Правила съм много козунаци като съм ползвала най-различни рецепти. Но откакто опитах козунака на моя приятел и колега Ники Куманов повече не съм правила козунак по друга рецепта. За мен това са най-добрите пропорции за тестото. Начините на оформяне са най-различни. Представям го и на вас, а вие преценете сами дали ви допада. Ники, благодаря ти от мое име и от името на читателите ми за тази вкусна рецепта.
Продукти
7 яйца
400 г захар
300 мл хладко прясно мляко
60 г прясна мая
сок и настъргана кора от 1 лимон
2 ванилии
1/4 ч.л. сол
около 1.2 кг - 1.4 кг брашно
120 г течна мас
Пълнеж
локум, захаросани портокалови кори, сладко от зелени смокини, стафиди, орехи.
Приготвяне
* Разтворете маята в около 100 мл прясно мляко, подхранете я с 1 ч.л. захар и добавете малко брашно. Разбъркайте на гладка каша с гъстотата на плътно палачинково тесто. Покрийте кваса с кърпа и го оставете на топло да втаса.
* Разбийте добре яйцата със захарта и към тях добавете останалото мляко, сока и кората на лимона, ванилията и солта. Сипете шупналия квас и разбъркайте добре.
* В голяма тава или на работния плот сипете 1 кг брашно. Оформете кладенче и сипете яйчната смес вътре. Започнете да месите тестото като постепенно си прибавяте по малко от останалото брашно. Трябва да получите меко тесто, което да не лепне по ръцете ви.
* Смесете двата вида стопена мазнина и с непрекъснато примесване започнете да я прибавяте към тестото докато се поеме цялата. Месете дотогава, докато усетите как тестото става жилаво и започват да се получават въздушни мехури. Ако имате машина за хляб може да направите целия процес в нея като след основното омесване наливате на малки части мазнината. От това количество тесто обикновено стават от 4 до 6 козунака, но това зависи от големината им. Аз обикновено правя половината доза за да ми е по-леко на ръцете докато меся, тъй като нямам кухненски робот или машина за хляб.
* Сложете омесеното тесто в достатъчно голям съд, покрийте го с кърпа и го оставете на топло да втаса. Обикновено това отнема 2-3 часа.
* След като тестото втаса може да направите от него козунаци с най-различни форми. Както големи, така и малки. За класически плетен козунак с плънка откъснете три еднакви топки тесто и ги разточете върху намазан с масло плот на дълги правоъгълни парчета. Поръсете ги с плънката. Разбира се, може да сложите и друг пълнеж какъвто обичате най-много.
* Завийте лентите на рула и ги усучете.
* Сплетете ги на плитка и поставете козунака в намазана с масло подходящя правоъгълна форма с високи стени. Аз ползвам формичка за кекс. Покрийте козунака с кърпа и го оставете на топло да втаса отново за около 1 -1,5 часа.
* Намажете козунака с разбито яйце. Класическата украса е да го гарнирате с цели белени бадеми и да го поръсите с кристална захар, но може да ползвате и друг вид цветна захар.
* Загрейте фурната на 150* и първоначално печете козунака на тази температура около 40 мин. Покрийте го с фолио за да не прегаря повече отгоре и го доизпечете за още около 20-30 мин. Напомням, че времето за печене зависи от големината на козунака. Може да направите козунак с форма на цвете. Завивате тестото на кифли, които подреждате в кръг. Този козунак става по-нисък и малък и иска по-малко време за печене.
* А ето и едно усмихнато локумче. Да ви е сладко и светъл Великден!
.
Прекрасен козунак!Толкова пухкав ,апетитен и цветен...неустоимо изкушение!
ОтговорИзтриванеЩе го пробвам,Йоли!Благодаря за споделената рецепта!
Поздрави и хубава вечер!
Ах,Йоли, и аз като теб все се лутам по разни и разнообразни рецепти...И точно тия дни си мислех за козунаци, и ето те и теб с твоята перфектна рецепта.Ще я пробвам и препоръчам и на приятели, благодаря! И ще дам отчет...
ОтговорИзтриванеС усмивка
Мария
Вълшебен козунак ! Комплименти !
ОтговорИзтриванеЙоли, заради това съблазнително локумче ми идва да си близна монитора :)
ОтговорИзтриванеНе се съмнявам изобщо, че е страхотен!
Маста го прави много хубав, но на мен не ми се намира!
Затова се наслаждавам на твоя!
Прегръдки, миличка!
Йоли, много красиви и пъстри козунаци си приготвила!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Йоли, страхотен козунак - пухкав, мек и ароматен...а и много цветен с богат пълнеж! Досега не съм се сещала да сложа сладко от зелени смокини, благодаря за идеята, непременно ще потърся да сложа тази година.
ОтговорИзтриванеХубав ден ти желая!
О, какъв достолепен пухест дебеланко:)) Как да не го щипнеш:))
ОтговорИзтриванеЧудя се кой ми харесва повече... оня правоъгълния, или кръглия на кифличките :)) Едно е сигурно - козунак с локум обожавам! И много ми харесва този.
ОтговорИзтриванеЩе му се полюбювам на твоя .... и няма да правя :)
Привет от най новият член и фен на сайта ти.:) :) :)
ОтговорИзтриванеАдмирации за чудесния ти сайт.Всички рецепти са много интересни,представени са по изключителен и заинтригуващ начин.Много ми хареса и останах очарована от козунака.Много цветен със богата и интересна плънка и сто процента ухае божествено.Комплименти за най чаровната дама от екипа на Юлисима.
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеЙоли, досега не съм правила козунак с мас и вече съм много любопитна. Плънката им също въобще не е за пренебрегване :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Йоли,благодаря ти за рецептата.Великолепен е.Ще го направя за Великден задължително.И ще пиша.Най-сърдечни поздрави от детенце и от мен.Детенце иска такъв козунак.Успешен и ползотворен ден ти желаем.
ОтговорИзтриванеО,колко празнично ухае и тук вече,браво,страхотен е,Йоли!
ОтговорИзтриванеЗеленкото вътре много му отива!
Прегръдки и светли празници!
Обожавам такива козунаци, Йоли! С много плънка и то разнообразна. Някак не ти е скучно като си хапваш такъв козунак, защото вътре откриваш всякакви прелести :)
ОтговорИзтриванеЗдравей,Йоли!
ОтговорИзтриванеКолко яйца трябват за половината от тази доза?И би ли станал,ако се пропусне маста?
Йоли, много благодаря за споделената рецепта. Очаквах я с нетърпение. Излишно е, да казвам, че изглежда невероятно вкусен.
ОтговорИзтриванеЙоли,прекрасен козунак си врътнала-поздравления ,миличка.Ще го направя и аз и ще докладвам за резултата....
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Благодаря ви много,мили дами. Знаете как да ме зарадвате!
ОтговорИзтриванеИзобщо не пренебрегвайте маста. Бих казала,че е много важна! Тя прави тестото пръхкаво и същевременно не му позволява да изсъхне.Ако все пак решите да не я слагате смесете маслото и олио.Не правете козунак само с масло.Ще се изсуши, а и без това козунака си е хубав само топъл ... няма какво да се лъжем.
За половината доца 3 яйца стигат, но с 4 още по-добре. Всъщност няма кой знае какво значение.
Благодаря още веднъж на всички!
Плънката е богата и вкусна, а локумчето-изкусително!
ОтговорИзтриванеМиналата година правих венците с орехи и стафиди и се зарекох, че друга рецепта няма дори да пробвам - станаха разкошни, но на тази няма да мога да и устоя :)Благодарности, Йоли. Целувки :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за прекрасната рецепта! Изглежда много изкушаващ този козунак, който си приготвила. Непременно ще пробвам рецептата :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря момичета.Наистина ще се радвам да опитате и този вариант и после да споделите мнението си.
ОтговорИзтриванеЙоли, благодаря за страхотната рецепта. Въпроса ми е като втасат козунаците, докато се пече единият, няма ли опасност другите да превтасат и как да се съхранят? Досега никога не съм правила козунак и много искам да пробвам.
ОтговорИзтриванеПринципно можеш да събереш във фурната 2 козунака наведнъж. Нищо им няма иначе,трябва да знаеш,че всяко тесто, което ти се стори,че превтасва може да се спаси.Просто го понатисни малко с ръце.То ще спадне и после наново ще си втаса.А за съхранението на козунака ... няма какво да се лъжем,той си е хубав най-вече топличък.Но като изстине го завий в найлоново фолио.Така ще съхраниш влажността му максимално колкото може.Може и да го замразиш още докато е съвсем пресен и после като го размразиш е като нов!Успех и благодаря много.
ОтговорИзтриванеПривет Йоли, голям фен съм на блога ти и съм изпробвала доста от рецептите, даже днес за пореден път направих прекрасния ти двойно шоколадов кекс , който е мой фаворит сред кексовете.Голям лаик съм в правенето на козунаци и затова имам малко въпросче, доста изчетох , но малко ме притеснява температурата на печене- 150, не трябва ли да е по-висока в началото и после да се намали фурната?
