сряда, 4 април 2012 г.

Спаначен венец




Едно свежо предложение към вашето агнешко печено или просто вкусно предястие.


Продукти

1 кг пресен  спанак
1/2 връзка пресен  лук
1/2 връзка пресен  чесън
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
сол на вкус
3 яйца
60 г масло
100 г шунка
100 г настърган  кашкавал



масло и брашно за формата

За бешамела

25 г масло
25 г брашно
200 мл горещо прясно мляко
сол и индийско орехче на вкус

За гарниране

400 г изцедено кисело мляко
сол на вкус
репички, магданоз





Приготвяне


* Почистете спанака, измийте го и го бланширайте. Изцедете го добре и нарежете на ситно. Задушете го в маслото заедно с нарязаните лук, чесън, копър и магданоз. Оставете го настрана да изстине.

* За бешамела запържете маслото заедно с брашното до светло златисто и налейте врялото мляко наведнъж. Бъркайте енергично до получаване на гъст и гладък  сос. Овкусете с индийско орехче и сол.

* В голяма купа смесете задушения спанак  с  яйцата, нарязаната на кубчета шунка, кашкавала и бешамела. Разбъркайте добре и подправете със сол и черен  пипер.

* Намажете кексова форма с масло и я поръсете с брашно. Сипете спаначената смес и печете 40-45 минути в загрята на 180* фурна. Бъдете внимателни при печенето. Сместа е лепкава и влажна и иска доста дълго печене. Възможно е дори да е повече от 45 минути. Проверявайте периодично с дървена клечица както правите като печете кекс. Нищо не трябва да остава по нея.

* След  като спаначения венец се охлади напълно го обърнете в  голяма равна чиния, намажете го с подсолено изцедено кисело мляко и гарнирайте с репички и магданоз. Да ви е сладко!








.

25 коментара:

  1. Йоли, като украшение за масата е :)
    Чудесно предложение!
    Хубава сряда :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, че свежо и пъстро!
    обичаме спанак, ще направя и венец!

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, изглежда страхотна. Само искам да те попитам дали ще се получи с готов бешамел?

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви.Много е вкусно, гарантирам!

    Би трябвало да се получи и с готов бешамел.Знам,че продават такъв.Само имай предвид,че този,който е по рецепта е доста гъст и именно така трябва да е за да служи за сгъстител.Нямам представа какъв е готоивя.Провери първо и тогава си реши.

    ОтговорИзтриване
  5. Изумителен венец си поднесла, Йоли! Невероятно съчетание на вкусове и пролетни аромати и цветове! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  6. почвам го само се надявам да стане със замразен спанак,че нямам друг.Нямам търпение да го опитам,въпреки,че не обичам бешамел,но мисля че тук вкуса ще е друг и ще е страхотен!

    ОтговорИзтриване
  7. Йоли,страхотен венец!Много свежо,леко и вкусно,допада ми!

    Само да вметна във връзка с по-горното питане,за готовия бешамел на Йотис,че има ужасен химически вкус,не го препоръчвам.

    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви момичета.Сега искам да ми повярвате за бешамела.Просто го направете така,както съм ви го написала - горещо мляко към маслената запръжка.Уверявам ви,че става за 1 минутка.А що се отнася до всука му, той изобщо не пречи в тази рецепта,напротив, само я уплътнява.

    ОтговорИзтриване
  9. бешамела се получи и не само това ами и без бучки в него:)))Сега чакам да изстине,само незнам как ще го извадя от формата,да ти кажа честно исках още топличък да го почна,но да спазим указанията

    ОтговорИзтриване
  10. йоли венецът ти е уникално вкусен.Нещо не се отлепя,но го нарязах,както е във формата,може би повече брашно трябваше да наръся,както и да е ВКУСЕН,ВКУСЕН,ВКУСЕН!!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ти мила.Много се радвам,че се увери колко е лесно да се направи бешамел.Може би не се отлепя,защото му е малко печенето.Венецът е влажен,няма брашно в него и май е добре да се поизпече повече.Ще увелича малко времето за печене в рецептата.Благодаря ти от сърце и хубава Цветница утре!

