи!
    Маргарита

    ОтговорИзтриване
  24. Ей,Марги!Ама защо не каза по-рано?Невероятно ще стане с арония и смокини!Ето,това е истината!Да си споделяме добрите идеи.Нямаше да се сетя.Благодаря ти мила.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  25. Йоли, благодаря ти за тази чудесна идея за торта! Съвсем скоро я приготвих по повод и се хареса на всички! Позволих си да използвам рецептата ти така, както си я описала, като съм посочила линк към блога ти! Дано да нямаш против?!
    Сърдечни поздрави и усмивки! :)

    П.С. Твоето прекрасно местенце е едно от любимите ми във виртуалното пространство и от сърце се радвам на всеки твой успех! Много си чаровна и по 24 kitchen! :))

    ОтговорИзтриване
  26. О,Дани!За мен е чест и удоволствие да направиш някоя рецепта от тук и да я публикуваш.Разбира се,че нямам нищо против.Точно обратното!Рецептите са за всички,които обичат хапването.Благодаря ти отново!

    ОтговорИзтриване
  27. Здравей Йоли! Тази торта е поредното твое предложение, което ще изпробвам в кухнята си ! Рецептите ти са страхотни :)
    Та питането ми е за този пудинг на Йоткер. Какъв да избера? Не са ли всички ПУДУНГИ с варене? Без варене са различни кремове? А разликата в количеството мляко е голямо , т.е. и в количеството крем?

    ОтговорИзтриване
  28. Много ще се радвам,ако пробваш тортата.Надявам се да ти хареса.

    Тортата е по рецепна на др Йоткер,не съм променяла нищо и става перфектна.Не всички пудинги са без варене,изрично пише на опаковките дали трябва да се варят или не.Просто си купи такъв,какъвто би ти харесал като вкус.Има ги различни ...рлодови,шоколадов,ванилов... Разбиването му с мляко е написано на самата опаковка,спази си пропорциите.В случая пудинга е без варене,защото крема не се обработва топлинно,лесен е и бързо става.Течността също не е от кой знае какво значение,защото има желатин,който стяга крема.Дали ще купиш пудинг с 300 мл мляко или с 200, не е проблем. Това е,давай смело и непременно пиши дали ти е харесала тортата.Благодаря ти за доверието.

    ОтговорИзтриване
  29. Здравей Йоли! Страхотна си,а рецептите които представяш са винаги лесни и достъпни за направа! Моля те кажи ми какъв диаметър е формата за тази торта.Моята е 26см. и евентуално да увелича пропорциите,че ако стане тънко няма да мога да получа ефекта с ръбчето.Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  30. О,идеална си ти е формата.И моята е толкова.Ще се получи супер.Давай смело и непременно после да кажеш как е станала тортата.Да ти е сладко и благодаря.

    ОтговорИзтриване
  31. Здравей, Йоли ! Имам намерение да направя тази торта за моя празник - Никулден ! Би ли ми казала относно глазурата - какъв шоколад е ползван в случая и ефекта на разлят шоколад се е получил от р-ката в температурите - студена торта - топъл шоколад или има някаква скришна техника :-)да се задържи въру тортата , а не отстрани на нея . Нали е куполообразна .Благодаря предварително за отговора и отзивчивостта!
    С огромно уважение : Нина

    ОтговорИзтриване
  32. Нинче,ще се радвам да опитате тортата.Наистина е чудесен празник!И аз страшно го обичам.Все пак е празник на Бургас!Няма значение какъв е шоколада,наистина купи какъвто обичате.Като си го стопиш го изливаш топъл върху тортата и той сам си се разтича където му падне.Няма техника.Независимо, че е купол,шоколада е достатъчно гъст за да се задържи идеално по повърхността.Бъди ми здрава и весело празнуване.

    ОтговорИзтриване
  33. Скъпа, Йоли ! Изкуших се да споделя , че тортата стана толкова хубава , че семейството ми пожела да я направя и за Новогодишната вечер !
    След десетките торти , тази им се оказа фаворит ! Благодаря и весело посрещане на Новата година , дано е изпълнена с много топлина и обич за таб и любимите ти хора !
    Нина

    ОтговорИзтриване
  34. Страхотно ме зарадва,Нинче!Благодаря ти много.И на теб, и на останалите,които са харесали тортата.Весели и щастливи празници!

    ОтговорИзтриване
  35. Един малко наивен, но напълно сериозен въпрос - Може ли да си я поръчам? :)

    ОтговорИзтриване
  36. Много мило.Не е наивен въпроса ти,много хора работят по поръчки.За съжаление аз не мога да те зарадвам с това.Приготвям храната само за в къщи и си я хапваме ние. Но ще се радвам,ако пробваш да направиш тортата,или някой друг да ти я направи.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  37. Здравейте, Йоли? Мога ли да заменя квасената сметана с нещо друго, например с цедено кисело мляко? Дали ще се получи?

    ОтговорИзтриване
  38. За пети път я правя. Най-доброто попадение за десерт. Аз използвам готови блатове. Това ми спестява време и се получава много добре.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много се радвам, че ти харесва тази торта. Благодаря ти от сърце за доверието и коментара. Да ви е сладко на всички у дома!

      Изтриване