вторник, 31 януари 2012 г.

Кашкавалки





Нямам представа всъщност как трябва да се нарече това изделие .... не е кексче, не е поничка, бухтичка, хлебче. Чудесно е за закуска, за разядка, за гости. Просто е фантастично вкусно и невероятно лесно. Нарекох ги Кашкавалки. Опитайте ги!



Продукти за 8 броя

2 яйца
250 мл прясно мляко или 1 ч.ч.
2 с.л. стопено масло
220 г брашно или 1 ч.ч.
1/2 ч.л. сол
100 г едро настърган кашкавал или 1/ 2 ч.ч.
2 с.л. нарязан пресен лук
1 с.л. нарязани пресни подправки по избор или 1 ч.л. сухи- мащерка, босилек, розмарин, салвия ... 






Приготвяне

* В купа разбийте с миксер или с бъркалка яйцата, маслото и млякото. Добавете солта и брашното и разбъркайте до гладкост. Накрая сипете кашкавала, подправките и лука. Оставете сместа за 30 мин. в хладилника.

* Загрейте фурната на 180*. Пригответе тавичка за мъфини и я сложете в горещата фурна за да се затопли добре. Не я мажете с никаква мазнина. Налейте студената смес в горещата тавичка. Напълнете формичките до горе. Изпечете кашкавалките до приятен златист цвят и докато бухнат  апетитно. 

* Ако имате ароматно сирене - тип Грюер или Чедър не се колебайте да сложите от него. Ще стане фантастично. Да ви е сладко!







.

56 коментара:

  1. Това е много интересно предложение!
    Ще го изпробвам тези дни:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли, както и да го наречеш е нещо великолепно-и като визия,и като вкус.
    Чудесна рецепта, с прекрасна комбинация от съставки и аромати.
    За неустоимото изкушение на снимките - знаеш:) Красота!
    Благодаря за споделената идея,
    сърдечни поздрави и хубав зимен ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Великолепни са, както и да ги наречеш, все ще са красиви и много вкусни, Йоли! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Йоли, щом е с кашкавал, ще го пробвам. Няма значение как се казва, просто е неустоимо!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда превъзходно, непременно ще ги приготвя за закуска на децата!
    Йоли, благодаря за страхотното предложение!
    хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  6. Йоли, името няма значение, само вкусът! Не се и съмнявам, че са превъзходни и неустоими! При първа възможност ще ги пробвам :)

    Поздрави! Топла и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Много пухкави изглеждат!
    Грабвам една, дано има още!

    ОтговорИзтриване
  8. Толкова са неустоими,,,,,
    прекрасни!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Току що ги изпекох... още не съм ги опитала но миришат райски :)))

    ОтговорИзтриване
  10. Много ви благодаря на всички. Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  11. Ооо... нека си вкуся и аз малко!

    Най-слънчевата измишльотинка, която съм виждал! :)

    Вкусно такова! Ще си ги поръчам, да знаеш!

    ОтговорИзтриване
  12. Йоли,каква хубава коричка си имат отвън,и колко апетитни и мекички са отвътре!И с това кашкавалче,мммм!
    Отдавна се колебаех дали да не детронирам силиконовите си форми и да си взема като твоите,че правят по-хрупкава коричката,но вече разбираемо е решено!
    Снимките отново са...уаааау!

    Прегръдки,мила!

    ОтговорИзтриване
  13. рецептата изглежда много съблазнително с този студ bsssMARIMI

    ОтговорИзтриване
  14. Йоли,чуднички са-много ми харесват.За вкуса не се и съмнявам.
    В неделя съм при теб-сняг,студ-там съм...
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  15. Огладнях :) Обожавам всякакви запечени сирена :)

    ОтговорИзтриване
  16. Изглежда толкова апетитно, чак ще ми потегът лигичките, хихи. Ако и наистина е толкова вкусно, колкото добри са снимките, направо не знам. Определено се реших да се пробвам. Благодаря много за материала.

    ОтговорИзтриване
  17. Здравей Йоли,изглеждат страхотно като всичко което приготвяш аз имам само един въпрос,тъй като моите форми са силиконови и няма да мога да ги загрея предварително дали ще ми се получат ако само леко подмажа формите?Благодаря ти

    ОтговорИзтриване
  18. Йоли, фантастично изглеждат!
    Знам две малки тайфунчета, които доволно ще си похапнат, затова ще ги направя още тези дни (ама със сухи подправки, че на зеленкото се мръщят).
    Благодаря ти за хубавата рецепта и още благодаря за онази великолепна рецепта за обикновени детски бисквити, много се забавлявахме с децата, когато ги приготвихме заедно - вкусни са.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря ви отново, много сет имили с мен. Да ви е сладко.

