събота, 9 март 2013 г.

Тиквеникът на Дешка





Много отдавна искам да ви разкажа за Дешка от Горно Драглище. В подножието на Южна Рила има едно истинско българско местенце с истински хора. Хора, които живеят в "зелена къща", милеят за българските традиции и вкусове, съхраняват ги, опазват ги и ги предават на идните поколения. Обичат красивата ни природа и живеят според нея. Имах щастието да се запозная с Дешка благодарение на приятелката ми Десислава Димитрова, която е координатор на Slow Food за България. Гостувайки в зелената къща на Дешка имах възможност да опитам традиционните за този край Чекане с кокал, Полейница, Задушено и да видя с очите си как се прави уникалния Навпавок. Няма как да изпиша съвсем правилно тези думи, защото диалекта там е нещо специално. Толкова различен от всеки друг в България. Колко е малка родината ни, и колко е богат етноса ни! Просто е уникално!

Дешка ни нагости с тиквеник, който днес искам да ви предложа. Тя беше направила  десерта само с кори и тиква. Нищо друго. Нещо много простичко и вкусно. Толкова ми хареса различния начин на приготвяне, че реших да го направя и аз. Сложих в тиквеника неща, които аз обичам, но това не е важно. Знаете, че е въпрос на личен вкус какво да добавиш или отнемеш в една рецепта. Мисля, че спазих технологията на правенето на тиквеника, а именно тя е това, което искам да споделя с вас. Опитайте Дешкиния тиквеник, няма да съжалявате. А аз със сигурност пак ще и отида на гости в Горно Драглище!








Продукти

1.500 кг настъргана тиква
250 г захар
150 мл вода
настъргана кора от 1 портокал
ванилия
100 г ядки по избор
80 г стафиди
80 г нарязани сушени кайсии
150 г стопено масло
400 г кори за баница








Приготвяне

* Сложете настърганата тиква в тенджера заедно със захарта, подправките и водата. Задушете тиквата за няколко минути и я изсипете в цедка за да се отцеди добре. Запазете отцедилия се сок.

*  Наредете баницата с тиква по обичайния начин. Две по две намажете корите с масло, сложете плънка от тиква, ядки и сушени плодове. Завийте на рула и ги подредете в тава намазана с масло. Може да я подредите и като наложена баница. Намажете готовата баница с масло и изпечете до зачервяване в загрята на 180* фурна.

* Няколко минути преди края на печенето извадете тавата от фурната и залейте тиквеника със сока от задушената тиква. Върнете обратно във фурната и доизпечете сладкиша за още 3 минути. Сервирайте леко охладен.

* Може да направите тиквеника с всякакви кори, не само с фини. Правила съм го и със селски домашно точени кори.











* Получава се вид сиропирана баница. Плънката е много, корите почти не се усещат. Прилича на баклава, но не е така сладка, а просто много, много сочна и ароманта. Може да ароматизирате тиквата с канела, карамфил, кардамон или друго, което обичате. Може да направите тиквеника с олио, както го прави Дешка. Оставям на вас избора за вкус, приятно готвене и да ви е сладко!


.

62 коментара:

  1. Повече от прекрасен е този тиквеник, Йоли.
    Вълшебен е просто.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От всички рецепти, които съм пробвала, тази е най-страхотната. Йоли, много си добра...

      Изтриване
    2. Благодаря ти Маги! Много си мила! Страшно серадвам, че ти хареса! Светли и уютни празници ти желая!

      Изтриване
    3. Здравейте, а кайсиите сушените и стафидите накисвате ли в малко вода или направо се нарязват както са сухи?

      Изтриване
    4. Привет, Кремена. Не, направо се слагат. Няма нужда от накисване. В баницата има достатъчно много влага, която чудесно върши тази работа.

      Изтриване
  2. Йоли, изглежда фантастично!
    А вкусът му е...приказен!
    Благодаря ти, миличка!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасно предложение, Йоли!
    Наред с всички красоти и вкусотии, които възприемаме от други нации, хубаво е да запазим и богатството на нашата. А това е точно такова!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Тиквеник правя само по Коледа, ама като гледам колко добре изглежда този, май- няма да дочакам толкова време:)) Тиква все още има по магазините:)
    Поздрави прекрасна Йоли !

