четвъртък, 12 юли 2012 г.

Зеленчуков чипс със сос скордаля




Едно вкусно мезе за ледена бира. Хрупкав чипс от тиквички и моркови с пикантен сос. Зеленчуците са приготвени тип "Тиквички по гръцки", макар, че лично аз не съм  яла в Гърция по-хрупкави тиквички от тези, които ви предлагам. Сосът е спомен  от детството ми. Баба ми задължително го правеше като пържеше тиквички или попчета. Опитайте и вие, надявам  се да ви хареса. Наздраве!






Продукти за 2 порции

1 тиквичка
2 моркова
сол
брашно
вода
6 - 7 кубчета лед
олио за дълбоко пържене


Продукти за соса

100 г смлени орехи
1 филия бял хляб - среда
1 каф.ч. олио
сол, чесън  и оцет на вкус
кисело мляко






* Нарежете тиквичката и морковите по дължина с белачка за зеленчуци или ренде за рязане на чипс. Ако нямате такива прибори ги нарежете с нож на много тънки ленти. 

* В купа сипете вода с няколко лъжици сол. Водата трябва да е доста солена. Сложете зеленчуковите ленти вътре и ги оставете да се овкусят за 10 - 15 минути. Изцедете ги в цедка без да ги изплаквате от солената вода. Ако солта не е достатъчно чипса ще стане безвкусен. Не препоръчвам осоляване след пърженето.

* В найлонов плик сипете брашно и зеленчуковите ленти. Оваляйте всичко добре. Брашното трябва да полепне равномерно навсякъде. За ваше улеснение направете това на няколко пъти. 

* Загрейте мазнината в дълбок съд. Ако имате фритюрник е най-добре да ползвате него. 

* В купа налейте студена вода и сложете в нея ледените кубчета. Непосредствено преди пърженето потапяйте лентичките една по една в ледената вода и ги пускайте в горещата мазнина. Пържете на части за да не залепват една в друга. Ако някъде се слепят си помогнете с щипка или вилица за да разделите лентичките една от друга по време на пърженето. Пържете няколко минути докато станат хрупкави и златисти. Задължинелно отцедете остатъчната мазнина по зеленчуците върху кухненска салфетка. Сервирайте чипса топъл или студен. Може да го съхраните хрупкав няколко дена, стига да не го похлупвате с капак и не го слагате в хладилника. 






* За соса накиснете средата на хляба във вода и го изцедете с ръце. Намачкайте го добре заедно с чесъна и малко олио. За по-гладък сос може да направите това с пасатор. Добавете орехите и бъркайте непрекъснато като добавяте на тънка струйка останалата мазнина. Овкусете със сол и оцет. Разредете соса с малко кисело мляко до желана от вас гъстота. Сервирайте чипса със скордалята и студена бира. Да ви е сладко!






.

24 коментара:

  1. Къде ми е бирата? Не се вижда в кадъра нещо :))
    Чуден е, Йоли, тиквички ядем често хрупкави, ама виж моркови - никога не съм правила. Ще поправя грешката, няма как да прескоча да ги включа в соса :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, пиша постоянно на тия от 24 кичън, чеединственитерецепти, дето са по вкуса на българина, са в твоето предаване и е много нечестно твоето ппредаване да е през нощта. По цял ден ни тормозат с Джейми Джаста-Праста, който по палачорство ми напомня за несръчния Ути Бъчваров.

      Изтриване
    2. Благодаря от сърце! Много мило наистина. Страшно се радвам, че ти харесват рецептите ми.
      Предполагям, че пак ще започнат да ги повтарят за кой ли път вече... през лятото. Предаването е лятно и върви за по-топъл сезон. Благодаря ти, че се отбиваш и тук, много ме радва това!

      Изтриване
  2. ООООО, Йоли, точно по обяд това звучи и изглежда фантастично! Този сос редовно правя и аз и много го харесват у дома, но не знаех,че се казва скордаля (това не пречи на вкуса му :)).
    Прекрасно предложение, подкрепено с ароматни снимки! Супер си миличка! Целувки и прохладен следобед!

