понеделник, 30 септември 2013 г.

Карамелени пръчици






Обичате ли бисквитките Twix? Предлагам ви един домашен вариант, който според мен по нищо не отстъпва на този, който може да купите в магазина. Напротив, със сигурност няма консерванти и подобрители, а това, че е направен от самите вас го прави още по-примамлив и специален. Ще се радвам, ако опитате и вие.


Продукти за около 40 - 50 бисквити



За тестото

125 г меко масло
80 г захар
ванилия
1 яйце
170 г брашно
120 г пшеничено нишесте
1/2 ч.л. бакпулвер

За карамела

150 г захар
75 мл гореща течна сметана
10 г масло

За глазура

150 г стопен натурален шоколад








Приготвяне

* За тестото разбийте с домакинска бъркалка маслото, захарта и ванилията. Прибавете яйцето и разбъркайте отново. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и нишестето и омесете тесто.

* Разделете тестото на две части и ги разточете по отделно на кори с дебелина около 0,5 см. По-лесно е да разточвате на малки части за да предотвратите евентуално накъсване на тестото. Ако е нужно поръсете плота с малко брашно.

* От разточеното тесто с остър нож нарежете пръчици с дебелина около 1 см и дължина 10 - 12 см. Поставете ги в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете бисквитите за около 10 - 13 минути в предварително загрята на 180* фурна. Охладете ги добре преди да продължите нататък.

* Карамелизирайте захарта до получаване на светъл карамел. Добре е да ползвате съд с незалепващо покритие. Дръпнете от огъня и бавно налейте горещата сметана като бъркате непрекъснато. Бъдете внимателни, сметаната наистина трябва да е почти вряла за да не се получи топлинен шок. Ако смесите студена сметана към горещия карамел има опасност сместа да изкипи и да ви изгори. Върнете карамела отново на котлона и добавете маслото. Не гответе повече, разбъркайте само докато се смеси маслото с основния сос и махнете от огъня. Оставете карамела да изстине и го сипете в пош. Така ще ви е много по-лесно да го нанесете върху биствитите отколкото с лъжичка. Карамелът трябва да е мек. Ако се е втвърдил повече от необходимото и трудно се шприцова го затоплете за 10 секунди в микровълнова фурна или просто го подръжте в ръце.

* Върху всяка бисквита нанесете пласт карамел.








* Върху плота поставете лист хартия за печене, а върху него сложете решетка или скарата от фурната. Наредете сладките върху решетката и ги облейте с шоколад. Излишният шоколад ще се стече върху хартията. Не го изхвърлаяте, а като се втвърди го приберете в пликче и ползвайте за други сладкиши.

* Оставете бисквитите на стайна температура докато шоколада стане твърд. Ако не обичате натурален шоколад може да ползвате млечен.  Е, надявам се, че ще пробвате домашен Twix, много е вкусен. Да ви е сладко!






.

25 коментара:

  1. Йоли, прекрасна идея! Та кой не обича този десерт... И ето, че ти предлагаш много по-хубавата идея за домашен вариант. Страхотна си!
    Поздрави и хубава вечер ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли, след домашното баунти следва и домашен Twix:)))Нямаш равна!Само имам едно питане- защо не ги охлаждаш в хладилник, а на стайна температура?При мен е много топло и няма да стегнат така.

    ОтговорИзтриване
  3. Супер са, ще ги пробвам тези сладури!

    ОтговорИзтриване
  4. За мен левия, за теб десния :)
    Чудна идея, Йоли, ще си направим!

