петък, 18 октомври 2013 г.

Тарт с винен лук







Продукти за 1 голям тарт или 4 тарталети

Тесто

125 г меко масло
1 яйце
1/2 ч.л.сол
1 ч.л. суха мащерка
около 220-250 г брашно

Пълнеж

500 г дребен червен лук
180 мл червено вино
20 г масло
сол на вкус
2 - 3 стръка мащерка
клонче салвия
8 сушени сини сливи без костилки
150 г синьо сирене
50 г едро нарязани орехи

2 яйца
200 мл течна млечна сметана
сол на вкус








Приготвяне

* Разбъркайте маслото и яйцето. Посолете и постепенно прибавете брашното, смесено с мащерката. Омесете меко тесто и го оставете за 30 минути в хладилника.

* Обелете лука и го нарежете на половинки. Сложете го в тенджерка заедно с маслото, мащерката и салвията. Залейте с виното, посолете и варете 4 минути под капак. Отхлупете и гответе докато се изпари виното. Към края прибавете сушените сливи, нарязани на парчета. Отстранете подправките и оставете лука да се охлади.

* Покрийте дъното на тава за пай с хартия за печене. Разстелете тестото на тънък пласт като направите и борд. Надупчете го добре с вилица.

* Разбийте яйцата заедно със солта и сметаната и изсипете сместа върху маслената кора.

* Отгоре наредете парчетата лук и сливи. Натрошете сиренето и го поръсете върху лука.

* Загрейте фурната на 180* и изпечете тарта за около 30 - 35 минути. Към края на печенето поръсете с орехите. Сервирайте ястието леко топло с чаша червено вино. Наздраве!







.

30 коментара:

  1. Много интересно предложение, Йоли. Малко ме озадачава комбинацията между лук и сини сливи, но предполагам, че си пасват. Иначе изглеждат прекрасни!
    Поздрави и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Делибозова, на път съм да Ви намразя! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Представям си вкуса!
    И тези сини сливи, а синьото сиренце...ммм....
    Невероятна изкусителка си, Йоли!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Наздраве, Йоли!
    Тартите са идеални! Приказка просто!
    Бих ги направила още сега, но ще чакат до неделя. :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Провокиращо апетитно изглежда Йоли :)
    Наздраве да е!

    ОтговорИзтриване
  6. Уникална рецепта пак си ни поднесла Йоли ,уникална си и ти!
    Прекрасна да е вечерта ти!

    ОтговорИзтриване
  7. След захласването и онемялото съзерцаване на снимките или по-точно картините, малко по малко дойдоха и думите. И по-добре, че телепатията едва ли работи от такова разстояние... ;)
    Много ми харесва закачката с лука и виното. Така ароматизиран и омекотен, ще ми допадне :) И като цяло, хармония от вкусове и аромати, която знам, че ще ни хареса у дома. Прекрасен тарт, прекрасна Йоли :) :)

    ОтговорИзтриване
  8. Много е вкусно,признавам,това е едно от любимите ми ястия.Никак не е странно комбинацията между лук и сушени сливи,отдавна се използва в готварството по света.С други деми,не съм я измислила аз,просто я приложих.Непременно опитайте,сигурна съм,че ще ви хареса.Благодаря ви за милите думи и наздраве.

    ОтговорИзтриване
  9. Истинска наслада за очите, небцето и душата, Йоли! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Наздраве, Йоли! Пак съм в захлас и без думи, само преглъщам! Усмивки и прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  11. Скъпа, Йоли, след като вчера цял ден преглъщах, докато те четях, реших за вечеря да приготвя тартите - резултатът -Умопомрачителен, разбирай Разкошен! Комбинацията от сушени сливи и синьо сирене е незаменима. Благодаря ти, целувки,
    П.С. Познай коя ръкавица използвам:)

    ОтговорИзтриване
  12. Със сигурност маринования червен лук кореспондира със сливите перфектно!Както винаги красиво,цветно,вкусно,завладяващо предложение,мила!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ви момичета,пак ме усмихнахте.

    Ани,зелената!Познах,нали?Прегръщам те мила.

    ОтговорИзтриване
  14. Йоли, много, много ми харесва,
    не мога да определя, кое ме изкушава повече -
    прекрасната комбинация от вкусове или великолепното представяне в снимки.
    Страхотно предложение,
    благодаря за удоволствието,
    поздрави и усмихната вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. Много ви благодаря,радвам се,че и на вас ви допада моя вкус.Много топли думи,много мили.

    ОтговорИзтриване
  16. Wow that taste must be really unique! What a great combination! Hugs from me.

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ти от сърце,Ванеса.Наистина е много добър вкуса на този тарт,изключителна комбинация се получава между всички продукти.Целувки и от мен.

    ОтговорИзтриване
  18. Йоли, комбинацията изглежда страхотно! И аз отначало се озадачих от лука и сливите, но след като размислих,наистина биха си пасвали добре :)... особено със синьото сирене.
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  19. Йоли, току-що разбрах. Не мога да повярвам, моите съболезнования! Знам, че не ме познаваш, но те чувствам много близка. Толкова се радвах за новото ти предаване. Не знам какво да кажа. Успех и много те прегръщам. Снежана

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря ти за топлотата и съпричастостта,Снежи.

    ОтговорИзтриване
  21. Мила ми Йоли, приеми моите най-искрени съболезнования! Да знаеш, че сме теб и те подкрепяме! Желая ти да бъдеш силна, много силна! Изпращам ти топла приятелска прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  22. Мила, Йоли, съвсем случайно научих и съм потресена! Приеми моето най-искрено съчувствие! Толкова си нежна, миличка, пожелавам ти да бъдеш много силна и съм сигурна, че около теб има много приятели. Прегръщам те силно!

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря ти мила,наистина имам много приятели.Голяма утеха сте ми всички.Благодаря ти сърдечно.

    ОтговорИзтриване
  24. Спечели ме още със снимките,но комбимацията лук-сливи ме довърши(яхнията обичам да я правя със сушени сливи:)).Прекрасна рецепта,Йоли!

    ОтговорИзтриване
  25. Миленка,обещай,че ще пробваш!не те карам за друго,ама за да се увериш сама колко си подхождат тези вкусове.Благодаря ти мила.

    ОтговорИзтриване
  26. Yoli, priemi moite saboleznovaniya! Redoven 4itatel sum ti i si mi lubim kulinaren blogger. Jelaya ti da si mnogo silna i obgradena s istinski priateli.6te se molya za teb.
    Pregra6tam te: Zori

    ОтговорИзтриване
  27. Благодаря ти много Зори за топлотата и съпричасността.

    ОтговорИзтриване
  28. Направих го, не съм яла по-вкусно нещо. С домашно червено винце... Много, много френска рецепта-ще се озове на новогодишната ми трапеза. Благодаря!
    Надежда

    ОтговорИзтриване
  29. Наде,изключително ми е приятно да чуя това.Много се радвам,че опита тартата.Обичам подобно съчетание на вкусове и съм щастлива,че и на вас ви допадна.Наздраве и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване