сряда, 5 октомври 2011 г.

Торта с шоколадови целувки





Лека и ароматна торта с фина вътрешност от шоколадови целувки. Тези малки сладкиши ми напомнят на панаирите и стрелбищата в детството ми. Лакомствата там бяха захарни петлета и памук, сусамки и едни цветни вафлени тръбички, пълни с ефирен белтъчен крем. Казвахме им "Ракетки". Помните ли ги и вие? Умирах си от кеф като ми купеха от тях. Затова и реших да ви предложа вариант на торта с такъв пълнеж. Купете си кутия от тези сладки и направете торта по ваш вкус. Аз само ви давам една идея!



Продукти за основата 

125 г меко масло
70 г пудра захар
1 яйце
1 ванилия
200 г брашно
20 г какао

250 г сладко или конфитюр от праскови

Продукти за блата

4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
1 ч.ч. брашно


Продукти за крема

500 мл прясно мляко
2 жълтъка
настъргана кора от 1/2 лимон
1 ванилия
6 с.л захар
4 с.л. брашно
100 г бял шоколад
1 ч.ч. пюре от праскови
1 ч.ч. течна сметана за разбиване
20 г желатин (2 пакетчета)

10-15 малки шоколадови целувки

За гарниране

праскови
2 белтъка
100 г пудра захар
1 ванилия
орехи


 




 Приготвяне


* За основата разбъркайте маслото със захарта, добавете яйцето и ванилията. Пресейте заедно брашното и какаото и ги добавете към маслото. Омесете меко тесто.

* Разстелете тестото на тънка кора върху хартия за печене в тортена форма. Изпечете го за 10 минути в предварително загрята на 180* фурна.

* Извадете основата и след като се охлади я поставете в тортена чиния. Намажете я с пласт сладко от праскови.

* За блата много добре разбийте с миксер яйцата със захарта докато утроят обема си. Прибавете лимоновата кора, ванилията и с внимателно бъркане брашното.

* Сипете пандишпана в тортена форма, покрита с хартия за печене. Изпечете в пердварително загрята на 180* фурна. След като блата се охлади го разрежете на две по хоризонтал.

* За крема смесете захарта с брашното, ванилията и лимоновата кора. Сложете жълтъците и разредете с млякото. Сварете гъст крем.

* Докато крема е още горещ сложете в него шоколада и бъркайте докато се стопи напълно. Оставете крема да се охлади добре.

* Прибавете към охладения крем  сметаната, разбита на сняг, прасковеното пюре и желатина, разтворен на водна баня в малко вода. Разбъркайте добре.

* За да подредите тортата сложете върху пласта със сладкото едната половина от пандишпанения блат и пристегнете с ринга от формата, в която сте пекли.  Намажете пандишпана с малко от крема и подредете върху него шоколадовите целувки.






* Върху целувките сипете останалия крем и загладете. Покрийте с втория пандишпанов блат и оставете тортата за няколко часа в хладилника.

*  Освободете тортата от ринга. Разбийте на сняг двата белтъка със захарта и ванилията на пухкав крем. Намажете тортата отгоре и отстрани съвсем небрежно. Гарнирайте с резени праскова и поръсете в средата с орехи. Освежете със стръкчета маточина или мента. Да ви е сладко!




19 коментара:

  1. Имате огромен талант и много добро око за комбинациите от цветове и вкусове :) !!!
    Приятен ден !!!

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли, оставам безмълвна :)))))
    А "ракетките" как да не ги помня!
    Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Перфектно съчетание на вкусове и аромати! Тортата е изумително красива, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  4. Йоли,
    и двете торти са тържество за сетивата - богатство от аромати и вкусове, пищни цветове и изящно оформяне. Не мога да определя, коя ми е фаворит - Великолепни са!
    Сърдечни поздрави и усмихната есен, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Ха, сега, Йоли, я си признай откъде ги взе тези целувки :-D Защото преди месец и нещо си донесох такива от Германия ;) Само че не ми беше хрумнало да не ги изяждаме, ами да направя торта с тях :-D Както винаги чудесни и практични идеи даваш!

    ОтговорИзтриване
  6. Ама ти защо пускаш по две торти на ден? Знаеш ли, че ако не беше др. Драгомирова да те бях пропуснала?

    Страхотни са, Йоли, и двете торти! Колоритни, сочни, красиви.... само както ти можеш да го направиш!

    ОтговорИзтриване
  7. И както винаги така разкошна!

    Обичам го това усещане за Йоли и никога няма да му се наситя! :)

    ОтговорИзтриване
  8. И тази и другата торта изглеждат невероятно вкусно. Много цветни и ароматни. Прекрасни са.

    ОтговорИзтриване
  9. Ми да,права е Пепи!И аз без малко да я изтърва тази прелест да си оплакна очичките,добре,че се бях завряла в Блоговодител,та я фиксирах там!
    Абе Йоли,от къде толкова фантазия,мила!Един неизчерпаем извор си!Много,много красиво,креместо,плодово...мечта!
    И да докладвам-взех си от еднократните пошове,да видиш какво послушно дете съм!Благодаря ти,мила,за съветите!Сега остава и да се понауча!

    Прегръщам те!
    Роси

    ОтговорИзтриване
  10. Ами големи сте ми сладури всички. Благодаря ви от сърце!

    Роси,че ти си можеш всичко миличка,при това много добре.Толкова си сръчна!Браво,че си ме послушала за пошовете.Ще останеш доволна.

    ОтговорИзтриване
  11. Така е Ели.И аз ги помня.Благодаря ти за информацията,че хората все ме питат откъде могат да ги купят.

    ОтговорИзтриване
  12. Мила , Йоли! Направих тази прекрасна торта за рожденния ден на съпруга ми. Всички гости бяха възхитени! Благодаря за подробните указания , които ми помогнаха много!

    ОтговорИзтриване
  13. Аз ти благодаря миличка.Да ти е жив и здрав съпруга и да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  14. Чудесни са тортичките Йоли!Много усет ,много фантазия,но от къде купуваш някои аксесоари за торта (хартията с нотичките фигуралната и др.)Дай информация за нас от провинцията.

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ти мила.Радвам се,че ти харесват тортичките ми. Пращам ти сайта на фирмата от която си купувам.По принцип тя е със седалище в Монтана,но имат в София магазин.Има телефони,на които можеш да звъннеш и да попиташ дали не пращат на адрес по поръчка или нещо такова.

    http://www.zmeeborets.com/

    ОтговорИзтриване
  16. Йоли, това е новото ми предизвикателство! Искам да попитам ако я залея със шоколадов ганаш дали ще стои добре?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Поли, всичко е добре с ганаш мила. Това е най-вкусната и лесна глазура. Стига да я обичате, давай! Благодаря ти.

      Изтриване
  17. Йоли, да попитам и за пюрето от праскови...мога ли да използвам от готовите детски пюрета или ти си сложила само пасиран пресен плод?
    Полина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можеш всичко, Поли. Както ще ти хареса на вкус, така направи. Няма нищо задължително в кулинарията. Всичко е въпрос на лично предпочитание, вкус и фантазия. Давай смело! Благодаря ти.

      Изтриване