Едно компилация от вкусове и разбира се от изпитани рецепти. Нищо ново под слънцето, може би само оформлението си е само мое. Вкусна торта се получи! Ще се радвам, ако я пробвате и вие!
Продукти за блатовете
5 яйца
180 г захар
20 г какао
100 г брашно
2 ванилии
5 с.л. бренди
1 каф.ч. вода
Нуга крем
200 мл течна млечна сладкарска сметана
200 г лешникова нуга
Карамелен крем
1 консерва карамелизирано кондензирано мляко
200 г меко масло
Приготвяне
* За да направите тестото за корите на тортата, първо разбийте с половината захар петте жълтъка докато станат на хубав плътен крем.
* С останалата захар разбийте белтъците на твърд сняг. Прибавете ги към жълтъците, като ги редувате с брашното, пресято с ванилията и какаото
* Изпечете тестото на 6 или 7 кори с диаметър 22/24 см върху хартия за печене. Нужно е фурната да е загрята предварително на 180*. Корите се пекат по отделно за около 10 минути всяка. Оставете ги да се охладят и отстранете хартията.
* За нуга крема кипнете сметаната и добавете към нея лешниковата нуга. Разбъркайте докато се стопи и стане на гладък течен сос.Оставете да изтине и приберете в хладилника поне за 2 часа. Разбийте с миксер за кратко за да получите гъст крем. На снимката може да видите опаковката с лешникова нуга. Ще я намерите в големите магазини за хранителни стоки.
* За карамеленият крем разбийте маслото на крем и към него добавете карамелизираното мляко. Ризбъркайте добре. Не подслаждайте допълнително. На снимката виждате гъстотата на млякото, тъй като много често има въпроси и неточности какво точно карамелизирано мляко трябва да се ползва за кремове. Трябва да е гъсто и с наситен карамелен цвят. Може да го намерите в магазините за руски стоки.
* Сглобете тортата като редувате на пластове блат - нуга крем - карамелен крем - блат .... и така, докато свършат продуктите. На мен не ми стигнаха кремовете за последната кора и я намазах с класически маслен крем. Не забравяйте при сглобяването да сиропирате леко корите с бренди, разредено с вода.
* Украсете тортата по ваше желание. Аз я покрих с бадемов марципан, тъй като не харесвам вкуса на фондана. Глазирах я с перлени боички, а борда нарисувах с най-обикновени четки за рисуване, осатанали от сина ми от часовете му по изобразително изкуство. Разбира се, цветовете са от безвредни хранителни бои. А мотивите ... чисто зимни, празнични, новогодишни. С други думи, правих се на художник, нищо, че не ми е работа. Важно е настроението и радостта на децата. Да ви е сладко!
.
Невероятно...Йоли,остави ме без дъх...Така искам и аз да мога като теб.Уникално,супер,върха.Има ли нещо,което да не можеш???!!!!Мариета
ОтговорИзтриванеМного вкусна торта Йоли!
ОтговорИзтриванеИ красива рисунка!
Много здраве ти пожелавам през новата година, много усмивки, късмет и вдъхновение!!!
Поздрави!
Честита Нова Година мила Йоли !
ОтговорИзтриванеЗдраве , късмет и много щастливи мигове ти желая от сърце !
Тортата е Прекрасна !!!
que bolo lindo lindo...maravilhoso...bjs
ОтговорИзтриванеSavršeno lepa torta mila Joli, srećna Nova godina, puno zdravlja, uspeha u životu i radu i prelepih recepata u nastupajućoj godini milice moja :)))
ОтговорИзтриванеТолкова топличко и толкова много уют можеш да подариш само ти скъпо мое другарче!
ОтговорИзтриванеГордея се с теб непрекъснато!
Вдъхваш живот на всичко, което направиш!!!
Йоли, няма как да не ни е сладко!
ОтговорИзтриванеТолкова хубаво съдържание!!!!!
А за рисуването, ти си го можеш!
Прегръдки, миличка и хубаво начало на годината!
Йоли, много е красива. И като прочетох продуктите, сигурна съм в уникалния вкус. Страхотна си!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Изглежда уникално вкусно! Майсторка си на тортите, какво да кажа.
ОтговорИзтриванеЧестита нова година Йоли,
много щастие, любов и късмет ти желая през 2012!
Честита 2012 година, Йоли!
ОтговорИзтриванеДа е мирна, здрава и много щастлива!
Тортата е страхотна!!!