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да намериш време да ми отговориш.
Благодаря за прекрасните рецепти и Весели празници!
Разбира се,че ще намеря време да ти отговоря. И то с удоволствие! За печенето така ми е казал майстора на рецептата.И трябва да ти кажа,че не мога да достигна неговия висш пилотаж в правенето на козунак.Колегата ми е просто ненадминат.Затова му се доверявам 100% и така го правя и аз като него.Но ако ти принципно си печеш козунака на по-висока температура можеш изобщо да не се съобразиш са тази,която съм написала.В крайна сметка всеки си знае най-добре сам какво и как да го прави.Благодаря ти много за коментара и хубави празници!
ОтговорИзтриванеЕто, сега, тъкмо реших тази година да не правя козунак и попадам на тази рецепта и това примамливо локумче...Явно ще се меси!Имам въпрос за маста- течна разтопена ли значи?
ОтговорИзтриванеПоздрави и комплименти за всички невероятни рецепти и изключителната им презентация.
Отдаден почитател:
Теди
Благодаря ти Теди.Да,мосто се стопява и се смесва с маслото,което също е стопено.Опитай и ще кажеш после дали ти харесва козунака.Красива Цветница!
ОтговорИзтриванеПривет мила Йоли и честита Цветница!
ОтговорИзтриванеТази година за Великден съм решила да заложа на твоята рецепта за козунак:) Някакси ти имам 100% доверие за всичко, което ни поднасяш в този блог, а и опита ми досега подсказва, че няма несполучлива рецепта тук:)
Та по тоя повод, ще меся този козунак. Имам един въпрос: от снимките тук не мога да преценя дали изпечен вече, става на конци, един такъв жилав...Знам че това няма как да се види, когато се реже с нож, трябва да се счупи... Та затова те питам, става ли този козунак на конци, защото от опита ми досега, от не всяко тесто се получава този ефект, а аз някакси го гоня...:)
Дали е на конци или не, със сигурност ще го направя, защото ми е много любопитно какво си ни поднесла пак като вкус:) Но искам да знам какво да очаквам, защото каквото и да си говорим, козунакът не е лесен за изпълнение и поне да знам в мен ли е проблема или просто самото тесто не го позволява.
Благодаря ти предварително и светли Великденски празници!
Ема
Благодаря ти за доверието Емче.Честита Цветница и на теб! Разбира се,че става на конци, стига да можеш да го докараш до това положение.Цялата му магия е в многото месене и постепенното прибавяне на мазнината.Че и втасването после си е от голяма значение.Искам да ти кажа,че на снимки много добре се виждат конците, стига да успееш да снимаш козунака докато е още пресен.За съжаление моят козунак го правих вечерта късно и нямаше как да снимам.Оставих това за другия ден и като го нарязах се получи това,което виждаш.Но я погледни при Еликсирчето например.Нейните козунаци са фантастични и конците ясно си личат.Изобщо няма да ти се разсърдя,ако се довериш на нейната рецепта.Напротив,горещо препоръчвам,закото Роси е голяма царица на всичко тестено.А за моя козунак пак ще си кажа едно ... по-хубав не съм яла като вкус, и то благодаряние на Ники Куманов,който ми даде рецептата.
ОтговорИзтриванеПривет Йоли и Честита Цветница! Много харесвам блога ти и съм опитала част от рецептите и всичко става много вкусно. Днес направих и този козунак и се получи просто приказен! Много благодарая за рецептата! Всички вкъщи единодушно решихме, че от всичките ми опити до сега с месенето на козунаци по-хубав не съм правила :) Благодаря отново, че сподели тази рецепта с нас!
ОтговорИзтриванепрекрасна композиция за пълнеж, а идеята ти за оформление на външният му вид като цвете от пухкави кифли дебеланки ми спря дъха.Йоли ,великолепна си.Сега желанието ми е вече освен козуначният ти венец,да приготвя и този който е като лого за великденски празник.Поздрави -Тейка.
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли, много вкусно изглежда козуначето, но да попитам по какво се познава дали е втасал козунака - колко пъти приблизително трябва да увеличи обема си, за да не стане гаф?
ОтговорИзтриванеВчера направих козунака, само че без плънката. Стана страхотен, пухкав и вкусен и постигнах така желания резултат "на конци". Е направих само половината доза, така че козунакът не съществува още от вчера. Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеЕй,момиче мило, защо не си си оставира името за да ти благодаря както трябва? Знаеш ли колко ме зарадва, че си направила козунака? О,това така ме усмихна сега!!! Благодаря ти от сърце мила и Светли Великденски празници. Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеТейче,прегръщам те и ти желая един прекрасен Великден.Благодаря ти много!!!
Здравей, Йоли! Аз съм Наталия и до сега не съм писала - фен съм тир доста от рецептите ти съм изпробвала.Но в последните 5дни за втори път правя този козунак - за да се уверяр че не случайно първия път стана НЕВЕРОЯТЕН! Сега се пече днешната половин доза и отново успех! Пробвала съм доста рецепти за козунаци с мога да твърду - НЯМА ДРУГА ТОЛКОВА ДОБРА! Благодаря ти сърдечно,че с твоя помощ утре ще зарадвал приятелки - ценители на хубавото печиво! Светъл Великден!
ОтговорИзтриванеЙоли, прекрасен е този козунак!
ОтговорИзтриванеЗдравей, искам да попитам брашното трябва ли да се пресява?
ОтговорИзтриванеНат,просто не мога да си събера усмивката.Така ме зарадва!Благодаря ти мила и светли Великденски празници на всички ви!
ОтговорИзтриванеМъхче,прегръщам те!
Здравей и ти,но не си оставила име.Хубаво е брашното да се пресява за да се обогати с повече кислород.Това никога не го пиша,защото е принцип.Но май е добре да го отбелязвам.Благодаря,че ми припомни колко е важно.Хубави празници.
Йоли, благодаря за чудесната рецепта. Направих козунака и стана...ПЕРФЕКТЕН:-))))
ОтговорИзтриванеВесели празници и много усмивки!
Албена
Ей,Бени .........прегръщам те и весели празници!Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеЕй сега се захващам с месене на козунаци, много вдъхновяваща рецепта. Йоли, Вие сте вълшебница :)
ОтговорИзтриванеСлучайно попаднах на тази рецепта.Изглежда лесно и много вкусно. Ще пробвам и ще ви пиша за резултата.Весели празници
ОтговорИзтриванеЕй,сладури такива! Дано направите най-пухкавите и вкусни козунаци на света! От цялото си сърце ви го пожелавам.Благодаря и Светли празници!
ОтговорИзтриванеМила Йоли, багодаря за рецептата! И аз какво ли не съм правила, но тази година ще изпробвам твоята рецепта. Само че и мен нещо ме притеснява температурата на печене - не се ли разливат извън тавата при тази t? Благодаря! Мирона
ОтговорИзтриванеТи къде изчезна Миронка?Липсмаше ми.Не мила,печенето си е добро така.Пробвай,но ако не искаш да рискуваш си го печи както си си свикнала.Весели празници.
ОтговорИзтриванеПривет Йоли,
ОтговорИзтриванеизпробвала съм много от рецептите ти и всички са уникално точни. Обикновенно се налага да коригирам част от продуктите или грамажа в рецепти от нета, но при теб винаги всичко е ПЕРФЕКТНО! Сега пека козунака и ухае страхотно! Много добра рецепта!
P.S.
Кога е следващото ти представяне в СТтудио 5?
Соня
Весели, усмихнати и щастливи празници и на теб, Йоли! А аз не съм изчезнала, но между децата, таботата, много РД и гости, не стигам много-много до комп-а! Ще се коригирам! :))) Ти ще сееш ли латинки или ще ти копая от градината? :))) Мирона
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеправя сега козунака, но половин доза.
Само че тестото ми е доста лепкаво.
Едва го изсипах в тавата, за да втасва, остана по всички съдове.
Не знам какво да добавя, че да стане козуначено тестото и да мога да го оформя.
Моля, кажете.
Не съм виждала козуначено тесто и ми е трудно да преценя просто.
Правила съм няколко пъти козунаци, винаги става адски лепкаво и не мога да го вдигна от масата, защото се залепва, за да го меся даже.
Поздрави,
Цвети
ОГРОМНИ благодарности за рецептата! Правя за пръв път козунаци и бързам да изпратя резултата, който извадих от фурната преди 15 минути! Цялата къща ухае! Нямам търпение утре да го опитам със семейството си! Благодаря!!!
ОтговорИзтриванеhttps://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/524250_3345515608683_1592576534_2531078_1904715852_n.jpg
Рецептата е страхотна! Козунакът е невероятно вкусен!...и градусът за печене е идеален - 150...за тези които се съмняват.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав празник!
Светъл Празник, Йоли!
