Представям ви една рецепта от италианския север. Типична е за планинските им райони, там, където скотовъдството и производството на сирене са били основен поминък. Първите източници за Фрико са още от 15 век. Името на ястието се свързва със свети Ермакора, който днес е патрон на Удине. Историята говори, че свети Ермакора бил нагостен от местен овчар с парче полента и купичка цвик. Били бедни и гладни години. Той и домакинът му сложили цвика на огъня да го сгреят. Нямало какво да сложат в него освен изсушени корички от сирене. Те започнали да се топят и може би така възниква и първоизточника на днешната вкусна рецепта. Сега всеки има свой вариант за Фрико, но най-популярния е с картофи и сирене. Именно нея ще ви представя днес. Надявам се да ви хареса, опитайте.
Продукти за 4 порции
4 средни на големина картофа
1/2 глава ситно нарязан стар лук
1 с.л. зехтин
400 г сирене тип кашкавал, ементал, гауда, грюер и други подходящи видове за разтапяне
50 г настърган пармезан
черен пипер
Приготвяне
* Задължително ползвайте тиган с незалепващо покритие.
* Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Задушете ги в тиган до омекване заедно с лука и зехтина като периодичко разбърквате. След като добре омекнат ги намачкайте с вилица докато станат на малки бучици.
* Настържете сиренето на едро ренде. Добавете го към картофите и бъркайте докато се стопи и смеси с тях. Подправете с пармезан и черен пипер и оставете за 1 - 2 минути да се запече. Обърнете ястието и от другата страна като си помогнете с голяма чиния. Ако при готвенето се отделя много мазнина от сиренето може да я отстраните. След като обърнете фрикото да се запече и от другата страна го извадете в плоска чиния. Докато е още топло разрежете на четири парчета и сервирайте.
* Колкото по-ароматни сирена ползвате, толкова по-вкусно ще стане фрикото. Традиционно се сервира с полента вместо хляб, но със салата е много свежо. Получава се вкусно ароматно ястие, което неустоимо се разтегля на конци когато е топло. Дано се хареса и на вас. Да ви е сладко!
.
няма как да не му се прияде при тази красота, Йоли! :)
ОтговорИзтриванеЙоли, възхищавам ти се! Много мили чувства изпитвам към теб!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Изглежда изключително вкусно!
ОтговорИзтриванеOshe utre she bade isprobvana receptata yoli, :) izglejda naistina neustoimo vkysno :)
ОтговорИзтриванеО, страхотно е, ще се пробва!
ОтговорИзтриванеНещо подобно приготвяше някога баща ми, страшно вкусно, а как го бях забравила.
Благодаря за рецептата и това, че ме подсети за вкусотията от детството ми, Йоли!
Прегръдки от мен!
Невероятно вкусно изглежда! Нямам търпение да го приготвя и опитам! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТолкова е апетитно!
ОтговорИзтриванеИ невероятно вкусно!
Прегръдка, скъпа Йоли!
Изключително апетитна гледна точка към това Фрико, Йоли! Както не съм вечеряла все още, няма да ти обяснявам как преглъщам пред гледката на разтегленото сирене! Благодаря ти, че сподели рецептата, а и малко история към нея. Ще пробвам при първа възможност! Прегръдки от мен :)
ОтговорИзтриванеАма как хубаво са се разтопили тези сирена!
ОтговорИзтриванеЩе си го направим, със сигурност, че онова, дето правя само със сирена добре бърка в джоба за цялата фамилия :)
Голямо гуш, мила!
Изглежда толкова привлекателно и апетитно! И историята на появяването му много ми хареса.
ОтговорИзтриванеПрегръщам те, мила Йоли!
Неустоимо вкусно изглежда мила моя, как да не си го приготви човек. Много лесно и вкусно! С грюер ли го направи?
ОтговорИзтриванеЙолинце, прекрасно предложение! Ама то при теб винаги ухае на вкусно, няма как да е иначе.
ОтговорИзтриванеПрегръщам те силно и ти изпращам много усмивки! :)
Ако още не си видяла, това е и за теб, мила Йоли:
ОтговорИзтриванеhttp://mousseofcoloursanddreams.blogspot.com/2013/11/blog-post.html .
Защото неведнъж си била вдъхновение за мен! И все е така. :)
Сърдечно те прегръщам! :)
Изглежда неустоимо вкусно Йоли!
