Продукти за палачинките
150 мл доматен сок
1 с.л. доматено пюре
100 мл прясно мляко
2 яйца
100 г брашно
сол на вкус
свинска мас
Продукти за пълнежа
150 мл горещ пилешки бульон
100 г кускус
50 г овче сирене
4 с.л. кедрови ядки
1 малка главичка стар лук
1 скилидка скълцан чесън
2 с.л. зехтин
1 с.л. бял балсамов оцет
1-2 ч.л. мед
сол и черен пипер на вкус
2 щипки канела
Приготвяне
* В купа смесете доматиния сок, пюрето и млякото. Разбъркайте и добавете яйцата. Разбийте кратко с бъркалка или миксер и сипете брашното. Овкусете със сол. Ако вместо готов доматен сок искате да ползвате прясно настъргани домати ще се наложи да увеличите количеството прясно мляко, тъй като сместа ще стане по-гъста. Консистенцията на сместа като гъстота трябва да е като за класически палачинки.
* Намажете плитък тиган с малко мас и изпържете палачинки. Периодично мажете тигана и палачинките като ги обръщате с малко мас. В случая я препоръчвам вместо масло, защото палачинките стават крехки и вкуса на маста много добре се съчетава както с тях, така и с пълнежа. Ако не обичате мас ползвайте масло, но не и олио или маргарин.
* Залейте кускуса с горещия бульон и го оставете за 20 мин. да набъбне.
* В зехтина запържете до златисто лука и чесъна. Сипете ядките за да се запържат и те, сложете меда и угасете с оцета. Сипете лука при кускуса, овкусете със сол, пипер и канела и на края добавете и натрошеното сирене.
* Сипете от пълнежа в палачинките и свийте на торбички. Завържете ги с лента от попарен във вряла вода праз. Може да ги сервирате както топли, така и студени. Да ви е сладко!
Чудни палачинки! мисля, че ще ги пробвам в скоро време. Може ли с пиле да ги напълня :))
ОтговорИзтриванеНе ми вдъхва доверие този кус кус...
Страхотни са! Много слънчев спомен за лятото, което не иска да си ходиз:)
ОтговорИзтриванеЕто на,Пепи все за месенце пита:).
ОтговорИзтриванеНа мен пък с кус куса задължително ми пасва сиренце!
Йоли,пак интересно и красиво при теб!
Поздрави!
Има си хас пък ти да ядеш кус кус.Давай с пилето!
ОтговорИзтриванеПрава си! С това канибалско семейство трудно ще я накараш да яде постно.Но са много ароматни и вкусни с този пълнеж. Благодаря ви.
ОтговорИзтриванеОх, много ми харесаха!
ОтговорИзтриванеСтрахотни сладурчета!
Ами Пепчо да сложи една пържола в чинията /8-ми номер, размер/ и кускуса за гарнитура!!!
Прегръдки, Йоли!
Йоли, много идейна рецепта. Замислях подобни кесийки от палачинка. Задължително ще си направим за въглехидратния ден.
ОтговорИзтриванеТака се размечтах по стайлинга , че с каквото и да са пълни тези палачинки, искам гиииии.
ОтговорИзтриванеЩо си толкова талантлива бе , Йолиии!!!!!!!
Много красиви и вкусно, Йоли! Като Пепи и аз с пилешко ми идва да ги хапна. :)
ОтговорИзтриванеАбе не знам и аз защо така клоня към пилешкото .... тюх,да му се нивиди! Пепи е виновна!
ОтговорИзтриванеЙоли, най- изумителното при теб са не само невероятните рецепти и прекрасния начин по който ги поднасяш! Сега като я гедам тази палачинка, как да не ми дойде отвътре да си напазарувам и да си ги направя още тази вечер:)
ОтговорИзтриванеМного ми хареса това предложение-видях и онези хубави печени доматки като декорация, така че се навих. Само тази мас малко ме притеснява, но ще я заместя с масло - предполагам, че няма да повлияе на качеството. Последно - пилешко вместо кук-кус, така ли?:) Хубава седмица,Йоли!
