Всеки има своя любима рецепта за содени питки. Моите са жив спомен от детството. От мама. Има рецепти - класика, които е грехота да изменяме. Нека тази бъде една от тях. Ще се радвам, ако ги опитате.
Продукти за 8 питки
2 яйца
2 с.л. олио
200 г кисело мляко
1 равна ч.л. сода бикарбонат
1 равна ч.л. сол
300 - 330 г брашно
100 г кашкавал
100 г бяло саламурено сирене
1 ч.л. кимион
50 г масло
Приготвяне
* Разбийте яйцата заедно с олиото. Угасете содата в киселото мляко и я прибавете към яйцата. Сипете брашното, смесено със солта и половината кимион, и разбъркайте на гладка гъста смес. Ще получите тежко лепкаво тесто, не добавяйте повече брашно. Накрая сложете кашкавала и сиренето нарязани на кубчета. Разбъркайте още веднъж.
* Стопете половината масло. Разделете тестото на 8 части. Всяка потопете в маслото и с ръце оформете топка. Поставете питките в тава, покрита с хартия за печене на разстояние една от друга. С пръст направете дупка в средата на всяка и поставете вътре по малко парченце от останалото масло. Поръсете с кимион.
* Загрейте фурната на 180* и изпечете питките за около 20 - 25 минути. Сервирайте топли с още сирене. Да ви е сладко!
.
Това не са просто питки. Това са прекрасни питки! Представям си какъв аромат се носи, кашкавал, сирене и масло... ммм!
ОтговорИзтриванеСъщият е и моят спомен, Йоли! И когато гостувам на мама, често ми приготвя от тези вълшебни питки с вкус на детство! И твоите са невероятни! Прегръдки и пожелания за един вълшебен декември!
ОтговорИзтриванеЙоли, просто не мога да се спра:) В момента питчиците са във фурната. Дарето почти сама ги забърка:) много лесно се приготвят, ще ти пиша какъв е бил резултата.
ОтговорИзтриванеЧудесни са, Йоли!
ОтговорИзтриванеИ с тази толкова слънчева снимка....
Поздравления и за мама!
Чудесни са! Обожавам вкуса на запечен кимион. Освен това са бързи и лесни :) Благодаря за рецептата, Йоли!
ОтговорИзтриванеМного вкусно звучат, с любим аромат!
ОтговорИзтриванеИ толкова слънчеви и изкусителни снимки! Радвам се, че ги сподели, Йоли!
Хубав месец декември!
Hi Yoli
ОтговорИзтриванеI am Spanish and follower of your blog. Use google translator to understand your recipes but I can not translate the word масло. Mean oil?
I really like all your recipes and I congratulate you for your work. Everything is really nice and inviting.
A big hug
Blanca
http://acalablanca.blogspot.com.es/
Hi Cala
ИзтриванеI don't know if my response will be of any helper after half a year, but масло mean butter (cow butter).
Cheers :)
mantequilla
ИзтриванеИстински разкош! :)
ОтговорИзтриванеЙоли, изкушаващи и апетитни са тези питки! А и щом са на мама.....вкус и сантимент в едно! У дома обичаме содените питки и ще пробваме и твоята рецепта.
ОтговорИзтриванеС усмивка
Мария
Йоли, страхотни са! Често правя на малките в къщи, само без плънката, но си спомням баба ми, която ни правеше страхотни питки със плънка от сирене.А твоите много напомнят на тях.
ОтговорИзтриванеПоздрави:)
Много обичам содени питки. И всякакви такива простички и прекрасни неща. Йоли, прегръщам те силно и ти желая винаги да си го пазиш това чувство в себе си!
ОтговорИзтриване:)
Хубава вечер от мен!
Чудни питки, Йоли!! И за мен са спомен от уханното детство, но направени от ръцете на баба. Нейните бяха малко по-различни от тези на твоето мамче, но също така неустоими!! Благодаря ти и за този вкусен и вълшебен миг! Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеЙоли, прекрасни и мекички са на мама содените питки мила!
