Брецелът има дълга и стара история. За него се говори още през Средновековието. Не може да се каже нищо категорично за произхода му, но една легенда гласи, че в миналото един пекар от град Бад Урах изпаднал в немилост пред своя владетел и бил осъден на смърт. Все пак, господарят му дал последен шанс да спаси живота си и му поставил за задача да направи такова печиво, че слънцето да може три пъти да огрее през него. Може би оттам е и популярната днес форма на брецела. В средновековни рисунки и мозайки има същите изображения. Днес формата е най-различна. Латинската дума brachium е основата на днешната дума брецел. В Италия, както и в много други страни печивото се нарича с най-различни имена, но коренът винаги е един и същ. При християнството брецелът е символ на празнична храна, особено по време на пости. В миналото по коледните празници са раздавали брецели на бедните. Дори днес някои германски градове са съхранили тази традиция. Вкусовите варианти също са много. Има сладки и солени. Днес ви предлагам моите брецели с маслено тесто, шоколад и бадеми. Да ви е сладко!
Продукти за около 10 - 12 брецела
125 г студено масло
225 г брашно
ванилия
2 щипки сол
2 с.л. пудра захар
4 - 5 с.л. студена вода
100 г млечен шоколад
1 белтък
100 г кристална захар
50 г бадеми на люспи
Приготвяне
* В купа смесете брашното, ванилията, солта и пудрата захар. Нарежене маслото на кубчета, сложете го в брашното и претрийте всичко с пръсти докато получите маслени трохи. Постепенно сипете водата и бързо омесете тесто. Ако е нужно прибавете още малко вода или пък брашно. Завийте тестото в найлоново фолио и го оставете в хладилника за един, два часа.
* Поръсете плота с малко брашно и разточете тестото на тънка правоъгълна кора с дебелина около 3 мм. Върху нея настържете шоколада. Може да го замените с течен шоколад или лешников нугат, ако повече харесвате вкуса им.
* Внимателно прегънете тестото на две и отново разточете на тънка кора. Нарежете я на 10 - 12 ленти. Дължената и широчината преценете сами. Може да направите малки или по-големи сладки. Усучете ги и ги завийте във формата на брецели.
* Разбийте белтъка и с четка намажете сладките. Оваляйте ги в кристалната захар, а след това в бадеми. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 170* и изпечете брецелите за около 12 - 15 минути или докато бадемите се зачервят апетитно. Сервирайте ги поръсени с малко пудра захар. Да ви е сладко!
.
Йоли, с най-голямо удоволствие ще се почерпя. По-вкусни сладки брецели едва ли има. :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави, Йолинце!
Подозирам че това ще е супер хрупкаво и уникално вкусно! Ще си ги направя в най-скоро време :)
ОтговорИзтриванеТака ухаят на масло....
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение,Йоли!
И много красиви снимки!
Освен, че са много красиви са несъмнено и много вкусни, Йоли!
ОтговорИзтриванеКак да не се влюбиш от пръв поглед!
ОтговорИзтриванеОбичам и тях вече и то само заради теб.
Мерси вкусно!
Вълшебни са, Йоли...,
ОтговорИзтриванечудесно празнично предложение и впечатляващи снимки...
Честито Рождество Христово,
с голяма прегръдка за теб,
здрави,светли и благословени празници!
Благодаря ви.Весели празници на всички!
ОтговорИзтриванеЧестито Рождество Христово,Йоли !
ОтговорИзтриванеДа бъде благословен домът ви!
Да има здраве и благополучие,разбирателство,обич и доброта!
Бисквитките са уникални!Прегръдки!