събота, 30 ноември 2013 г.

Базелски меденки







Продукти за около 50 сладки

225 г мед
150 г захар
1 ч.л. подправки за меденки 
по 1 с.л. нарязани на ситно кандирани лимонови и портокалови кори
100 г счукани орехи
ванилия
200 - 250 г брашно
1 ч.л. бакпулвер

 






Приготвяне

* Затоплете меда заедно със захарта и подправките и разбъркайте докато захарта се стопи. По желание може да замените бялата захар с кафява. Охладете. Може да смесите подправките с брашното, но ако се затоплят леко заедно с меда отпускат ароматите си по-интензивно.

* Към меда прибавете кандираните кори и орехите. Ако нямате захаросани корички може да настържете прясна лимонова и портокалова кора. Орехите може да замените с ядки по ваш вкус.

* Накрая сипете постепенно брашното, пресято заедно с бакпулвера и ванилията. Добавете толкова брашно, че да получите лепкаво тесто. При нужда увеличете или намалете посоченото от мен количество. Тестата трябва да е лепкаво, тъй като става твърдо като престои на студено. Разбъркайте с миксер или бъркалка. Охладете тестото поне за 30 минути. Още по-добре, ако го приготвите от предния ден и го оставите в хладилник. Така ще се получи добра спойка между вкусовете в него.

* Сложете лист хартия върху плота и го поръсете с брашно. Разстелете тестото на тънка кора като ръсите по него малко брашно. Ползвайте точилка за улеснение. Тестото е лепкаво, но не добавяйте повече брашно за доизмесване. Само леко поръсвайте върху него докато го разточвате.

* Загрейте фурната на 180* и изпечете медения блат за около 15 - 20 минути. Извадете от фурната и докато е още топъл го нарежете на парчета.








* Съхранявайте меденките затворени в кутия. Добре е да ги направите поне една седмица преди Коледа за да могат леко да омекнат. Сложите помежду им резен ябълка за може това да стане по-бързо.

* Това са постни сладки, подходящи за целия Коледен пост. Напомнят на италианските кантучини, но не са двойно печени. Рецептата е от книгата "Да печем с любов". Може да ги украсите с разбит белтък със захар за по-празничен вид. Друга подходяща глазура е пудра захар, разбъркана с малко лимонов сок или коняк. Ако решите да направите втората, намажете я върху горещия блат и след това нарежете на бисквити. Ароматите за меденки са изцяло по ваш вкус - канела, кардамон, карамфил, индийско орехче, джинджифил, звезден анасон и бахар. Изберете сами. Да ви е сладко!







.

16 коментара:

  1. Тези базелски меденки ги правих миналата година и са страхотни. Особено като престоят. Чудесно си ги оформила и украсила. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Аз не съм ги правила точно тези, ама са направо вълшебни, Йоли, прекрасни! :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Много обичам меденки, а тези са просто прекрасни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Много ми харесаха тези меденки, Йоли!! Не ям сладко и десерти, уж, но меденката си я изядох цялата! Имаше много интересна текстура, сочна и крехка, без въобще да е клисава или напоена с нещо. Сигурно се дължи на меда. Ароматът на меденките и той трябва да му е благодарен. Ще направя на домашния ми лакомник за Коледа, та като се рови в шкафа, да има какво да си намери :) :) Прегръдка от мен :*

    ОтговорИзтриване
  5. Вълшебнице :)
    Толкова са красиви и уханни!

    ОтговорИзтриване
  6. Йоли, така се зарадвах на тази рецепта. Вече ми е Коледно и се чудех с какво да открия сезона на печенето. Мисля си само дали ще мога предварително да си изрежа формички или ще е по-трудно? Виждам, че венецът ти се е вързал с декорацията :) И чакаме сладкарска книга!

    ОтговорИзтриване
  7. Много ви благодаря,притеснявах се дали ще харесате напълно постни меденки.И аз с недоверие подходих към тях,но се оказаха наистина вкусни и ароматни.Тики наистина ги опита,мисля,че и харесаха.така че,който пости може да ги опита.

    Аничко,благодаря ти много.Книгата влезе вчера в печат и до средата на декември ще е факт.Стискай палци.

    ОтговорИзтриване
  8. Започва се...,
    прекрасно начало, Йоли,
    харесвам вкуса им и наистина са чудесни.
    Поздрави и успех с новата книга, ще я очаквам и аз!

    ОтговорИзтриване
  9. Божествени са! С удоволствие ще се насладя на тази симфония от вкусове! Усмивки, вълшебнице!

    ОтговорИзтриване
  10. Йоли, чудно начало на коледния сезон! :) И сега видях, че имаш книга под печат, ще я чакам :)
    Правих подобни (ако не и същите преди две години), много ни харесаха. Не мога да преценя твоите колко са големи, аз моите ги бях нарязала на съвсем дребни хапчици и глазирала с пудра захар и много лимонов сок :)
    Приятни коледни приготовления и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Наистина се оказаха хубави сладки,независимо,че нямат ни масло,нито яйца.Благодаря ви много,ще се радвам да ги опитате и вие.Приятни Коледни цанимания на всички.

    ОтговорИзтриване
  12. прекрасни!
    Коледният дух витае навсякъде!
    поздрави

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей, Йоли!
    Реших да пробвам твоите красиви меденки, но направих грешка и затоплих кандираните портокалови корички заедно с меда, захарта и подправките. Сместта започна да става доста твърда докато се охлаждаше. Добавих останалите съставки, омесих тестото и го оставих в хладилника. Преди малко го проверих и е твърдо като камък. Може да си чукна пържолите с него без проблем ;) Мислиш ли, че трябва да започна отначало или има начин да оправя нещата?
    Поздрави, Деси

    ОтговорИзтриване
  14. Деси,дано не съм закъсняла с отговора,но не съм в София.Да,карамелизирала си сместа.Извади за 1 нощ тестото от хладилника и ако не е добре за обработка го натроши ситно или настържи на едро ренде.Сложи 1 яйце и разбий с миксер.После намачкай с ръце и ако е нужно добави малко брашно.За друг начин не се сещам.Успех и весвли празници!

    ОтговорИзтриване
  15. Здравей, Йоли!
    Никак не си закъсняла с отговора. С рендето нищо не се получи, дори завърши злополучно за него. Загрях тестото в микровълновата и така успях да добавя яйцето и брашното. Получиха се страхотни меденки. Благодаря ти от сърце! Целувки и весели празници!
    Поздрави, Деси

    ОтговорИзтриване
  16. Браво Деси!Ти си направо гениална!Страхотно си се справила с проблема.Весели и щастливи празници ти желая!

    ОтговорИзтриване