Сърдечни поздрави и прегръдки! :)
Невероятна си, Йоли! Много вдъхновение, безброй успехи и сбъднати мечти ти желая от сърце! :)
ОтговорИзтриванеЙоли, много красива и ефектна е! Как приготвяш бадемовия марципан? Аз също не харесвам и не използвам фондана, въпреки че с него се получават много красиви покрития.
ОтговорИзтриванеМоля те да ми препоръчаш марка за перлените бои. С тях рисуваш директно върху марципана, като върху платно, така ли?
Кремена
Еее, как да не си художник? Си, в пълния смисъл на думата, я какви коледни мотиви си нарисувала, пък каква торта си направила!!!! Страхотна!
ОтговорИзтриванеЕй така весела и красива да ти е цялата година, Йоли!
Прегръдки, целувки и дай боже до скоро :)))
Прекрасна тортичка,Йоли-та ти си художник,мила...направо красота си сътворила.
ОтговорИзтриванеХубав ден ти желая!
Честита Нова Година! Много усмивки, прекрасни емоции и кулинарни вълшебства!
ОтговорИзтриванеТортата е невроятна!
Честита нова година! Много здраве и безброй кулинарни вдъхновения!
ОтговорИзтриванеТортата е истинско произведение на изкуствата! И то не само на кулинарното, а и на изобразителното! :) Страхотна е!
Миличка ти просто нямаш спирачки :))) , но не ти и трябват, така ни радваш. Уникален талант си! Така изящно си изрисувала този шедьовър! Поздравления!
ОтговорИзтриванеДа ти се похваля, вече имам Utilisima и всеки ден те гледам :)))
Тортата е уникална ...истински шедьовър ,поздравления!
ОтговорИзтриванеПриятен ден ти желая!
Йоли,страхотна е тортата.С удоволствие бих я опитала, но не бих могла да я докарам толкова красива. Скарана съм с рисуването и затова ще се радвам на твоята. Поздравления,както винаги много красиво и изящно!
ОтговорИзтриванеChe bella questa torta, sei proprio brava, complimenti!
ОтговорИзтриванеОчень красивый торт, по-настоящему новогодний, праздничный!!
С Новым Годом!
Честита 2012 година, Йоли! Да е мирна, щастлива и успешна! А рецептата и особено украсата са толкова прости и очарователни.
ОтговорИзтриванеЙоли,
ОтговорИзтриванепрекрасна, много оригинална и много красива торта - уникална!
Моите поздравления и адмирации към талантите, с които си надарена!
Щастлива и прекрасна Нова година, Диана
Благодаря на всички от сърце!Толкова сте мили с мен.Радвам се,че одобрихте рисунката ми.Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеКреми,марципана си е съвсем готов.Купуваш го на блокче и го разточваш.Не съм го правила аз.А продават и готов разточен направо за покриване на торти,но не знам тук дали го има.В чужбина - със сигурност!Перлените боички ги нанасям сухи,като пудра.А иначе рисувам с най-обикновени бои за оцветяване на сладки.И всъщност,точно както се рисува с темперни или водни бои.Малко ги разтварям с водичка в една детска пласмасова палитра и готово.За марка на перлените боички не мога май да ти помогна.По бурканчетата ми с бои няма нищо написано.Но съм ги купила от магазина на ул.Кадемлия 6 в кв.Редута в София.Едно бурканче струва 5 лв и стига за много дълго време.
Честита ти Нова Година, Йоли!
ОтговорИзтриванеЗдраве, здраве и пак здраве ти желая! За другото Бог да ти помага!
А тортата:
Ихаа! Прелестна и 100% вкусна! :) Точно го е казал Драго - носи толкова топлина и уют, че да му се прииска на човек да се навре през монитора, та у вас! ;)
И защо пък да не ти е работа да рисуваш?! Я вземи едно платно и пробвай! Знам, че ще излезе нещо уникално пак под ръчичките ти! :)
Целувки, мила!
Благодаря, Йоли! :)
ОтговорИзтриванеКрасота!!!
ОтговорИзтриванеВкуснотия!!!
Какво друго да кажа? А да, снимките-страхотни!
уникална торта!!! Браво Йоли, а с рисуването си се справила страхотно! Поздравления!!! Васето
ОтговорИзтриванеЧестита Нова година, Йоли! Прекрасна е! Съвършена! Невероятна! Аплодисменти!
