Продукти за 1 голям тарт или 4 тарталети
Тесто
125 г меко масло
1 яйце
1/2 ч.л.сол
1 ч.л. суха мащерка
около 220-250 г брашно
Пълнеж
500 г дребен червен лук
180 мл червено вино
20 г масло
сол на вкус
2 - 3 стръка мащерка
клонче салвия
8 сушени сини сливи без костилки
150 г синьо сирене
50 г едро нарязани орехи
2 яйца
200 мл течна млечна сметана
сол на вкус
Приготвяне
* Разбъркайте маслото и яйцето. Посолете и постепенно прибавете брашното, смесено с мащерката. Омесете меко тесто и го оставете за 30 минути в хладилника.
* Обелете лука и го нарежете на половинки. Сложете го в тенджерка заедно с маслото, мащерката и салвията. Залейте с виното, посолете и варете 4 минути под капак. Отхлупете и гответе докато се изпари виното. Към края прибавете сушените сливи, нарязани на парчета. Отстранете подправките и оставете лука да се охлади.
* Покрийте дъното на тава за пай с хартия за печене. Разстелете тестото на тънък пласт като направите и борд. Надупчете го добре с вилица.
* Разбийте яйцата заедно със солта и сметаната и изсипете сместа върху маслената кора.
* Отгоре наредете парчетата лук и сливи. Натрошете сиренето и го поръсете върху лука.
* Загрейте фурната на 180* и изпечете тарта за около 30 - 35 минути. Към края на печенето поръсете с орехите. Сервирайте ястието леко топло с чаша червено вино. Наздраве!
.
Много интересно предложение, Йоли. Малко ме озадачава комбинацията между лук и сини сливи, но предполагам, че си пасват. Иначе изглеждат прекрасни!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер! :)
Делибозова, на път съм да Ви намразя! :)
ОтговорИзтриванеПредставям си вкуса!
ОтговорИзтриванеИ тези сини сливи, а синьото сиренце...ммм....
Невероятна изкусителка си, Йоли!
Прегръдка!
Наздраве, Йоли!
ОтговорИзтриванеТартите са идеални! Приказка просто!
Бих ги направила още сега, но ще чакат до неделя. :)
Хубава вечер!
Провокиращо апетитно изглежда Йоли :)
ОтговорИзтриванеНаздраве да е!
Уникална рецепта пак си ни поднесла Йоли ,уникална си и ти!
ОтговорИзтриванеПрекрасна да е вечерта ти!
След захласването и онемялото съзерцаване на снимките или по-точно картините, малко по малко дойдоха и думите. И по-добре, че телепатията едва ли работи от такова разстояние... ;)
ОтговорИзтриванеМного ми харесва закачката с лука и виното. Така ароматизиран и омекотен, ще ми допадне :) И като цяло, хармония от вкусове и аромати, която знам, че ще ни хареса у дома. Прекрасен тарт, прекрасна Йоли :) :)
Много е вкусно,признавам,това е едно от любимите ми ястия.Никак не е странно комбинацията между лук и сушени сливи,отдавна се използва в готварството по света.С други деми,не съм я измислила аз,просто я приложих.Непременно опитайте,сигурна съм,че ще ви хареса.Благодаря ви за милите думи и наздраве.
ОтговорИзтриванеИстинска наслада за очите, небцето и душата, Йоли! :)
ОтговорИзтриванеНаздраве, Йоли! Пак съм в захлас и без думи, само преглъщам! Усмивки и прекрасен уикенд!
ОтговорИзтриванеСкъпа, Йоли, след като вчера цял ден преглъщах, докато те четях, реших за вечеря да приготвя тартите - резултатът -Умопомрачителен, разбирай Разкошен! Комбинацията от сушени сливи и синьо сирене е незаменима. Благодаря ти, целувки,
ОтговорИзтриванеП.С. Познай коя ръкавица използвам:)
Със сигурност маринования червен лук кореспондира със сливите перфектно!Както винаги красиво,цветно,вкусно,завладяващо предложение,мила!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви момичета,пак ме усмихнахте.
ОтговорИзтриванеАни,зелената!Познах,нали?Прегръщам те мила.
Йоли, много, много ми харесва,
ОтговорИзтриванене мога да определя, кое ме изкушава повече -
прекрасната комбинация от вкусове или великолепното представяне в снимки.
Страхотно предложение,
благодаря за удоволствието,
поздрави и усмихната вечер, Диана
Много ви благодаря,радвам се,че и на вас ви допада моя вкус.Много топли думи,много мили.
ОтговорИзтриванеWow that taste must be really unique! What a great combination! Hugs from me.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце,Ванеса.Наистина е много добър вкуса на този тарт,изключителна комбинация се получава между всички продукти.Целувки и от мен.
ОтговорИзтриванеЙоли, комбинацията изглежда страхотно! И аз отначало се озадачих от лука и сливите, но след като размислих,наистина биха си пасвали добре :)... особено със синьото сирене.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!
Йоли, току-що разбрах. Не мога да повярвам, моите съболезнования! Знам, че не ме познаваш, но те чувствам много близка. Толкова се радвах за новото ти предаване. Не знам какво да кажа. Успех и много те прегръщам. Снежана
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за топлотата и съпричастостта,Снежи.
ОтговорИзтриванеМила ми Йоли, приеми моите най-искрени съболезнования! Да знаеш, че сме теб и те подкрепяме! Желая ти да бъдеш силна, много силна! Изпращам ти топла приятелска прегръдка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти мила Дани.
ОтговорИзтриванеМила, Йоли, съвсем случайно научих и съм потресена! Приеми моето най-искрено съчувствие! Толкова си нежна, миличка, пожелавам ти да бъдеш много силна и съм сигурна, че около теб има много приятели. Прегръщам те силно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти мила,наистина имам много приятели.Голяма утеха сте ми всички.Благодаря ти сърдечно.
ОтговорИзтриванеСпечели ме още със снимките,но комбимацията лук-сливи ме довърши(яхнията обичам да я правя със сушени сливи:)).Прекрасна рецепта,Йоли!
ОтговорИзтриванеМиленка,обещай,че ще пробваш!не те карам за друго,ама за да се увериш сама колко си подхождат тези вкусове.Благодаря ти мила.
ОтговорИзтриванеYoli, priemi moite saboleznovaniya! Redoven 4itatel sum ti i si mi lubim kulinaren blogger. Jelaya ti da si mnogo silna i obgradena s istinski priateli.6te se molya za teb.
ОтговорИзтриванеPregra6tam te: Zori
Благодаря ти много Зори за топлотата и съпричасността.
ОтговорИзтриванеНаправих го, не съм яла по-вкусно нещо. С домашно червено винце... Много, много френска рецепта-ще се озове на новогодишната ми трапеза. Благодаря!
ОтговорИзтриванеНадежда
Наде,изключително ми е приятно да чуя това.Много се радвам,че опита тартата.Обичам подобно съчетание на вкусове и съм щастлива,че и на вас ви допадна.Наздраве и да ви е сладко!
ОтговорИзтриване