неделя, 8 януари 2012 г.

Сладък салам




Продукти

250 г твърди бели бисквити
100 г накълцан суров шам фъстък
1/2 ч.ч. счукан орехов крокан
50  г стафиди
100 г меко масло
120 мл течна сметана
200 г стопен черен шоколад
3 с.л. какао
2 с.л. ликьор по избор
1 ванилия

пудра захар за овалване






Приготвяне

* Натрошете бисквитите на дребни парченца и ги смесете с ядките, крокана, и накълцаните стафиди.

* Загрейте леко сметаната и сипете в нея шоколада и ванилията. 

* В голяма купа смесете бисквитите, шоколадовата сметана и всички останали продукти. Разбъркайте добре и оставете сместа 10 минути да отпочине.

 * Вземете парче алуминиево фолио и го намачкайте с ръце. Гънките върху листа ще придадат на сладкия салам съвсем истински вид.  Сложете тестото върху фолиото, придайте му форма на салам и го завийте на стегнато руло. Може да направите 2 или 3 малки салама. Оставете ги в хладилника поне за няколко часа за да се стегнат добре. За по-бързо може да ползвате и фризер.
* Отстранете фолиото от сладкиша и добре го оваляйте в пудра захар. Поднесете нарязан на тънки филийки. Да ви е сладко!

* От това тесто може да напарвите бонбони, а аз оформих и  едни шишарки в тон със сезона. Малка част от тестото завих в бадемов марципан и го набодох с печени бадеми. Реших, че за разлика от салама  в този случай трябва да поднеса десерта мек и на стайна температура. Така е по-ронлив и кремообразен. Сервирах в чиния с борово клонче.






37 коментара:

pep-4o каза...

За мен с бадемите и клонче може.....
Отивам да си посипя главата с пепел, при толкова сладкиши от последните ти дни се чувствам много, много гузна....
Айде почини от тях де :)

Еoc каза...

Вълшебни шишарки, Йоли :)
А шоколадът разтопяваш ли го?

traiana каза...

Прекрасно е всичко, Йоли!
гледам те редовно и по Утилисима и понякога се ядосвам,ако не успея да запиша навреме рецептата:) Така стана и с една торта, която скоро гледах - "Виваче", откъде да намеря рецептата?
Хубава седмица!

Albena Weibel каза...

Йоли, ...знаеш ли .....как ми се е доял такъв сладък салам! Така обичах ...майчето да ми прави такъв , ....когато бях детенце.... Оххххххх....сладки времена...!!!!
Снимките ти ....отново са вълшебни! По прекрасен начин си го поднесла! Възхищавам се всеки път на твоите декорации.....
Това борово клонче ....предава толкова топлина и красота ...
Желая ти една успешна идна седмица! Прегръдки!

Мариета каза...

Йоли, това е един от най-любимите ми сладкиши, наред с рулото Черно и бяло, негърчетата и фунийките. Мога да седна и да си изям целия салам от единия до другия край...а твоето предложение е страхотно - само си представям какъв запомнящ се вкус ще достави на сетивата...
Сърдечни поздрави и пожелания за успешна седмица!

Еликсир каза...

Йоли,страхотни снимки,а и саламчето е доста богато с тези ядки!За шишарките пък нямам думи-то идея,то изпълнение,то аранжиране с клонки,с една дума-фантазия на пълни обороти!
Целувки,мила!

Kristen's Paintings каза...

Your photography is fantastic.

Lety каза...

Йоли, това е поредната рецепта, която ме накара едновременно да се възхитя на невероятното ти въображение и майсторство и да се усмихна! Невероятна жена си!
Пожелавам ти прекрасна нова седмица! Прегръдка!

di_ani каза...

Йоли, като истински е...,
а шишарките са страхотна идея!
Прехвърлила си ми мисли, защото и аз правих подобен, но с вид на toblerone.
Прекрасни снимки и настроение -
благодаря, хубава нова седмица, Диана

Живка каза...

Йоли,много сладурски вкусотии си приготвила-поздравления!Снимките са просто прелест-както винаги!
Успешна нова седмица!

Ева Тонева каза...

Както винаги си неизчерпаем извор на оригинални идеи и фантастично поднесени десерти, Йоли! :)

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря ви много.Всеки си има любима рецепта за сладък салам.Не са кой знае колко различни една от друга.Наистина за мен по-скоро си е спомен от детството.Да ви е сладко!

krasi_yo каза...