ОтговорИзтриванеДа знаеш как ме зарадва с тази си публикация :)
Щом си набавя необходимите сиренца, ще пробвам това изкушение от италианският север!
Прегръщам те :)
Голяма изкушение, Йоли
ОтговорИзтриванеи като съставки, вкус и неустоима визия -
много, много ми харесва:)
Благодаря, сърдечни поздрави и прегръдка за теб!
Вкусно,много вкусно,мила Йоли....
ОтговорИзтриванеПрегръдки от мен!
Благодаря за страхотната рецепта! От скоро живея в Италия (по-точно Сицилия) и винаги съм отворена към нови рецепти, особено идващи от северна Италия! Съпруга ми не е чувал за това ястие, но съвсем скоро ще му се отдаде възможност и да го опита :) Поздрави, Мария!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че се върна, Йоли!
ОтговорИзтриванеРецептата е страхотна. В къщи обожаваме всичко, приготвено с картофи, а тази е супер проста и вкусна. Благодаря, че я сподели:)
Отново разкошна рецепта и снимки,мила!Много,много апетитно е,бързо за приготвяне(което аз много ценя) и несъмнено убийствено вкусно!
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен,слънце!
О, как се е разтегнало милото кашкавалче! Вкусно и подканващо! Благодаря за споделената рецепта, Йоли! Поздрави!
ОтговорИзтриванеоще утре ще го пробвам! изглежда невероятно вкусно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви приятели.Много се радвам,че ви допадна тази рецепта.Простичка е,лесна,но вкусна.Ще се радвам,ако опитате и вие.Наистина може да ползвате всякакви сирена,които са подходящи за стопяване.Както им казвам аз - на ластици да станат.Използвах каквито имаше изостанали в хладилника.Повече кашкавал и малко грюер,пармезан и гауда.да ви е сладко на всички.
ОтговорИзтриванеТова е просто един разкош! Семпъл, но сигурна съм убисйтвено вкусен! Твърдо ще опитам!
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта ,Йоли! Ще я пробвам още този уикенд.
ОтговорИзтриванеМного ми харесва, аз съм голям почитател на безмесните ястия :) За съжеление самата аз много рядко ги приготвя, защото мъжете ми са месари. Поздравления, страхотни рецепти са събрани тук!
ОтговорИзтриванеЕдна страхотна рецепта,леко прилича на испанската тортиля изглежда доста вкусно. Благодаря за всички прекрасни неща които споделяш.Поздрави
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви,ще се радвам да опитате.Мсеки любител на сиренето би харесал фрикото.Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеЧудесно и лесно предложение, Йоли!
ОтговорИзтриванеМерси за споделената рецепта. Ще опитам - непременно. :)
Чудесно! (Уви, когато вкъщи има и само "краве кашкавал", пак стана вкусотия, представям си какво ще е с ароматните му събратя!!!)
ОтговорИзтриванеО,да,и с кашкавалче само,пак е чудно.Благодаря,наздраве на всички!
ОтговорИзтриванеВинаги съм адмирирала историите зад дадена рецепта и изначалните и'източници, може би това е архетипът на испанската тортия!?:)
ОтговорИзтриванеИзпълнението е впечатляващо-личи от снимките
Възможно е Светле,прилича малко на испанска тортия,но няма яйца,а и картофите са малко в сравнение със сиренето.Благодаря ти за оценката,от теб ми е като мехлем за душата.
ОтговорИзтриванеЗа пореден път чудесна рецепта на лесно и вкусно ястие.Възхитена съм.Да си жива и здрава Йоли и все така да ни радваш с прекрасни рецепти и нека тая прекрасна усмивка да не слиза никога от лицето ти.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти мамче.Много си ми мила.Радвам се,че ти хареса рецептата.Да ти е сладко!
ОтговорИзтриванеПривет Йоли,няма такава вкусотия!Фрикото се услади на цялото ми семейство и всички бяхме очаровани ,уж картофи и кашкавал/едам при мен/,уж почти ежедневна комбинация пък толкова различно....и тези хрупкави крайчета...........неописуемо!Много ти благодаря за чудесната рецепта!Поздрави!
ОтговорИзтриванеЕх, че се радвам, Сели! Много ми е драго, че си го опитала и че ви е било вкусно! И на мен много ми харесва това ястие. Благодаря ти много за добрите думи и доверието!
Изтриване