Продукти за около 50 сладки
225 г мед
150 г захар
1 ч.л. подправки за меденки
по 1 с.л. нарязани на ситно кандирани лимонови и портокалови кори
100 г счукани орехи
ванилия
200 - 250 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
Приготвяне
* Затоплете меда заедно със захарта и подправките и разбъркайте докато захарта се стопи. По желание може да замените бялата захар с кафява. Охладете. Може да смесите подправките с брашното, но ако се затоплят леко заедно с меда отпускат ароматите си по-интензивно.
* Към меда прибавете кандираните кори и орехите. Ако нямате захаросани корички може да настържете прясна лимонова и портокалова кора. Орехите може да замените с ядки по ваш вкус.
* Накрая сипете постепенно брашното, пресято заедно с бакпулвера и ванилията. Добавете толкова брашно, че да получите лепкаво тесто. При нужда увеличете или намалете посоченото от мен количество. Тестата трябва да е лепкаво, тъй като става твърдо като престои на студено. Разбъркайте с миксер или бъркалка. Охладете тестото поне за 30 минути. Още по-добре, ако го приготвите от предния ден и го оставите в хладилник. Така ще се получи добра спойка между вкусовете в него.
* Сложете лист хартия върху плота и го поръсете с брашно. Разстелете тестото на тънка кора като ръсите по него малко брашно. Ползвайте точилка за улеснение. Тестото е лепкаво, но не добавяйте повече брашно за доизмесване. Само леко поръсвайте върху него докато го разточвате.
* Загрейте фурната на 180* и изпечете медения блат за около 15 - 20 минути. Извадете от фурната и докато е още топъл го нарежете на парчета.
* Съхранявайте меденките затворени в кутия. Добре е да ги направите поне една седмица преди Коледа за да могат леко да омекнат. Сложите помежду им резен ябълка за може това да стане по-бързо.
* Това са постни сладки, подходящи за целия Коледен пост. Напомнят на италианските кантучини, но не са двойно печени. Рецептата е от книгата "Да печем с любов". Може да ги украсите с разбит белтък със захар за по-празничен вид. Друга подходяща глазура е пудра захар, разбъркана с малко лимонов сок или коняк. Ако решите да направите втората, намажете я върху горещия блат и след това нарежете на бисквити. Ароматите за меденки са изцяло по ваш вкус - канела, кардамон, карамфил, индийско орехче, джинджифил, звезден анасон и бахар. Изберете сами. Да ви е сладко!
.
Тези базелски меденки ги правих миналата година и са страхотни. Особено като престоят. Чудесно си ги оформила и украсила. :)
ОтговорИзтриванеАз не съм ги правила точно тези, ама са направо вълшебни, Йоли, прекрасни! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Много обичам меденки, а тези са просто прекрасни! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного ми харесаха тези меденки, Йоли!! Не ям сладко и десерти, уж, но меденката си я изядох цялата! Имаше много интересна текстура, сочна и крехка, без въобще да е клисава или напоена с нещо. Сигурно се дължи на меда. Ароматът на меденките и той трябва да му е благодарен. Ще направя на домашния ми лакомник за Коледа, та като се рови в шкафа, да има какво да си намери :) :) Прегръдка от мен :*
ОтговорИзтриванеВълшебнице :)
ОтговорИзтриванеТолкова са красиви и уханни!
Йоли, така се зарадвах на тази рецепта. Вече ми е Коледно и се чудех с какво да открия сезона на печенето. Мисля си само дали ще мога предварително да си изрежа формички или ще е по-трудно? Виждам, че венецът ти се е вързал с декорацията :) И чакаме сладкарска книга!
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря,притеснявах се дали ще харесате напълно постни меденки.И аз с недоверие подходих към тях,но се оказаха наистина вкусни и ароматни.Тики наистина ги опита,мисля,че и харесаха.така че,който пости може да ги опита.
ОтговорИзтриванеАничко,благодаря ти много.Книгата влезе вчера в печат и до средата на декември ще е факт.Стискай палци.
Започва се...,
ОтговорИзтриванепрекрасно начало, Йоли,
харесвам вкуса им и наистина са чудесни.
Поздрави и успех с новата книга, ще я очаквам и аз!
Божествени са! С удоволствие ще се насладя на тази симфония от вкусове! Усмивки, вълшебнице!
