сряда, 10 октомври 2012 г.

Дип от слънчогледови семки




Продукти

1 ч.ч. сурови белени слънчогледови семки
2 скилидки чесън
4 с.л. олио
1/2 ч.ч. кисело или прясно мляко
сол и оцет на вкус









Приготвяне

* Сложете семките в купа и ги залейте със студена вода. Оставете ги да престоят  24 часа за да омекнат и леко покълнат. През това време периодично сменяйте водата, тай като се отделят тънките им люспи.

* След  24 часа измийте добре омекналите семки и ги отцедете. Добавете скилидките чесън, олиото и малко мляко. Пасирайте с пасатор на високи обороти като добавяте мляко постепенно за да следите гъстотата. Сами преценете дали дипа да бъде по-течен или по-гъст. Накрая овкусете със сол и малко оцет.

* Благодаря на Цонка от Черни Вит за тази вкусна идея. Тя прави дипа само с олио, слага повече мазнина за да може да стане кремообразна консистенция. Аз малко промених нещата, сложих малко олио и разредих с мляко. Наистина става много вкусно и с кисело, и с прясно мляко, вие изберете. Поднесете дипа с пръчици сурови зеленчуци. Много подхожда и на пържени тиквички, както и на постна пържена риба. Да ви е сладко!









.

21 коментара:

  1. Кое първо да коментирам, Йоли не знам - снимките са завладяващи, а дипа звучи много интересно! Ползвам белени слънчогледови семки често и определено скоро и това ще се изкипри на трапезата ни. Чакай да видиш как само ще го излапкат моите калпазани. Благодаря за лесната и интересна рецепта!
    Весела и отпускаща вечер, мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Невероятна рецепта и снимки, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно и лесно!
    И винаги красиво :)
    Благодаря ти, миличка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  4. Hvala Joli na divnoj ideji,dip izgleda jako ukusno..
    Veliki pozdrav,
    Nely!

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли, здравей. Поздрвявам те за поредната чудесна рецепта! Хем вкусно, хем полезно.
    Аз имам и един страничен (блогърски) въпрос - може ли да ми кажеш как да си организирам нещата в отделни дялове, както ти имаш "Торти", "Основни ястия" и т.н. и как да направя превода на чужди езици "със знаменца" (като при теб, защото така е по-лесно за откриване)? Много ще съм ти благодарна, ако имаш времето и желанието да ми помогнеш...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Ще се излее бе! Как си препълнила хаванчето :)

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви много. Наистина е вкусно това чудо със семките. Може да пробвате и с тиквеника, защо не?

    Гери, всичко в блога е от притурките на самия Блогър. А преводач можеш да си изтеглил от нета, ако не ти харесва техния. Има най- различни.

    ОтговорИзтриване
  8. Това е нещо ааадски, ааадски вкусно! Със сигурност ще го направя още тези дни :):):)
    Поздрави, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  9. Hayırlı akşamlar, ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  10. Ще се радвам,ако го опитате,приятели.Благодаря и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  11. Имах удоволствието да опитам този дип със слънчоглидови семки.
    Чудесен е и горещо го препоръчвам.

    ОтговорИзтриване
  12. Да ти е сладко,Ели.Радвам се,че ти хареса.

    ОтговорИзтриване
  13. Много го обичам. Преди години ядох за последно и сега, като видях рецептата отново се присетих за това. :) Малко е зор само с намирането на обелени слънчогледови семки

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря ти Мария.А аз не го знаех това чудо,добре,че Цонето от Черни Вит ме почерпи,та да взема и аз да го приготвя.А белен слънчоглед има във всички по-големи хранителни магазини по щандовете за диетични храни.Както и по пазарите на щандовете за ядки.

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте
    От известно време следя блога си и аз обичам всичките си рецепти. Това слънчогледово семе е много специален, вкусна и здравословна. поздравления Gina

    ОтговорИзтриване
  16. Много ти благодаря Gina. Ще се радвам,ако опиташ тези семчици.Наистина са лесни,но много вкусни.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  17. Невероятен дип! Аз предпочитам тиквените семки и ще пробвам с тях. Благодаря за бързата рецепта!

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря Диди.И аз ще пробвам.Ако го направиш преди мен,пиши какви са ти впечатленията.

    ОтговорИзтриване
  19. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles?

    I mean, what you say is fundamental and all. But imagine if you added some great photos or video clips to give your posts more, "pop"!
    Your content is excellent but with images and video clips, this site could certainly be one of the
    most beneficial in its niche. Terrific blog!
    My web site :: doosti.org

    ОтговорИзтриване