ОтговорИзтриванеЙоли, цяло изкуство е тази твоя торта, да ти е жал да я разрежеш!!! Поздрави, Маги :)
ОтговорИзтриванеИстинско произведение на изкуството! Голям майстор си Йоли, признала съм те отдавна :)
ОтговорИзтриванеЧестита 2012 и дано е спокойна и изпълнена само с положителни емоции!
Благодаря ви приятели.Желая ви една прекрасна 2012 година!Да ви е сладко!
ОтговорИзтриване¡¡Una obra de arte interior y exterior, felicidades!!
ОтговорИзтриванеЙоли, както винаги си перфектна! Тортата е приказна, а обясненията - идеални.
ОтговорИзтриванеС пожелание за успешна и спорна 2012 година!
I'm sorry my comment is not in Bulgarian! Thank you so much for sharing! This cake is amazing and I’ve been inspired to feature it in my Friday Food Fetish roundup. If you have any objections, please let me know. MORE please :)
ОтговорИзтриванеЙоли, благородно завиждам на твоето семейство и хората около теб, които имат голямото удоволствие да опитват твоите вълшебства! Всяка една твоя публикация е уникална! Дори и в тази тортичка е ....вложено толкова много изкуство....Така прекрасно си нарисувала всяко новогодишно елементче.....Мога да кажа само...Браво, браво , браво! Продължавай все така! Желая ти един щастлив Уикенд!!!
ОтговорИзтриванеomg....awesome creativity...excellent presentation ..
ОтговорИзтриванеjust found your space...amazing space you have..
love your stunning cliks
Am your happy follower now..;)
do stop by mine sometime..
Tasty Appetite
Благодара,приятели.Много сте мили наистина.
ОтговорИзтриванеJavelin,the pleasure is mine.Тhank you
Честита Нова година, Йоли! Нека е по-щастлива и успешна от изминалата!
ОтговорИзтриванеРазкошна торта си ни показала - впечатлена съм от крема с лешникова нуга - до сега не съм срещала такава, но тъй като скоро ми предстои празник и се оглеждам за нещо нова като вкус на торта ще потърся - можеш ли да ми препоръчаш магазин, макар че изборът при мен не е голям - Метро, Кауфланд, Лидл и Билла.
Предварително благодаря и хубави почивни дни ти желая!
Благодаря ти Мариетка.Много си мила.В Кауфланд имаше 2 вида нуга,но гледай да е с по-високо съдържание на лешници.Хубавата нуга е с много силен лешников вкус.Може и в Метро да има,незнам.Ако не намериш, просто изепечи белени лешници и фино ги смели на ббашно с малко захар.А после ги смеси с течен шоколад, малко масло и какао.Направи го на гъст крем и го добави после към сметаната.А най-лесно е да си купиш една Нутела.В крайна сметка нугата е нейна основна съставка.Успех с търсенето.
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, Йоли, ще потърся в Кауфланд, ако ли не - ще опитам твоето предложение.
ОтговорИзтриванеДнес започнах деня с идеята да направя твоята торта, но не намерих нуга и крема се оказа съвсем различен, въпреки това ти благодаря за неизчерпаемата енергия и извор на вдъхновение. Нямам грешка с твоя рецепта, заповядай при мен за наградка!
ОтговорИзтриванеУникално красива торта. Просто невероятна. Като всичко, което правите.Много здраве, щастие и успехи през нова година. Радвам се може да ви гледаме всяка вечер какви вкусни красоти творите.
ОтговорИзтриванеboa noite, depois de tanto comentario de parabens, meus parabens tambem e muito lindo, nos ensine a pintura .
ОтговорИзтриванеБлагодаря много.Удоволствие е да прочета коментарите ви.Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли,
ОтговорИзтриванесмятам да направя тази чудна тортичка за Гергьовден, т.е. неделя. Имам само няколко въпроса, чиито отговори ще ми помогнат да организирам тортоправенето. Ще се радвам ако намериш време да ми отговориш. 1. Нуга кремът предполагам няма да е проблем ако го направя ден по-рано и стегне в хладилника. А мога ли блатовете да ги направя например ден преди сглобяването на тортата и ако да, как да и съхранявам, за да не изсъхнат? 2. Ти пишеш, че се редува блат- карамелен крем-нуга крем-това означава, че на блат се слага и от двата крема. Чудя се при 6 блата дали ще ми стигне крема. 3. А последния блат мажеш ли го с нещо преди да го покриеш в марципана? За първи път ще боваря с марципан, взела съм си на др. Йоткер този, който масово се предлага по магазините. Имам и суха и течна червена боя. С коя е по-добре да се оцвети фондана? Разтрупах те с въпроси :)
Поздрави
Галя
Галче,чудесен избор за празнична торта. Давай сега по ред ...
