събота, 5 май 2012 г.

Салата с маринована сьомга и хрупкави яйчица





Продукти за 4 салати

600 г зелена салата по избор
1 връзка репички

12 пъдпъдъчи яйчица
1 разбито яйце за паниране
2 с.л. брашно
2 филийки пресен бял хляб
1 ч.л. листенца мащерка - прясна или суха



За маринованата сьомга

250 г филе от сьомга без кожа
50 г едра морска сол
30 г кафява захар
копър
черен пипер


Дресинг

сок и настъргана кора от 1 лимон
8 с.л. зехтин
8 с.л. вода
1 непълна с.л. мед
1 скилидка пресован  чесън
сол на вкус






Приготвяне на маринованата риба


* За да мариновате рибата смесете в купичка солта със захарта и разбъркайте. Ако солта е на много едри кристали предварително леко я натрошете на по-дребни парченца.

* Върху парче найлоново фолио поръсете половината от солта и захарта. Сложете рибата и отново поръсете със сол и захар. Подправете с черен пипер и ситно нарязан копър.

* Завийте рибата на стегнат пакет и я оставете да се маринова в хладилника за 48 часа.

* Отвийте рибата и добре я изплакнете със студена вода за да отстраните всички остатъци от сол. Подсушете я с кухненска салфетка и я съхранявайте в хладилник. Ако желаете може отново да я поръсите със свеж копър.

* Само искам да добавя, че когато солта е много суха лекичко я напръсквам с вода за да се овлажни. Иначе няма да се поеме добре от рибата.

Благодаря на Надето за рецептата. Ще ви кажа, че тя за по-добър цвят натрива филето с парче червено цвекло. Това е по ваш избор.

След като имате маринована сьомга вече може да пристъпите към самата салата.



Приготвяне на салатата

* Сварете яйчицата в  кипяща вода за 3 минути, охладете ги под студена течаща вода и ги обелете.

* Натрошете хляба на фини трохи и го овкусете с мащерка. Панирайте яйчицата първо в брашно, после в  разбито яйце и накрая в  галета. Оставете ги на дъска за 5 минути за да изпръхне влагата от  трохите. Изпържете ги в загрято олио до зачервяване и ги отцедете върху кухненска салфетка.

* Сложете всички съставки за дресинга в  бурканче, затворете го и разклатете добре докато всичко се смеси.

* Разпределете салатата в  чинии, гарнирайте с репички, тънки резени сьомга и хрупкави яйчица. Залейте с дресинга и поднесете веднага. Наздраве и да ви е сладко!




14 коментара:

  1. Ей такава салата мога да ям три пъти на ден. Поне!
    Чудна е, Вкусно!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно предложение! Салатката е толкова цветна и свежа! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  3. Не знам кое повече ме блазни-рецептата или снимките,защото и двете са фантастични!
    С пожелание за много хубав празник,мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Истинска феерия от цветове и вкусове! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Една салата от слънчеви зайчета!
    Цялата пролет си събрала в нея!
    Заради снимките забравих май да прочета и рецептата.
    Не ги виждам за пръв път, но зная, че няма да е и за последно. :)
    Благодаря ти вкусно другарче!

    ОтговорИзтриване
  6. Ми да,приятели.Рибата си е риба!Велико нещо е морето.Благодаря ви много.

    ОтговорИзтриване
  7. Голяма красота!!!!
    Много цвят, точно като навън;)- пролет е!

    И с тази салата ще се подготвя за морето;)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Aми, какво да кажа Йоли - нямам думи! То това, дето си го снимала ми стига.
    Не мога да отлепя очи от снимките. Прекрасно както винаги! Толкова слънце и колорит на едно място...
    И аз като Драго се сетих накрая да чета рецептата.
    Аплодисменти! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви мили мои.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  10. Направо си я взимам цялата само за мен :)) Виждам, че си на вълна сьомга :)

    ОтговорИзтриване