ОтговорИзтриванеБлагодаря от душа и сърце за прекрасната рецепта и подробните описания! Къщата ми ухае на най-вкусния козунак, който някога съм опитвала!Едвам го опазвам до 12!
Поздрави!
Теди
Na men puk ne mi se izpe4e otvatre :( otvan e neveroiaten,ne znam zashto taka se poluchi...
ОтговорИзтриванеЧестито възкресение!
ОтговорИзтриванеЙоли невероятен козунак,снощи го направих със същата плънка,нещо божествено,толкова е вкусен,на конци,наистина това е най-добрата рецепта от тези които съм пробвала,това е рецептата за мен,всички останаха очаровани.Благодаря ви за рецептата Йоли :)
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли! Пише ти семейство Цвяткови от Варна. Благодарим ти за прекрасната рецепта за козунак. Изпълнихме рецептата точно по описанието и резултата е невероятен! :) Ето и снимки .. http://img543.imageshack.us/img543/8904/0486s.jpg
ОтговорИзтриванеhttp://img99.imageshack.us/img99/1118/0485.jpg
Мили приятели,Бог да ви пази всички и честито Възкресение. Много ме зарадвахте с коментарите си за козунака.Много съжалявам, че някои от вас са срещнали и трудности, но ме нямаше в почивните дни за да отговоря, а сега е вече късно.
ОтговорИзтриванеСонче,засега мога да те поканя теб, както и всички мои читатели на концерта ни с Теодосий Спасов в Студио 5 на 15 май от 19.00.А аз кога ще забъркам нещо,че го решим.Май съм доста заета напоследък и не ми остава много време.
Миронка,ще копаеш мила.То се е видяло.
Още веднъж ви благодаря от сърце и да ви е сладко!
Здравейте!
ОтговорИзтриванеИзбрах вашата рецепта и успях да направя 3 големи козунака, уникално вкусни, но не можах да ги докарам нито на конци и станаха сбити. Възможно ли е причината да е в това , че оставих тестото в хладилника за през нощта да втасва, но въобще не се се наду, а през деня вече на топло си втаса, но отне около 4 часа...
И още един въпрос :) Как да направя така,че плънката да не е на дъното на тавата , а по към средата, защото ми залепна и едвам го отлепих.
Още веднъж , благодаря за хубавата рецепта и ще се радвам , ако ми отговорите,че догодина да се представя вече подобаващо :)
Благодаря,че пробва Лили.Ами какво да ти кажа ... лично аз не оставям точно козуначеното тесто в хладилник.Много е капризно и всичко му влияе.Понякога и брашното е много лошо,а и като се има предвид и захарта ... и тя пречи на доброто втасване,ако е малко в повече.Много трябва да се меси,докато свят му се завие на човек.За плънката,незнам какво да ти кажа.Пак си зависи от самото тесто,предполагам.Аз затова съм качила и работни снимки.Нищо особено не правя.Наръсвам си корите с плънка,завивам на руло и усуквам.После сплитам 3 такива на плитка.Понякога ,ако е много тежка плънката или е повече като количество се свлича на дъното.Няма да се отказваш,нали?Догодина пак.Благодаря ти още веднъж!
ОтговорИзтриванеVelikden ili ne,az si naumih,che niama da mu se dam na tozi kozunak toku-taka i dnes go napravih otnovo.Tozi pat uspeshno,izpechen e idealno.Strahoten e i e na konci.Blagodaria mnogo za velikolepnata recepta:)
ОтговорИзтриванеЕ това вече ме усмихна широко!Няма нищо по-хубаво от това да чуя,че не си се отказала и си го направила страхотно!Благодаря ти много,наистина от сърце!
ОтговорИзтриванеЗдравей,Йоли!
ОтговорИзтриванеМалко късно,наистина,но и при мен
се получи чудесен този козунак!
Хапнахме си добре-http://diava.snimka.bg/holidays/kozunak.672721.27015308
С поздрави-Диана
Никога не е късно за хубавите неща, Диди.Невероятен козунак си направила, невероятен! Така е бухнал ... както баба ми го правеше.Аз не мога така да го докарам.Благодаря ти много мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Йоли, за споделената рецепта.Превъзходна комбинация от продукти, вкусът беше чудесен а изпълнението лесно,защото се доверих на робота в месенето.
ОтговорИзтриванеОще веднъж поздравления
и ти пожелавам творчески успехи и много пролетни усмивки,сладки и вкусни вдъхновения.
С уважение Кремена
Благодаря ти Креми.Много се радвам,че ти допадна козунака.Да ви е сладко на всички!
ОтговорИзтриванеЙоли, направих го! Въпреки, че се зарекох, че ще ми е за пръв и последен път, подозирам, че догодина ще го правя пак. Доста време отнема, но наистина стана един превъзходен домашен козунак.
ОтговорИзтриванеУникален козунак се получи по Великден,а днес правих едни от мъфините.Трябва да отбележа че рецептите са страхотни,точни и всичко става от първият път .
ОтговорИзтриванеБлагодаря !
Е,как да не съм щастлива после?Благодаря ти от сърце мила.Да ти е сладко!
ОтговорИзтриванеНикога не съмв правила по-хубав конузак ! Много благодаря !
ОтговорИзтриванеИ аз много благодаря.Заслугата за рецептата е изцяло на моя приятел Ники Куманов.Много се радвам,че всички я харесват.Да ти е сладко.
ОтговорИзтриванеЙоли, шупналата мая в яйцата ли трбява да я сложа, защото досега винаги съм я слагала в брашнто и след това яйчената смес?
ОтговорИзтриванеБлагадаря! Влади
Влади,мисля,че няма кой знае какво значение.Направи си така, както си свикнала.Аз я смесвам с яйцата и после вече омесвам всичко с брашното.Ще се радвам,ако опиташ този козунак.Благодаря ти.
ОтговорИзтриванеЙоли, привет! Първите 40 минути е на 150 градуса, а после на колко градуса го доопичаме би ли споделила? благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеп.с. беше ми многополезна информацията с маста, ще я използвам, че винаги ми стават много сухи козунаците! поздрави!
Рали,не променям температурата и затова не съм го написала.Имам предвид,че печеш на 150* около 40 минути и после го покриваш за да не прегаря.И после продължаваш да си го печеш.Може би не съм го написала ясно,но си остава 150* температурата.Ако искаш може да го направиш само с олио,така още повече няма да изсъхне.Аз не обичам вкуса му и го предпочитам с тази комбинирана мазнина - масло и мас.Но ти пробвай,няма как иначе да разбереш дали ти харесва.Благодаря ти и успех с козунаците.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, аз съм Гери. Йоли 2 пъти съм правила твоя козунак и наистина е невероятен. Когато видях рецептата с лимон се учудих - мляко и лимон ми се стори странно, но мисля че тайната е точно в него. Сока от лимон стяга тестото и то става плътно. И преди съм правила козунак с мас, но става шуплест. При мен обаче тази мазнина е много, мисля че го замесвам твърд и после не може да поеме мазнината, защото за половин доза пое почти 1 кг брашно. Ще ви издам и моята тайна, заслужавате я :-))) - аз слагам за аромат и кардамон. Комбинацията лимон и кардамон е много добра и така наистина ухае божествено. Дано някоя от вас ми се върже на акъла и пробва с кардамон, мисля че няма да съжалява :-))) Винаги свързвам Велик ден със село и маминка, съжалявам че тя не е жива да пробва точно този козунак. Приготвила съм си хартиени форми и продукти, но мисля че няма да мога да изтърпя и ще направя още една репетиция преди Велик ден :-))) Поздрави момичета, всички сте страхотни :-)))
ОтговорИзтриванеСъс сигурност ще съм първата,която ще опита с кардамон.Обичам тази подправка и редовно я ползвам.Много,много ти благодаря за хубавия съвет и топлите думи.Честита Цветница.
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли,аз съм Мариана искам да те поздравя и да ти благодаря за всички рецепти който споделяш с нас :)аз вече опитах козунака и стана страхотен въпреки че ми беше първият опит,сега ще го направя пак но искам да те попитам какво ти е мнението за брашното за козунак и мислишли че с него би станал още по-добре
ОтговорИзтриванеЗдравей пак съм Мариана :) забравих да те попитам нещо дали е добре да го оставя в хлебопекарната да втаса за 1 час или е по-добре да е на вън
ОтговорИзтриванемерси предварително :)
Марианка,първо да ти благодаря,че опита този козунак.Много ще се радвам,ако се хареса на трапезата ви от всички.Чудесно е,че имаш хлебопекарна.Със сигурност самото измесване ще е по-добро,отколкото на ръце.Поне аз така мисля,трудоемко е да се вкарва постепенно мазнината в тестото като се меси ръчно,особено,ако дозата е по-голяма.Остави го да си втаса в машината и после го обработи по-нататък.ще стане чудесно,сигурна съм.За брашното,ох,това е голям проблем изобщо у нас.Нямаме хубави брашна и това е то.За козунака тази година купих от Метро италианско брашно и ще видим какво ще стане.Убедена съм,че това,което пише на нашите пакети е само реклама без покритие.Говорила съм с доста зърнопроизводители и мога да кажа,че е все едно какво пише на пакета.Брашното си е все същото лошо качество.Не мога да ти дам съвет какво брашно да купиш,и на себе си немога дори.Само стискам палци да стане хубав козунак и това е.Светли празници ти пожелавам и благодаря от сърце.
