събота, 24 септември 2011 г.

Къри супа




Продукти

500 г телешко месо за супа
4 с.л. олио
1 главичка нарязан лук
1 голям морков
1 чили чушка
1 с.л. настърган пресен джинджифил
300 мл телешки бульон
300 мл вода
2 с.л. тъмен соев сос
сол и черен пипер на вкус
200 г краставица
2-3 стръка прясна мента


Сухи подправки

1 дафинов лист
2 зърна кардамон
1 ч.л. кориандър на семена
1 ч.л. семена от копър
1 ч.л. кимион

Приготвяне

* Запържете в мазнината лука и нарязаното на хапки месо. Добавете моркова, нарязан на едро, чушката и джинджифила.

* В парче тензух сложете всички сухи подправки. Завържете с конец и ги сложете при месото.

* Залейте с бульона и водата и овкусете със сол и пипер. Сипете соевия сос и сварете супата докато омекне месото на бавен огън. Може да приготвите това в тенджера под налягане.

*  В купа извадете месото с решетъчна лъжица. Отстранете тензуха със сухите подправки и пасирайте моркова и джинджифила в бульона. Върнете месото в бульона, прибавете краставицата, нарязана на парченца и прясната мента. Варете няколко минути. Не преварявайте краставицата. Нека остане плътна и леко твърда.

* Ако желаете супата да е по-гъста можа да я уплътните с малко нишесте, размито в студена вода или да увеличите количеството морков. Супата е много ароматна, а краставицата и ментата и придават невероятна свежест. Да ви е сладко!



12 коментара:

  1. Изглежда чудесно! само да се позастуди и започвам със супите:)

    ОтговорИзтриване
  2. Разбира се, че ще ни е сладко с такава фантазия! :)
    Обичам твоите експерименти, както и този предизвикателен вкус на далечно.
    Да, ще се дегустира явно в най-скоро време.
    Благодаря ти мило другарче! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли,супичката звучи много интересно,най-вече от краставичката в нея,а чинийката ти е прекрасна!

    Хубава неделя пожелавам,мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви приятели. Супата е много вкусна, наистина, хич не се шегувам. Адски ароматна и същевременно свежа от краставицата и ментата.

    ОтговорИзтриване
  5. Грабна ме това предложение, определено!
    И снимките са много хубави!
    Благодаря и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Que sopa mas apetecible ahora que comienza el frio ...me encanta la foto bsssMARIMI

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви момичета. Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  8. Може ли без бульона?
    Аз лично нямам време да правя домашни бульони, а кубчета или универсални подправки не използвам никога.
    Какъв телешки бульон е използван в рецептата?

    ОтговорИзтриване
  9. Разбира се, че може без бульон.Той просто подсилва вкуса, но може и без него.По принцип като варя телешко месо за някакво ястие после, ако не реша да направя супа наливам прецедения бульон в бутилчици от минерална вода и го замразявам.Така имам тайни запси от хубав домашен бульон.И с пиле го правя същото.И аз не ползвам кубчета, но си признавам, че все пак се случва, макар и рядко.Супата е чудна.Опитай,надявам се и на теб да ти хареса!

    ОтговорИзтриване
  10. а къде е кърито? Кога се слага и в какво количество?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това, което представлява микса от подправки в рецептата е вид къри. В случая човек комбинира сам подправките за да си направи къри, а не купува готова смес от магазина. Къри е смес от различни подправки. Вариантите са страшно много, въпрос на вкус е кои ще ти харесат най-много.

      Изтриване