ОтговорИзтриванеМного красиви и апетитни ,интересна идея !
ОтговорИзтриванеПоздравления, Йоли,много са интересни тези палачинки, ще пробвам и аз непременно...Страхотна си!
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички.Разбира се,пълнежа си е напълно ваш избор ... пиле или нещо друго.Но все пак препоръчвам да опитате този кус кус.може да не е точно с палачинките,а като някаква гарнитура.Много е ароматен и вкусен.
ОтговорИзтриванеПоздравления за рецептата! Аз ги направих мързеливо като замених пълнежа с полуфабрикат "кус-кус със средиземноморски вкус". На някаква немска фирма. Следващия път и другото. Роси
ОтговорИзтриванеЛеле,Роси ... каква си ми бърза.Благодаря ти много мила.Надявам се да са ви харесали. Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеЧовек трудно може да устои на това изкусително предложение!
ОтговорИзтриванеХубави празници!
Поздравления за хубавата страница. Такива сайтове трябва да се стимулират някак си.
ОтговорИзтриванеПокорно благодаря мили приятели.Радвам се,че ви харесва.Наистина много се радвам,че ви има.Това е най-важното за мен.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Йоли, от две години следя вашите публикации и съм възхитена. Много от тях направих и събрах овациите на приятелите. Снощи направих доматената палачинка с дроб-сърма от пилешки дреболии, но прибавих и една жълта палачинка, получи се много добре. Снимах го, но не знам как да го кача. Стана страхотно! Благодаря ви, че публикувате всичко, което правите, всичко е просто произведение на изкуството. Вие сте художник в кулинарията.
ОтговорИзтриванеАх,каква великолепна идея е това с дроб сармата. Обожавам я! Много ти благодаря за нея и за топлите думи. Да ви е сладко на всички,много ме зарадва!
ОтговорИзтриванеМного оригинална рецепта. Заинтригува ме да я направя.
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да опиташ Веси.Наистина можеш да ги напълниш с каквото обичате да хапвате у вас.Благодаря ти за милите думи.
ОтговорИзтриванеЙоланта, Вие сте уникална. Рецептите са фини и елегантни, визията е вдъхновяваща, снимките са сочни, балансирани - направо награда за окото. Имате стил,лекота,великодушна непретенциозност, които отиват на истински талант. Браво.
ОтговорИзтриванеО,много благодаря, Гаранче. Страхотно се зарадвах на думите Ви. Да Ви е сладко и хубав ден. Наистина монго се радвам, че Ви харесва моето вкусно местенце.
ОтговорИзтриванеЙоли, палачинките са чудесни. Искам да те помоля да ми кажеш а какво да комбинирам пилешко за пълнежа, тъй като очаквам гости в петък, а едва ли ще им допадне идеята за кус кус. Днес пробвах крем "екзотик" и в момента чакам да изстине!
ОтговорИзтриванеНики
Благодаря Ники.Радвам се,че ти харесаха.Най-хубаво ще стане с малко пилешко месо.Запържи го за много кратко в масло или зехтин.Наистина за няколко минутки и нарязано на малки хапчици.Прибави гъби или нещо друго,каквото обичате.Малко топено или пушено сирене или пък сметана.Подправките- мащерка и чесън.Може да сложиш къри за екзотичен вкус.Плънката ти не трябва да е много водна.Това е.А можеш да ги направиш постни с пълнеж от различни задушени зеленчуци,овкусени с чесън и мащерка.
ОтговорИзтриванеЩе пробвам! Стискай палци да ми се получат. А исках да те питам желираното руло може ли да го оставя само с крем или ще стане много сухо или да му прибавя някакво друго сладко. А този пош какво представлява, никога не съм виждала такова нещо. Благодаря, че ми отговори. Поздрави!