    Мила, нищо,че са силиконови.Не им пречи да си ги подгрееш. И няма никакъв смисъл да ги мажеш, уверявам те.Но, ако ще си по-спокойна, намажи ги малко.Няма да пострадат от това я! Само ще замиришат още по-вкусно на масло!

    ОтговорИзтриване
  20. Йоли, днес както писах предния ден имаше кашкавалки за закуска - просто исках да ти кажа, че станаха разкошни!А утре ще пробваме от изкушаващите кхачапури.
    Поздрави, Марияна

    ОтговорИзтриване
  21. Йоли , твоите кашкавалки са прекрасни! Рецептичката изглежда много лесничка! Ще опитам непременно!
    Желая ти незабравим Уикенд и те прегръщам сърдечно!

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря ти Марианче! Много се радвам,че ви харесаха!Да ви е сладко и днес неделно!

    Бени,ще се радвам да ги пробваш.Наистина си заслужават.Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  23. Здравей,Йоли! Днес ги направих и станаха страхотни - много вкусни и много лесни. Поредната чудесна рецепта! Благодаря от името на цялото ми семейство!

    ОтговорИзтриване
  24. Много са радвам,че ги направи.Лесни и бързи са,нали?Да ви е сладко на всички и благодаря!

    ОтговорИзтриване
  25. Непременно ще ги пробвам! Съжалявам, че не успяхме да се видим в неделя:)

    ОтговорИзтриване
  26. Нямам думи да опиша невероятните качества, с които си дарена, Йоли! Снимките показват едни шедьоври на изкуството! Всичко е прекрасно!Продължавай в същия дух!

    ОтговорИзтриване
  27. Ани,Зори,благодаря ви момичета!Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен1 юли 2012 г., 17:42

    Здравей, Йоли!

    Кашкавалките изглеждат неустоимо вкусни и смятам утре да ги приготвя. Направи ми впечатление, че нямат никакъв набухвател и се чудя дали ще се надигнат достатъчно?
    Поздравявам те за чудесния блог и невероятния кулинарен талант :-)

    ОтговорИзтриване
  29. Благодаря ти много за вниманието и милите думи. Нямат набухвател. Яйцата ще се погрижат за това. Давай смело.

    ОтговорИзтриване
  30. И хлебчетата са страхотни, както всичко, което съм пробвала от Йоли! благодаря за подробните описания на рецептите, които са ужасно полезни за начинаещ готвач като мен! Прегръдки, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  31. Аз ти благодаря,че приготвяш рецептите ми.Много,много се радвам.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  32. За първи път правя ваша рецепта,но не и за последен ....много вкусни станаха кашкавалките ,другия път двойна доза,че ни беше малко!!Благодаря за рецептата Йоли,скоро ще направя и други вши рецепти:):):)

    ОтговорИзтриване
  33. Аз благодаря от сърце.Наистина не излизат много.Но се радвам,че са ви харесали.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  34. Познайте на какво ухае и у нас :) Йоли, страхотни са, намерих ги преди малко и вече са във фурната ... Следващия път тройна доза май ще е :)Благодаря ти от името на всички гладници у нас!

    ОтговорИзтриване
  35. Благодаря ти Мира.Да ви е сладко на всички. Наистина ухаят хубаво тези кашкавалки. И аз много ги харесвам.Поздрави и от мен на гладниците!

    ОтговорИзтриване
  36. Здравей, Йоли!
    Кашкавалките изглеждат изключително апетитни :-) Ще ми се скоро да ги приготвя, но ми направи впечатление, че в рецептата няма никакъв набухвател и се чудя дали ще ми се получат така.
    Поздравления за прекрасния блог!

    ОтговорИзтриване
  37. Благодаря ти много за хубавите думи.Радвам се,че ти харесва тук.

    Не се безпокой,няма нищо за набухване тук,освен самите яйца.Давай смело.Да ти е сладко и благодаря отново.

    ОтговорИзтриване
  38. Здравей, скъпа Йоли!

    Освен другите кашкавалки, за които вече ти писах отзиви, днес направих и тези. Те също станаха неустоимо вкусни. Беше права, че наистина няма нужда от набухвател. Направо са супер. За пореден път Ти благодаря за вкусните рецепти и подробните указания към тях.