    ОтговорИзтриване
  5. Предпочитам да коментирам нещата на Йоли след като съм ги направила. Но скоро няма да направя тиквеника, тъй като за мен сезонът на тиквите отмина. Изпих много тиква, много нещо на сок. Нека всички четящи този блог да знаят - фрешът от тиква е нещо много, много вкусно! И полезно, разбира се! Ако пък е смесен с портокал - никой не може да познае от какво е! Включих се в коментарите, за да поздравя Йоли за изключителното й чувство за естетика, хармония, композиция във всичко, което прави. Това напъпило клонче върху баницата ме остави без думи! Ана

    ОтговорИзтриване
  6. Ани,Ани,незнаеш колко си права.Много отдавна отмина сезона на тиквите,така си е .Знаеш ли наистина откога се каня да пусна този пост.Добре,че все пак го направих преди Великден.Наистина ми се щеше да ви разкажа за Дешка и нейните вкусотии.Хора,тази жена прави всичките си вкусотии на печка с дърва.Те просто нямат електрическа фурна и котлони.Всичко е на дърва,от невероятните погачи до десертите и ястията с месо.Много е истинско всичко там.Къща Дешка е и къща за гости.Ако решите може да си направите някой готин купон там,заслужава си.Благодаря ви за отзивите и ще го опитате догодина по тиквено време,нали?

    ОтговорИзтриване
  7. изглежда много вкусен, а се чудя защо досега не съм научила за това местенце, като поне 2-3 пъти годишно минавам натам? Благодаря, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  8. Събуди любопитството ми, Йоли! :) Не съм ходила в този край и за първи път чувам за тези ястия - Полейница, Чекане, Навлавок. Гугъл и той не е много напред с материала. Само за Чекане ме просвети, че е туршия от червено цвекло. Гозба с елементи на туршия, звучи интригуващо (не че обичам туршии, но кулинарни пътешествия и открития не се правят като готвим/хапваме само каквото обичаме). Надявам се да направиш скоро някое от тях :) Благодаря, че сподели за тиквеника на Дешка. Ще пробвам тази технология, ако не с тиква, то с каквото ми е под ръка като плънка за баница :)

    ОтговорИзтриване
  9. I got this site from my friend who informed me about this website and at the moment this time I am visiting this
    site and reading very informative articles or reviews at this place.


    my blog post: garbage disposals
    Also see my webpage :: garbage disposer

    ОтговорИзтриване
  10. This is a topic which is near to my heart... Take care!
    Where are your contact details though?

    Feel free to visit my blog: garbage disposal troubleshooting
    Also see my page > garbage disposal

    ОтговорИзтриване
  11. Аз пък имах две малки хокайди в хладилника, от онази доставка през октомври още... И се гласях на баничките с тиква и шоколад (пак оттогава), и буквално в последния момент видях тази нова рецепта... и направих нея, на мига почти.
    Тиквата ми беше малко, затова добавих ябълки, а вместо кайсии сложих червени боровинки. Портокаловата кора замених с етерично масло от портокал.
    Радвам се, че си написала за тази изключителна жена, Йоли; помня я от Терра Мадре и се надявам да мога да ида и на място да я видя някой ден.
    Прегръдки и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Великолепен и много сочен тиквеник!И аз не бих пропуснала сушените плодове и ядки.
    Хубава седмица,Йоли!

    ОтговорИзтриване
  13. Безумно вкусно звучи, пък и се вижда на невероятните ти снимки.
    Прекрасница си ти Йоли?
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  14. Аз съм една от малкото, които никак не си падат по тиквеника, макар тиква да хапвам и обичам. Но, Йоли, твоят изглежда толкова примамливо, че в момента ми се иска непременно да си чупна и да го опитам, мила!
    А Дешка съм виждала само в по телевизията и някъде в нета, но ми направи впечатление колко е истинска, неподправена и приятна жена, толкова цветущ речник има, че искрено ме развесели :) Мога само да предполагам колко весело ще е да й гостува човек и колко обогатен ще си тръгне от там.
    Хубава вечер, Йоли! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря на всички.така се радвам,че харесахте тази баница с тиква.А Дешка наистина е много истинска жена.Благодаря ви за вниманието и от нейно име.

    ОтговорИзтриване
  16. Страхотен е, Йоли,
    идеята за заливка със задушения тиквен сок е чудесна, предполагам и за божествения вкус.
    Поздравления за теб и авторката,
    хубави и усмихнати мартенски дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  17. Направих го този тиквеник. Уникален е! Мъжете вкъщи много го харесаха. А как ухае на портокалова кора! Очарована съм.
    Благодаря ти, Йоли, че пусна тази рецепта. Имам още една тиква и ще го направя отново.
    Поздрави и целувки.

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря Диди.Вече предадох на Дешка личните поздрави на всички вас.

    Ели,още като ти разказах за този тиквеник бях сигурна,че ще ти хареса.Благодаря,че го опита.Много целувки и на всички вас в къщи.

