понеделник, 16 януари 2012 г.

Хлебчета с песто от сушени домати

.



Продукти

100 мл хладка вода
200 мл хладко прясно мляко
20 г прясна мая
1 ч.л. захар
2 яйца
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
600 г брашно
брашно за доизмесване

Пълнеж

Песто от сушени домати








Приготвяне

* Смесете водата, млякото и захарта. Добавете маята и разбъркайте докато добре се разтвори. Сипете няколко лъжици от брашното за да получите каша, малко по-гъста от палачинково тесто. Покрийте кваса с кърпа или найлоново фолио и оставете на топло да удвои обема си.

* Прехвърлете шупналия квас в голяма купа. Добавете яйцата, солта и зехтина и разбъркайте добре. С брашното омесете гладко и еластично тесто. Ако е нужно ползвайте брашно за доизмесване. Никога не меря точното количество  брашно и затова не искам да ви подвеждам. Сами ще усетите с ръцете си кога тестото спира да лепне и става лесно за обработка. Оставете омесеното тесто в купата и отново покрийте с кърпа или фолио. Оставете да втаса повторно.

*  Разточете втасалото тесто на тънък правоъгълник като преди това поръсите работната площ с брашно. Дебелината не трябва да е повече от 1 см. Нарежете го на ленти с широчина приблизително 4 см. Разбира се, може да направите лентите по-широки или пък по-тесни. В средата на всяка лента сложете тънка ивица от доматеното песто. Загърнете двата края на лентита като ги събирате една в друга и прищипвате с пръсти за да се залепят добре.





* Завийте затворената лента на охлюв. Ако желаете, преди това може да я усучете.





* Поставете хлебчетата в тава, покрита с домакинска хартия. Намажете ги с малко разбито яйце, ако желаете да получат по-добър загар и ги поръсете със семена, едра сол или сушени билки.

* Изпечете в предварително загрята на 180*  фурна  за около 30 минути или докато порозовеят приятно.





* Може да направите и пълнени франзелки. А това е още по-лесно. Просто не усуквайте напълнената с песто лента на охлюв, а я оставете права в тавата. Единствено внимавайте прищипаната страна да е отдолу.






* Може да напълните по този начин хлебчета с най-различни пълнежи. Както солени, така и сладки. Надявам се да ви допаднат. Да ви е сладко!







.

37 коментара:

  1. иде ми да заръфам монитора :)
    Прелест!

    ОтговорИзтриване
  2. Ах, Йоли, прекрасни са! Направо усещам аромата им, много обичам подобни солени пълнежи в хляб. А и толкова са красиви - и охлювчетата, и франзелките, ще ги сънувам май...
    Хубава вечер и успешен утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, тези хлебчета изглеждат просто неустоимо! Прекрасни са! Много съм изкушена от тях и сигурно много скоро ще ги пробвам, пък и не изглеждат никак сложни за приготвяне.

    Поздрави! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Дали ми допадат?Иска ли питане,щом е тестенко,и щом съм при Йоли?
    Супер си отново,мила!
    А снимките ти вече мога да позная дори без са надписани!

    Ето тук например:

    http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=20&oid=14059

    тази вечер ми попадна този линк,и открих безброй твои рецепти,докато ги преглеждах,познавах,че са твоите дори без да ги отварям,само по снимките :)!

    Хубава нова седмица,мила!
    А аз отивам да те гледам! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Еми дояде ми се сега такова хлебче..нямаш мира прекраснице :)))
    страхотни хлебчета и с тази плънка!

    ОтговорИзтриване
  6. Йоли, чудесни са! Аз бих ги похапвала със сиренце за следобедна закуска.

    ОтговорИзтриване
  7. Gran belleza de pan una exquisitéz bien gourmet me encanta,luce prefecto,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  8. ЙОЛИ,невероятни хлебчета ..много апетитни и пухкави.
    Поздрави най сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря момичета.Да ви е сладко.И разбира се,не пропускайте да ескпериментирате с пълнежа!

    ОтговорИзтриване
  10. Йоли, много интересно направени хлебчета! Наистина се забавлявах с публикацията и беше интересна за мен! Аз....не обичам сушени домати , но.....с удоволствие бих опитала с друга плънка! Изглеждат страхотно!
    Желая ти един приказен и успешен вторник!

    ОтговорИзтриване
  11. Невероятно ароматен, вкусен и красив хляб си приготвила, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  12. Фантастични са тези хлебчета и от тях се носи неустоим аромат и издават богата душа на майсторката им!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ви много.Непременно опитайте с друг пълнеж.Една приятелка вече ми писа,че ги е направила с козе сирене и орехи.Фантастична комбинация,нали?Оставям това изцяло на вашето въображение и вкус!