ОтговорИзтриване1.Разбира се,че е добре да си направиш нуга крема предварително.Още по-добре.Блатовете също.Изпечи ги,дори и 2 дена по-рано.Помежду им сложи хартия за печене да не залепват и ги натръпай един върху друг.И после всичко в найлонов плик.А дори и да се изсушат, винаги може да ги понапръскаш с малко мляко да се овлажнят.Не им придиряй толкова.
2.Изобщо няма никакво значение как ще си подредиш тортата.Това си зависи от самата теб.Както ти харесва.Ако искаш сложи два крема един върху друг или пък ги редувай като помежду им сложиш блат.Винаги можеш да си направиш и малко повече крем от предвиденото в рецептата.Особено,ако обичате по-кремести тортички.А като остане,слагаш го в чашки с нещо отгоре...плодове например и си го хапвате така.Но мисля,че ще стигне.Поне на мен ми стигна за тънки пластове,както виждаш от снимките.
3.Тъй като гледам какво съм сътворила..май не ми стигна крема за последния блат.Сложих сметана,бита.Което ще рече,че по-горе те заблудих малко.Да,направи си малко повече крем.Увеличи количеството с 1/3.Тортата я измазах лекичко със сметана преди да я покрия.А ти може да го направиш или с някой от кремовете,или с малко затоплен конфитюр какъвто имаш.Не е нужно да е много,просто колкото да позалепне покритието.Аз имам само сухи бои.Сипвам по малко прах в някаква капачка и капвам вода.Ама много маллко,само капчица за да е гъста като очиртавам или напластявам.А после за различни нюанси я разреждам още за да стои по-ефирно.Марципана си го разточи върху пресята пудра захар иначе ще ти лепне.Ако е много мек,защото всяка фирма предлага марципан с различен процент бадеми в него,ще трябда да го омесиш с пудра захар допълнително докато ти стане като пластелин и е подходящ за обработка.Успех и ще чакам с нетъпение резултата.
Йоли, сърдечна благодарност за подробните съвети. Очаквай снимка във ФБ :) Хубав и слънчев следобед
ОтговорИзтриванеГаля
Здравей, Йоли!
ОтговорИзтриванеТова е най-красивата торта, която съм виждала, поздравления. Намирам тортите покрити с марципан или фондан за изключително красиви. Бих искала да те попитам къде в София се продават фондан или марципан, както и всички тези красиви топченца украси, които използваш за твоите торти и сладкиши.
Поздрави и хубава вечер :-)
Благодаря ти от сърце!Щем си в София нямаш проблем с намирането на тези неща.Непременно посети магазина в Редута на ул.Кадемлия 6.Има фондан,2 вида,както и различни боички и украси.А бадемов марципан можеш да си купиш от Метро.Успех и приятни занимания с тортите.
ОтговорИзтриванеЙоли, здрасти.
ОтговорИзтриванеМного моля за помощ - не успях да намеря лешникова нуга, в Кауфланд казаха, че вече не предлагат, а в Пикадили и Билла няма. В Метро само не съм ходил, но имам едно ходене в чужбина тия дни и ще потърся там, дано намеря :)
Ако не открия - количеството Нутела същото ли, като и количеството лешникова нуга? Моля да дадеш и предложение с какво бих могъл да покритието ти отгоре. Някакъв крем или нещо друго, защото не обичам нито фондан, нито бадемов марципан. Благодаря предварително! Максим
Макс,станахме двама - ненавиждам фондан и едва понасям и марципана,освен,ако не е в нещо наистина фино,както е в малиновата ми торта.Там наистина пасва много добре.Все пак предпочетох да облека тортата с марципан,отколкото с фондан само заради по-добрия вкус.Просто ми се искаше да я нарисувам.
ОтговорИзтриванеЩе намериш в чужбина със сигурност.За съжаление и аз така правя,трудно се намира тук лешникова нуга.Гледай сега,нугата е като морципана.Прави се обаче от фино смлени лешници с пудра захар и се слага и шоколад.Ако питаш мен,вземи си едно малко бурканче с Нутела,добави му фино смлени запечени лешници и 100 г стопен шоколад.После можеш така да го ползваш като крем,а можеш да го добавиш и към 1 ч.ч. бита сметана.Ще стане чуден крем.Просто на теб ти трябва силен лешников вкус с шоколад и това е всичко.Успех и до скоро.Благодаря ти за доверието.