    ОтговорИзтриване
  19. I made this tikvenik and is amazing....we love it.Thank you so much for one more good recipe. If you like to see how I made it, please visit my blog http://pomoravka1.blogspot.ca/2013/08/bundevara.html
    With regards

    ОтговорИзтриване
  20. Наскоро помолих мъжа ми да вземе тиква, че много внезапното заесеняване силно предразполага към крем супа от тиква. Поне мен, де:) И той, добрият човек, взел 5-килограмово тиквище... Супата мина и замина, но имаше още тооолкова много за оползотворяване. Поразгледах тук там за интересни тиквени сладкиши, направих един, но виждайки тази рецепта, моментално се влюбих! Направих я още същия ден. За аромати избрах канела, кардамон и портокалова кора. Сокът от портокала използвах вместо част от водата. Получих много свежа и сочна версия на тиквеник и съм страшно доволна. Благодаря, Йоли, от сърце, че си я споделила. Великите неща са прости:)

    Подрави: Александра

    ОтговорИзтриване
  21. Скицо,скицо.Така ме забавляваш винаги!Благодаря ти мила,много ме зарадва отново.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  22. Дешка е една изключителна българка и аз също имам честта да я познавам. Преди 2 години посетихме това невероятно красиво българско село, което завинаги ще остане в спомените ми. Съчетанието на спираща дъха природа и съхранилите се български традиции го прави толкова уникално. Аз и колегите ми прекарахме страхотно и имахме възможността да се докоснем до българския бит, култура и да опитаме от невероярно вкусните традиционни ястия. Заедно с Дешка и баба Вили готвихме солена и сладка баница, шупла - така популярната за този край, и нещо като зеленчукова яхния, за съжаление не мога да си спомня какво беше наименованието, което използваха, диалектът им е наистина уникален. :) Правихме и бонбони от карамел и всички много се забавлявахме. Хората от този край са толкова сърдечни и гостоприемни, миналата година пак посетих това село и отново бяхме посрещнати с много топлина, любов и вкусни гозби. :) Благодаря ти, Йоли, че си споделила тази толкова истинска българска рецепта с нас. Докато четох твоят разказ си припомних за прекрасното време, което прекарах в село Горно Драглище.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изключително много ме зарадва този коментар, Марина. Аз ти благодаря! Страхотно е, че си се докоснала до тези хора и бита, който всячески се опитват да съхранят. Много важно нещо са традициите, лично аз изключително държа на тях. Дешка е точно такава, Пазител на традициите. Невероятна жена е, както и майка и баба Вили. За съжаление тя ни напусна миналата година, но знам, че душата и е спокойна и ни се радва на всички така, както и приживе. Благодаря ти още веднъж, наистина много ме зарадва.

      Изтриване
    2. И аз ти благодаря за милите думи, Йоли. Баба Вили бе изключителен човек, ще я помня завинаги макар и да я познавах толкова за кратко. Неверояно е как тези хора с искрената си топлина и непринудена сърдечност, дълбоко те докосват и започваш да ги чувстваш много близки. Баба Вили е оставила своето послание за нас, с което ще я помним. Нека почива в мир!

      Изтриване
  23. Благодаря за невероятната рецепта. Идеята със сока от тиква е уникална.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че и на теб ти допадна. Различно е от тиквеника, който по принцип сме свикнали да ядем, нали? Благодаря ти за доверието и да ви е сладко на всички у дома!

      Изтриване
  24. Много обичам тиквеник, а по тази рецепта става наистина страхотен-много ароматен и сочен.Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти хареса, Снежи. И аз много го обичам този тиквеник. Благодаря ти, че го опита и оцени.

      Изтриване
  25. здравей Йоли, благодарности и от мен :) Вдигна ми се кулинарното самочувствие с този тиквенник. :) Много вкусен, усилено го рекламирам :) Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Вале. Ти сама си си повдигнала самочувствието, не съм аз. Да не съм го направила аз тиквеника? Ти с твоите ръце си приготвила нещо вкусно. Много ти благодаря за доверието, страшно ме зарадва!

      Изтриване
    2. Здравей Йоли! В момента пека тиквеника, но ме е страх да го залея със сока от задушаването. Няма ли да стане много мокър? Поздрави Ели

      Изтриване
    3. Здравей Ели. Докато ти отговоря вие със сигурност сте изяли тиквеника и даже сте забравили за него. Радвам се, че реши да го опиташ. Да, мосър става, но така и трябва. Някак си прилича дори малко на сиропиран десерт, пит баклава. Надявам се да ви е харесал.

      Ще се радвам, ако оставяш коментарите си в сайта ми www.yoli.bg. Туко няма да има повече нови рецепти, а и ми е доста по-трудно да отговарям и на двете места. Благодаря ти за разбирането.

