събота, 21 април 2012 г.

Солен щрудел





А Великденски яйца останаха ли ви? Ето какво може да направите с тях. Да ви е сладко!




Продукти за тестото

400 г брашно
20 г прясна мая или 1 пакетче суха
250 мл топло прясно мляко
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
1 яйце
50 г меко масло
1/4 ч.л. микс от смлени кардамон и кориандър


Продукти за пълнежа

3 с.л. олио
2 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
1/2 връзка магданоз
400 г спанак - бланширан
сол на вкус
2 яйца
2 с.л. брашно
100 г натрошено краве сирене
3 с.л. сусам
5- 6 твърдо сварени яйца 

За намазване

1 разбито яйце






Приготвяне

* Разтворете маята в млякото и добавете захарта. В купа пресейте брашното, размесете го със солта и последователно прибавете всички продукти за тестото. Омесете гладко тесто. Намажете го с малко олио за да не изсъхва, сложете го в купата и покрийте с кърпа или найлоново фолио. Оставете купата на топло за да втаса тестото и удвои обема си.

* Загрейте олиото и задушете нарязаните лук, чесън  и магданоз. Накълцайте спанака и го прибавете към лука и чесъна. Гответе 2-3 минути, отстранете от котлона и прибавете двете яйца и брашното. Посолете и оставете сместа да се охлади.

* Разточете втасалото тесто на правоъгълна кора с дебелина 1 см. Ако искате, може да оставите малка част от него за да направите фигурки върху щрудела. Разпределете спаначения пълнеж като оставите по 2 см  от краищата непокрити. Наръсете със сиренето и сусама. Подредете в редица сварените яйца. 






* Навйте тестото на руло, подгънете краищата му навътре и го пренесете в  тава покрита с хартия за печене. Намажете рулото с  разбито яйце и го оставете за 20 мнути отново да втаса. 

* Изпечете щрудела в предварително загрята на 180* фурна за около 30-40 минути. Сервирайте ястието топло със свежа салата. Наздраве!

Рецептата е от една малка книжка на др.Йоткер. 







.

17 коментара:

  1. йоли ,нямам дум,само добър вечер да ти кажа.

    ОтговорИзтриване
  2. Супер е щрудела,Йоли!Вкусно,разнообразно,интересно,и съвсем подходящо за сезона на зелените тревици!
    Придърпвам си лекинко едно парченце и пожелавам усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли,чудна рецапта-вече се чудя какво да ги правя тези яйца..,но са на превършване.
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Истинска красота! Вълшебница си! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Останах, останаха, Йоли....
    и какво ли не правих с тях...
    За следващият път ще знам, че и тази идея е чудесна!
    Снимките са големи хубавици!
    Прекрасна неделя ти желая!

    ОтговорИзтриване
  6. Много интересно предложение, Йоли! Отново даваш прекрасна идея. :) Приятна неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Йолинцее, защо чак сега? :))) Ти видя ли какъв цирк тази година беше с моите великденски яйца? От 26 - 24 счупени :))) Голямо чудене беше какво да ги правя, правих Руло Стефани с цели яйца :)), ядохме, ядохме, а какъв прекрасен щрудел съм можела да спретна :)Целувам тее

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви.Радвам се,че харесахте рулото,но рецептата е на др.Йотсер,не е моя.

    Аничко,за първа година нито едно йце не ми се счупи.А купих само бели,които принципно са с по-кекави черупки.Една приятелка ме светна как.Слушай сега ... слагаш яйцата в студена вода ,после на котлона.И когато водата започне да завира...ама ще я дебнеш,намаляш силата на огъня и не разрешаваш кипене.След 8 мин.яйцата са напълно готови и съвсем здрави.

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте,Йоли! Много отдавна следя блога Ви,а и доста от предложените Ваши рецепти са вече изпробвани и всички се получиха перфектно!Не съм писала досега,защото все не ми остава време.Но сега имам конкретна причина-имам абитуриент.Всички Ваши предложение са страхотни,но не мога да се справя с менюто.Много бих се радвала,ако отделите от времето си и ми драснете няколко реда с предложение за комбиниране на ястията.Ще са около 10 човека.Имейла ми е:sonnebiznes@mail.bg.Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  10. рецептата е страхотна, но честно казано ме интересува как точно си оставила цветчетата от тестото да се виждат. Кога точно ги слагаш отгоре. Много ме интересува, защото отдавна търся как да украсявам тестени изделия по този начин, но до момента само съм виждала.
    Марияна

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви момичета. Да ви е сладко!

    Сузи,вече ти писах имейл.Ще оправим нещата,не се бой.

    Мариянче,принципно,ако искаш цветчетата да не са препечени, а да останат по-белички е добре да ги залепиш към тестото като ги намажеш с малко вода преди края на печенето.Аз така правя.Ако ги сложиш още в началото ще се препекат бързо.Това е, няма кой знае каква тайна тук.Пробвай по този начин.

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей, Йоли!

    Този щтрудел изглежда удивително красиво. Много идейно е вътре да се пъхнат варени яйчица и предполагам също толкова вкусно. Ето това харесвам на твоите рецепти - много вкусни са и същевременно страшно изискани и представителни. Единствено за соления щтрудел се чудя дали 400 г брашно ще са достатъчни, защото в останалите твои рецепти за хлябове брашното винаги е по 500 г. Досега винаги всичко ми се е получавало перфектно по твоите указания, но за всеки случай аз да попитам :-)
    Междудругото, ако позволиш бих искала да Те помоля, ако имаш възможност да публикуваш рецепта за содена питка във връзка с предстоящите коледни пости и Бъдни Вечер.
    Поздрави и хубав четвъртък :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Много ти благодаря,така се радвам,че ти хареса!Това е рецепта на др Йоткер,направила съм я точно както са дадени продуктите и пропорциите им.Не помня да е било малко брашното,но това изобщо не е проблем.Така или иначе винаги като правим нещо с тесто все си имаме и малко допълнително брашно за доизмесване,ако е нужно.И ти така,ако ти лепне,просто поръси още малко брашно.

    А содена питка,напълно постна май няма какво да и пиша.Брашно,сода,сол,малко олио и вода.Погледни моят ирландски соден хляб.Ще го намериш при тестените.Това е същото,просто замени киселото мляко с вода и оформи на питка.Честно да ти кажа,за Бъдни вечер постните ми питки са винаги с мая.Не харесвам содени,но то си е въпрос на вкус.Както обичаш,така направи.Благодаря ти още веднъж.

    ОтговорИзтриване
  14. И аз Ти Благодаря за отговора, Йоли.
    Хубав и успешен ден :-)

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотни снимки, апетитен зуум, оригинална йоли-идея! Не спирам да се възхищавам на фотоапаратчето ти (какви кристални очи има) и на твоя талант!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря Тики.Знаеш ми го апаратчето,ако няма слънце не иска да снима.Дебна го по балкона като щура и зиме,и лете.Хубав е щрудела,опитай го по Великден.

    ОтговорИзтриване