.
Продукти
100 мл хладка вода
200 мл хладко прясно мляко
20 г прясна мая
1 ч.л. захар
2 яйца
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
600 г брашно
брашно за доизмесване
Пълнеж
Песто от сушени домати
Приготвяне
* Смесете водата, млякото и захарта. Добавете маята и разбъркайте докато добре се разтвори. Сипете няколко лъжици от брашното за да получите каша, малко по-гъста от палачинково тесто. Покрийте кваса с кърпа или найлоново фолио и оставете на топло да удвои обема си.
* Прехвърлете шупналия квас в голяма купа. Добавете яйцата, солта и зехтина и разбъркайте добре. С брашното омесете гладко и еластично тесто. Ако е нужно ползвайте брашно за доизмесване. Никога не меря точното количество брашно и затова не искам да ви подвеждам. Сами ще усетите с ръцете си кога тестото спира да лепне и става лесно за обработка. Оставете омесеното тесто в купата и отново покрийте с кърпа или фолио. Оставете да втаса повторно.
* Разточете втасалото тесто на тънък правоъгълник като преди това поръсите работната площ с брашно. Дебелината не трябва да е повече от 1 см. Нарежете го на ленти с широчина приблизително 4 см. Разбира се, може да направите лентите по-широки или пък по-тесни. В средата на всяка лента сложете тънка ивица от доматеното песто. Загърнете двата края на лентита като ги събирате една в друга и прищипвате с пръсти за да се залепят добре.
* Завийте затворената лента на охлюв. Ако желаете, преди това може да я усучете.
* Поставете хлебчетата в тава, покрита с домакинска хартия. Намажете ги с малко разбито яйце, ако желаете да получат по-добър загар и ги поръсете със семена, едра сол или сушени билки.
* Изпечете в предварително загрята на 180* фурна за около 30 минути или докато порозовеят приятно.
* Може да направите и пълнени франзелки. А това е още по-лесно. Просто не усуквайте напълнената с песто лента на охлюв, а я оставете права в тавата. Единствено внимавайте прищипаната страна да е отдолу.
* Може да напълните по този начин хлебчета с най-различни пълнежи. Както солени, така и сладки. Надявам се да ви допаднат. Да ви е сладко!
.
иде ми да заръфам монитора :)
ОтговорИзтриванеПрелест!
Ах, Йоли, прекрасни са! Направо усещам аромата им, много обичам подобни солени пълнежи в хляб. А и толкова са красиви - и охлювчетата, и франзелките, ще ги сънувам май...
ОтговорИзтриванеХубава вечер и успешен утрешен ден!
Йоли, тези хлебчета изглеждат просто неустоимо! Прекрасни са! Много съм изкушена от тях и сигурно много скоро ще ги пробвам, пък и не изглеждат никак сложни за приготвяне.
ОтговорИзтриванеПоздрави! Хубава вечер!
Дали ми допадат?Иска ли питане,щом е тестенко,и щом съм при Йоли?
ОтговорИзтриванеСупер си отново,мила!
А снимките ти вече мога да позная дори без са надписани!
Ето тук например:
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=20&oid=14059
тази вечер ми попадна този линк,и открих безброй твои рецепти,докато ги преглеждах,познавах,че са твоите дори без да ги отварям,само по снимките :)!
Хубава нова седмица,мила!
А аз отивам да те гледам! :)
Еми дояде ми се сега такова хлебче..нямаш мира прекраснице :)))
ОтговорИзтриванестрахотни хлебчета и с тази плънка!
Йоли, чудесни са! Аз бих ги похапвала със сиренце за следобедна закуска.
ОтговорИзтриванеboa noite, deve ser muito gostoso.
ОтговорИзтриванеGran belleza de pan una exquisitéz bien gourmet me encanta,luce prefecto,abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриванеЙОЛИ,невероятни хлебчета ..много апетитни и пухкави.
ОтговорИзтриванеПоздрави най сърдечни!
Благодаря момичета.Да ви е сладко.И разбира се,не пропускайте да ескпериментирате с пълнежа!
ОтговорИзтриванеЙоли, много интересно направени хлебчета! Наистина се забавлявах с публикацията и беше интересна за мен! Аз....не обичам сушени домати , но.....с удоволствие бих опитала с друга плънка! Изглеждат страхотно!
ОтговорИзтриванеЖелая ти един приказен и успешен вторник!
Невероятно ароматен, вкусен и красив хляб си приготвила, Йоли!
ОтговорИзтриванеФантастични са тези хлебчета и от тях се носи неустоим аромат и издават богата душа на майсторката им!!!
ОтговорИзтриванеMolto bella la ricetta
ОтговорИзтриванеciao♥
Благодаря ви много.Непременно опитайте с друг пълнеж.Една приятелка вече ми писа,че ги е направила с козе сирене и орехи.Фантастична комбинация,нали?Оставям това изцяло на вашето въображение и вкус!
