събота, 24 септември 2011 г.

Къри супа




Продукти

500 г телешко месо за супа
4 с.л. олио
1 главичка нарязан лук
1 голям морков
1 чили чушка
1 с.л. настърган пресен джинджифил
300 мл телешки бульон
300 мл вода
2 с.л. тъмен соев сос
сол и черен пипер на вкус
200 г краставица
2-3 стръка прясна мента


Сухи подправки

1 дафинов лист
2 зърна кардамон
1 ч.л. кориандър на семена
1 ч.л. семена от копър
1 ч.л. кимион

Приготвяне

* Запържете в мазнината лука и нарязаното на хапки месо. Добавете моркова, нарязан на едро, чушката и джинджифила.

* В парче тензух сложете всички сухи подправки. Завържете с конец и ги сложете при месото.

* Залейте с бульона и водата и овкусете със сол и пипер. Сипете соевия сос и сварете супата докато омекне месото на бавен огън. Може да приготвите това в тенджера под налягане.

*  В купа извадете месото с решетъчна лъжица. Отстранете тензуха със сухите подправки и пасирайте моркова и джинджифила в бульона. Върнете месото в бульона, прибавете краставицата, нарязана на парченца и прясната мента. Варете няколко минути. Не преварявайте краставицата. Нека остане плътна и леко твърда.

* Ако желаете супата да е по-гъста можа да я уплътните с малко нишесте, размито в студена вода или да увеличите количеството морков. Супата е много ароматна, а краставицата и ментата и придават невероятна свежест. Да ви е сладко!



12 коментара:

  1. Изглежда чудесно! само да се позастуди и започвам със супите:)

    ОтговорИзтриване
  2. Разбира се, че ще ни е сладко с такава фантазия! :)
    Обичам твоите експерименти, както и този предизвикателен вкус на далечно.
    Да, ще се дегустира явно в най-скоро време.
    Благодаря ти мило другарче! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли,супичката звучи много интересно,най-вече от краставичката в нея,а чинийката ти е прекрасна!

    Хубава неделя пожелавам,мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви приятели. Супата е много вкусна, наистина, хич не се шегувам. Адски ароматна и същевременно свежа от краставицата и ментата.

    ОтговорИзтриване
  5. Грабна ме това предложение, определено!
    И снимките са много хубави!
    Благодаря и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Que sopa mas apetecible ahora que comienza el frio ...me encanta la foto bsssMARIMI

    ОтговорИзтриване
  7. Може ли без бульона?
    Аз лично нямам време да правя домашни бульони, а кубчета или универсални подправки не използвам никога.
    Какъв телешки бульон е използван в рецептата?

    ОтговорИзтриване
  8. Разбира се, че може без бульон.Той просто подсилва вкуса, но може и без него.По принцип като варя телешко месо за някакво ястие после, ако не реша да направя супа наливам прецедения бульон в бутилчици от минерална вода и го замразявам.Така имам тайни запси от хубав домашен бульон.И с пиле го правя същото.И аз не ползвам кубчета, но си признавам, че все пак се случва, макар и рядко.Супата е чудна.Опитай,надявам се и на теб да ти хареса!

    ОтговорИзтриване
  9. а къде е кърито? Кога се слага и в какво количество?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това, което представлява микса от подправки в рецептата е вид къри. В случая човек комбинира сам подправките за да си направи къри, а не купува готова смес от магазина. Къри е смес от различни подправки. Вариантите са страшно много, въпрос на вкус е кои ще ти харесат най-много.

      Изтриване