ОтговорИзтриванеЙоли, чудно начало на коледния сезон! :) И сега видях, че имаш книга под печат, ще я чакам :)
ОтговорИзтриванеПравих подобни (ако не и същите преди две години), много ни харесаха. Не мога да преценя твоите колко са големи, аз моите ги бях нарязала на съвсем дребни хапчици и глазирала с пудра захар и много лимонов сок :)
Приятни коледни приготовления и хубава нова седмица!
Наистина се оказаха хубави сладки,независимо,че нямат ни масло,нито яйца.Благодаря ви много,ще се радвам да ги опитате и вие.Приятни Коледни цанимания на всички.
ОтговорИзтриванепрекрасни!
ОтговорИзтриванеКоледният дух витае навсякъде!
поздрави
Здравей, Йоли!
ОтговорИзтриванеРеших да пробвам твоите красиви меденки, но направих грешка и затоплих кандираните портокалови корички заедно с меда, захарта и подправките. Сместта започна да става доста твърда докато се охлаждаше. Добавих останалите съставки, омесих тестото и го оставих в хладилника. Преди малко го проверих и е твърдо като камък. Може да си чукна пържолите с него без проблем ;) Мислиш ли, че трябва да започна отначало или има начин да оправя нещата?
Поздрави, Деси
Деси,дано не съм закъсняла с отговора,но не съм в София.Да,карамелизирала си сместа.Извади за 1 нощ тестото от хладилника и ако не е добре за обработка го натроши ситно или настържи на едро ренде.Сложи 1 яйце и разбий с миксер.После намачкай с ръце и ако е нужно добави малко брашно.За друг начин не се сещам.Успех и весвли празници!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли!
ОтговорИзтриванеНикак не си закъсняла с отговора. С рендето нищо не се получи, дори завърши злополучно за него. Загрях тестото в микровълновата и така успях да добавя яйцето и брашното. Получиха се страхотни меденки. Благодаря ти от сърце! Целувки и весели празници!
Поздрави, Деси
Браво Деси!Ти си направо гениална!Страхотно си се справила с проблема.Весели и щастливи празници ти желая!
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли,
ОтговорИзтриванеИмам въпрос за тези подправки за меденки, какво представляват и откъде мога да си ги закупя?
Благодаря ти много предварително ❤️
Привет и от мен. Ще се радвам да опиташ меденките, благодаря ти за интереса.
ИзтриванеПродават се готови миксове от подправки, но най-добре е да си направиш сама. Така можеш да сложиш повече от подправките, които ти харесваш, а да намалиш онези, които не предпочиташ чак толкова. Основните подправки за меденки са джинджифил на прах, канела, звезден анасон, кардамон, карамфил, бахар и черен пипер. Всичко трябва да е прахообразно. Можеш да купиш поотделно всичко и да го смесиш или да ги смелиш сама, което е за предпочитане, тъй като смлените подправки често са изветрели. И пак казвам, сместа я правиш по твой вкус. Примерно аз не харесвам готовите миксове. Имат прекалено много звезден анасон, а аз предпочитам повече джинджифил и кардамон. Но всичко е въпрос на вкус. Черният пипер е много, много важен и подходящ. Не много от него, но не го пропускай.
Здравей, Йоли!А може ли да заместим меда с нещо друго(golden syrup примерно),защото е вредно да се загрява мед на високи градуси?
ОтговорИзтриванеМиналата година пробвах да направя подобни на твоите меденки по тази рецепта https://www.youtube.com/watch?v=j46ZqtNWiUU -но отвътре не се изпекоха,удвоих времето на печене и станаха като камък но затворени в кутия с ябълки омекнаха но бяха ужасно сладки.Много ми се ядът дебелите правоъгълни меденки които си спомням когато бях малка и мисля,че твоята рецепта може би е тя,или тази на която дадох линка защото са подобни но не зная името им.
Благодаря ти!
Привет и от мен. Да, има много видове тесто с меласа или глюкоза. Спокойно може да ползваш golden syrup. Ето линк към една моя рецепта с меласа, става страхотно! Ще се радвам да опиташ. Весели празници!
Изтриванеwww.yoli-bg.com/готварски-рецепти/сладки/тесто-за-бисквити-с-меласа