четвъртък, 1 ноември 2012 г.

Банички с тиква и шоколад




Продукти

кори за баница
течно масло
пудра захар за поръсване
1 белтък

Пълнеж

настъргана тиква
микс от ядки
стафиди
ванилия
захар
начупен шоколад






* Пропорции не са ви нужни. Направете толкова банички, колкото ви се хапват.

* Настържете тиква на едро ренде. Ако е по-воден сорт първо леко посолете, след това изстискайте водата от тиквата с ръце.

* В купа смесете тиквата с ядки по ваш избор, стафиди, ванилия и натрошен шоколад. Най-накрая сипете захар на вкус и разбъркайте.

* Нарежете корите на квадрати с големина около 12 - 15 см. Намажете едно квадратче с малко стопено масло, сложете друго върху него и отново намажете. Повтовете това докато напластите 3 или 4 листа един върху друг. Добре е краищата на квадратите да се разминават. Не забравяйте да слагате по малко масло между всички пластове кори. Накрая намажете краищата им с малко белтък.  Сложете по 1 с.л. от плънката в средата и загънете корите така, че да получите малка кръгла баничка. Белтъка ще помогне краищата на корите да се залепят един в друг и така плънката няма да изтече.






* Намажете баничките с малко масло откъм гладката им част и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 180* и изпечете баничките за около 20 мин. Да ви е сладко!






* Това е последният тест, който проведох в Airfryer. Като заключение мога да кажа, че това е по-скоро вид фурна, отколкото фритюрник. Храната, която приготвих в него беше разнообразна, много лека и вкусна. От огромно значение е, че отнема много малко време за приготвяне и печене. За любителите на по-диетичния вид хранене този уред  е наистина незаменим помощник. Мазнините, които се използват по време на готвене са минимални. Като цяло, много съм доволна от Airfryer и ще го използвам редовно в домакинството си.



.

13 коментара:

  1. Йоли,баничките ти са уникални-точно за сезона на тиквите.Благодаря за предложението-прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли, чудесни са тези банички! Много ме заинтригува комбинацията, ще пробвам непременно! Хубава вечер и усмихнато утре! :)
    П.С. Както винаги, много си щедра на идеи! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ах Йоли.....и банички ли прави това чудо??
    Толкова лесно изглежда всичко при теб, а вкусно и много красиво!
    Честит ден на народните будители мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасни банички! Покрай всичките ти прекрасни публикации за Airfryer, леко започвам да си мечтая за един подобен уред.

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Баничките изглеждат много апетитни, харесвам точно тези предложения за индивидуално сервиране! Любопитен изглежда и уредът за приготвяне! Прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви много.Да,и банички прави,и бисквитки и други сладкиши.Наистина е хубав този уред.Радвам се,че ви харесаха баничките,да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  7. Страшно апетитни банички,Йоли!Много ми допадат така оформени!
    Приятна неделя пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей, Йоли!
    От известно време разглеждам твоя блог и черпя вдъхновение от него. Винаги свежи и разнообразни идеи. Реших да се обърна към теб с молба да ми предложиш изпитана рецепта за тиквен пай. Вече пробвах английски ябълков пай по рецепта на Звездев, твоя ябълков пай на рози и един тиквен тиквен пай /рецепта от нета/. Но тъй като от тиквения пай не останах очарована, имам молба ако имаш рецепта на изпробван такъв, да я споделиш с нас.
    Предварително ти благодаря за отделеното време!
    Поздрави! Валентина Димитрова

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей Вале.Много ти благодаря за хубавите думи.Наистина си много мила.Ще се радва да опиташ и моят тиквен пай,отдавна съм го прубликувала.Заповядай,можеш за го намериш на този адрес ,

    http://yoli-www.blogspot.com/2009/11/blog-post_26.html

    или да го потърсиш в каталога Сладки фантазии. Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  10. Здрасти Йоли :-) Не е писано отдавна тука, но имам нужда от съвет. Вчера гледах по телевизията твоя рецепта - банички от парено тесто. Направих го и сега ще ги изпека. Питах се, как се съхранява пареното тесто и колко време?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти и от мен. Надявам се да ти допаднат баничките. Тестото е влажно и изисква по-дълго печене за да не остане тикливо в средата. Иначе можеш спокойно да го съхраняваш няколко дена в хладилника, нищо му няма. Само го покрий с найлоново фолио за да не изсъхва и да не образува кора. Това е. Благодаря ти за доверието. Тъй като тук няма повече да публикувам нови рецепти, ако искаш да ги следиш заповядай в сайтами yoli.bg.

      Изтриване
    2. Баничките станаха страхотни :-* По-често ще ги правя. Станаха 3 тави и не ми остана тесто за съхранение ;-) Сега ще посещавам и новия ти сайт :-)

      Изтриване
    3. О, така се радвам! Благодаря ти от сърце! Много се радвам, че ще дойдеш в новото "Вкусно с Йоли"!

      Изтриване