ОтговорИзтриванемерси много за бързият отговор,ами в такъв случай няма да си правя експерименти с брашното а за втасването ще стане супер да ми втаса за час че предният път ми отне 3 часа :)весел празник и на теб и продължавай да ни радваш с вкусотий :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, направих козунака пробно и се получи наистина вкусен, всички го харесаха. С една забележка от мен, стана малко сух за моя вкус. Какво да правя? Повече мазнина ли да сложа следващия път или е от плънката, да сложа повече, или е от изпичането? Рецептата следвах точно, а за плънка сложих сладко от зелени доматчета, шоколадови парченца, червени боровинки и локум. Не всички наведнъж, по 2 съставки; поръсих с бяла и кафява захар, бадеми. Благодаря за отговора предварително. Поздрави, Пламена
ОтговорИзтриванеПлами,мазнината му е напълно достатъчна според мен.Може би печенето му е дошло в повече и се е изсушил.Ако имаш любима рецепта за козунак не се колебай да си правиш нея,всеки различно го прави.Лично на мен този ми допада най-много.Благодаря ти,че опита и светли празници.
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли, направих веднъж козунака, но не ми се получи както трябва и вчера го направих наново и стана страхотен. Първият път бързах да го изпека, без да изчакам добре да втаса, но вторият път бях по-търпелива. Аз вместо свинска мас сложих зехтин, защото тук (Гърция) не намерих по магазините, следващия път ще си взема от България мас, за да видя дали има разлика. Благодаря ти за хубавите рецепти, каквото съм опитала все е вкусно. Весели празници! С обич, Веселина!
ОтговорИзтриванеМного се радвам,Веси.Благодаря ти от сърце и весел Великден.
ОтговорИзтриванеЙоли, привет! От години правя козунак по една изпитана рецепта, но тази година реших да разнообразя и се спрях на твоята. Тъй като нямам откъде да взема хубава мас слагам цялото количество мазнина масло. Винаги съм правила, въпреки че знам, че маста го прави по-крехък. Сега имам обаче едно чудене. В момента тестото втасва, но на мен ми се струва твърде мазно. Върнах се пак на рецептата ти за да видя дали не съм объркала нещо в грамажите, но не. Сложила съм общо 350 гр. разтопено масло. Защо ли е толкова мазно, чак на парцалчета ми седи?Маслото ми е немско от онова с кравата. Дано се получи и този път, ако не, утре сутрин поправителен.
ОтговорИзтриванеНе трябва да е чак толкова мазно. Иначе ще стане трошлив после. Много е това масло, трябваше да го смесиш с олио, след като нямаш мас. Всяка мазнина е различна, не е въпроса само до количеството. Но пропорциите са си тези, току що завърших моите козунаци и станаха много добре. Моля те, пиши ми какво е станало след печенето, дано стане добре всички. Весел Великден.
ОтговорИзтриванеЗдравейте,Йоли!
ОтговорИзтриванеДнес се майсторях с козунаци по Вашата рецепта,правя си ги всяка година.Не мога да не отбележа,че последните две не ставаше. на конци,по сух беше.Преди 10мин.почнахме със семейството топлият козунак,обрах овациите-наистина е хубав,с добра плътност,на конци.Ще кача снимки.Отгоре ги намазах с медна вода,поръсих с захар,бучнах бадеми.Благодаря за рецептата.Здрав и усмихнат Великден на теб и семейството.
Много хубава рецепта,станаха жестоки козунаците.Мерси много за рецептата и весело изкарване на празниците!!!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, момичета. Благодаря ви за доверието. Весел Великден и да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеБЛагодаря за рецептата. Изпълних точно и се получи невероятно!!
ОтговорИзтриванеВ момента го правя - на второто втасване съм. За сравнение с предишния неуспешен опит да направя козунак по друга рецепта и дума не може да става. Но предчувствам, че ще имам мускулна треска от месене - доста ме измъчи :)
ОтговорИзтриванеСтрахотен козунак!Днес го направих ,излязоха 5 броя,но 2 ще заминат още тази вечер!
ОтговорИзтриванеЙоли, днес за първи път правих козунак и се получи страхотен. Благодаря ти за хубавата рецепта. Само поувеличих дозата с 1/3, та да си заслужава цялото месене. Получиха ми се 4 големи козунака и 2 малки рола.
ОтговорИзтриванеВесели празници ти пожелавам.
Здравейте и от мен!
ОтговорИзтриванеЗа първа година меся козунаци и като видях рецептата в този сайт дори за миг не се усъмних, че тази е най-добрата рецепта. Получиха се страхотни и много вкусни. Благодаря за рецептата. Весел Великден!
Благодаря за страхотната рецепта!това е най-вкусия козунак,който съм правила!!
ОтговорИзтриванеХристос Воскресе, Йоли!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за тази невероятна рецепта (и за всички останали)! Козунаците станаха божествено вкусни!
Светли празници, много здраве и благоденствие!
Изобщо не можете да си прадставите колко много ме радвате!Благодаря ви от сърце.Козунаците не са лесно нещо,но пък като станат хубави се истинско удоволствие.Днес специално ще поздравя от всички вас моят колега и приятел Ники, от който всъщност знам тази рецепта.Честито Възкресение на всички.Бог да ви пази.
ОтговорИзтриванеХристос Воскресе. Много здраве и вдъхновение на всички фронтове ти пожелавам.
ОтговорИзтриванеКозунакът...ах, този козунак! Нали писах, че ще има поправителен? Стана великолепен. Заместих маста с олио и нямах вече този проблем с мазното тесто. Ще кача снимки в блога си и ще ги пусна тук. Великолепна си, рецептите ти също, а начинът, по който ги представяш е толкова изкусителен. Продължавай да твориш!!!
Е това е вече прекрасна новина!Много се радвам Лилка.Лично аз наистина много харесвам точно тази рецепта за козунак, а съм правила какви ли не..Благодаря ти отново и отново.
ОтговорИзтриванеЕто ги и моите снимки на козунака - http://forsweeties.blogspot.com/2013/05/happy-easter.html!
ОтговорИзтриванеПрекрасен е Велинка!Много ти благодаря за доверието, страшно се радвам, че е станал хубав.Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, вече два пъти правих козунак по тази рецепта. Чудесно става. Втория път обаче добавих два жълтъка и още лимонова кора. Мисля, че дори още жълтъци може да се добавят. Правих и кифлички. Няма да ползвам друга рецепта отсега нататък.
ОтговорИзтриванеЕх,Ропотамо,Ропотамо...моето сърце все още е там.Хвана ме носталгията покрай теб.Благодаря ти,че опита козунака.С повече жълтъци със сигурност е много по-добре.Да ти е сладко!
ОтговорИзтриванеЙоли, направих го. Нищо, че не е Великден. За да хапнеш нещо вкусно не е необходим повод или празник. Благодаря на твоя приятел Ники Куманов за прекрасната рецепта и най-вече на теб, че я сподели с нас.
ОтговорИзтриванеДора
Доре,знаеш ли колко си права?Защо все чакаме Великден за да си направим козунак и аз незнам.А е така вкусно!Благодаря ти мила, от мое и от името на Куманов.Непременно ще го поздравя!
ОтговорИзтриванеПривет Йоли ще стане почти година от как се каня да ти Благодаря за разкошната рецепта.Странно нещо сме ние хората чакаме отговор незабавно,а благодарностите ги оставяме за после :),мисля сега за Нова Година пак да направя една доза от най вкусния козунак :)
ОтговорИзтриванеето и снимки от първия опит :)
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=678896792124650&set=a.678895168791479.1073741833.100000130066344&type=3&theater
О,не се притеснявай за такива неща,Събче.За мен е много по-важно,че си опитала козунака,а съм истински щастлива,че сте го харесали.Благодаря ти от сърце,много ме зарадва.За съжаление не мога да ти отворя снимката.Пише ми,че съдържанието не е достъпно в момента.
ОтговорИзтриванеЙоличка, може ли да ми кажеш след като се изпече козуначето как трябва да се съхранява, за да остане максимално пухкав, защото снощи си направих, беше чудесен, но понеже беше твърде късно и нямах време да го изчакам да изстине и само го завих с кърпа, но доста се беше втрърдил, иначе уникален и с конциии
ОтговорИзтриванеПоздрави Краси
Много се извинявам за закъснелия отговор,но няколко дни нямах компютър.Краси,така са домашните козуваци,не са като тези от магазина,защото в тях не слагаме никакви подобрители за да сдтои тестото влажно и меко.Дори и купешките изсъхват,знаеш.Единствено в найлоново фолио можеш да го завиеш,в кърпа ще изсъхне мигновено.Благодаря ти,че опита,ако направиш придварително козунаци за Великден можеш да ги увиеш във фолио още докато са леко топли и да ги замразиш.След като ги извадиш са напълно меки и пресни.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли!