ОтговорИзтриванеЗнаеш, че са ми слабост, нали...
ОтговорИзтриванеСтрахотни са, снимките - неустоими!
Сърдечни поздрави и хубава седмица, Диана
Знам,Диди!Но също така знам,че няма по-голяма царица на хлебчетата от теб.Можем само да се учим!Фантастична си!
ОтговорИзтриванеМного благодаря, Йоли,
ОтговорИзтриванемило ми е и високо ценя твоята оценка, но Дарбата и Таланта ти са несравними!Вълшебница!
Адмирации и прегръдки за теб, Диана
Прекрасни питки-пълнежа със сигурност ще е нещо друго,когато реша да ги правя...Аз също бих познала снимките ти от далече...така са ми се запечатили в очите.Всеки път ти се възхищавам.Прекрасна си,Йолинка-прегръдки!
ОтговорИзтриванеСладурки! Благодаря ви!
ОтговорИзтриванеЙоли хлебчетата са прекрасни.Вчера ги направих с посочения пълнеж и станаха много хубави.Аз до момента не съм правила хляб ,но ви гледах да приготвяте усуканица с лук и сирене и съветите които посочихте са чудесни.Поздрави от мен и все така хубави рецепти Любка.
ОтговорИзтриванеАх,как ме зарадва Любче.Да ти е сладко мила. Много съм щастлива,че съм била полезна по някакъв начин.Благодаря ти много!
ОтговорИзтриванеЙоли, вече ги изядохме :)
ОтговорИзтриванеСтанаха чудесни!
Идеята ти за пестото е страхотна!
А иначе те гледам късно вечер и ти се наслаждавам!
Прегръщам те!
Йоли както винаги страхотна рецепта! Възхищавам се на таланта ти! Заповядай в моят скромен блог за да си видиш наградата! :)
ОтговорИзтриванеДани,да ви е сладко.Благодаря ти мила!
ОтговорИзтриванеWafi,благодаря ти за милите думи и наградата.Много,много мило!
Много вкусно изглеждат, Йоли!:)
ОтговорИзтриванеАма и няма как друго яче да е, щом вкусното Йоли ги прави:)
Благодаря ти миличка!Целувка за теб!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Йоли. Много харесвам рецептите ви за тестени. Направих новогодишната пита и се получи страхотна. Искам да попитам след като е втасало тестото два пъти, да го премеся ли пак преди разточване или направо така да работя. Красиви пролетни дни от мен :)
ОтговорИзтриванеО,направо си работи.После като ги завиеш само малко ги остави отново да си втасат.Но докато ти се загрее фурната и са гоови за печене.Благодаря ти от сърце.
ОтговорИзтриванеЙоли, здравей!
ОтговорИзтриванеМожеш ли да ми кажеш от тази доза, приблизително колко хлебчета излизат?
Благодаря ти предварително!
Ема
Еми, 10-12 ще излязат според мен.зависи и колко големи ще ги направиш.Ще се радвам,ако ги опиташ.
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли,
ОтговорИзтриванеМного харесвам блога и предаването ти и всичко, което съм приготвила по твоя рецепта, се е получавало супер! Сега започнах да правя тези хлебчета, но с типово брашно- няма да имам проблем, нали?
Благодаря много!
Лили
Благодаря ти Лили.Радвам се,че харесваш рецептите тук и ги опитваш.Няма проблем,разбира се.Знаеш,че не може само типово брашно,нали?То е тежко,трябва да се смеси с бяло задължително.Иначе ще стане твърдо и клисаво.Сложи по равни части или малко повече типово за сметка на бялото.Е,всички тези брашна освен бялото няма как да ти дадат пухкав и нежен продукт.Само с бяло брашно може така са се получи.Но си е вкусно.Пробвай и кажи как е.Да ти е сладко и приятно готвене.
ОтговорИзтриванеЙоли, аз всъщност вече ги направих и половината дори свършиха- не знаех, че се към типовото брашно се прибавя бяло и ги направих само с типово. Бухнаха доста и станаха много меки. Много са вкусни! Следващия път ще пробвам и с бяло да видя каква е разликата. Благодаря ти за съветите и продължавай да ни радваш! :)
ОтговорИзтриванеЛили
Много се радвам Лили.Аз пък следващият път ще ги направя само с типово като теб.Много се надявам и моите да бухнат.Благодаря ти още веднъж и хубава вечер.
ОтговорИзтриванеЙоли, страхотни са. Как преглъщам, ако знаеш ;-) Поздрави
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Деси.Много обичам тестени неща, ох...После ме боли корем, дебелея и т.н., но ми е вкусно, та вкусно.Да ти е сладко и на теб.
ОтговорИзтриване