Йоли, здравей отново :)
ОтговорИзтриванеНе успях да намеря лешникова нуга в чужбина (вярно, че бях много ограничен във времето, но в магазините, които посетих нямаше.
Искам да ти кажа как аз смятам да направя крема и ако имаш възможност да ми дадеш насока.
Купих си Нутела (голям буркан за всеки случай). Ще използвам твоята идея за крем, като към Нутелата добавя смлени запечени лешници и стопен шоколад (избрах да е натурален, с повечко какао). С крема в този му вид смятам да намажа блатовете, като редувам с другия крем с кондензираното мляко. Към остатъка от крема мисля да добавя разбита сметана и намажа с този крем тортата отгоре. Как смяташ-удачно ли е? Да не стане прекалено тежка? 400гр Нутела и 250мл сметана ще стигнат ли? :) Много, много благодаря! Желая ти весели празници! :)
Браво Макс, просто си си готов сладкар.Няма за какво да ме питаш иобщо!Просто ще чакам резултата.Мисля, че ще е много вкусно.Тежко ... не,не мисля.Ще режеш по-малки парчета,но нека е истинска , сериозна торта. Поздравявам те.
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли!Две думи-голяма си!!!И понеже искам да се пробвам с тази торта(с други мотиви разбира се)исках да те попитам кои бои нанасяш първо,перлените или те са най-накраяа и дали имаш актуална информация къде да намеря бадемов марципан,понеже метро не го поддържали вече този асортимент?Благодаря ти! Гери
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Гери.Ще се радвам да опиташ тортата.Перлените бои винаги са най-последни,каквото и да правиш.Те са само за блясък.А марципан днес видях в Пикадили.Благодаря ти отново.
ОтговорИзтриванеЙоли,исках да ви попитам с какво покритие е тази торта?От доста време мисля да опитам да направя фондан,но рецептите са толкова много,че не мога да си избера.Какво бихте ме посъветвала? Мария
ОтговорИзтриванеМария,тортата съм я покрила с бадемов марципан,тънко разточен.Аз не обичам фондан,за мен определено влошава вкуса на сладкишите и много рябдко го ползвам.Опитай с марципан,той поне е само смлени бадеми с пудра захар.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли!
ОтговорИзтриванеИскам да направя тази торта за рд на дъщеря ми. Не се сдържах и от рано се загледах и почнах да избирам :) Изникнаха ми някои въпроси и реших още сега да питам. Намерих кондензираното мляко, но имам проблем с марципана и нугата. Още не съм обиколила всички магазини, но ако не намеря ще пробвам варианта с Нутелата.
1. Много тежка ли ще стане тортата,ако и отвън я измажа с този крем с Нутелата като Макс или да сложа млечен крем като на тортата с кафе и шоколад?
2. Колко марципан ще ми трябва за покриване на торта с диам.=24см и височина около 8-10см? Можеш ли да дадеш някаква рецепта за домашно приготвен, ако не намеря по магазините,че никак не искам да ползвам фондан? В хладилник ли да го съхранявам?
3. Искам да оцветя марципана в зелено. Става ли с боичките в тубички на д-р Йоткер? Малко ме доядя, че имам едни,ама им е изтекъл срока :(
4. Отгоре в/у марципана искам да наредя захарни фигурки /цветя и др./ от готовите,които се продават. С какво е най-добре да ги закрепя/слепя/ - с лепило,което продават в сладкарските сайтове или нещо,което да мога да си направя сама вкъщи?
5. Сместа с белтъци и пудра захар за украса на меденки става за надпис на тортата нали?
Засипах те с въпроси, дано не те затрудня :)
Дени
Забравих да питам - марципана си го доомесвам с пудра захар, но мога ли да го разточвам в/у хартия за печене,пак поръсена с пудра захар?
ОтговорИзтриванеДени
Здравей Дени.Веднага се захващам да ти отговоря.И ако нещо не е язно,пиши пак.С радост ще помогна,ако мога.
