понеделник, 21 ноември 2011 г.

Фокача сандвич



Днес реших да ви предложа как може да разнообразите сандвичите, които приготвяте за децата си за училище. Със сигурност ще се похвалят на съучениците си с един по-оригинален, вкусен и полезен сандвич. Надявам се да ви хареса идеята ми.



Продукти

500 г брашно
300 мл хладка вода
20 г прясна мая
1 равна ч.л. сол
1 ч.л. захар

300 г пресен спанак
зехтин





Приготвяне

* Размийте маята в малко вода, сложете няколко лъжици брашно и разбъркайте на гладка каша. Оставете на топло да шупне.

* Сипете готовия квас в останалото брашно, добавете водата, солта и захарта. Омесете меко тесто. Ако е нужно още малко брашно за доизмесване го прибавяйте постепенно на малки части.Оставете тестото на топло да втаса.

* Разделете тестото на две части и ги разточете на еднакви правоъгълници. Дебелината трябва да е около 1 см. Поставете едната кора в намазана със зехтин правоъгълна тава. Намажете тестото със зехтин и сложете отгоре спанака без да го режете и обработвате термично.





* Похлупете спанака с втората разточена кора и притиснете добре в краищата. Ако желаете нарежете фокачата на квадрати, но може да направите това и след изпичане.




* Изпечете фокачата в предварително загрята на 200* фурна за около 20-30 минути. След като леко се охлади я нарежете на парчета и я напълнете с нещо вкусно. Каквото обичате да хапвате най-много! Да ви е сладко!


24 коментара:

  1. Чудесна идея!Плънката със спанак е много добро решение!
    Благодаря за идеята...отново!
    Поздрави:)))

    ОтговорИзтриване
  2. Разкоша идея :)
    И както съм гладна, грабвам един сандвич :)
    Прегръдки, Йоли и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна идея! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Ммм, много апетитно изглеждат!

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли, тази фокача със спанак е прекрасна -
    и като идея, и като вкус, предполагам.
    Изглежда страхотно и без пълнеж!
    Благодаря,
    поздрави и усмихнат ден, Диаан

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря на всички.Радвам се,че ви допадна идеята ми.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  7. Тази идея мога да си ползвам и за мен:-) Не само на децата!;-)
    Много ароматни снимки:-)

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесна идея отново,Йоли!Страхотно ми допада,но ще сложа и малко сиренце и моцарелка вътре при спанака!Суууупер!

    Сърдечен поздрав,мила!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви много.Радвам се,че ви хареса идеята.

    ОтговорИзтриване
  10. Йоли, пак ни изненадваш приятно се много интересно предложение! Направо нямаш спирачки!

    ОтговорИзтриване
  11. Много апетитна снимка,прекрасно както всичко което твориш

    ОтговорИзтриване
  12. снощи направих фокачата! невероятна вкусотия се получи, макар и малко по-дебеличка от необходимото.. чудесна идея, йоли, отново!
    :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря момичета. Да ви е сладко!

    Жане,толкова се радвам,че я пробва.Май си първата.Благодаря ти от сърце и наздраве!

    ОтговорИзтриване
  14. днес беше дори по-вкусна! ;-)

    вдъхнових се сега от твоята идея и мисля да направя и един галет със спанак по аналогия..

    ОтговорИзтриване
  15. Това е многооооо вкусно.Пробвах гонаправо супер!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Здравей Йоли, искам да направя фокачата, но имам преди това въпрос. Може ли да направя тестото един ден преди това и да стои в хладилник и дали може да сложа замразен спанак?
    Благодаря предварително :)
    Петя

    ОтговорИзтриване
  17. Разбира се Петя.Можеш да си го направиш предварително и да го държиш в плик в хладилника.Замразеният спанак ще пусне много вода,не мисля,че е подходящ,ще стане клисаво.Но сега можеш да го замениш с чудесни листа от цвекло или лобода.Пълно е на пазарите с тях.Да ти е сладко и дано ти хареса.

    ОтговорИзтриване
  18. Zdravei Yoli,
    napravix fokachata stana mnogo apetitna i xrypkava edinsvenniat mi vapros e moje li da sloja malko poveche sol v testoto zashtoto xaresvam malko po soleno a znam che maiata i solta ne se obichat mnogo?
    Blagodaria ti predvaritelno.
    Pozdravi.
    Valentina

    ОтговорИзтриване
  19. Разбира се,Вале. Сложи си още малко сол, няма да има проблем.Така или иначе няма да я пресолиш кой знае колко.Много ти благодаря,радвам се,че ти е харесала фокачата.

    ОтговорИзтриване