ОтговорИзтриванеНики
Ники,можеш да го оставиш и само на крем,никак не е сухо.Но определено с някакво сладко става по-хубаво.Сложи му нещичко,хем за цвят,хем за вкус.Кажи сега за кой точно пош ме питаш и ще ти кажа веднага.За този,с който "рисувам" ли?Ами той просто е с много малък кръгъл отвор.Същото можеш да постигнеш и ако отрежеш връхчета на найлоново пликче.Цялата работа е отвора да е наистина малък.
ОтговорИзтриванеСега приготвям пълнежа на палачинките. Към пилето прибавих малко оризче. Дано да се е получило добре. Благодаря, че така ми отговаряш(обяснително). Значи от едно найлоново пликче ако съвсем малко отрежа от края му и го напълня с крем ще стане като пош?
ОтговорИзтриванеДа,отрязвяш малка дупчица в пликчето и после рисуваш с крема.Лесно е.И да кажеш покле дали са ви харесали палачинките.
ОтговорИзтриванеЙоли, съжалявам че не писах, но имах техн. проблем. Много ги харесаха, всичко се изяде!
ОтговорИзтриванеНики
Много се радвам Ники! Да ви е сладко на всички! Благодаря ти.
ОтговорИзтриванеЗдравей, мила Йоли!
ОтговорИзтриванеЗа поредна вечер се ровя в твоя блог, за да приготва нещо вкусно, защото всички твои рецепти са просто перфектни! Останала съм с впечатление от теб, че си пирфекционистка и за това си позволявам да ти кажа за твоя грешка - при изброяването на продуктите си записала 150 л доматен сок. Ясно е, че е техническа грешка, но нали трябва да сме перфектни. Едва ли някой ще подготви 150 литра сок, ама знаеш ли .... :) Използвам възможността още веднъж да ти благодара за чудесата, които споделяш с нас! Семейството ми и приятелите предлагат да окача твоя снимка на стената. Тази вечер ще хапваме това, много е подходящо за жегите. Само че ще напълня палачинките с кус кус, овкусен с зехтин, чесън и босилек - да е по- лекичко. Не публикувай този мой коментар, да не се излагаме. Благодаря ти, мила още веднъж! В тези времена е рядкост да срещнеш Човек като теб!
Ха,ха ... ама как няма да го публикувам! Разбира се,че ще! Толкова си ми сладка! Благодаря ти миличка! Веднага отивам да оправя всички милилитри, литри и кубици ... Да ви е сладко и прегръдки!
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли,
ОтговорИзтриванеПравя много от твоите неща и съм изключително очарована от всичко до сега - последното ми беше солената ти торта, изключителна е, а също и лава кейка, с които посрещнах скъпи гости миналата седмица, а на сутринта ги гостих с твоите невероятни кроасани /имай пред вид, че пробвам рецепти за кроасани от поне година и все нещо не ми харесват, а тези са най-лесни и най-сполучливи/. За Нова година ще правя Династията, отдавна чакам да я спретна. Сега въпроса ми обаче е за тези палачинки - кускуса вътре обикновен кускус ли е /имам пред вид от този като вид паста/, или е специалния кускус за марокански например гарнитури /мисля, че е от просо/? Струва ми се по снимката, че кус-куса е истинския, а не макаронено изделие, но пак да питам. Благодаря ти много още веднъж за прекрасните рецепти, които често ползвам да изненадвам гостите си. Не ми се изброява какво от нещата съм пробвала, но са поне 20 рецепти, коя от коя по-хубави. Благодаря ти още веднъж и се надявам да продължаваш да твориш все така. Весели празници и знай, че на нашата трапеза винаги има някое твое предложение. Прегръдки
Снежана
Снежи,мила,много правилно си разбрала.Това си е истински кус кус,марокански.Макаронения само така се казва,той си е вид паста.Ама ти наистина си сготвила целия ми блог... боже.Така ме зарадва отново.Благодаря ти и весели и незабравими празници.