ОтговорИзтриванеНаправих ги за закуска на моите момчета :)
Рано е за снимки и не можах да ги цъкна, обаче при повторението ще видиш и моето изпълнение :)
Топла прегръдка и благодаря за рецептата!
Питките станаха много вкусни, благодаря за рецептата. Използвах ким вместо кимион, струва ми се че подпрвката от снимките е ким :)
ОтговорИзтриванеИ аз мисля.че подправката е ким.https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D0%BC
ИзтриванеМоже и ким да е, знам ли какво съм слагала? Райне, какво да ти кажа, ... ти знаеш де. Каквото имаме, това слагаме, нали така? Важното е, че и с ким, и с кимион пак си е чудно. Ще се радвам и ти да ги опиташ. Благодаря ти.
ИзтриванеМного,много благодаря.Мама си е мама,няма какво да обяснявам.Вие знаете.Току що я изпратих на гарата.Прибира се при татко в Бургас,няма как.А аз ще си хапна една питка.Да ви е сладко и на вас.
ОтговорИзтриванеBlanka, масло е butter. Благодаря ти много за милите думи.
Не съм ползвала ким,просто нямам.Ако имах щях да сложа него.Този кимион купувам от арабите на Женския пазар.Трябва да ви кажа,че подправките са им неустоими.Нищо общо нямат като преснота и аромат с пакетираните по магазините.Благодаря ви отново.
As a respectful culinary blog, we kindly advise you to visit our gourmet section http://www.sugartrends.com/gourmet where you can find some high quality products from local stores around the world. Thanks and wishes of good cooking!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли, много вкусни питки, вече 2 пъти ги правя и изчезват за 10 минути :D
ОтговорИзтриванеТази сутрин едва се добрах до една.
Много благодаря за прекрасния блог и страхотните рецепти. Поздрави от Търново :D Галя
Обичам Търново,страхотен град с неповторима атмосфера!Благодаря ти Гале,да ви е сладко на всички у дома!
ОтговорИзтриванеThank you very much, Yoli
ОтговорИзтриванеI try to do. Now I'll tell you
Blanca
http://acalablanca.blogspot.com.es/
Здравейте Йоли.Скоро попаднах на вашият блог и съм впечатлена от всичко видяно.Аз не съм човек,който готви добре,но полагам усилия да приготвя нещо публикувано в готварските сайтове.Сега изпробвах тези питки,но има още какво да се желае(от моя страна :)).Нямах в момента бяло брашно и ги направих с типово.Та на вид не са много добри,но пък на вкус са страхотни.При първа възможност ще изпробвам нещо сладичко от блога ви.Поздрави от Сливен
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря за доверието.Знаеш ли,за мен е важно именно това - да провокирам уменията и желанието на хора,които си мислят,че не са особено добри в готвенето.Искам да знаеш,че такова нещо няма!Смело и категорично го заявявам.Не са нужни кой знае какви умения,просто трябва желание.А ти го имаш и това много ме радва!Благодаря ти наистина много.Ще съм истински щастлива,ако продължаваш да опитваш рецептите ми.Насреща съм винаги за всякакви въпроси,с радост ще ти отговоря.Поздрави на Сливен от мен.Обичам този град!
ОтговорИзтриванеЙоли, обожавам мамините и бабините рецепти и много съжалявам, че много от бабините не съм записала. Но ти така ме върна в детството, че ти благодаря от сърце. Содените питки на баба бяха също толкова ароматни и вкусни като твоите, само че баба не слагаше сиренето вътре, а ни слагаше в чинийки масло и сладко или лютеница и сиренце. aneto
ОтговорИзтриванеОтново - Добре дошла у дома с прекрасните ти рецепти! Йоли, току що ги извадих от фурната! Страхотни са! Благодаря ти, Вдъхновителко! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеМного се радвам,благодаря ти.И ние в къщи ги обичаме много.Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеМмммммм,да! Чест и почитания на майка ти за страхотните питки. Благодаря и на теб, че сподели тази вкуснотия с нас.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Рени. Много се радвам, че са ви харесали. Непременно ще поздравя мама. Да ви е сладко!
