вторник, 30 април 2013 г.

Многопластов сладкиш с ягоди










Искам да ви представя една нова интересна технология за основа на торта или сладкиш. Поне за мен беше нова, макар да знаех, че така се прави известния Дървен сладкиш . Притеснявах се, че ще е сух и твърд, но за моя радост се оказа, че този блат е много фин, маслен и нежен като вкус  и консистенция.  Рецептата е на Genuss, а допълненията върху блата са си от мен. Надявам се да ви хареса и да се решите да пробвате. Да ви е сладко!









Продукти за блата

250 г меко масло
260 г захар
5 яйца
10 с.л. портокалов ликьор
50 г смлени белени бадеми
50 г пшеничено или царевично нишесте
150 г брашно
150 мл разбита на сняг течна сладкарска сметана
ванилия


Продукти за глазурата

400 г заквасена сметана
100 г пудра захар
1 пакетче  Бурбонска ванилия - др Йоткер
150 мл разбита на сняг подсладена сладкарска сметана
300 г пресни ягоди
2 с.л. леко затоплен ягодов конфитюр или желе










Приготвяне

* Разбийте на пухкав крем  маслото с 200 г от захарта. Един по един прибавете жълтъците, а след това и 5 с.л. от ликьора.

* Разбийте на сняг белтъците. Постепенно прибавете останалата захар и продължете да разбивате докато се разтвори.

* В купа смесете бадемите, нишестето, брашното и ванилията.

* Към маслената смес прибавете с внимателно бъркане сухите съставки, белтъците и разбитата сметана, като ги редувате.

* Постелете тортена форма с размер 26 см с хартия за печене.  Загрейте грила на фурната на 250* . Сипете 2 - 3 с.л. от тестото и го разнесете с лъжица или шпатола на тънък пласт. Изпечете го под грила за около 2 минути докато покафенее.  Извадете формата от фурната, сипете нова част от тестото и отново разнесете на тънък пласт. Изпечете под грила докато покафенее и втория пласт. Този ред се повтаря докато свърши тетстото.

* Докато блата е още горещ го сиропирайте с останалите 5 с.л. портокалов ликьор. Оставете добре да се охлади и след това гарнирайте по желание. Аз избрах класиката ягоди и сметана.

* Ако ви харесва този вариант разбъркайте с лъжица заквасената сметана с пудрата захар  и ванилията. За първи път пробвах новия продукт на др Йоткер - Бурбонска ванилия. Очарована съм, категорично оттук нататък ще я ползвам редовно. Препоръчвам я и на вас, тъй като в нея има доста добро количество смляна истинска шушулка ванилия. Ароматът  е коренно различен от изкуствената ванилия, която обикновено ползваме.

* Сипете върху блата заквасената сметана, върху нея за лекота и пухкавост шприцовайте битата сметана и накрая гарнирайте с ягоди. За блясък ги намажете с леко затоплен конфитюр или желе.

* Ако ви хареса този блат може да го ползвате за всякакви торти, сладкиши или малки пасти. Нека глазурата е според вашия вкус  и въображение. Да ви е сладко!









.

33 коментара:

  1. Не може ли без блата на мен?
    На диета съм, не бива да ям тесто :)))
    Много апетитен сладкиш!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз бих изяла крема, ама не защото съм на диета :)
    Чудесно изглежда, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  3. С тези изкушения и красоти никаква диета не мога да започна, а идва лято... Йоли, прекрасен сладкиш, много ми харесва и ще се възползвам от предложението при някакъв повод!
    Светли празници, мила Йоли! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей Йоли, а не може ли блатът да се изпече наведнъж, просто за улеснение.... :)
    Петя

    ОтговорИзтриване
  5. Диета по Великден? Пеп, ти се побърка напълно! Не си такъв човек,моля те,вземи се в ръце!