ОтговорИзтриванеПреди няколко години започнах за всеки Великден да приготвям домашен козунак. Тази година реших, че трябва да пробвам някоя нова рецепта, но не се стърпях и приготвих твоя козунак още миналата седмица. Получи се мноооооого вкусен козунак с пълнеж от локум, стафиди (напоени с Марсала :)) и захаросани портокалови корички.
Не можах да го направя толкова красив като твоите, но за празника ще се постарая повече :)
Много ти благодаря за прекрасните рецепти и завладяващия начин, по които ги представяш!
Много ти благодаря за доверието.Радвам се,че ти хареса тази рецепта,и аз я намирам за много удачна.Не се притеснявай за външния вид.Искам да ти кажа,че при мен изглеждат добре,защото съм ги пекла във форми,които не разрешават на тестото да се деформира.Само заради това е.Така че,ползвай тортена кръгла или продълговата кексова форма и ще станат чудни.Благодаря ти отново.
ОтговорИзтриванеЙоли, рецептата неистина е прекрасна. Никога досега не бях правила козунак, но твоята много ми хареса и реших да я пробвам. Направих половин доза и се получиха два невероятни козунака с пълнеж от орехи, сушени боровинки и стафиди. Станаха наистина страхотни и на конци. Благодаря много за сполучливата рецепта. Габи.
ОтговорИзтриванеМного се радвам!Благодаря ти,че опита тази рецепта.И аз я намирам за много хубава.Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли.Тази година реших да сменя рецептата за козунак - обичам да експериментирам в кухнята. Вчера направих този, по твоята рецепта. Стана хубав. Стори ми се само, че тестото е по-меко от нормално/ според това което съм правила досега/ Моля те за съвет : да прибавя ли следващия път още брашно,или не ? Можи би по тази рецепта трябва да се получи така?
ОтговорИзтриванеБлагодаря за чудесния блог
Ани Захариева
Ани, много се радвам,че си харесала козунака.Аз оставям тестото по-меко,не като за хляб.Баба ми казваше,че трябва да е меко като женски гърди.. ха,ха. Та така.Винаги можеш да сложиш още малко брашно,ако ти се струва чак толкова меко.Трябва като го оформиш все пак да стои в някаква нормална форма,а не веднага да се деформира.Благодаря ти много за доверието.
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли,
ОтговорИзтриванеТова ще бъде първият ми козунак!Имам известни колебания, свързани с ядките/сушените плодове към него,имам нужда от препоръка за комбинация:) Снимките изглеждат прекрасно.
Също, може ли вместо мас, да се използва друга мазнина? Какво е по-подходящо?
Благодаря много :)
Както и за всичко невероятно вкусно, което съм опитвала от тук!
Ивон
Иве,благодаря ти.Ще се радвам да го опиташ.Надявам се да ти хареса.Ядките се слагат сурови,а сушените плодове по твой избор.Винаги можеш да ги накиснеш преди това в коняк или дори във вода.Зависи от самите плодове.Понякога са много твърди и изсъхнали,но ако са меки и сочни нямат нужда от предварителна обработка.Затова сама си реши.Ако не искаш да ползваш мас смеси олио с масло.Количествата си остават същите.Весели празници ти желая.
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Понеже съм в чужбина и нямам прясна Мая мога ли да я заместя със суха?
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоланта
ОтговорИзтриванеМного благодаря че има такива хора като теб които намират време да изпробват много различни рецепти и да ги споделят с хората.....дори да ни отговаряш на въпросите БЛАГОДАРЯ ЧЕ ВИ ИМА....Аз работя сладкар във едни доста добри хотели на Златни Пясаци и използвам доста твой рецепти от сладкарството много сполочливи са дори за произвотсво .Тази година ми се наложи да правя козунак на собственика на хотелите и изпаднах в луда паника...никога не съм правила козунак прочетох много рецепти и реших отново да се доверя на теб и твоята рецепта за козунак.Станаха сполочливи и реших да ти БЛАГОДАРЯ!!!!За това че отделяш от личното си време и за такива като нас който незнаят да прочетат и да не се изложат в даден момент.Хубави и весели празници ти желая.
Здравей, Йоли! Честит празник!Благодаря за чудесната и точна рецепта! Козунаците станаха много хубави! Изненадах приятно семейството си! Тази седмица беше пробно, а другата, надявам се, да бъдат още по-добри! Поздрави! Кати
ОтговорИзтриванеРазбира се,винаги можеш да използваш суха мая.Спазвай указанието на опаковката и няма да имаш проблеми.Благодаря и успех.Весели празници.
ОтговорИзтриванеО,толкова се радвам!Благодаря ти за хубавия коментар и милите думи!Радвам се,че са ти харесали рецептите ми,както и конкретно козунаците.Весели празници и да ви е сладко на всички в чужбина!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Кати.Много съм щастлива,че са се получили хубави козунаци.Светъл Великден ти желая и да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата, Йоли. Чудесен козунак, получи се много пухкав и вкусен. Много съм доволна:) Светли празници желая, сърдечни поздрави! Вероника
ОтговорИзтриванеИзключително много се радвам,Вероника!Благодаря ти от сърце.Весели празници ти желая и да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеZdravei,Yoli!Predi malko izvadih kozunacite ot furnata-stanaha strahotni,sladkina konci!!!Receptata e strahotna!!!Ne vqrvah,che moga da napravq takav kozunak,no blagodarenie na tvoqta recepta,rezultata e po-veche ot otlichen!Blagodarq ti za neveroqtnata recepta,strahotna si!Momicheta-ne se kolebaite-mesete kozunaci samo po tazi recepta i nqma da sgreshite!!!Veseli praznici,Yoli!Pregrashtam te!
ОтговорИзтриванеЗдравейте Йоли,
ОтговорИзтриванеискам да попитам с какво мога да заменя маслото, защото не мога да консумирам продукти от краве мляко /до сега не съм намирала некраве масло/. Благодаря Ви
Забравих да излезна от анонимност :)
ОтговорИзтриванеСтрахотни рецепти и винаги когато приготвям нещо, то се получава много вкусно
Радост
Толкова се радвам,Вили!Да са ви сладки,меки и на конци и на Великден!Светли празници ти желая и благодаря от сърце!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Радост.Ще се радвам,ако опиташ козунака.Смеси маста с олио.Или само с олио го направи.Баба така го праваша,само с олио.То държи козунака по-влажен и не му разрешава да изсъхне.Предполагам,че имаш непоносимост към лактоза.Имам много приятели с такъв проблем,ужасно е наистина.Направо се чудя как успявате да си намирате нормална храна в България.Навсякъде има лактоза,и в саламите дори.Бъди ми здрава и светли празници!
ОтговорИзтриванеАз вече ползвам тази рецепта от три години, и цялата фамилия е абонирана - през ръцете ми минават по 5 килограма тесто всяка година :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Йоли, за страхотната рецепта - получава се всеки път :)))
Много се радвам,Жане!Бая брашно е това!Много си ми мила, благодаря ти!Радвам се, че ти харесаха козунаците!Светли Великденски празници ти желая.
ОтговорИзтриванеИ на теб, мила Йоли! И да си все така креативна, позитивна и силна, и дано да ти е светло, музикално и артистично около теб през цялата година. И да ни радваш с нови импровизации :)
ОтговорИзтриванеЗдравеи Йоли,
ОтговорИзтриванеАз съм Наталия на 15 години и тази година реших да направя козунак по твоята рецепта.
Имам два въпроса: Първият е малко глупав, но искам да знам дали за половината доза трябва да разделям грамажа на всеки продукт наполовина.
Другият ми въпрос е дали този козунак ще се получи при изпичане в пещ и ако да, колко време ше му е необходимо?
Поздрави и целувки,
Нати
О,Нати,толкова ме зарадва!Благодаря ти,че избра да опиташ този козунак.Надявам се да се хареса на всички,които го опитат.Да,за половината доза всички продукти също трябва да са на половина.А за пещ не смея да ти дам съвет.Това си е бамбашка работа,както му се казва.Не съм пекла никога,само във фурна.Благодаря ти още веднъж,желая ти светли Великденски празници!
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли.Аз мисля да използвам хлебопекарната за омесването ,но неразбрах дали всички продукти се слагат в началото и си оставям хлебопекарната да свърши всичко или предварително си шупвам маята,разбивам си яйцата със захарта и след това вече слагам сместа с брашното и го оставям на робота? Малко дълъг ми стана въпроса , но се надявам да си ме разбрала ;-)) Весели празници от мен Венера Митова ;-))
ОтговорИзтриванеспоред мен печенето е най-важното при козунака.Моля,ако е вьзможно пишете на кое ниво нафурната слагате тавата.АЗ ползвам 2-ро ниво.Благодаря!
