петък, 6 април 2012 г.

Сладки морковчета





Всеки има любима рецепта за фунийки. Тази, която ви предлагам е на баба ми, но знам, че и на вас ви е добре позната. Закачката тук е как фунийките да заприличат  на морковчета и да украсят  Великденската ви трапеза. Да ви е сладко!







Продукти

3 яйца
1 ч.ч. захар
6 с.л. олио
1 ч.ч. прясно мляко
1 ванилия
настъргана кора от 1 лимон
1 пакетче амонячна сода
брашно за меко и еластично тесто

масло за намазване
хранителна оранжева боя
свежи листа от  моркови

Крем по избор






Приготвяне

* Разбийте яйцата със захарта и добавете ванилията и лимоновата кора. Угасете содата в млякото и го налейте към  яйцата. Сипете олиото.  Разбъркайте и започнете да прибавяте брашното постепенно. Омесете меко тесто, което да не лепне по пръстите ви. Нямам точна мярка за брашното, но не е и нужна. Когато прибавяте постепенно брашното сами ще усетите кога тестото е готово. 

* Намажете метаални фунийки с масло. Ако нямате такива може да си направите сами като завиете фунийки от  няколко пласта алуминиево фолио за да е по-устойчиво.

* Разточете тестото върху набрашнен плот на тънък лист  с дебелина около 4-5 мм. Нарежете го на ленти и ги увийте спираловидно около металните фунийки. Широчината и дължината на лентите преценете сами в зависимост  от това, колко големи искате да са фунийките  в готов  вид.

* В купичка разтворете във вода малко оранжева боя. Наситеността на цвета определете сами. С четка намажеете фунийките  и ги поставете в  тава, покрита с  хартия за печене.




* Изпечете ги в  предварително загрята на 180* фурна за около 10-15 минути. След  като изстинат отстранете металните фунийки и ги напълнете с  крем по ваш вкус. Шоколадов, сметанов, млечен, плодов ... кой какъвто обича. Може да изпечете фунийките предварително и да ги съхранявате в кутия, а като решите да ги поднесете да ги напълните с крем. Тестото прилича на обикновените бисквити и е леко твърдо и сухо. Препоръчвам  да ги напълните поне няколко часа преди да ги поднесете за да омекнат  леко. Придайте им  малко блясък  със свежи листа от  моркови, които забодете в  крема и ги хапнете с чаша кафе. Светли Великденски празници на всички!






.

29 коментара:

  1. Йоли,морковчетата са трепач-много са сладурести...
    Хубави Великденски празници-прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Мерси, Йоли!
    Светли празници и на теб!
    Пък фунийките - приличат-не приличат на моркови, все ще ги хапнем :) Ти само ги дай :)

    ОтговорИзтриване
  3. ееееееее,остави ме за пореден път без дъх,да знаеш!Уникални са и много оригинални със сигурност ще ги направя йоли.Чудя се как ги измисляш от хубави по хубави.Благодаря още веднъж за споделените моменти от които такива като мен се възползват!

    ОтговорИзтриване
  4. Много симпатични! Браво за идеята! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. ах ,йоли,супер си ,много хубави .морковчета.
    тези фунийки ги правех преди 100 годин,имах една която не ми беше леля в истинския смисъл на думата ,но ми беше по скъпа и от майката ,толкова неща ми показа ,а така умейеше да готви...преди 24 години ....бог да я прости ...от тогава не съм правила тези фунийки,дали някога ще ги правя ..незнам ..
    аз се включих тука за да ти кажа нещо - следващия път сложи в тестото сок от настъргани моркови ,няма да се мъчиш да боядисваш.

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви много.Супер е идеята за морковен ок!Нямаше да се сетя никога!Благодаря и красива Цветница утре на всички!

    ОтговорИзтриване
  7. Йоли, много оригинални морковчета, а снимките са просто божествени!!!

    Хубави празници ти пожелавам!
    Маги :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ехааа, Йоли, страхотна идея! Обожавам фунийки, децата /и особено съпругът ми/ - също, много ще се зарадват на този весел, пролетен вариант!
    Благодаря ти за споделеното!
    Прекрасна събота ти желая!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесна идея за настъпващите дни, Йоли!Светъл празник!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви момичета.Почерпете се,макар и на картинка.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  11. Оооо,тъкмо при Ради оплакнах око по соления вариант,и тук твоите ми идват като чуден финал и десерт!
    Много са ефектни безспорно,а изобщо фунийки вече така са ми се прияли,че ще си търся формички в най-скоро време.(Страхотни снимки,страхотна подредба,и ти си ми една страхотна мацка-сладурка!
    Прегръдки и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  12. Хейййййй.... Йоли, накара ме да се усмихна от сърце, когато видях твоите весели морковчета! Страхотни са! Благодаря ти за чудесната идея!!! Прегръщам те и ти желая чудесни и незабравими празници и.... много цветно настроение!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ви момичета.Важното е да е цвветно на Цветница!Хубав празник ви желая!

