събота, 28 декември 2013 г.

Джин сьомга








   Предлагам ви едно елегантно предястие от домашно маринована в джин сьомга, поднесена върху картофено канапе и сметанова горчица. Подходящо е да направите по-голямо количество риба и да го съхранявате в хладилник. Така ще имате под ръка прясна вкусна солена сьомга за различни предястия. Надявам се, че ще ви допадне тази рецепта и ще разнообразите трапезата си.



Продукти ца 4 порции

400 г прясна сьомга с кожата
2 с.л. джин
50 г натрошена морска сол
1 с.л. захар
сок и настъргана кора от 1/2 лимон
няколко стръка от зелената част на фенел

2 картофа ( около 300 г )
1 яйце
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. зехтин

200 г заквасена сметана
1 ч.л. уасаби или друга люта горчица
сол на вкус








Приготвяне

* Измийте парчето риба и го подсушете с кухненска салфетка. Не отстранявайте кожата. Тя ще държи филето цяло, а след това ще ви бъде по-лесно да го нарежите на тънки парчета.  Намажете го откъм страната без кожа с дхин и лимонов сок. Смесете солта, захарта, нарязания фенел и лимоновата кора. Поръсете сьомгата равномерно от всички страни. Срежете я на две еднакви парчета и ги сложете едно върху друга така, че кожата да остане от външната страна. Поставете рибата в кутия или друг съд и покрийте с найлоново фолио.Оставете в хладилника за 36 часа като през това време обърнете веднъж парчетата за да може месото да се овкуси равномерно.

* Изплакнете рибата под студена вода и добре подсушете с кухненска салфетка. Съхранявайте я затворена в кутия в хладилник.

* Настържете единият картоф на едро ренде, а другия на ситно. Посолете и изстискайте с ръце отцедилата се вода. Смесете картофите с яйцето, подправете с черен пипер  и разбъркайте. Загрейте зехтина на среден огън. С лъжица сипете от картофената смес и оформете малки канапета. Гответе до златисто и от двете страни. Добре е котлона да е по-слаб за да могат картофите добре да се изпържат, а не изведнъж да прегорят и вътре да останат сурови.

* Разбъркайте сметаната, уасабито и солта. Ако желаете може да добавите лимонов сок. Може да замените горчицата с хрян, а сметаната с майонеза.

* С много остър нож отрежете тънки филета от рибата. Сервирайте ги върху картофените канапета, поляти с лъжица от соса. Отгоре поръсете със ситни кубчета фенел. Да ви е сладко!








.

13 коментара:

  1. Наистина е елегантно, Йоли! Прекрасно представяне, вълшебнице! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Невероятно, елегантно, изискано и вкусно ....
    да знаеш Йоли как ме улесняваш с това си предложение!
    Знаех си че ще намеря това което ми трябва при теб :)
    Пегръдка и от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, чудно е... Покрай сушито така да заобичах сьомга и това определено би ми допаднало. Прегръдки, мила Йоли! А снимките ти са прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  4. Много оригинална рецепта! Не за първи път те виждам да поднасяш "сурова" маринована риба и скоро ще ме спечелиш да опитам!! Щом ти го харесваш, значи наистина е вкусно и ще трябва да се престраша! :)
    П.П. Прекрасна усмихваща снимка!!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви.Надявам се да опитате този начин на приготвяне.В момента ново парче риба отлежава в хладилника за новогодишната вечер.

    Тики,аз не съм открила топлата вода.Цял свят яде сурова риба.Ти обичаш ли пушена сьомга?Предполагам,че да.И тя е напълно сурова,просто е студено пушена,това е разликата.Иначе се приготвя по същия начин.Крайно време е за сурова риба и охлюви,не мислиш ли?Хайде,давай,престраши се.

    Още веднъж желая на всички весело посрещане на 2014 година. Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  6. Йоли, обожавам пушена сьомга, бих я яла и на клечка със сладолед! И да... знам, че е сурова, но понеже не съм присъствала на оставянето й сурова и не мирише на сурова риба, та неглижирам този факт. Ще се престраша, обещавам!! Но за охлювци... не, няма сделка!! Всичките ще са за теб! Да те видя дали ще ги изядеш! ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Ако ще вадиш охлюви - веднага идвам!
    И сурова риба ядем -само да ми падне прясна и мариновам или осолявам. Каквато и да е.
    Много ми хареса канапето и соса и със сигурност ще си направя скоро - рибка си имам :)
    Наздраве, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  8. Пеп,нашето Тики просто не знае какво губи.Вземи ти да и обясниш.А живее в Меката на тази вкусотия.Голяма е будала,ама ще се научи,сигурна съм.

    Весело посрещане на Нова година утре мили девийки.Наздраве и от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. От раз ми допадна предястието,чудесно е,Йоли!
    Щастлива и Късметлийска Нова Година!
    Наздраве и весела новогодишна нощ!

    ОтговорИзтриване
  10. Честита Нова година, скъпа Йоли!
    Нека има здраве и късмет...
    И смисъл...
    И нови вдъхновения..
    И много усмивки..
    Прегръдка и наздраве!

    ОтговорИзтриване
  11. Предястието обра овациите в Новогодишната вечер у дома мила! Със сигурност ще бъде направено пак и пак!
    Благодарности за рецептата и щастлива Нова година Йоли!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  12. Скъпа моя, честита нова година. Пожелавам ти да си много здрава, много силна, винаги, винаги така позитивна и пленителна за околните. Годината да бъде истински фурор за твоите творчески изяви и да ти донесе голям успех! Обичам те

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ви момичета.Весела и щастлива да е цялата година и за вас.

    Дани,много се радвам,че опита рибата и ви се е харесала.Благодаря мила.

    ОтговорИзтриване