ОтговорИзтриванеВенера,веднага ще ти кажа как се прави тестото в машина за хляб.Принципът е същият като при правенето на хляб.Първо се слагат всички течни съставки,а най-отгоре брашното.Разбий си яйцата със захарта дотолкова,че да се смесят.Не е нужно кой знае колко дълго да разбиваш.Разбъркай ги с млякото,което ти е останало.Задължително трябва да си направиш първо квас,който да шупне,а той се прави с малко от млякото и брашно.Прибави шупналия квас и разбъркай да се смеси всичко добре.Ако искаш може да сложиш част от мазнината в тестото още отначало.Лимонова кора и ванилия - и те вътре.И най-накрая, при цялата тази "течност" сипваш брашното.Пускаш машината на програма месене на тесто.След като го омеси е добре да го оставиш малко да втаса,поне 20 минути колкото да се отпусне и стане меко.Отново пускаш машината на програма месене,отваряш капака и докато тестото се меси прибавяш на малки части мазнината докато се усвои цялата.Това е.След това оставяш тестото да втаса добре,оформяш си козунаците и печеш.Успех,дано съм ти била полезна.Светли Великденски празници ти желая и благодаря.
ОтговорИзтриванеАнонимен,съжалявам,че се обръщам така,но не си оставил/а име. Много,много правилно!Абсолютно правилно при това!Печенето при козунаците е от огромно значение.И аз ги пека на второто ниво на фурната.Загрявам я по-слабо,на 160*,а не като при печене на баници и хляб.След около 30 минути покривам козунаците с парче фолио за да не прегорят бадемите и захарта и доизпичам до готовност.За осоло 45 - 50 минути всичко е готово.Но си зависи от големината на козунака.Ако правя кифли или малки козуначета времето за печене е много по-кратко.Желая ти светли Великденски празници и благодаря!
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли,
ОтговорИзтриванеМиналата година правих козунака и стана много хубав. Тази година задължително ще го направя отново. Само забравих как точно го пекох и искам и аз да добавя едно въпросче относно печенето. Само на горен реотан ли се пуска фурната? С или без вентилатор? Благодаря предварително за отговора.
Благодаря Еми,много се радвам,че ти е харесал козунака.Фурната ти трябва да е пусната отгоре и отдолу.Нужна е равномерна температура навсякъде.Лично аз пека с вентилатор,но много хора пекат тестени печива без.Даже слагат във фурната малка купичка с вода за да има влага.Това ти си го прецени,на мен ми стават идеални на вентилатор.Благодаря ти отново и хубави празници.
ОтговорИзтриванеМили Йоли и Ники,
ОтговорИзтриванеразбирам,че това ще бъде поредният ултра-позитивен коментар, но няма как да не отразя факта, че това може би е НАЙ–ДОБРАТА рецепта за козунак, която съществува на тази планета. Не само, че стана безумно вкусен и го нападнахме още топъл, но и на другия ден беше все още супер мек, сочен и изобщо ме спечели завинаги!:))
Плънката я направих със смлени орехи, масло,ванилия, какао и канела..но и с плънка, и без плънка..това е най-вкусният козунак!
Благодарности за споделената рецепта!:)
И весел празник!
Поздрави,
Катя
Привет Йоли, реших тази година да направя тези съблазнителни козунаци :) Ето и моят резултат, все още не са тествани, искрено очаквам вкусът им да е фантастичен :)))0 Благодаря за вкусните рецепти, които ни поднасяш по един невероятен начин :)
ОтговорИзтриванеhttps://www.facebook.com/photo.php?fbid=10201172447227882&set=a.10200480528290341.1073741830.1671255225&type=1&theater
Ох Йоли ,Йоли ,единствено съжалявам,че не направих цялата доза ;-) Толкова вкусен стана ,че ги омятахме още топли ;-) Утре пак ще се меси ;-)))))
ОтговорИзтриванеРеших да използвам хлебопекарната,но като стигнах до момента с добавянето на мазнината и не ми хареса как го омесва.Затова го извадих и на ръка останалия процес.
Пише ти Венера Митова
Здравей, Йоли! Казвам се Мария и с удоволствие следя твоя блог. Днес направих козунака- страхотен е! Просто нямам думи! Най-хубавия, който съм правила досега... Месенето беше много трудоемко, но си заслужава! Благодаря ти за страхотните рецепти! Весели празници!
ОтговорИзтриванеИ аз пробвах рецептата. Отне ми по-малко време от колкото си мислех в началото. При печенето се заплеснах, та стана с препечена коричката, но рецептата е чудна. Благодаря на Йоли, че сподели тази рецепта и подправи на всички ни Великденските празници.
ОтговорИзтриванеЗдравейте Йоли!
ОтговорИзтриванеЗа втори път се осмелих да правя козунаци, заради децата, но за жалост съм от малкото, които явно допуснаха грешки. След като анализирах всичко, което правих, стигнах до няколко въпроса, ако позволите. Броят на яйцата 6+1 за намазване ли е или си е 7 за цялото тесто и ако са 7 за половината доза 4 ли да сложа? Размерът им M или L е? Количеството на брашното е максимум 1,4кг и не е допустимо да се добавя, защото при мен се получи доста редичко, дали от топлината в стаята и добавих още 200гр, които явно объркаха пропорциите? "Отлепването" от ръцете трябва да става постепенно с добавянето на мазнината, така ли? Всички продукти трябва да са със стайна температура, но колко часа по-рано да бъдат извадени от хладилника ( имам предвид яйцата и маята)? Съотношението масло-мас, може ли да се изменя в посока повече мас - по-малко масло? Парченцата от сладкото от смокини трябва ли да бъдат "подсушавани" и пълнежът изобщо трябва ли да се овалва допълнително в брашно, защото на мен ми залепна всичко за дъното и козунаците спаднаха и прегоряха?
Изглежда съм допуснала поредица от грешки, за съжаление и наистина се чувствам разочарована, защото вложих цялото си желание и любов, а накрая се почувствах безсилна. Все пак мисля да опитам скоро отново, докато не съм забравила пропуските и вашите уточнения, но може би с половин доза. Благодаря за отделеното време и внимание! Желая ви Светли празници!
Мариета
Здравей Йоли,
ОтговорИзтриванеЗа първи път пиша тук и въобще към твоя рецепта. Тъй като съм в чужбина от известно време и няма къде да си купиш козунак, та реших и аз за първи път в живота си да направя козунак. Една приятелка ми препоръча тази рецепта.
Ами какво да кажа, невероятен е, ще си изям пръстите от облизване, до сега такъв вкусен и ароматен козунак не бях яла.
Благодаря на теб и на колегата ти, че споделихте тази рецепта с нас.
Наистина отнема мн време, въпреки че за месенето ползвах машина за хляб, следващия път просто въобще няма да се сетя за това колко отнема като време кат знам какъв резултат ще получа.
Утре сме на гости за Великденския обяд, сигурно ще обера точките, само да не засенча домакинята :)
Весел и незабравим светъл празник на всички!
Славица - Канада
Здравей Йоли! Днес направих козунаци за първи път през живота си с твоята рецепта. Станаха страхотни. Уникално вкусни. Честно казано по-вкусни козунаци никога не бях яла. Благодаря ти за невероятната рецепта!
ОтговорИзтриванеХммм - и аз реших да омеся козуначе . Изчаках да втаса маята - увеличи си обема кашичката , всичко спазих - но уви . Не иска да втасва тестото и не иска . Месила съм хляб , баници , пици - ама с тази рецепта видях зор .
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли,
ОтговорИзтриванеХристос Воскресе! Желая ти много светлина, здраве и радост в живота!
Страхотни ми станаха козунаците и количеството също е екстра за нашето семейство!
Весел празник
Боряна
Здравей Йоли, и Христос возкресе! Пожелавам ти да си здрава и все така позитивна! Не мога да се въздържа и да не ти благодаря за превъзходната рецепта! За първи път правя козунаци, макар да имам значителен опит в приготвянето на тестени изделия. Получиха се невероятно пухкави и вкусни козунаци,рецептата е точна до грам и премерена отвсякъде и на сладост и на мазнина. Направих четири козунака - да са по-малки и по-лесно и бързо да се опекат и ги пекох на 250 градуса първо отдолу, после отгоре, но това е заради печката ми - просто си я познавам и нямах притеснения заради високата температура. Всички вкъщи са във възторг от резултата, а рецептата влиза в тефтера ми!!! Още веднъж благодаря за това вълшебство!
ОтговорИзтриванеХристос Воскресе! Много ти благодаря за бързия отговор! Още вчера омесих козунаците и станаха много добре. Благодаря за хубавата рецепта и весели празнични дни!