ИзтриванеMy brother recommended I might like this website. He was totally right.
ОтговорИзтриванеThis post truly made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this information!
Thanks!
Also visit my web blog ; bacalao desalado
Много благодаря и на теб, и на брат ти. Радвам се,че ви харесва блога и рецептите в него.Да ти е сладко, добре дошли.
ОтговорИзтриванеНаправих содените питки. Много бързи и страшно вкусни. Да си призная - позволих си да добавя малко сушени домати, маслини каламата и ситно нарязан пресен босилен и не съжалявам :)
ОтговорИзтриванеПрекрасна идея е да вмъкнеш средиземноморски вкус. И аз ще се възползвам от нея. Благодаря ти от сърце! Много се радвам, че са ти харесали питките.
ИзтриванеНа вкус станаха страхотни,ама много се сплескаха.В началото бяха хубаво се надигнали,но накрая спаднаха и така си останаха.Къде бъркам?Брашното ли ми дойде малко или при печенето нещо не правя както трябва?:(
ОтговорИзтриванеПърво да ти благодаря, че ги опита, Мери. Радвам се, че са ти харесали като вкус.
ИзтриванеТочно в тези содени питки брашното не е много. Съвсем умишлено. Иначе стават твърди и аз не ги харесвам. Предпочитам да се посплескат, но да останат меки и леко влажни отвътре. Може би е трябвало да направиш по-високи купчинки от тестото. то наситина се поразлива, не остава високо като при хлебчетата. Затова са и питки. Мисля, че никъде не си сбъркала. Благодаря ти отново.
Прекрасни, както всичко което съм правила по твоите рецепти, Йоли! Както се прибирах премръзнала към къщи се ядосвах, че не съм взела кори за баница - така ми се ядеше нещо топло и тестено на студа! Сетих се, че вчера Йорданка Христова приготвяша много хубава содена питка при Гала, но пък имах само половин кофичка кисело мляко и две яйца, а не ми се излизаше обратно. Като пуснах търсачката и открих тази рецепта, просто нямах търпение да ги изпробвам! Чудни! Чудни! Чудни!
ОтговорИзтриванеТи си чудна! А аз пък ти благодаря от сърце! Много, много съм щастлива да чуя, че са ти харесали содените питки. Да са ви сладки на всички у дома!
ИзтриванеЩе се радвам, ако занапред пишеш в сайта ми yoli.bg, тъй като тук няма да публикувам повече нови рецепти. Благодаря за разбирането.
Здравейте, направих питките, много вкусни, веднага се изядоха. Искам обаче да попитам дали нещо не бъркам при приготвянето, тестото става много лепкаво и течно, не е възможно да го взимам в шепа и да оформям топка, камо ли да го топна в маслото, то се разтича. Оформих някакви купчинки в тавата все пак. Дали трябва повече брашно или к.мляко ми е било по-течно? Сложих всичко по мерките в рецептата. Не видях тази рецепта в другия ви сайт, иначе щях там да пиша.
ОтговорИзтриванеЗдравей. Ето я рецептата, в сайта си е. Просто не си я видяла. http://www.yoli.bg/entry/sodenite-pitki-na-mama
ИзтриванеНищо не бъркаш, точно такова е тестото, лепкаво. Не е течно, но е супер лепкаво и трудно се оформя. Аз го гребвам с лъжица, после го прехвърлям на дланта си, която е добре намаслена и леко просто го "подмятам" така да се каже от ръка в ръка. Колкото да се събере на нещо като купчинка. Съвсем умишлено не съм написала повече брашно. Категорична съм, че с повече брашно питките стават много по-твърди. Лично на мен не ми харесват. Но винаги можеш да добавиш още малко брашно, не се притеснявай. Ако не ти харесва консистенцията, която е по-скоро като за кекс, добави още 1-2 с.л. брашно и готово. Много се радвам, че ги опита и са ти харесали. Благодаря ти.