ОтговорИзтриване1.Няма да ти стане тежка тортата,ако я измажеш отгоре и отвън с Нутела.Имай предвид,че това е просто зафилване,така се казва.Тоест,върху тортата отгоре и отстрани се полага много тънък пласт крем,колкото да прикрие неравностите.Така че,не ти трябва много крем.Нужна ти е Нутела само за да може да залепне марципана по нея и разбира се,да е равна тортата.
2.Марципан ще намериш без проблем.Препоръчвам ти този на др.Йоткер.Има го във всички по-големи магазини - Фантастико,Хит,Пикадили,Билла,Метро.Обикновено се продава по 200г разфасовка.Принципно ти е достатъчно това количество за една торта,но ти си купи 2 опаковки.Не се знае колко тънко ще го разточиш.По-добре го разточи на голям кръг,а каквото остане отстрани ще го изрежеш и после ще направиш чуденси бисквити или сладкиш от него.Препоръчвам ти дебелината да е около 2-4 мм.Марципана е по-трошлив от фондана и може да ти се начупи при полагането върху тортата.А тогава ще е късно за поправки.Нека е по-дебело,а е и вкусно.Все пак са си чисти бадеми.Не си играй сама да го правиш.Трябва ти много високооборотна машинка,която много фино да смели бадемите и захарта.Аз например нямам такава.Винаги остават малки зрънца бадеми,които не позволяват марципана да стане гладък и пласничен.Така че,купи си.Няма нужда да го съхраняваш в хладилник.В магазините се продава по обикновените щандове,а не в хладилни витрини.
3.Боичките в тубички на др Йоткер не са с кой знае колко активни цветове.А и марципана жълтее, не е бял като фондана.Ако сложиш много боя за да постигнеш добър цвят ще го разводниш и ще трябва да го измесваш с пудра захар.Тези бои са течни и лепкави,не мисля,че ще е добре с тях.Сложи си направо от тази с идтекъл срок.Нищо и няма,не бой се.Няма какво да и се развали.Но аз ще ти препоръчам друго.Като си покриеш тортата,просто сипи боята в чашка и с най-обикновена четка за рисуване си нарисувай и тортата.Покритието е добро,издържа на влага.Можеш спокойно дори да пазредиш боята,нищо,че е течна.Ти ще прецениш.Така можеш да направиш и нюанси на различно наситено зелено,може и малко жълто да вкараш на моменти за свежест,ако искаш да прилича на градинка.Виж Новогодишната торта.Тя е рисувана точно така,с боички и четка.Мисля,че по този начин ще постигнеш по-добър ефект.Иначе другото е - боя,марципан,месене.
4.Не ти трябва никакво лепило за цветята отгоре.С клечка за зъби,ако нямаш пош с тънък накрайник,просто гребни мъничко от нутелата и намажи цветето отдолу. И го лепни отгоре.Само гледай да не ти се вижда нутелата.Другото,което можеш да ползваш е разбит белтък със захар като за целувки или стопен шоколад.
5. Разбира се,че става.Просто трябва да е достатъчно гъсто разбито за за не се разлива.Но най-хубаво се пише с разстопен шокола.лесно,безпроблемно и контрастно.
6. Марципана по принцип се разточвъ с пресята пудра захар.Честно да ти кажа,лично аз си поръсвам плота с малко нишесте и така разточвам.Предпочитам го пред захарта.Тя лепне,не ми е добре на мен.Няма нужда да го доизмесваш изобщо.Недей.Ако го направиш той ще стане много мек и после ще ти е трудно да го обработиш.Трябва да го оставиш в хладилника за доста време,имаче ще ти лепне и ще се къса.Това става,защото бадемите пускат маслото си от топлината на ръцете.Марципана е напълно готов за разточване,в него има всичко нужно.Просто разточи блокчето с малко нишесте и готово.
Надявам се да съм ти била полезна.Успех и ще чакам да кажеш как е станала тортата.Благодаря ти за доверието.
Йоли, много ти благодаря за бързия и изчерпателен отговор!!!
ОтговорИзтриванеЗа наситеността на боите на Йоткер съм напълно съгласна :)Знаех си и, че за лепенето ще ми дадеш по-добра идея от специалното лепило,което после ще се чудя какво да правя.
Страхотна си!
Дени
Здравей, Йоли! От известно време се каня да направя тази торта (нищо, че не е Нова Година :) ). Чудех се само, дали мога да използвам някакъв друг тип алкохол за сиропирането(примерно ром или ликьор)? Тук брендито е много скъпо, пък и не ми се купува цяла бутилка за една торта. Аз друг път изобщо не съм сиропирал с алкохол, та затова малко ме е страх да експериментирам.