Страхотен спомен и от мойто детство, Йоли! Както винаги, го поднасяш по изключителен начин!
Спорна седмица!

пепеляшка каза...

Йоли, обожавам сладък салам - може би е носталгия по младостта...Но все не намирам точната рецепта, така че още утре това ще го спретна-по моите скромни сладкарски възможности е!
Цуни-гуни
Мария

elidrag каза...

Страшно обичам сладък салам. А този е чудесен. Дали има още от него?
А шишарките са самата прелест!

Йоланта Делибозова каза...

Краси,Мария,Ели,много сте мили с мен ,момичета! Благодаря ви от сърце!Ели,няма мила.Това е стара работа.Още по Коледа саламчето отиде в Бургас на татко.Просто сега ми остана време да напиша рецептата.

Ани каза...

Искам и аз саламче :)) Не знаеш само как го обичам! Страхотна рецепта, непременно ще го опитам :)

dalia каза...

Много си талантлива, мило момиче!!!! От къде ти ги ражда тези идеи главата, направо не знам? Още щом видях салама реших, че удари най-сетне и неговия час - утре запретвам ръкави. Сладки спомени от кухмята на мама :)

marianka каза...

Yoli,mnogo bih iskala da napravq tova salam4e,no moje li da ob6snish kakav to4no e orehoviqt krokan?Pravi li se ili se kupuva gotov?Ti si strahotna,blagodarq ti predvaritelno!!! :)

Йоланта Делибозова каза...

Ани,Дали,благодаря момичета.Много сте мили.

Марианче,орехов крокан всъщност са си карамелизирани орехи.Правиш си светъл карамел от 1 ч.ч.захар.Като се разтопи и стане с хубав карамелен цвят я махаш от котлона и сипваш вътре орехи.Колкото ти решиш.Може и други ядки да са.Около 1 ч.ч.е добро количество.Разбъркваш и веднага изсипваш сместа върху хартия за печене.Оставяш да се втвърди.След това си прибираш буцата крокан някъде на сухо,но не и в хладилник.Като ти потрябва за някоя рецепта натрошаваш малко от него в хаванче и това е.Аз поне така правя.Но спокойно можеш да не слагаш крокан в десерта.Може само ядки да сложиш.Успех със салама.Да ти е сладко!

acka каза...

Здрасти Йоли,следя от известно време твоите публикации и много ми харесват не само рецептите,но и начина на представянето им.За мен е много важно освен да е вкусно да е и много красиво и интересно презентирано,затова съм ти страшен фен:-)
Искам да те помоля да ми подскажеш с някоя рецепта как да направя истинска торта Гараш,оригиналната рецепта.С пжелания за много усмивки.
Благодаря преварително за идеите.

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря ти много Аска.Много мило от твоя страна.Ще ти пусна тук няколко линка за торта Гараш.Избери си,направо незнам коя точно да предложа.Всички са великолепни.

http://lasrecetasdegaby.wordpress.com/2009/01/10/%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0-%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%88/

http://evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article&id=415:cake-garash&catid=13:desertiinapitki&Itemid=13

http://thegingercookies.blogspot.com/2010/10/blog-post_31.html

Marie Tashkoff каза...

Йоли, върна ме в детските години с прекрасния ти сладък салам. Много благодаря за впечатляващата ферия от снимки!

Анонимен каза...

a masloto kakvo se pravi???

Йоланта Делибозова каза...

Съжалявам,ако не е ясно какво се прави маслото.Написала съм това -

"В голяма купа смесете бисквитите, какаовата сметана и всички останали продукти."

Маслото си влиза в продуктите. А те не са малко и затова не съм ги изброявала конкретно при приготвянето.Тъй като рецептата е много лесна не е нужно да се описва чак така подробно. В общи линии ... всичко си се разбърква заедо на една вкусна мазаница.Благодаря за коментара.Дано сега Ви е по-ясно.И да ви е сладко!

Анонимен каза...

Здравей,Йоли :) прекрасна рецепта. Би ли споделила как се приготвя бадемовият марципан?

Йоланта Делибозова каза...