ОтговорИзтриванеZdravei Yoli,
ОтговорИзтриванеsyvsem sluchaino popadnah na tvoq blog v pinterest i sym prosto ostanah ocharovana. Az dosta se rovq po internet i gotvq dosta raznoobrazno i mi haresva, che tolkova mnogo trend qstiq sa sybrani na kup i stilno ukraseni pri tova. Itvinqvam se, che ne pisha na kirilica, no jiveq v germaniq i mi e po-lesno s latinica. Iskam da te popitam neshto, az vyrnamerqvam da chestvam rojden den drugata sedmica i iskam da napravq tomatenite palachinki, no edin den predvaritelno, vskusni li shte sa vse oshte?! Moje li da mi preporychash tvoi recepti, koito stavat za schwedska masa i mogat syshto da se prigotvqt predvaritelno bez tova da navredi na vskusa im?! Blagodarq predvaritelno :)
Здравей Вани.Много ти благодаря за така милите думи.Радвам се,че ти харесват рецептите тук.Палачинките можеш да си ги направиш дори няколко дена предварително.Аз така правя.Подреждам ги една върху друга в чиния,завивам ги с найлоново фолио и ги прибирам в хладилника.Пълнежът също можеш да направиш от предния ден.Може да ги сглобиш в деня,в който искаш да ги сервираш,а може и от предния ден.Ако ги сглобиш предния ден просто ги завий с фолио да не изсъхват и това е всичко.Весел празник ти желая и да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеStrashno blagodaria za byrziq otgovor. :) Shte pisha nepremenno za feedback-a. :))) Stikam palci za poveche posledovateli, postnah nqkolko tvoi rezepti v pinterest i vednaga poluchih komentari : A moje li na angliiski... :) Tvoite rezepti : pileshki filenca s majoneza, hapki smakaroni, hrus hrus, kartofeni solenki i polenta s bekon i cherveni chushki vyzmojno li e da se prigotvqt syschto predvaritelno?! Izvinqvai, che te tozmozq s moite vyprosi...
ОтговорИзтриванеИскам да попитам колко палачинки стават с това количество продукти? И какви други предложения за пълнеж имаш? :)
ОтговорИзтриванеНе излизат много,може би от 6 до 8 палачинки в зависимост от големината на тигана.Колкото за едно предястие за няколко души са напълно достатъчни.Увеличи продуктите,ако искаш да са повече.А пълнежите са много,най-различни.Най-добрият е да отвориш хладилника,да видиш какво има в него и да импровизираш.Може да са само задушени зеленчуци, спанак и сирене, пиле, кайма, гъби, задушен лук с наденица и какво ли не още... Сложи това,което обичате да си хапвате у дома.Благодаря ти и честита Цветница.
ОтговорИзтриванеУникални! Благодаря!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Дени. Много се радвам, че ти харесаха!
Изтриванеще помоля да ми направят такива , е няма да са с кускус /защото ненавиждам от детската градина /но го виждам така .. вместо кускус крема сирене омешана с лютеничка и за раскош малки парченца ементал и прашка шунка .
ОтговорИзтриванемдам! още утре .....даже днес ....май огладняф! :)
ПС - Поздрави за хубавия блог ,както и красивите снимки
ЕСТЕТИКА!
Благодаря ти, Боби. Много се радвам, че ти харесват рецептите и снимките ми. И аз като теб си имам нещо от детската градина, което не обичам, но е грис. Ей, не мога да си представя как го ядат хората. Така че, хапвай това, което обичаш. В кулинарията няма задължителни неща, всичко е въпрос на личен вкус. Напълни палачинките с това, което истински ще ти хареса. Много ще се радвам, ако са ти вкусни. Само да вметна нещо за кускуса. Знаеш, че арабският кускус няма нищо общо с това, което ние наричахме с това има, нали? Два коренно различни продукта са. Както и да е, още веднъж ти благодаря за хубавите думи.
Изтриване