Честита Нова 2014 година!
Продукти за тестото
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
ванилия
червена хранителна боя
Крем
250 г маскарпоне
140 г пудра захар
2 яйца
ванилия
5 г желатин
1/2 ч.ч. замразени или пресни малини
Глазура
1 ч.ч. замразени или пресни червени плодове
5 с.л. захар
5 г желатин
Приготвяне
* За блата разбийте на пухкав крем яйцата, ванилията и захарта докато утроят обема си. Към края на разбиването прибавете боята. Определете наситеността на цвета сами. Постепенно прибавете пресятото брашно като бъркате внимателно с лопатка. Постелете правоъгълна тава с хартия за печене и изсипете пандишпановото тесто. Загладете и изпечете за около 15 минути в предварително загрята на 170* фурна.
* За крема разбийте на сняг белтъците. Постепенно прибавете половината пудра захар и доразбийте докато получите твърди връхчета. В отделен съд разбийте на пухкав крем жълтъците с останалата захар и ванилията. Към тях прибавете маскарпонето и разтворения на водна баня желатин. Разбийте за кратко с миксер. Внимателно прибавете разбитите белтъци като бъркате с лопатка. Не слагайте повече желатин, кремът трябва да е леко стегнат и да се запази пухкав, а не да стане на желе. Ако се притеснявате от консумацията на сурови яйца може да разбиете белтъците на сняг като им прибавите на тънка струйка захарта, направена на горещ сироп, а жълтъците с останалата захар разбийте на водна баня.
* За глазурата размразете плодовете и отцедете сока им. В него разтворете желатина на водна баня. Смесете го с плодовете, прибавете захарта и оставете глазурата да изстине и леко да стегне. Ако ползвате пресни плодове разтворете желатина в няколко лъжици захарен сироп и след това го смесете с плодовете.
* Постелете дъното и стените на правоъгълна торта за кекс или терин с найлоново фолио. Сложете блата вътре така, че да покрие добре цялата повърхност. Отрежете излишния блат.
* Сипете крема като тук там сложите в него малините. Ако ползвате замразени плодове първо ги размразете и отцедете.
* Отгоре захлупете сладкиша с парче от останалия блат. Крайчетата от него приберете във фризер. По-късно може да ги ползвате за друг сладкиш или крем. Притиснете добре горната част на сладкиша, увийте цялата форма в найлоново фолио и я оставете в хладилника поне за 4 -5 часа.
* Извадете сладкиша от формата с помощта на фолиото и го обърнете в продълговата чиния. Отгоре нанесете глазурата и сервирайте. Да ви е сладко!
.
Това просто е фантастично, Йоли....връх, връх!
ОтговорИзтриванеИ пак - за много години!
прегръдка
мария
Честита Нова Година, Йоли!
ОтговорИзтриванеБъди здрава!
Всичко друго нека са твоите желания!
Прекрасно предложение!
Топла прегръдка от мен!
Честита Нова година, Йоли, нека е пълна със здраве и радост за теб и близките ти! А тирамисуто е поредното вкусно и красиво предложение, адмирации!
ОтговорИзтриванеЙоли, приказно е... Честита Нова година! От сърце ти желая здраве и нека 2014 е много по-благосклонна към теб от всички досега. Силно те прегръщам! :)
ОтговорИзтриванеМного празнично, много красиво и ефектно предложение, Йоли - приказно!
ОтговорИзтриванеДа е честита 2014 -
мирна, здрава и успешна, благодатна и щастлива,
по - добра, по-щедра и вдъхновена!
Честита нова година,Йоли !
ОтговорИзтриванеДа е мирна и благословена,щедра на успехи и сбъднати мечти!
Да ви донесе много здраве,обич и прекрасни преживявания!
Все така да не стихва вдъхновението ти и да ни радваш с превъзходни рецепти и адски съблазнителни презентации,както в момента с това празнично разкошество!
Прегръщам те!
Много празнично изглежда, Йоли! Прекрасно е!
ОтговорИзтриванеЧестита Нова Година отново!
Нека е по-успешна, по-добра и благосклонна! Желая ти нови надежди, сбъднати мечти и щастие!
Сърдечна прегръдка!
Ако това е снимка на лампа, поздравявам лично лампата, фотоапарата и сценировчика!!! Чудесно е, че нито един сезон и метеорологични настроения не могат да ти попречат да ни захласваш с творения и снимки!
ОтговорИзтриванеЧестита Нова Година и оттук, мила фея! Голяма прегръдка от мен :)
Благодаря ви момичета, бъдете ми здрави и вие.
ОтговорИзтриванеТики,на лампа е,да.Така ще е през зимата.Няма много слънчеви дни,а и на балкончето ми е студено.Ще почакаме до пролетта за слънчеви свимки.
За много години, Йоли!
ОтговорИзтриванеНека 2014-та бъде здрава, успешна и много емоционална!
Честита нова година!
ОтговорИзтриванеДано да ти донесе много радост, здраве и успехи.
Десертът е фантастичен!
Винаги успяваш да изненадаш с нещо тематично, но нестандартно и стилно! Честита Нова година, Йоли и все така творческа и успешна да е за теб!
ОтговорИзтриванеКреативна и вкусна, както винаги, Йоли! Здраве, щастие, нестихващо вдъхновение и безброй успехи ти желая от сърце! :)
ОтговорИзтриванеЧестита Нова Година, весела, щастлива и успешна!
ОтговорИзтриване