    ОтговорИзтриване
  14. Много идейна, вдъхновяваща и изумяваща с майсторство и талант си отново, Йоли! Прекрасни празници ти желая! ;)

    ОтговорИзтриване
  15. Здравей, Йоли!
    Рецептите ти са страхотни, както и презентацията им :)
    Искам да те попитам от къде купуваш амонячна сода. Последните месеци никъде не мога да намеря, а обиколих доста магазини :S

    Цвети

    ОтговорИзтриване
  16. Еви,благодаря ти мила.Ти си вълшебницата,не аз.

    Цвети,в кварталното ни магазинче в Редута има. Поне преди 2 седмици имаше.Че защо пък така да изчезне тази сода?

    Благодаря момичета и хубави празници ви желия!

    ОтговорИзтриване
  17. Невероятни са и са уникално вкусни!Направих такава за годишнината на баба ми и дядо ми и те направо онемяха!Те си мислят, само защото съм на 11 че не мога да готвя!Само че станаха леко жълтеникави, но като цяло приличаха на моркови!
    Хана

    ОтговорИзтриване
  18. Ханааааааааааааааааааа,ела да те гушна бързо!Как така на 11? Ама ти си нещо прекрасно!Благодаря ти миличка,наистина сега те чета широко усмихната и много щастлива.Целувам те!

    ОтговорИзтриване
  19. Здравей Йоли!
    Останах възхитена,след като видях тези сладки "морковчета".Идеята ти много ми допадна и се надявам да успея да я реализирам и аз.Исках да те попитам за формичките,дали си ги купувала скоро,ако да от къде?
    Искам да споделя,че преди дни правих морковените бисквитки.Макар и с леки промени,станаха чудесни и морковите дори не се разпознаха(настъргах ги,след това ги сварих)За днес съм си харесала шоколадовите.Дано имам успех и с тях.
    Благодарности и за еклеровата торта,която си представила.Правих я вече два пъти и всички опитали я,останаха повече от доволни.Относно желатина мога да кажа,че аз слагам 2 пакетчета,при условие,че правя голяма торта и кремът ми е с 2 л мляко.Но вместо брашно,слагам царевично нишесте.То много по-лесно се разтваря и определено сгъстява повече.
    Поздрави и поздравления за прекрасния блог

    ОтговорИзтриване
  20. Много ти благодаря за всички хубави думи.Приятно е да прочетеш това!Радвам се,че ти харесват рецептите ми и че ги опитваш.Формичките съм си ги носила от Италия,но тук ги има в София в магазина на ул.Кадемлия 6 в кв.Редута.Сигурно и другаде ще ги намериш,но лично аз незнам къде.Може би да провериш в нета?Все ще излезе нещо.Преди да си ги купя си правех фунийки от алуминиево фолио,но от няколко пласта за да стане по-плътно.Опитай така докато си намериш форми.И ако искаш погледни в каталога при бисквитите ми.Имам една рецепта с моркови и кокос,чудни са.Благодаря ти отново и приятно готвене.

    ОтговорИзтриване
  21. Ами точно тези с моркови и кокос опитах :)Но пропуснах кокоса,понеже го нямах наличен.Липсата му не ги направи по-малко апетитни!А вече мога да кажа и за шоколадовите,добавям ги в любими!
    Да,първо погледнах в нета.Но не открих магазин.Може да пробвам търсене с друга дума.
    И аз благодаря!Готвенето ми е голяма страст,но имам много да уча...

    ОтговорИзтриване
  22. Всички сме заедно тук, защото обичаме готвенето к вкусната храна. Нямаш си представа колко много научавам аз от вас. Кулинарията според мен е точно за това - да е взаимно удоволствие за всички. Още веднъж ти благодаря, че си тук.

    ОтговорИзтриване
  23. здравей :) искам да попитам от къде мога да си купя фуниййки за рогчета не са за мен а за маиката на приятеля ми ще съм ти благодарна ако споделиш с мен :)

    ОтговорИзтриване
  24. Разбира се! Моите си ги купих от Италия, защото тук ми се видяха много скъпи. Има ги в магазина в Редута на ул. Кадемлия 6.

    ОтговорИзтриване
  25. Може ли рецептата и за крема 4е нямам идея как се прави крем...:) хич ме няма в готвенето всичко чета. Благодаря ви предварително.

    ОтговорИзтриване
  26. Йоли,ако амонячната сода я заменя с бикарбонат дали ще има някакъв проблем,защото не мога да намеря ? Мисля фунийките да са утре на дневен ред в графика ми и понеже нямам конуси ще се пробвам с фолио.

    ОтговорИзтриване
  27. Давай с бикарбонат,и аз отдавна не съм виждала амонячна сода по магазините.Би трябвало да няма проблем.Може и бакпулвер да сложиш или пък да смесиш двата вида набухвател както се прави при много кексове и бисквити.А фунийките от фолио ги направи на няколко пласта иначе ще са меки и ще се деформират от тежестта на тестото.Чакам после да споделиш резултата.Благодаря ти от сърце.

    ОтговорИзтриване
  28. Ако вместо олио се ползва стопена свинска мас дали няма да станат по мекички и вкусни ?

    ОтговорИзтриване
  29. Незнам,със сигурност ще станат по-пръхки от маста,за по-мекички наистина не знвам.Но пък мога да опитам,чудесна идея.Благодаря ти много!

    ОтговорИзтриване