    Приятна съботна вечер :-)

    ОтговорИзтриване
  39. Ей,че се радвам!Благодаря ти мила!Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  40. Здравей Йоли, правила съм тези кашкавалки и със сирене и така ги предпочитам. Имам въпрос - ако си приготвя сместа вечерта и сутринта ги изпека - дали ще се получат?

    ОтговорИзтриване
  41. Давай Мери, нищо и няма на сместа, направи я предварително. Благодаря ти и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  42. Привет, Йоли, попадам на тази рецепта и искам да те питам - според теб сместа може ли да се шрицова на малки топчета и да се опече в мини варианти, тип хапки? Благодаря ти предварително,
    Вики

    ОтговорИзтриване
  43. О,не,Ваклина,не може.Сместа е като палачинково тесто,рядка е.Трябва да я сипеш в нещо,не става иначе.Ще се радвам да опиташ.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  44. Йоли,чудни са!Дори и почитателите на мръвки в къщи ги уважиха подобаващо!С признателност за идеята:Петя

    ОтговорИзтриване
  45. На мен не ми се получиха. :(
    Залепнаха доста за тавата и отвътре останаха сурови, а отгоре загоряха..

    ОтговорИзтриване
  46. Много съжалявам да чуя това.Нещо при печенето предполагам,че се е объркало.Рецептата е много простичка,не изисква специални умения и продукти.Само от печенето ще да е.Нали пак ще опиташ?

    ОтговорИзтриване
  47. а дале ще се получи вкусно със сирене ементал?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се. Ще е вкусно с всяко подобно сирене, което добре се топи и разтегля. Колкото по-ароматно, толкова по-добре.

      Изтриване
  48. Здравей, Йоли! Редовно преглеждам рецептите ти и точа лиги :) Примамена от тези кашкавалки, реших и аз да се пробвам. Реших обаче да спестя пресния лук, тъй като не сме му почитатели. Дали това се е отразило по някакъв начин, защото по време на печенето, коричката отгоре се разпука и сместа започна да излиза? Отвътре останаха като леко недоизпечени, а отвън са си доста порозовели. Спазих всичко, както си описала и не мога да разбера къде може да ми е грешката. Ще съм благодарна, ако успееш да ми помогнеш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за доверието и милите думи. Много се радвам, че си опитала кашкаварките.

      Проблемът изобщо не е в лука, той няма нищо общо. В печенето е, няма какво друго. Тестото е много влажно, течно е направо. Изисква по-дълго време печене. нормално е да се разпукат, няма лошо и да излезе от пукнатините тесто, както става понякога при кексовете. Просто е трябвало да ги печеш повече време, може би на малко по-слаба фурна. Всяка е различна и съответно пече различно. При мен стават добре в средата на фурната с вентилатор, при други се получава по-добър резутат на долното ниво на фурнана без вентилатор. Но по принцип отвътре трябва да са меки и влажни, а не сухи като кекс. Надявам се, че пак ще опиташ, въпреки неудачите. Благодаря ти отново.

      Изтриване
  49. Благодаря ти за отговора! Както знаем повторението е майка на знанието, така че ги направих отново и воала! Подържах сместа малко повече в хладилника и станаха с идеална форма и много по-добре отвътре. Благодаря за рецептата! Поздрави, Деси.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Деси, ти си страхотна! Не го казва просто ей така. Ти не се отказа, въпреки разочарованието си от несполуката. Не ме обвини, не ме нагруби. Направи кашкавалките отново и се получиха. Обичам и уважавам хора като теб. Не знам как да ти благодаря!

      Изтриване
  50. Здравейте :) Харесах тази рецепта, но забелязах че няма никакъв набухвател. Наистина ли няма нужда от такъв или е пропуснат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесаха кашкавалките, Велина. Ще останеш доволна, сигурна съм. Нея ,няма набухвател в рецептата. Благодаря ти, ще се радвам да опиташ.

      Заповядайв сайта ми yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам нови рецепти.

      Изтриване
  51. Благодаря,Йоли! Беше вълшебно тази сутрин в кухнята! Бързо,лесно,ухаещо,каращо порасналото ми дете да обикаля наоколо с "мхм"! Прекрасен ден и на теб! :D

    ОтговорИзтриване
  52. Еха! Голям кеф! Много го обичам това "мхм"! Благодаря ти от сърце, Бени!

    ОтговорИзтриване