    ОтговорИзтриване
  3. ООО това съм го опитвала, невероятно вкусно!

    ОтговорИзтриване
  4. Йоли, невероятна рецепта. Много обичам чипс. У дома много ще се зарадват като го поднеса към биричката. Благодаря ти!
    Наси

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли, идеята за зеленчуков чипс ме грабна веднага. Задължително ще си направим в кулата. Сосът също ще опитаме.
    С поздрав!

    ОтговорИзтриване
  6. Ох, Йоли, изкусителко такава, ще трябва да ги правя още утре! С чаша пломари за допълнение:)

    ОтговорИзтриване
  7. Йоли, отново изскочи с впечатляващо предложение. Нямам думи :)

    ОтговорИзтриване
  8. Значи, като каза мезе за ледена бира и веднага ме спечели- точно от това има нужда в тези горещини;)

    ОтговорИзтриване
  9. О, това със сигурност е много вкусно, а и красиво! Наздраве, Йоли! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Безкрайно апетитно, както винаги :) На мига ми се иска да стартирам процедурата по приготвянето. Едно е сигурно - през уикенд-а ще ядем чипс :)

    ОтговорИзтриване
  11. Освен да си налея една ледена биричка...много апетитно предложение, Йоли! Такъв сос никога не съм опитвала, обещава да е много вкусен!
    Поздрави и пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ви много.Наиситна е вкусно,страхотна разядка си е.А и биричката върви като ... вода.Ще се радвам да опитате.Рецептата не е измислена от мен,сосчето е старо като света,а тиквичките гърците си ги правят.Всъщност и соса е гръцки.Е,нали съм с такава жилка ... преди да се омъжа моминското ми име беше Одисеева.Дядо беше на половина грък и се казваше Одисей.Ха,ха ...

    ОтговорИзтриване
  13. Още една прелест тук-супер е!

    ОтговорИзтриване
  14. Точно днес ще го спретна - дори белачка си взех специално за целта. :) Бира - също. :)))

    ОтговорИзтриване
  15. А така! Да ти е сладко и наздраве! И аз съм на биричка в момента!Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  16. Чудесно предложение, Йоли! С удоволствие ще опитам:)

    ОтговорИзтриване
  17. Йоли, пропуснала си да дадеш ценно указание: "Пазете зорко готовото изделие от непредвидени попълзновения" :)))

    Това беше страхотна вкусотия, и смятам да я приготвя днес за празника си, или по някой друг хубав повод скоро.

    А сосът се казва скордаля, защото скордо на гръцки значи чесън :)

    Благодарности и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  18. Да му се невиди! С гръцка жилка,а да не знам как е чесън на гръцки.Вече се ограмотих Ралка,благодаря.Ама пък е вкусен колкото си иска.Права си за попълзновенията.Като се сетя как едва опазих две шепи чипс на Тера Мадре...за срам щях да стана без изделието.Да ти е сладко скъпа и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  19. Какъв е ефекта от намокрената тиквичка пусната в горещата мазнина? Не пръска ли ужасно много?

    ОтговорИзтриване
  20. Ирина,разбира се,че пръска ужасно,ако тиквичката е изпържена в тиган с малко мазнина.Но като е в маслена баня няма проблем.А ефекта е следния - получава се топлинен шок,който прави хрупкава обвивка и така меката тиквичка,която обикновено се разкашва,става на хрупкав чипс.Ако имаш фритюрник е най-добре.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имате предвид да се пържи в дълбока тенджера или съд с много мазнина? А на макс ли да е загрята?

      Изтриване
    2. Да, точно така, Мона. Това е все едно пържиш картофи. Ако имаш фритюрник, още по-добре. Нарича се "дълбоко пържене" и наистина е нужно в случая. С малко олио в тиган нищо няма да стане. Олиото трябва да е загрято добре и като пуснеш троха хляб да стане златиста, но не и кафява. Ако олиото е на макс загрято ще започне да пуши и храната вътре бързо ще прегори. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.

      Изтриване