събота, 28 декември 2013 г.

Пикантни ядки







150 мл вода
150 г захар
300 г сурови ядки по избор
1 ч.л. сол
1 ч.л. сладък червен пипер
1/2 ч.л. лют червен пипер
1 с.л. олио
2 с.л. сусам








Приготвяне

* Сварете за 5 минути водата и захарта на сироп. Охладете го и залейте с него ядките. Оставете ги да престоят 20 минути. Изцедете ги добре и в купа ги разбъркайте с всички останали съставки.

* Постелете тава с хартия за печене и разстелете на един пласт ядките. Изпечете ги до златисто в загрята на 160* фурна. Добре е температурата да е по-ниска за да може лепкавия сироп по тях да изсъхне добре. Разбърквайте периодично. Сервирайте ги студени с подходяща напитка. Наздраве!







.

10 коментара:

  1. С тези прекрасни ядки да посрещнеш Новата 2014 година.
    Пожелавам ти тя да е щедра към теб и семейството ти!
    Да сте здрави и благополучни!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно мезе са тези ядки!
    Прегръдки, Йоли и добра да ти бъде Новата година!

    ОтговорИзтриване
  3. Aу, задължително ще ги направя :) за новогодишната вечер със сигурност :)

    ОтговорИзтриване
  4. Гледката при теб ме хваща с паничка ядки в скута и бутилка червено вино (половинката се погрижи, неясно защо, да ми донесе бутилката, но не и чаша, та я карам кръчмарски) :) Моите ядки са просто опечени, а твоите много интересни! Предлагам замяна :) :)

    ОтговорИзтриване
  5. Много идейно и подходящо предложение за празниците! Щастлива Нова година, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  6. Да, показала си задължителна част от нашата новогодишна трапеза;) Благодаря, Йоли! Няма да им се размине! Хубави празници!

    ОтговорИзтриване
  7. Много интересна рецепта, изкушена съм да опитам! Честита Коледа, Йоли, пожелавам ти здраве и много късмет и творческо вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  8. А аз предлагам просто да обединим ядките и да се съберем на едно място, та заедно да си ги похапнем. Тики, съгласна? :)
    Йоли, прекрасна идея, определено ще опитаме някой път. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Много са вкусни ядките така,не можеш да спреш да ги хрупаш.Ще се радвам,ако разнообразите с тях новогодишната си трапеза.Благодаря ви и весели празници.

    ОтговорИзтриване
  10. Чудна идея, както обикновено:) Изобщо много вкусен декември се очерта :)

    ОтговорИзтриване