    ОтговорИзтриване
  5. Висш пилотаж си е това! А представено от теб, Йоли, изглежда лесно :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей, Йоли,
    Ти нямаш милост! От началото на лятото бях престанала да правя сладки неща по разбираеми причини. Но от един месец нещо пак се развихрих – торта „Магнетен”(два пъти), Еклер торта (два пъти), мартенски бисквитки (без украсата) и вчера една планина от еклери. И след като се натъпкахме реших, че е време да поспра малко, за да не счупим кантара. И тази сутрин какво да видя – любимия ми десерт приготвен от теб. И като знам, че рецептите ти са меко казани фантастични, нали се сещаш какво стана с решението ми от снощи. Ще се прави, няма как. Благодаря ти, мила, за невероятните рецепти, които споделяш с нас! Благодаря ти, че присъстваш по такъв очарователен начин в дома ни! Позитивна, с озаряваща усмивка, моята гуру – това си ти за мен. И въпреки че не се познаваме лично, смея да твърдя, че те чувствам страшно близка, тъй като ти направи от мен истински майстор в кухнята. И то защото следвам твоите инструкции. Огромно БЛАГОДАРЯ! А сега запрятам ръкави и почвам. Ако искаш тук можеш да погледнеш някои от моите творения по твоите рецепти: https://www.facebook.com/petia.sarieva/media_set?set=a.661342500552103.1073741833.100000290779654&type=3
    Желая ти приятен ден, вълшебнице!

    ОтговорИзтриване
  7. Вкусно ,Йоли,вкусноооо....с удоволствие бих си направила и хапнала от тези бисквитки....
    Хубав октомври ти желая!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотно предложение, Йоли! Както винаги, де!

    ОтговорИзтриване
  9. Много обичам, а твоите са толкова апетитни, че ми се иска да ги грабна всичките. :)

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви,радвам се,че ви харесаха.Синът ми се побърка,не ще и да чуе вече за купешките.Взех си беля на главата.Така че,направете го и вие...ха,ха.

    Ани,никога не охлаждам шоколад в хладилник.Ако е добре темпериран стяга без проблем дори и през лятото на стайна температура, а сега пък изобщо няма да има проблем.В хладилника прави конденз,после като го извадя омеква веднага...изобщо,не става като хората.Но ти както си си свикнала.

    ОтговорИзтриване
  11. Йоли, ръцете ти да не са с електронно командване?! Как докара така правилни бисквитени пръчици с ивица карамел!!! Все едно са излезли от поточната линия на сладкарски завод... Хубава вечер с усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
  12. Обожавам Тwix. Пристрастена съм към него.
    Браво, Йоли, за чудесната идея. Страхотна си както винаги :)

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей, Йоли! Така като се облеят с шоколад, си представям,че от долната страна остават без шоколад. Така ли е? Ако се топват в шоколада дали ще стане добре? А пък и аз нямам решетка, та се чудя как да финализирам процеса. Поздрави! Цветомира

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря ви момичета.Много сте мили.

    Цвети,можеш да си ги топнеш,разбира се.Ще стане още по-шоколадово.Имаш решетка,как да нямаш?А скарите ти от фурната какво са?Аз на тях ги правя,подреждам бисквитите и ги намазвам или заливам с шоколад.После, след като се стегне,ако реша да направя и долната страна шоколадова ги намазвам и там. Оставям този път върху хартия за печене.Това е.Непременно опитай,благодаря ти и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  15. Здравей, Йоли! Десертчетата изглеждат много добре - със сигурност ще ги направя! Понеже си пропуснала да напишеш, да попитам нишестето с брашното и бакпулвера ли се смесва?
    Поздрави от Варна
    Ивелина

    ОтговорИзтриване
  16. Е така де,Иве.Забравила съм да го прибавя към брашното пустото нишесте.Благодаря ти,че ми обърна внимание,поправих го вече.Ти сама си разбрала как трябва да е.Благодаря ти отново,ще се радвам да опиташ.Поздрави на хубавата ни Варна и от мен.