    ОтговорИзтриване
  14. Знаеш, че са ми слабост, нали...
    Страхотни са, снимките - неустоими!
    Сърдечни поздрави и хубава седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. Знам,Диди!Но също така знам,че няма по-голяма царица на хлебчетата от теб.Можем само да се учим!Фантастична си!

    ОтговорИзтриване
  16. Много благодаря, Йоли,
    мило ми е и високо ценя твоята оценка, но Дарбата и Таланта ти са несравними!Вълшебница!
    Адмирации и прегръдки за теб, Диана

    ОтговорИзтриване
  17. Прекрасни питки-пълнежа със сигурност ще е нещо друго,когато реша да ги правя...Аз също бих познала снимките ти от далече...така са ми се запечатили в очите.Всеки път ти се възхищавам.Прекрасна си,Йолинка-прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  18. Йоли хлебчетата са прекрасни.Вчера ги направих с посочения пълнеж и станаха много хубави.Аз до момента не съм правила хляб ,но ви гледах да приготвяте усуканица с лук и сирене и съветите които посочихте са чудесни.Поздрави от мен и все така хубави рецепти Любка.

    ОтговорИзтриване
  19. Ах,как ме зарадва Любче.Да ти е сладко мила. Много съм щастлива,че съм била полезна по някакъв начин.Благодаря ти много!

    ОтговорИзтриване
  20. Йоли, вече ги изядохме :)
    Станаха чудесни!
    Идеята ти за пестото е страхотна!
    А иначе те гледам късно вечер и ти се наслаждавам!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  21. Йоли както винаги страхотна рецепта! Възхищавам се на таланта ти! Заповядай в моят скромен блог за да си видиш наградата! :)

    ОтговорИзтриване
  22. Дани,да ви е сладко.Благодаря ти мила!

    Wafi,благодаря ти за милите думи и наградата.Много,много мило!

    ОтговорИзтриване
  23. Много вкусно изглеждат, Йоли!:)
    Ама и няма как друго яче да е, щом вкусното Йоли ги прави:)

    ОтговорИзтриване
  24. Благодаря ти миличка!Целувка за теб!

    ОтговорИзтриване
  25. Здравейте, Йоли. Много харесвам рецептите ви за тестени. Направих новогодишната пита и се получи страхотна. Искам да попитам след като е втасало тестото два пъти, да го премеся ли пак преди разточване или направо така да работя. Красиви пролетни дни от мен :)

    ОтговорИзтриване
  26. О,направо си работи.После като ги завиеш само малко ги остави отново да си втасат.Но докато ти се загрее фурната и са гоови за печене.Благодаря ти от сърце.

    ОтговорИзтриване
  27. Йоли, здравей!
    Можеш ли да ми кажеш от тази доза, приблизително колко хлебчета излизат?
    Благодаря ти предварително!

    Ема

    ОтговорИзтриване
  28. Еми, 10-12 ще излязат според мен.зависи и колко големи ще ги направиш.Ще се радвам,ако ги опиташ.

    ОтговорИзтриване
  29. Здравей Йоли,

    Много харесвам блога и предаването ти и всичко, което съм приготвила по твоя рецепта, се е получавало супер! Сега започнах да правя тези хлебчета, но с типово брашно- няма да имам проблем, нали?

    Благодаря много!

    Лили

    ОтговорИзтриване
  30. Благодаря ти Лили.Радвам се,че харесваш рецептите тук и ги опитваш.Няма проблем,разбира се.Знаеш,че не може само типово брашно,нали?То е тежко,трябва да се смеси с бяло задължително.Иначе ще стане твърдо и клисаво.Сложи по равни части или малко повече типово за сметка на бялото.Е,всички тези брашна освен бялото няма как да ти дадат пухкав и нежен продукт.Само с бяло брашно може така са се получи.Но си е вкусно.Пробвай и кажи как е.Да ти е сладко и приятно готвене.

    ОтговорИзтриване
  31. Йоли, аз всъщност вече ги направих и половината дори свършиха- не знаех, че се към типовото брашно се прибавя бяло и ги направих само с типово. Бухнаха доста и станаха много меки. Много са вкусни! Следващия път ще пробвам и с бяло да видя каква е разликата. Благодаря ти за съветите и продължавай да ни радваш! :)
    Лили

    ОтговорИзтриване
  32. Много се радвам Лили.Аз пък следващият път ще ги направя само с типово като теб.Много се надявам и моите да бухнат.Благодаря ти още веднъж и хубава вечер.

    ОтговорИзтриване
  33. Йоли, страхотни са. Как преглъщам, ако знаеш ;-) Поздрави

    ОтговорИзтриване
  34. Благодаря ти Деси.Много обичам тестени неща, ох...После ме боли корем, дебелея и т.н., но ми е вкусно, та вкусно.Да ти е сладко и на теб.

    ОтговорИзтриване