ОтговорИзтриванеКате,Роси,Венера,Мария,Кума лиса,Славица,Ина,Боряна,Айкидо клуб и един Анонимен, който за жалост не е оставил име за да се обърна лично.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви от сърце!Ама наистина от сърце!Толкова съм щастлива, че са ви станали вкусни и хубави козунаците!Прекрасно е да чуеш това!
Светъл Великден на всички и отново благодаря!
Анонимен,ужасно съжалявам,че не са се получили козунаците.Понякога е от самата мая или от брашното.Не бих казала,че е от рецептата,тя си е класическа и много стара.Доста хора я правят,изпробвана е.Лично аз мисля,че по-скоро е наистина от брашното или маята.Благодаря ти,че опита,съжалявам,че няма име за да се обърна към теб лично.Светли празници ти пожелавам.
ОтговорИзтриванеМила Мариета,много съжалявам,че не са станали хубави козунаците.Преди да започна да ти отговарям искам да ти кажа нещо.Но искам да ми повярваш,мила моя.И най-вече да повярваш на себе си.Няма чак толкова точни неща в готвенето,няма мерки и количества до грамове.Това ни най-малко не е нужно.Трябва да се отпуснеш и да повярваш на собствения си усет,вкус и ръце.Наистина те моля да ме чуеш като ти казвам това.
ОтговорИзтриванеЯйцата са 7.Няма значение какъв е размера.Баба слагаше 6,а аз 7.Ако са по-големи просто слагам още малко брашно.Хубаво е да са на стайна температура,но и това не е задължително.Като забравя да ги извадя от хладилника ги слагам студени и това е то.Един,два часа са достатъчни да се темперират,няма нужда по-рано да се вадят от хладилника.Маста и маслото и те не са със задължителен грамаж.Винаги можеш да сложиш повече от мазнината,която ти харесва повече.Например,баба ми ги правеше само с олио.Като примесваш мазнината с тестото то наистина се отлепя от ръцете.Мазнината не му дава възможност да лепне.Става меко. Няма проблем,че си сложила 200 г брашно.Не го мери другия път.Остави се на усета на ръцете си.Те най-добре ще ти подскажат кога тестото е измесено добре.Трябва да е меко,да лепне малко,но все пак да се събира на топка.Не подсушавам смокините,просто ги вадя от бурканчето и ги нарязвам.Те са твърд плод,не са чек толкова напоени със сироп,а и като се смесят с останалия пълнеж сиропът им съвсем изчезва.Не ги овалвам в брашно,изобщо не е нужно.Съвсем нормално е част от плънката да падне на дъното.Първо,тя е тежка и второ - като плетеш коцунака и го завиваш след това изобщо не знаеш къде ще иде плънката.Тя е навсякъде ... в средата,по стените,по дъното,отгоре... Не се притеснявай,това е нормално.Прегарянето не козунаците ти не е от плънката,а от печенето.Спадането може да стане само,ако тестото ти е превтасало.По-добре да печеш леко недовтасало тесто,отколкото превтасало.То наистина няма оправявне.
Мариетка,нищо не си объркала.Може да е от брашното.На мен например едните козунаци тази година станаха супер,а другите не.Тези,които не станаха ги правих уж с италианско брашно.Още при замесването стана ясно,че нищо няма да излезе.Тестото стана ронливо,късаше се на трохи,не беше изобщо еластично.Много често се случва наистина да е от брашното.Всичко е въпрос на глутен.
Не се тревожи,не мери продуктите чак толкова точно.Отпусни се и готви с удоволствие,вярвай си.И тогава знам,че ще ми пишеш отново и ще си много щастлива от това,ще си доволна от себе си.
Прегръщам те.
Здравейте, Йоли! За втори път правя този прекрасен козунак. Тази година дори си купих продълговата формичка за кекс с високи стени, за да стане още по-добре. Направих на 2 пъти по 1/4 от дозата, защото се страхувах да не ми е малка (28 см.) тавичката за половин доза. Козунакът стана страхотен на външен вид и на вкус, но доста сух - нямаше и помен от конци, нито пък беше "въздушен" и пухкав... Питам се каква може да е причината? Като мазнина използвах само слънчогледово олио, тъй като нямах на разположение свинска мас. За да подпомогна втасването и парно бях включила, но като че ли стана трудно - 3-4 часа. Възможно ли е да не съм разбрала и да е превтасал? Как да разбера кога е напълно втасал и каква е "идеалната" температура? Относно печенето - пекох на 150 градуса около 30-35 мин. и после покрит с фолио 15-20 мин., искаше ми се да придобие хубав апетитен "загар"... както и стана. Но може би това печене му е дошло в повече, като се има предвид, че беше 1/4 доза... Предварително ви благодаря за отговора и съветите! Нямам никакво намерение да се отказвам.:) Ще го правя докато се получи... Днес дори си купих брашно за бриьош, тъй като в момента живея във Франция. Няма да чакам следващия Великден... :) Очаквам с нетърпение да ми пишете. И отново - благодаря!
ОтговорИзтриванеПривет, Йоли :) бързам да напиша за вкуса на козунаците :) Мъжът ми, който не си пада по тестени неща, постоянно вади и си реже и яде с кисело мляко :) свекърва ми си го хапва сама и заяви, че на никой няма да даде от нейната част (тъй като й дадох един козунак за нея) :)))))) В крайна сметка, освен визуалният ефект "уау" и вкусовият ефект беше постигнат. Както при всяка рецепта, която съм приготвяла от твоя блог и тази излезе изключително вкусна и 100% резултатна :) Благодаря
ОтговорИзтриванеЗдравей френска приятелко.Не си ми оставила име за да се обърна лично.Много ти благодаря за доверието,радвам се,че опита козунака,а още повече,че не се отказваш,независимо,че не е станал на конци.Правилно предполагаш,според мен е превтасал.Точно това се получава когато едно тесто превтаса.Става ронливо и леко сухо,а не еластично.Пак си е на шупли,но се рони.А и печенето е дошло малко в повече като се има предвид,че си пекла по-малко количество.Когато оставиш тестото да вата може лесно да го провериш дали е готово за печене.натискаш го с пръст.Ако се образува вдлъбнатина,която си остава значи иска още да втасва.Но ако дупката се запълни почти веднага наново с тесто означава,че е готово за печене.Благодаря ти отново и да ви е сладко на всички.
ОтговорИзтриванеАми какво да кажа Роси!седя и си се усмихвам от удоволствие докато те чета.Благодаря ти от сърце!Да ви е сладко на всички у дома.Много съм щастлива,че е станал хубав козунака!
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли,
ОтговорИзтриванетази година правих козунаците по твоята рецепта и станаха страхотни!Имаха си и конци , и аромат , и сладост ... просто божествени!Правила съм и други твои сладки и солени реципти и досега няма грешка.
Благодаря ти много!Бъди все така слънчева и прекрасна.
Любомира
Много съм щастлива да чуя това,Люба!Благодаря ти от сърце.Радвам се,че е станал хубав козунака и ви е харесал.Да ви е сладко на всички у дома!
ОтговорИзтриванеЙоли, написах ти съобщение на дадения в блога имейл за връзка.
ОтговорИзтриванеМариета
Много вкусен стана, с конци. Ухаеше невероятно, всеки път като се приближавах до шкафа,където беше, не устоявах и си чупвах по малко, половината се изяде преди Великден. Вече ще правя само по тази рецепта.Всъщност аз малко я промених, понеже нямах мас и го направих изцяло с олио, но пак стана фантастичен!
ОтговорИзтриванеСтрашно много се радвам, благодаря ти. Баба правеше козунака само с олио, ставаше страхотен. Да ви е сладко на всички!
ОтговорИзтриванеПо-вкусно нещо не бяхме яли! Страхотен козунак! Направихме го с мас - цялата доза - с три кутийки локум и захаросани портокалови корички! Уникален!
ОтговорИзтриванеЕха!Ама наистина ли?! Страшно много се радвам!Благодаря от сърце,да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеБлагодаря то Йоли.Кузонака е уникален с приятен вкус и аромат.Поздравления.
ОтговорИзтриванеМного, много ти балгодаря! Страшно се радвам да го чуя. Светли празници ти желая!
ИзтриванеЗа миналия Великден пробвахме рецептата. Очаровани сме. Интересно ни е как оформяте малките козуначета с яйцата.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Нена. Много се радвам, че ви е харесал козунака. Малките плетеници се правят само от един фитил тесто. Дълът и тънък. Просто се промушва на няколко пъти все едно ще правиш възел, но не стегнат. Като печеш е добре в средата да сложиш малка купичка или черупка от яйце за да не се запълни празнинана. Опитай плетката първо с панделка или някаква дебела връв да видиш как става и после вече с тестото.
ИзтриванеЩе се радвам, ако занапред посещаваш сайта ми yoli.bg, тъй като тук няма да публикувам повече нови рецепти. Светли празници ти желая.