      Изтриване
  26. Здравейте! Много хубаво звучи тази рецепта и мисля да експериментирам за 24-ти. Ако се направи 1-2 дни предварително ще издържи ли? Ще става ли за ядене студена? Трябва ли да я подгрея преди сервирането? Мерси много! Поздрави, Яна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Янче, непременно го опитай. Убедена съм, че ще ти хареса. Много е различен от повечето баници с тиква. Мек, сиропиран и наподобява сочността на баклавата, но не е така сладък като нея. Разбира се, че ще издържи 1- 2 дена. Няма нужда да го претопляш, но ако ти харесва леко топъл, винаги може да го направиш. Благодаря ти за доверието.

      Ще се радвам, ако пишеш в сайта ми www.yoli.bg, тъй като тук няма да публикувам повече нови рецепти, а и ми е доста трудно да отговарям и на двете места. Благодаря ти за разбирането. Весели и светли празници ти пожелавам!

      Изтриване
  27. Страхотен стана! Благодаря от сърце за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз ти благодаря от сърце за доверието! Много се радвам, че ти хареса тиквеника. Да ви е сладко на всички у дома!

      Изтриване
  28. Благодаря за хубавата рецепта. Тиквеника стана разкошен и най-важното без проблем за приготване!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за доверието и хубавия коментар. А Дешка винаги е много, много щастлива като кажа колко много хора харесват точно нейния вариант за тиквеник!

      Изтриване
  29. Привет,Йоли,страхотна рецепта! Направих го в Германия, като сложих допълнително нарязан на много дребно кандиран джинджифил! Изчезна толкова бързо, че едва успях да го опитам!
    Поздравявам те за чудесните рецепти в блога!Да си жива и здрава!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ками. Много се радвам, че ти е харесал! Джинджифилът пасва страхотно на тиква! Браво за идеята ти!

      Изтриване
  30. Това е много повече от тиквеник! Феноменална рецепта. Благодяря ти Йоли, и на леля Дешка също :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Доре! Така се радвам, че ти е харесал този вариант на тиквеник! Дешето е велик човек и велик кулинар! Както ние казваме "При Дешка няма грешка"! Благодарим ти и двете!

      Изтриване
  31. Привет, Йоли, искам да направя тиквеник или щрудел за Бъдни вечер, но ми се ще да спазя традицията и да го направя постен. С какво мога да заменя маслото? Олиото ми е краен вариант. Мисля си за кокосово масло, но дали ще натежи миризмата и доколко ще е сполучливо?
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мими, няма да те лъжа. С нищо не се замества маслото на този свят. Но да, няма как да стане постен тиквеника с масло. Виж, ползнай си съвсем нормално кокосово масло, не е тежко и не мирише. Но го смеси с малко олио все пак. Ползвай и двата вида мазнина и да не е толкова много като по рецепта. 100 г са достатъчни. Като залееш после тиквеника със сиропа на тиквата няма да се усеща никаква мазнина. Мими, и аз като теб не съм фен на олиото. За маргарин да не говорим - забранен продукт е у дома. Но ще се радвам, ако опиташ тиквеника. И аз ще го правя постен, няма как. Благодаря ти и весели празници.

      Изтриване
    2. Оо, Йоли, тиквеникът ти отдавна е познат на публиката у дома и високо ценен (спечели в конкуренция с един щрудел, а тиквата е по-недолюбвания плод у нас). Попитах за постен вариант, професионалистът, на чието мнение се доверявам. :) В случая заложих на сигурно, а именно на печена тиква, поръсена със захар. Не исках да наруша репутацията на тиквеника.

      Изтриване
    3. Повече от чудесно си направила! И аз така щях да постъпя. Не съм любител на никакви баници с олио и да ти кажа честно, никога не ги приготвям по време на пости. Все нещо друго измислям, като печената тиква например. Благодаря ти още веднъж, Мария и весело посрещане на 2018!

      Изтриване
  32. Божествен!От както го направих само него правя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много се радвам! И аз намирам този начин на приготвяне за изключително сполучлив. Благодаря от сърце и весели празници!

      Изтриване
  33. Здравейте! Колко време се пече тиквеникът?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и от мен. Като баница се пече, не е по-различно. Между 30-40 мин. Зависи все пак колко влага има в него.

      Изтриване
  34. Това е най-вкусния тиквеник който съм опитвала!

    ОтговорИзтриване
  35. Ех, че се радвам! Благодаря ти от сърце за този комертар! И на мен ми е лубим!

    ОтговорИзтриване
  36. Здравей, Йоли! Направих баницата и малко е да кажа, че стана превъзходна. Благодаря за прекрасната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  37. Не, аз благодаря на теб, Роси! За доверието и комерната. Много се радвам, че ти хареса. Весели празници ти желая!

    ОтговорИзтриване