Да,мила.Заповядай да прочетеш.Това е рецепта на Веселият готвач. Но най-добре е да си го купиш готов.Аз така правя.Със сигурност го има в Метро.

350 г смлени бадеми
175 г пудра захар
175 г кристална захар
2 ч.л. лимонов сок
3 капки бадемова есенция
1 бр. яйце

Бадемите се накисват в гореща вода за около 30 минути и се обелват. Оставят се да изсъхнат. Смилат се възможно най-фино. Смесват се със захарта в порцеланова купа. В средата се прави кладенче и се добавят лимоновия сок, есенцията и яйцето. Бърка се до получаването на гъста паста. Изсипва се върху плот, поръсен с пудра захар и се меси с ръце до получаване на гладка смес. Не трябва да се прекалява с месенето, защото пастата ще се омазни и ще бъде трудно да се работи с нея. Съхранява се в хладилник, добре увита с домакинско фолио. При допир с въздуха бързо съхне.
Това количество е достатъчно да покрие торта с диаметър 20 см.

Анонимен каза...

Здравей Йоли!Много харесвам твоите рецепти и начина по който ги представяш.
От доста време търся рецептата за глазурата,която се прави за сладките праскови ,но тези големите прасковки вътре с маслен крем ,а отгоре с една много гладка и сладка глазура ,като фондан.Търсих из нета,но там те са само с боя и захар.Ако имаш някаква идея за тази глазура моля да я споделиш.Наистина искам да я науча как се прави. Много ти благодаря предварително.

Йоланта Делибозова каза...

Хм,изобщо не я знам тази глазура,но предполагам,че става въпрос за захарна глазура.Това е смес от пудра захар с лимонов сок,или портокалов,или някакъв друг.Разбива се на гъста каша и след полагане като изсъхне става гладка,твърда и лъскава.Дали не е това?Ако намериш отнякъде снимка прати ми я да я видя и все ще открием нещо.

Анонимен каза...

Йоли,
И аз стигнах до сладкия салам:) Днес си набавих всички нужни продукти. Имам въпрос относно шоколада. Понеже пише, че е разтопен... Към останалите продукти ли го добавяме, или към сметаната? Колко разтопен трябва да е - течен ли, или на малки парченца?
Благодаря предварително.
Поздрави, Вероника

Йоланта Делибозова каза...

Вероника, стопяваш си го докато стане течен и го сипваш при бисквитите. Но и при сметаната да го сложиш не е беля.Рецептата си е пълна бъркотийка и всякак върви.Дано ти допадне.Благодаря ти и да ти е сладко!

Анонимен каза...

Така и направих:) Да, много ми допадна рецептата, преди малко дегустирахме:) Много вкусно се получи, благодаря Ви за споделения опит.
Поздрави, Вероника

Йоланта Делибозова каза...

Много се радвам Вероника!И изобщо така ме радваш ... много,много!Да ви е сладко!

Анонимен каза...

Йоли, скъпа, бях /си/ обещала, че ще пиша само когато съм изпробвала рецептата. Забърках сместа, като увеличих ядките /лешници и бадеми/, тъй като нямах крокан. Оформих две саламчета със сгънато надве фолио, за да получа ефекта, за който си написала. Като дойде време да разгъна фолиото и да оформя с пудра захар /след доста дълъг престой в хладилника/, се оказа, че станиолът е залепнал, та се наложи да го стържа. Изхвърлих го и оформих саламчетата в кафява пекарска хартия, като огромни бонбони. Получи се добре, даже за поднасяне като подарък, и без това саламчетата ще пътуват. За вкуса нямам какво да кажа - елегантно-горчив, заради черния шоколад, който "пробутах" в рецептата. Въпреки че често оформлението ми куца и въобще не мога да се сравнявам с теб, вкусът е великолепен, а описанието ти , дозите, мерките, винаги са точни. Никога не си ме подвела. Благодаря ти за вдъхновението да пробвам все нови и нови твои неща! Ана

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря ти Ани.Редовно опитваш рецептите ми и много ме радваш после с коментарите си.Винаги ме усмихваш широко.Благодаря ти отново.

Анонимен каза...

Страхотна рецепта,веднага ще я пробвам ������

Йоланта Делибозова каза...

Ще се радвам.И аз я харесвам тази рецепта,защото е с по-малко бисквити,а с шоколад и повече ядки.Благодаря ти.