Йоли, дойде пак времето на козунаците. Искам да попитам правоъгълната форма с какви размери е? Благодаря предварително. Весели празници Деси
ОтговорИзтриванеЗдравей Деси. Имаш предвид този първия на снимката ли? Изпечен е в най-обикновена стандартна форма за кекс. Те са все едни и същи като размер. Не се притеснявай дори и да е по-малка или по-голяма. В единият случай козунака ти ще стане по-висок и обратното. Всъщност си го изпечи ти както решиш. Може да ползваш всякакви форми. Светли Великденски празници!
ИзтриванеЗдравей, Йоли! За първи път ще правя козунаци и се спрях на твоята рецепта. Изчетох всички коментари и най-вече твоите обяснения. С една дума-подготвих се теоретично. Ще видим в събота какво ще излезе на практика. Имам обаче едно въпросче - ще сменя маста с олио. Но не мога да разбера как да я премеря в грамове - да сипвам в купичка, която е на кантара, докато грамажа стигне 120 г? Ще се радвам да ми отговориш. Благодаря предварително и весели празници. Тони
ОтговорИзтриванеЗдравей Тони. Много се радвам, че ще опиташ козунака. Надявам се всички у дома да останете доволни. Да, няма проблем да заместиш маста с олио. Стопи маслото да ти е течно. Сложи на кантара празна купичка и го занули. След това сипи в нея стопеното масло и олио докато получиш целия грамаж мазнина. И не го мисли толкова. Изобщо не е чак толкова прецизно всичко. Ако питаш мен, щом ще заместиш маста с олио сложи 100г олио, не повече. Успех ти желая. Благодаря за доверието и светли празници!
ИзтриванеZdraveite Ioli,i az da popitam maqta koqto e dadena kato gramaj jiva li e i na kubche i polovina li otgovarq.Veseli praznici.
ОтговорИзтриванеЗдравей. Да, в рецептата съм написала жива мая. Едно кубче е 20г. Би трябвало да го пише на опаковката. 20 г мая отговарят на 500 г брашно. В случая маяна е малко повече, тъй като тестото е с доста захар, която пречи на доброто бухване. Може би ти отговарям късно, но ме нямаше през празничните дни и не разполагах с интернет.
ИзтриванеЩе се радвам, ако искаш да следиш нови рецепти. Заповядай в сайта ми yoli.bg, тъй като тук няма повече да публикувам. Благодаря ти!
Здравей Йоли, ако заменя част от маслото с олио в какво съотношение да бъде?Вместо 230 гр.масло да сложа 100 гр.масло и 130 мл.олио ли или по-малко например 100 мл.олио?
ОтговорИзтриванеЗдравей Петя. Може би ти отговарям късно, но ме нямаше през празничните дни и не разполагах с интернет. Извини ме, моля те. Все пак нека напиша. Съотношенията в милилитри и грамове си остават същите. А каква мазнина ще сложиш прецени сама. Това наистина зависи само от теб.
ИзтриванеЩе се радвам, ако искаш да следиш нови рецепти. Заповядай в сайта ми yoli.bg, тъй като тук няма повече да публикувам. Благодаря ти!
Аз съм Маргарита. Козунаците по тази рецепта станаха огромни и вкусни, благодаря за сполучливата рецепта, всички в къщи сме много доволни :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Марги. Много се радвам, че си доволна от рецептата. Да ви е сладко на всички и светли празници!
ИзтриванеЩе се радвам, ако искаш да следиш нови рецепти. Заповядай в сайта ми yoli.bg, тъй като тук няма повече да публикувам. Благодаря ти!
Благодаря за чудесната рецепта. От няколко години правя домашен козунак, но с твоята рецепта се получи най-хубавият козунак, който съм пробвала някога - на конци, отличен на вкус.
ОтговорИзтриванеСъс сигурност направи празника ни още по-хубав.
Светъл празник!
Благодаря ти Руми! Усмихна ме веднага! Страшно се радвам, че са се получили хубави козенаци! Светли празници и на теб!
ИзтриванеМоже би ти отговарям късно, но ме нямаше през празничните дни и не разполагах с интернет.
Ще се радвам, ако искаш да следиш нови рецепти. Заповядай в сайта ми yoli.bg, тъй като тук няма повече да публикувам. Благодаря ти!
Докато работех в сферата на хлебопроизводството и сладкарството винаги си правех козунаци ... Смених професията си и отдавна не бях правила домашни козунаци, защото по празниците винаги съм на работа. И тази година не съм правила, но днес видях рецептата ти Йоли и реших да я пробвам.... Станаха страхотни! Рецептата е супер сполучлива благодаря, че я сподели. Ще си направя отново когато имам време... Поздрави Неви!
ОтговорИзтриванеМного се радвам на думите ти, Неви. Казани от майстор са наистина много за мен! Благодаря ти от сърце. Щастлива съм, че ти хареса козунака.
ИзтриванеЗдравейте,с какво другго мога да заменя свинската мас,понеже кърмя?Например мога ли да дам повече масло?
ОтговорИзтриванеЗдравей. Много приятно ми стана, като разбрах, че кърмиш! Няма по-хубаво нещо от това! Разбира се, изобщо не слагай мас. Винаги може да увеличиш маслото, но бих те посъветвала да го смесиш с олио. Зехтинът в случая не е подходящ, тъй като е много ароматен и ще влоши вкуса на козунака. Маслото придава крехкост и вкус, но олиото ще предпази козунака от изсъхване. Само с масло ще е по-вкусен, но и по-сух. Затова те съветвам да замениш количеството мас с олио. Благодаря ти за доверието и целувки на бебчето.
ИзтриванеСпоред мен мазнината е много!
ОтговорИзтриванеНезнам, правя козунака от години, както и много други хора. Но ако ти се вижда много, винаги можеш да я намалиш или да ползваш друга рецепта за козунак. В Интернет има стотици рецепти, които са чудесни.
ИзтриванеПерфектен е! Аз замених маста с олио и стана идеален. По скоро идеални, понеже ги направих във формички за мъфини. Станаха изключително симпатични. Благодаря Йоли (^_*)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, Снежи. Благодаря ти от сърце за доверието. Да са ви сладки!
ИзтриванеБлагодаря ти, Йоли! Никога досега не бях правила козунак, а и с тестените никога не съм била на "ти"... Обаче с тази рецепта :) направо ги разбих домашните! Съвсем на шега се опитах и направих половин доза по твоите инструкции и стана страхотно вкусен! Бъди здрава и щастлива :) и светли великденски празници!
ОтговорИзтриванеТака се радвам! Много, много ти благодаря за доверието и коментара! Да ви е сладък на всички козунака!
ИзтриванеЗдравей, Йоли. От много години опитвам да направя козунак и все нещо не ми се получава. Е, днес успях! С твоята рецепта, козунакът ми е на конци, тестото ми беше перфектно, обичам да работя с тесто и за първи път усетих какво трябва да бъде хубавото козуначено тесто! Благодаря ти от сърце!
ОтговорИзтриванеТака ме зарадва на връх Цветница! Благодаря ти от сърце за доверието и милите думи, Ели! Много съм щастлива, че се е получил хубав козунак. Светли Великденски празници ти желая!
ИзтриванеЗдрасти,Йоли! Специално си копирах рецептата,защото знам, че щом е от теб, ще е хубава и сполучлива.Дано да ми се получи и на мен.Тази година ще меся сама козунаци,изпратих си вчера мъжа на път и помощници ще са ми децата.Поздрави на всички от Варна и весели Великденски празници!
ОтговорИзтриванеЕхааа! Така ме зарадва Поли! Надявам се да си доволна от резултата. Благодаря ти от сърце за хубавите думи и доверието! Да ви е сладко на всички и светли Великденски працници!
ИзтриванеЗдравей, Йоли:) На Коледа заложих на твоите рецепти, сега също ще се доверя на теб и този козунак! Имам една питанка - може ли да се добави половината мазнина, да втаса, после пак да се добави и пак да втаса? Така описват, че се постига ефектът на конци? Благодаря предварително:)
ОтговорИзтриванеПривет, Йоли!
ОтговорИзтриванеТоку-що изпробвах рецептата и за първа година ми се получават разкошни козунаци! За всички, които се чудят - рецептата е много точна, спазих всички пропорции, месих в машина за хляб и резултатът е пухкаво уханно тесто. Смело действайте, аз съм начинаещ, но козунаците ми станаха като на професионалист!
Рецептите ти Йоли са много хубави! Правила съм Новогодишната маслена погача вече 10 пъти и ВИНАГИ е разкошна. Гледам те по телевизията и тайно си мечтая моята дъщеря да има като теб един ден любов към музиката и страст към вкусно приготвената храна!
Благодаря за рецептите и за вдъхновението!
Весели великденски празници на всички!
Ах, Снежи! Така ме зарадва коментарът ти! Благодаря ти от сърце, мила. Много се радвам, че са станали хубави козунаците. Пожелавам от сърце на дъщеря ти да стане това, което и е на душата. Както направих аз в живота си. Затова съм щастлива. Благодаря ти отново мила Снежи и светли празници на всички ви у дома!
Изтриване