Здравейте, наистина са страхотни тези питки. Въпреки, че при този страхотен вкус ;) няма значение, че не се посплескват накрая ;) аз реших този проблем като ги изпекох във форми за мъфини и се надигнаха доста повече.
ИзтриванеНамазах формичките предварително с разтопеното масло и тестото ми стигна точно за 12 питки колкото са и гнездата във формата ми за мъфини.
Ето и снимка:
https://drive.google.com/file/d/1HL3ulSq5EwB50vFSfX8rtGyF2N2cbpAu/view?usp=drivesdk
Поздравления, Йоли - голяма почитателка съм ти <3
Когато искам да направя нещо за пръв път - винаги първо търся твоя рецепта ;)
Всичко, което съм правила по твоя рецепта се получава и винаги е много вкусно.
Благодаря от сърце <3
Аз благодаря! От сърце! Много се радвам, че ти харесва рецептата. Идеята за формите за мъфини е чудесна, ще се възползвам и аз. Светли великденски празници желая на всички ви у дома!
ИзтриванеPoredna recepta pravq ot tuk i e mnogo spolu4liva:)))pitkite stanaha strahotni i puhkavi:)Blagodarq:))))
ОтговорИзтриванеАз ти благодаря за доверието. Радвам се, че ти харесаха содените питки. Да са ти сладки!
Изтриванечудни, аз ползвах чубрица, че нямах киммион, и пак са прекрасни
ОтговорИзтриванеТочно така, Ани. Точно така се прави. Каквото имаш, това слагаш. Страшно уважавам хората, които експериментират с вкусовете, а не се придържат съвсем стриктно към написаните рецепти. Много, много ме зарадва. Благодаря ти!
ИзтриванеАз Ви благодаря, Йоли. Носите много красива енергия в себе си и я предавате, дори и с рецептите :)
ИзтриванеМила Йоли,
ОтговорИзтриванеСмяташ ли, че от цялото тесто за 8 питчици бих могла сполучливо да опека 1 цяла? Утре ми се иска да я приготвя...(Малки съм ги правила за закуска и на моя мъж не веднъж и много му се услаждаха, трябва да споделя и да благодаря. :-) А най-добре ми се получават с тъмно брашно.)
Сърдечен поздрав и пожелания за весели празници,
Сиси
Здравей Сиси.Да, разбира се, че можеш. Просто ще печеш питката малко по-дълго, това е. Благодаря ти. Светли и уютни празници ти желая!
ИзтриванеЧестита Коледа, мила Йоли! Здраве и щастие! :-)
ИзтриванеСтана супер всичко още онзи ден. Много сме доволни всички.:-)
Поздрав!
Сиси
Здравей Йоли, токущо опекох питките и бързам да изкажа благодарността си към теб и майка ти за прекрасната рецепта. В кухнята така ухаееееее, че едва се сдържам да не и подхвана още топли, топли тези питки :) Утре изпрашам любимия на път и реших да му приготвя нещо вкусно и домашно за пътуването. Дано оцелеят до утре ;)
ОтговорИзтриванеЕха, Кате! Много, много ти благодаря! Страшно се радвам, че са ви харесали питките. Да са ви сладки, ама май най-вече на любимия ти.
ОтговорИзтриванеНевероятно вкусни, направих за закуска и до обяд свършиха , та вечерта направих още една доза за мъжа ми за работа :) Благодаря!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти много, Ани! Така ме зарадва! Да са ви сладки на всички!
ИзтриванеЗдравейте, Йоли! Направих вчера от вашите питки, направих половин смес, че исках първо да пробвам :) сместа се получи като истинско тесто, въобще не беше течно, сирене не слагаш, защото основното беше с козе сирене и исках чисти питки, сложих само шарена сол вътре. Стигна ми за 5 питки и днес доядох останалите 2,които не се бяха втвърдили или поне не много, бяха си доста добре :) благодаря ви!
ОтговорИзтриванеНаталия
Аз благодаря за доверието, Наталия! Много се радвам, че питките са станали хубави и са ви харесали!
Изтриване