петък, 1 юли 2011 г.

Гранитé от краставица с бадемово мляко и желе от диня



    Представям ви една изключително свежа напитка, която миналата година видях в Италия. Комбинацията е малко необичайна, но ви уверявам, че е изумително вкусна. Съставките се съчетават невероятно добре помежду си, свежестта на коктейла е уникална, а колорита е много примамлив.  Да не говорим, че се получи трикольора на българското знаме. Ще се радвам, ако ви заинтригувам и решите да опитате. Нали знаете, че съм фен на експериментите? Хайде и вие!

 Продукти за 6 - чаши

За желето от диня


500 г диня
70 г захар
8 г агар - агар или 10 г желатин

За гринитé  от краставици

250 г краставици
90 г захар
150 мл вода

За бадемовото мляко

400 г вода
60 г сурови белени бадеми
60 г захар
1 ванилия
1 горчив бадем или капка бадемова есенция






 Приготвяне

* Почистете динята от семките, сложете я в дълбок съд заедно със захарта и пасирайте на пюре. Стопете желатина на водна баня с малко вода, сипете го при пюрето и разбъркайте. Оставете да се желира в хладилника, като от време на време разбърквате. Ако имате възможност да ползвате агар - агар вместо желатин не се колебайте, желира мигновено и консистенцията е много нежна и приятна.

* Почистете краставицата от кората и семките. Пасирайте я до гладкост заедно със захарта и водата. Сипете я в подходящ съд и замразете във фризера поне за 4 -5 часа, като периодично разбърквате.

* За да направите бадемовото мляко първо смелете фино в блендер бадемите и захарта. Добавете водата и ванилията и с пасатора направете млякото възможно най-гладко. Прецедете през цедка.

* На дъното на чашите сипете малко от желето от диня, върху него няколко лъжици от гранитéто от краставица, отгоре налейте малко от бадемовото мляко и сервирайте веднага. Да ви е сладко!



16 коментара:

  1. Прекрасен десерт! А краставицата отдавна си я хапвам с мед :)) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Свежо, красиво и със сигурност много вкусно предложение за лятото, Йоли! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Звучи толкова лятно и свежо! Задължително ще бъде тествано :-) Благодаря че сподели. Усмихнат и прекрасен уикенд от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Ох,каква прекрасна цветна фантазия!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудничко е, Йоли! Много свежо и лятно!

    ОтговорИзтриване
  6. Наистина е супер свежо!Няма да повярвате колко се връзват продуктите.Днес моите мъже пак ме накараха да им правя ...Благодаря на всички!

    ОтговорИзтриване
  7. Ще го направя, много свежо :)

    ОтговорИзтриване
  8. Изумително красиво и изкушаващо предложение!
    Поздрави и усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Дори,Диди,благодаря ви момичета!Хубаво лято и на вас.

    ОтговорИзтриване
  10. Йоли, аз след първата лъжичка, дотичах на компютъра... бързам да споделя...
    Благодаря ти за разкошната, много освежаваща и вкусна напитка - много ми хареса!
    Това с краставицата ми се виждаше странна комбинация, но още щом зърнах рецептата, любопитството започна да ме разяжда и така днес рано - рано си приготвих всичко и в момента се наслаждавам на резултата - даже и сърчица си изрязах от динята :)
    Сърдечни поздрави, мила Йоли и слънчево лято!

    ОтговорИзтриване
  11. Много ти благодаря Мария,че се престраши.Наистина първоначално тази краставица може да шокира човек,но настина е неустоимо свежо с нея.Какво ли не измислят хората.Благодаря ти много,наистина съм щастлива,че опита.

    ОтговорИзтриване
  12. Йоли, посъветвай ме откъде мога да купя агар - агар. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  13. Изобщо незнам мила.И аз издирвам.Имах малко останал, но ми го беше пратила една приятелка от Белгия. Знам,че го има в някакви специализирани магазини, защото като се замислиш във всяка лаборатория работят с него.Май да вземе да проверим в нета,а?Все ще намерим нещо.

    ОтговорИзтриване
  14. Отдавна се каня да приготвя таэи изкушаваща напитка и днес я направих. Благодаря за оригиналната, освежаваща и вкусна комбинация. Невероятно съчетание. Благодаря за вдъхновението, което даваш на всеки докоснал се /макар и задочно/ до теб. Весело лято.
    Боряна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Боби! Мислех, че никой никога няма да я направи. Знам, че е шантава, но наистина е вкусно и свежо. Много, много ти благодаря. Страшно много ме зарадва!

      Изтриване