    ОтговорИзтриване
  12. Направих вчера рецептата,много е вкусно и ароматно!Но като извадих от формата,установих че вътрешността е доста течна и не зае хубава форма.Каква е причината,може би много малко брашно?

    ОтговорИзтриване
  13. О,не.Не е в брашното.Правила съм го два пъти точно с тези пропорции,които съм написала.Единствено печенето е било малко.Май изобщо трябва да махна от рецептата времето за печене и да напиша всеки да пече според фурната си и да пробва с клечка.Сместа е лепкава и иска по-дълго да се пече,по-скоро да се изсуши.Нещо такова се получава.Благодаря ти че опита и весели празници.

    ОтговорИзтриване
  14. На Цветница гостите ми ахнаха като видяха красивия спаначен венец, а когато го опитаха просто забравиха за останалото на масата. Получих много поздравления специално за спаначения венец, но не забравям, че това е до глоляма степен заслуга на Йоли. Аз го направих точно по рецептата. Благодаря ти Йоланта!

    ОтговорИзтриване
  15. Спаначеният венец, който поднесох на Цветница стана невероятно красив и вкусен. Получих овации благодарение на Йоли. Направих го точно по рецептата.

    ОтговорИзтриване
  16. Изключително съм щастлива да прочета това!Благодаря ти аз,много повече отколкото ти на мен.Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  17. Божеее, Йоли!
    От доста време съм си го харесала този венец и си мислех, че ще трябва да чакам до пролетта, за да го пробвам. Но вчера видях спанак на пазарчето и веднага се захванах. Доста време отнема (най-вече чистенето на спанака), но си заслужава всяка секунда. Великолепен вкус!! Благодаря ти за всички тези вкуснотии, които споделяш!

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря ти Мони.Можеш и със замразен спанак, но аз по принцип не обичам и не препоръчвам.Вярно,че чистенето си е пипкаво,но вкуса си заслужава.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  19. Йоли само да попитам какво е количеството на бланширания спанак напр .измерено в чаши , защото имам замразен във фризера -на топки и мисля него да използвам?

    ОтговорИзтриване
  20. Ползвай го, разбира се, няма проблем.Чакай сега да помисля,не съм изчислявала,но то и няма нужда чак от толкова точни пропорции.Спокойно си сложи 1ч.ч.Предполагам,че един пакет от 200-250г замразен спанак се равнява на 1 кг пресен.Но наистина няма кай знае какво значение дали спанака ще е в повече или по-малко.Давай на око.Благодаря и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  21. Здравей, Йоли!

    Още веднъж искам да те поздравя за прекрасния блог и всички тези невероятно вкусни и красиви рецепти, които споделяш с нас. Всичко, което досега съм приготвяла по твои указания се е получавало превъзходно. Сега е наред този венец и понеже се чудя в каква форма да го изпека искам да те попитам за количеството, което си написала на продиктите формата ако е кръгла с дупка по средата с какъв диаметър и височина трябва да бъде?
    Поздрави, лек и слънчев уикенд ти желая :-)

    ОтговорИзтриване
  22. Здравей мила.Много се радвам,че харесваш рецептите тук и че ги приготвяш.Този венец е много приятен наистина,лек и вкусен.Пека го в стандартна кексова кръгла форма с дупка, леко коносовидна,която в най-широката си част е 26 см.Не става много висок,ако искаш височина го направи в по-малка форма.Най-добре е като си направиш сместа да прецениш на око каква форма да ползваш.Благодаря ти отново и приятно готвене.

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря ти, Йоли за чудесните рецепти! И толкова подробно обесняваш всичко! Супер си!

    ОтговорИзтриване
  24. Благодаря ти за хубавите думи.Много съм щастлива,че ти харесват рецептите тук.Да ви е сладко на всички у дома и весели празници!

    ОтговорИзтриване