понеделник, 20 август 2012 г.

Сос от червени чушки




Продукти

5 - 6 червени пиперки
2 люти червени чушки
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. захар
1 каф. ч. зехтин
сол на вкус
по желание оцет на вкус






Приготвяне

* Измийте пиперките и лютите чушки. Надупчете ги на няколко места и ги сложете в плик за печене на месо. Завържете  плика и ги изпечете в силна фурна докато омекнат и люспите им леко покафенеят. Извадете чушките от плика и ги сложете в цедка за да се отцедят  от излишната вода. След като се охладят ги почистете от семките и люспите. Най-лесно това става като изстържете месото им с ножче.

* Сложете обелените чушки в тесен  и дълбок съд. Може да ползвате и буркан. Сипете зехтина, захарта и кимиона. Ако чушките са добре узрели и са достатъчно сладки пропуснете захарта. Посолете и ако желаете добавете малко оцет за киселина. Пасирайте всичко на високи обороти до получаване на гладка и гъста емулсия. Сервирайте соса към сандвичи, месо, сирене или салати. Да ви е сладко!

* Може да добавите подправки по ваш вкус, както и чесън. Ако не обичате пикантно пропуснете лютите чушки, и обратното, може да увеличите количеството им.






.

20 коментара:

  1. Ммммм супер! Днес с теб ще си разменяме чушкови рецепти:)

    ОтговорИзтриване
  2. Ти защо с ножа ядеш бе? Ако се порежеш? Аууу, знаеш ли как не е разрешено с нож да се яде :)))
    (хихи всеки път ми се карат на мен)
    Чуден сос. След сладкото от червени чушки сигурно и него ще направя.

    ОтговорИзтриване
  3. Руми,купила съм вече чушките за твоето сладко. Много ми хареса наистина.Дано го докарам като хората.

    Пеп,да ти призная ли нещо?Най-много обичм с ръце да ям,колкото и да е некултурно.Ама този път това имах под ръка,какво да се прави...

    Благодаря момичета.Радвам се,че харесахте сосчето.

    ОтговорИзтриване
  4. Йоли,
    зарибихте ме и мен с тези чушки днес;)
    Прекрасно е!

    ОтговорИзтриване
  5. И чесънче ще сложа :)) Защо се изпичат в плик? Много ми допада рецептата! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесно сосче за барбекю, направо ми замириса на пушек и на топла есен и онзи мирис на печен пипер!
    Обожавам го!
    Йоли прекрасна си!

    ОтговорИзтриване
  7. Би било чудно,ако мирише на пушек,но в случая не е така.Имам предвид именно вкуса на барбекю соса.Но няма как да го постигна.Той се прави с опушени чушки,а не с печени.Този сос не е от типичните печени чушки както си ги знаем.Така изпечени в плик стават като сварени.Нарочно не ги направих с печен на скара или чушкопек чушка, независимо,че имам такива.Няма да стане добре с тях.Исках да получа много нежен вкус,различен от печения пипер.А барбекю вкуса ще трябва да го усъвършенствам за да го получа.

    ОтговорИзтриване
  8. Сосът си го бива определено,ама и пържолата хич не лъже!Страхотийка! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Аз имах предвид мириса на пушек по месото печено на барбекю:)със твоето сосче отгоре се вързва идеално.После една хубава компания от приятели, ей това е барбекю вкуса, за това се размечтах мила!Обаче гладна кокошка просо сънува:)Сосчето ще го гледам в твоето блогче, а приятелите по skype!
    А до колкото за истинския барбекю вкус в твоето сосче, аз съм сигурна че и него ще усъвършенстваш един ден!
    Поздрав далечен но сърдечен!

    ОтговорИзтриване
  10. Мерси Роси!

    Дани,ако знаеш някоя тайна рецептичка за сос барбекю я давай бързо.Много го обичам,особено пък синът ми.Знам,че има кетчуп в него и разни подправки,не е трудно да се намери такава рецепта,но искам да постигна пушения вкус.Продават в чужбина пушени сушени чушки и добати,но тук не сдъм виждала.Мисля да пробвам сама да опуша и да видим какво е стане.Така или иначе имам пушилня за риба,ще пробвам и ще кажа после.

    ОтговорИзтриване
  11. Изглежда интересно, ще пробвам да видя дали ще го докарам на вид и вкус :)

    ОтговорИзтриване
  12. Драго, Тина, ще се радвам,ако го опитате.Да ви е сладко и благодаря!

    ОтговорИзтриване
  13. Йоли,аз днес го направих и опитах-чуден вкус ти казвам-топихме,ядохме и леко лютичко му сложих.....облизахме си чиниите.Благодаря ти ,миличка-целувки от мен!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря ти Живе.Много се радвам,че ви е харесал соса. Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  15. Здравей, Йоли това нещо е уникално вкусно. Аз за първи път го правих за Коледа като вариант за нещо различно и постно на трапезата. Аз обаче го приготвих нещо като вариант разядка, сложих и средата на една филийка хляб и орехчета в сместа, като пропуснах лютичкото, че имам малко детенце. Уникално вкусно се получава. Целувки и хубав и успешен ден!
    Йонка

    ОтговорИзтриване
  16. Йони,твоят вариант ми се вижда още по-вкусен!Непременно ще го опитам.А аз знам една позобна разядка от кума ми,северняшка е.Прави се от сухи червени чушки.Но си е наистина зимна.Ще я напиша тогава,ще поизчакам малко.Благодаря ти много Йони.

    ОтговорИзтриване
  17. Това много ми хареса, макар че смених зехтина (не съм му голям фен) с обикновено слънчогледово олио и добавих щипка черен пипер (без оцет). Много добро, чак ме хвана яд, че някой го измислил преди мен!

    ОтговорИзтриване
  18. ха, ха ... много ми хареса коментарът ти.Голяма си сладурана.Радвам се,че ти хареса соса,наистина не е лош,пък и малко по-различен от купешките е все пак.Да ти е сладко и благодаря от сърце!

    ОтговорИзтриване
  19. Здравей,Йоли1Искам само да ти кажа,че сосчето се получи невероятно вкусно.Огромно БЛАГОДАРЯ за страхотните рецепти в блога!

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря ти Танче.Много,много ми е приятно да чуя това.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване