неделя, 21 октомври 2012 г.

Тиква с песто и прошуто




Продукти за пестото

1/2 връзка магданоз
2 стръка босилек
2 стръка пресен лук
30 г суров шам фъстък
30 г сурови белени бадеми
4 -5 с.л. зехтин
1 - 2 с.л. балсамов оцет
20 г настърган пармезан
сол на вкус






Още ... 

1 малка тиква Хокайдо
зехтин
8 - 10 зелени маслини с бадем
8 - 10 листчета сурово пушена шунка
пресен босилек за гарниране






Приготвяне

* За пестото сложете в блендер всички нужни продукти и пасирайте.

* Нарежете тиквата на половина, а след това на 8 или 10 резена, в зависимост от дебелината, която желаете. Посолете и леко намазнете със зехтин.

* Подредете резените в тавичката на Philips Airfryer. Настройте температурата на 180*, а таймера на 15 минути. Сложете тавичката в уреда и печете 10 минути. Извадете контейнера с тавичката и намажете тиквата с песто. Изпечете още 5 минути.




* Сервирайте резените тиква с пушена шунка и зелена маслина. Добавете още малко сос песто. Да ви е сладко!






Досега винаги съм приемала тиквата за част от нещо сладичко. Е, открих истинската и прелест във вид на солено предястие. Много ароматно, пикантно и вкусно. Това беше моят втори опит в Airfryer, при това напълно успешен. Отне ми много малко време за приготвяне и изпичане. Харесва ми, че по време на самото готвене може да се наблюдава степента на готовност на храната, да се разбърква, да се добавят допълнителни съставки. За тази рецепта категорично мога да кажа, че тиквата стана изпечена, няма нищо общо с пърженето. На мен много ми хареса, надявам се и на вас да ви допадне!







.

8 коментара:

  1. Страхотно изглежда :)Леле представям си аромата на печена тиква и с това песто и за капак лентичка прошуто. МММ

    Успешна и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли красота и неустоими блюда все ни поднасяш и човек не може да устои на гледката а какво ли е когато ги опита!?
    Прекрасна и спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда прекрасно, Йоли! Много интересна рецепта!

    Спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Едно необичайно съчетание, което просто казва "опитай ме".
    Сигурен съм, че не само изглежда прекрасно.
    Да ни е вкусно с Вкусното! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Резултата както виждам е страхотен!
    Никога не съм пробвала подобна комбинация с тиква,но след като прошуто се връзва добре вкусово с пъпеш,защо да не стане и с тиква?
    Предложенията ти Йоли с този уред са направо божествени!А снимките като есенни картчки!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви.Лично на мен тиквата ми харесва много повече така,отколкото сладка.Снощи правих люта тиква с майорана,страхотна стана.Да ви е сладко на всички.

    ОтговорИзтриване
  7. izglezhdat strahotno! ne samo rezeptite, no i snimkite sa neverojatni

    ОтговорИзтриване
  8. Jako lijepo izgleda,obožavam tikve i jela od njih,
    Lijep pozdrav!

    ОтговорИзтриване