    ОтговорИзтриване
  17. Обичам разбира се ... че има ли някой който да не ги обича Йоли? :)
    Така лесно си ги описала че се правят... но дали аз ще успея?
    Изглеждат невероятно, като истински са:)

    ОтговорИзтриване
  18. Здрасти, Йоли! Цвети съм. Е, най-сетне се намери време да ги направя! Първо ще започна с това, че вкусът е превъзходен! НО, по пътя имах някои премеждия! Карамелената част нещо ми се опъна. Първия път като залях карамела със сметаната, той доста се втвърди и за да го стопя се наложи доста да го затоплям отново и отново. Това явно беше в противоречие с указанието да не се готви дълго от този момент нататък и получих първо нещо с консистенция на варено тесто, което след като изстина стана като бонбоните Лакта от едно време, само че по-твърдо. Реших да пробвам да го стопля и смеся с още сметана, но видях навреме,че няма да стане и спрях.
    Започнах втори дубъл. Там стана малко по-добре, но все още далеч от вида на твоя карамел, който изглежда като гъста лава. Моят пак едвам се смеси със сметаната - бърках, бърках, бърках, бърках... Не го шприцовах, а просто намазах върху бисквитките като захаросан мед, ама силно зхаросан. Чудя се дали може да се ползва консерваа дулсе де лече за целта? Отгоре шоколада - излях в артистичен вид от типа "Какво точно иска да каже автора", но естествено няма оплаквания! От снощи досега вече отиват на свършване. Как мислиш? От какво е станало така? Ти със Президент или с Хопла ги прави?Да не би да не е станала хубава спойка, заради Хопла-та, с която аз ги правих? Поздрави и ти благодаря!

    ОтговорИзтриване
  19. Здрасти Цвети.Първо да те попитам каква сметана ползваш?Наистина е добре да е млечна, а не растителна.Категорична съм по отношение на мерките за карамела.Много често го приготвям за пълнежи,бонбони и какво ли не.Става мек и приятен за ядене,а не да си чупиш зъбите с него.Махам карамелизираната захар от котлона и чак тогава наливам врялата сметана.Бъркам с бъркалка,много за кратко връщам на огъня,но не го готвя,защото за секунди се втвърдява.Все пак,ако го изпусна наистина разреждам с още сметана.Така е трябвало да направиш,просто по-търпеливо ще бъркаш,ако започне да се отделя водата от сметаната и изглежда като пресечено.Ако искаш погледни и рецептата,която съм посочила като източник.Ползвам наистина тези мерки.Пробвай пак,нали няма да се откажеш?И да,аз си правя този карамел за дулсе де лече,но с кондензирано мляко.Погледни рецептата ми за бабанов пай,там е така.Благодаря ти много,че опита.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  20. Сигурно е от сметаната. Ще опитам с истинска и ще пиша пак. Поздрави.Цвети

    ОтговорИзтриване
  21. Здрасти, Йоли!
    Направих ги с Президент и стигнах до съвсем същия резултат. Не мога да докарам тая бистра консистенция. Нещо бъркам, но не мога още да разбера какво. Няма да се отказвам, разбира се. Прекалено вкусни са. И така не е твърд карамела, но не е такава гладка и бистра консистенцията като твоята. Малко след като сложа врялата сметана, карамелът става на големи буци, после на по-малки. Много упорито бъркам, но докато ги претрия става като захаросан мед, както ти писах и преди. Ще опитам пак някой ден. Може би има значение точно колко е карамелизирана захарта. Ще пробвам пак. Поздрави.Цвети

    ОтговорИзтриване
  22. Ох,незнам как да го обясня сигурно пък аз.Никога нямам проблем с карамела,наистина доста често го правя.Много съжалявам,Цвети,нали пак ще опиташ?Знаеш ли,я потърси в Гугъл.Наприши в търсачката "Приготвяне на мек карамел" или само "Мек карамел".Ще излезе доста информация.Моля те,виж какво пишат другите хора,може пък да бъркам нещо.В еди епизод от новото ми предаване правя такъв карамел за една торта.Дано хванеш по-нататък епизода,ще видиш нагледно как го правя.Благодаря ти отново,че опита и така ми се доверяваш.

    ОтговорИзтриване
  23. Най-вкусните!
    С фъстъчета даже, но не за това. :)
    Тези бяха само за Йоли.

    http://wkusni-momenti.blogspot.de/2013/10/blog-post_27.html

    ОтговорИзтриване
  24. Благодаря ти приятелю!Винаги знаеш как да ме стоплиш.

    ОтговорИзтриване