ОтговорИзтриванеМарти,много се радвам,че избра тази торта.Знам,че ще ти хареса.Ползвай си ром,даже може да сложиш есенция.С ная е супер.А ако не държиш на алкохолния вкус изобщо нищо не слагай.Много ти благодаря за доверието,надявам се да стане хубава торта.И запомни едно от мен и ми повярвай - НИКОГА не трябва да те е страх да експериментираш.В това е сладостта на готвенето.
ОтговорИзтриванеМного съм разочарована. Май всички майстор-кулинари пропускат по нещо умишлено. Направих жълтъчната смес и като прибавих брашното стана една твърда топка, която естествено не може да бъде добре размесена с белтъците. Много време беше нужно и все остават бучици. Накрая се наложи да ползвам миксера. Имайки предвид малкото количество смес е абсурдно да се изпекат 6-7 блата. Разделих на 4 и ползвах форма 22 см. 1/4 от сместа изобщо не е достатъчна за такава форма, а какво да говорим за 6-7!!! Разстлах на много тънко и се получи една тънка, почти прозрачна коричка, която след изстиване стана на трошлив... не знам, какво да го нарека. Другите 3 части изпекох заедно. Абсолютна мъка ще е да ги разделя поне на 3, а са ми необходими поне 4 тънки кори. С голямо желание започнах всичко, защото е за рожден ден на любим човек, а в момента ми се реве.
ОтговорИзтриванеЗдравей. Сега и на мен ми се плаче като чета коментара ти. Ужасно съжалявам, че не се е получило добре. Първо искам да ти се извиня за закъснелия отговор. Нямах на разположение интернет няколко дни.
ИзтриванеАз не съм майстор кулинар, а просто любител. Съвсем нормално е да сгреша някъде, но повярвай ми, не е умишлено. Нищо не печеля от това. Погледнах внимателно рецептата. Съвсем точна е като продукти, не бих променла нищо. Единственото, което може би трябваше да напиша в начина на приготвяне е това, че е добре белтъците и брашното да се прибавят към жълтъците като се редуват. Веднага го коригирах, надявам се други, които искат да опитат тортата да нямат ядове. По този начин тестото ще остане много пухкаво и няма да се сбие на топка като при теб. Това е най-обикновено пандишпаново тесто, не е белята в продуктите. Много, много ти се извинявам за причиненото разочарование. Благодаря ти, че опита тортата, въпреки неволите. Надявам се, че ще продължиш да изпробваш рецептите ми и няма да ме намразиш.
Здравей Йоли! Много благодаря за отговора! Никак не съм искала да те обидя, тъй като толкова много ме вдъхновяваш и винаги съм впечатлявала близките си благодарение на твоите рецепти! Обаче тази торта много ми се опъна. Направих наново блатовете, но този път не разделих белтъците от жълтъците и сложих малко бакпулвер. Получи се добре. А че като цяло тортата е страхотна, няма спор. Не съм искала да те разстроя. Бях се отчаяла и съм реагирала остро, за което страшно съжалявам и се извинявам. Винаги, когато предстои някакво събитие, без да се замисля избирам рецепта от твоя блог! Извинявай още веднъж! Бъди здрава, все така вдъхновяваща и нека лъчезарната ти усмивка винаги краси лицето ти!
ОтговорИзтриванеО, ами сега?! Моля те, извини ме още веднъж. Аз пък никак не исках да те разтроя. Изобщо не си ме обидила, никак даже! Толкова си мила! Знаеш ли, че малко хора биха реагирали като те. Съвсем човешки. Обикновено когато нещо не им се получи се ядосват искрено и направо не искат да ме видят. Сигурно са прави. Те ми вярват като пиша рецептите си и силно се разочароват, ако нещо не се получи. А истината е, че не винаги става. Аз съм самоука, нямам никакви претенции, че мога и знам всичко. Продължавам да се уча и от грешките си, и от провалите на читателите си. Сама себе си поправям. Наистина страшно много ти благодаря за този коментар. Добър човек си ти. Така ме усмихна! Радвам се, че е станала хубава тортата. Да ви е сладка и отново сърдечно ти благодаря. Прегръдката ми е за теб!