    Петя,не знам какво ще стане,ако се изпече наведнъж.Според мен едно нищо.Много е тежко тестото,много е богато като продукти.Няма никакъв набугвател.Изпечени блатове наведнъж има милиони,тук явно целта е да сатне самата шарка.Прикачила съм линк за да видите най-различни изпълнения на този блат.Лично аз не бих рискувала да го пека наведнъж,няма да се получи.

    Благодаря на всички.

    ОтговорИзтриване
  6. И аз това щях да я питам Пепи?! Каква диета, хайде от 7-ми я започни, сега не е здравословно, най-вече за доброто настроение ;)
    Мила Йоли, направо изкушаваш с тези невероятни красоти! Винаги съм ти била почитател на сладкишите, много красиви и примамливи изглеждат.
    Весели празници ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотен сладкиш Йоли,ще се пробвам при първа възможност :)

    ОтговорИзтриване
  8. Я да те попитам, Йоли, защото май не разбрах, а определено ме грабна тази идея. Просто сиропирам блатовете, редя си (без крем между тях) и отгоре гарнирам. Това ли е?
    Иначе е прекрсен, браво. Сърдечни поздрави и вдъхновена великденска подготовка ти желая! =)

    ОтговорИзтриване
  9. Гери,блатовете всъщност са един цял блат.Наслоен постепенно.Получава се плътен блат,която след това сиропираш,ако искаш.А отгоре какво ще му сложиш,няма значение,по твой вкус си е.Може да погледнеш линка със снимките,който съм прикачила.Ще видиш,че вариантите са страшно много,има сладкиши,които са без никакъв крем,само с шоколадова заливка.

    Благодаря на всички.

    ОтговорИзтриване
  10. Точно тази креативност /съжалявам за не-българската дума, но в този глобален свят е позволено!/ е най-типична за теб, Йоли. Винаги е така - уж нищо особено, уж всичко с познати и общодостъпни продукти, а ефектът е поразителен. Вече знаем и технологията за т.нар. дървен сладкиш! И на твоето прелестно:"Да ви е сладко", аз казвам най-българското: "Да си жива и здрава, Йоли!" Останалото - възхитата, благодарностите ... ти си го знаеш...Ана

    ОтговорИзтриване
  11. Тази техника за приготвяне на блат е нещо ново за мен :)
    Интересно предложение отново и отново при теб Йоли …. и колко красиво !
    Честит ден на труда мила!
    Слънчев поздрав и весели Великденски празници!

    ОтговорИзтриване
  12. Eеее, Йоли - изпревари ме. Много отдавна съм го запланувала - интересен ми е този баумкухен, намерих и по-източни варианти,... но все не набирах кураж. Явно - не е страшно =) Но пък колко е ефектно!!! Поздравления! И...весели празници!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ви много,че харесахте сладкиша.Иве,непременно направи източния вариант,ще е много интересно да го видим. Весели празници на всички.

    ОтговорИзтриване
  14. Прекрасен сладкиш, Йоли,
    много ефектен и изящно декориран, а снимките - неустоими!
    Светли и благословени празнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. Мила Йоли,искам да ви пожелая весели празници,много здраве и любов и все така да ни радвате с прекрасни рецепти.Любка

    ОтговорИзтриване
  16. Честито Възкресение Христово, Йоли! Здраве, щастие и благодат в дома ти!

    ОтговорИзтриване
  17. Честито Възкресение,приятели.Бъдете здрави и много усмихнати.Благодаря ви за хубавите коментари.

    ОтговорИзтриване
  18. Сладкиша си струва направата-много е готин....
    Хубава вечер,Йоли!

    ОтговорИзтриване
  19. Прекрасен сладкиш,
    много ефектен и изящно декориран

    ОтговорИзтриване
  20. Живе, Ванче, и на мен ми се стори интересен и пеших да го опитам.Ще се радвам, ако и вие пробвате.Благодаря ви много.

    ОтговорИзтриване
  21. Честито Възкресение и на теб миличка! И ние много те обичаме и ти се радваме истински :)) знаеш!
    Нямам идея какво ще правиш с листа от цвекло?!Смути?! Едва ли :)

    ОтговорИзтриване
  22. Честито Възкресение,Йоли !
    Много здраве,благоденствие,вяра в доброто и надежда за идващите дни да донесе в дома ви!
    Сладкишът ти е много интересен като технология и много пленителен с тази бяло-червена премяна!
    Прекрасни,слънчеви и усмихнати майски дни ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  23. Йоли, и аз се впечатлих и веднага реших да пробвам. Само че пак въпросче - отделните питки след като се изпекат, студени ли трябва да се редят една върху друга, или веднга като ги извадиш от фурната редиш върху останалите?. Прекрасна си. Поздрави! Диана

    ОтговорИзтриване
  24. Благодаря ви много.

    Ани,листа от цвекло ли?Ами всичко онова,което принципно правиш със спанак може да го направиш с листа цвекло,лапад,лобода и други подобни.Лично аз много харесвам цвеклото и всяка година редовно купувам като излезе на пазара.А твоите картофки вече са история,ще се правят пак,няма начин!

    Диди,или аз не съм го обяснила добре,или ти не си ме разбрала.Виж сега какво се прави.Намазваш 2-3 лъжици от тестото на кора и го пъхаш да се зачерви под грила.Вадиш го и веднага върху него намазваш нова част тесто.Пак слагаш да се зачерви и повтаряш това докато свърши тестото.Просто го напластяваш.Няма отделно изпечени питки,които да се редят една върху друга.Разбра ли ме сега?Ще се радвам да опиташ,Диди.

    ОтговорИзтриване
  25. Здравей,Йоли!Направих сладкиша,спазих всичко,както си го обяснила,но стана доста тъничък-може би около2,5см.На твоята снимка изглежда доста по-висок.Получиха ми се 9 пласта,формата ми е 26см.На какво ли се дължи?Иначе на вкус действително е страхотен.Аз го полях с шоколад и в къщи всички го харесаха много-със сигурност ще има повторение,този път с твоята украса.В момента правя шоколадовият сладолед-чакам млякото да изстине и дано се справя.Благодаря ти за хубавите рецепти,приготвяла съм доста от тях.

    ОтговорИзтриване
  26. Досега се мъчих да броя пластовете на моя сладкиш.До 10 май ги изкарах.И формата ми беше същата като твоята. С други думи искам да кажа,„е изобщо никъде не си сбъркала.Може би просто моята смес е била малко по-пухкава и обемна.Но според мен снимката ми те лъже.Снимам в близък план за да се вижда по-добре.Абе незнам колко см е бил блатът ми,не съм мерила,но да кажем,около 3 пръста във височина.Благодаря ти много,че се рише да опиташ.И да ти кажа,в момента и аз правя сладолед.И ти на мен ми стискай палци, а аз пък на теб.Благодаря ти отново от сърце.

    ОтговорИзтриване
  27. Мила, листата от цвекло са адски полезни освен всичко друго, но ние хората ги игнорираме и хапваме само коренът..Те имат огромно съдържание на Витамин А, много по-голямо от това на самия корен. Много се радвам, че картофките са ти харесали :) Аз имах огромно количество лапад от градинката на свекърва ми и измислях какви ли не начини да я готвя :))Целувки

    ОтговорИзтриване
  28. Аничко,изобщо не ме интересува витамин А-то,ами това,че ми е вкусно.И не мисля,че ги игнорираме,напротив.Цяла пролет хората ги купуват.Просто са сезонни,няма ги през цялата година за разлика от грудката.А картофките наистина са чуднички.

    ОтговорИзтриване
  29. Отговори
    1. Играчка си е, Боги, но е ефектен и вкусен. Това е един много харесван десерт в Германия, продават го навсякъде, дори и на пасти. Ако ти се заиграва в кухнята, пробвай го. Благодаря ти!

      Изтриване
  30. Уникален сладкиш!
    Чудесна рецепта за страхотно изкушение...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам че ти хареса. Да, много е хубав, въпреки, че си иска бая време да се направи.Благодаря ти хубавия коментар.

      Изтриване