ИзтриванеТази торта е меко казано прекрасна. Аз не я покривам с нищо, просто я зафилвам със светлия крем, след това с тъмния правя кръгове и с клечка за зъби правя паежина. Много ефектно
ОтговорИзтриванеМного се радвам да чуя, че ти харесва тортата. Благодаря за хубавите думи! И аз много харесвам тази нежна украса като паяжина, наистина става чудно. Благодаря отново и да ви е сладко!
ИзтриванеЗдравейте с какво може да се замени лешниковата нуга и да не се промени вкуса на тортата не мога да я намеря Благодаря за отговора
ОтговорИзтриванеКъде се слага брендито и каф.чашка вода в тестото за блатовете Благодаря за отговора ?
ОтговорИзтриванеБрендито и водата се смесват и с това се сиропират блатовете след като се изпекат.
ИзтриванеНай - много се доближава вкуса на нутелата. видях, че има лешникова нуга в Лидл. Купи от там, ако имаш магазин наблизо. Ще се радвам да опиташ тортата.
ИзтриванеЗдравейте, решила съм да направя тортата за сина ми , ще има скоро рожден ден, прочетох коментарите и видях че е имало проблеми с блатовете, може ли да опищете каква консистенция е тестото, на хартия ли се печат , разточват ли се , моля да ме извините за въпроса но не можах да разбера какво тесто точно се получава? Поздрави Веси
ОтговорИзтриванеЗдравеай Веси. Ще се радвам да опиташ тортата. Много е хубава. Тестото за блата е като пандишпан, съвсем нормално тесто е, което се размазва лесно. Написала съм, че се пече върху хартия на отделни части за да се получат тънки отделни блатове. Нищо сложно, надявам се да ти хареса тортата. Благодаря ти.
ИзтриванеБлагодаря за отговора
ИзтриванеОт коментарите по горе разбрах че нутелата се доближава до вкуса на нугата, Ако се използва нутела , то тогава пак ли се прибавя сметаната, както е описано в рецептата и се оставя крема да стегне или технологията на приготвяне се променя и ако е така може ли да споделите как?
ОтговорИзтриванеДа, така е. Основата на Нутела е лешников нугат, затова според мен най-много се доближава като вкус. Може да се намаже и само нутела, но ще стане тежко и много сладко. Е, ако пласта е тънък няма опасност, но тогава пък тортата няма да е сочна и с достатъчно крем. Добре е да се разбие сметана на твърд сняг. 1 ч.ч. от 200 мл стига. След това в отделна купа да се разбърка нутелата с 1 -2 с.л. от битата сметана, колкото да стане на гладък крем. След това да се добави внимателно останалата сметана като се бърка с шпатула или домакинска бъркалка, не с миксер. Количеството на нутелата е според твоя вкус. Ако искаш по-наситен аромат на лешници слагаш 1 малко бурканче, ако не, няколко лъжици.
ИзтриванеВидях в Лидл, че са внесли лешников нугат. Ако имаш наблизо магазин е най-добре да си купиш .
Ще се радвам, ако посещаваш вече сайта ми www.yoli.bg, тъй като всички нови рецепти вече ще пиша там, а не тук.
Благодаря ти за коментара и успех с тортата.
Много Ви благодаря за изчерпателния отговор, вече се регистрирах в сайта Ви и ще получавам всяка нова рецепта .
ИзтриванеЙоли, пак съм се спряла на твоя торта за хубав повод...последно обаче правих тази за рд на дъщерп ми и так и не ти писах :) Получи се много добре, пак всички бяха доволни, най-много малката :) Ето линк- https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10204323267351686&set=a.1542054201168.94850.1529345474&type=3&theater и https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10204323268551716&set=a.1542054201168.94850.1529345474&type=3&theater Цветята и пеперудите взех готови, а и успях с намирането на бадемов марципан от Финландия. хаха На доктор Йоткер са спрели да го внасят в България, поради липса на интерес. Дано да успещ и със следващата торта!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Дени
Ах, каква полянка си направила! Истинска пролет! Благодаря ти, Дени! Много ме зарадва. Чудесно ти се е получила тортата, разреза вътре е перфектен! Освен на др Йоткер можеш да намериш марципан в Икеа и Метро. Но и от Фонландия става ... ще ме умориш просто. Благодаря още веднъж скъпа. Желая ти една прекрасна неделя!
ИзтриванеУспях да се представя добре и с последната торта-беше тази с вишните, облизахме си пръстите. Отново благодарности!
ИзтриванеЕх, че хубаво! Благодаря ти от сърце! Много ме зарадва с този коментар! Светли Великденски празници!
Изтриване