четвъртък, 2 януари 2014 г.

Тирамису в червено



Честита Нова 2014 година!







Продукти за тестото

4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
ванилия
червена хранителна боя

Крем

250 г маскарпоне
140 г пудра захар
2 яйца
ванилия 
5 г желатин
1/2 ч.ч. замразени или пресни малини

Глазура

1 ч.ч. замразени или пресни червени плодове
5 с.л. захар
5 г желатин


Приготвяне

*  За блата разбийте на пухкав крем яйцата, ванилията и захарта докато утроят обема си. Към края на разбиването прибавете боята. Определете наситеността на цвета сами. Постепенно прибавете пресятото брашно като бъркате внимателно с лопатка. Постелете правоъгълна тава с хартия за печене и изсипете пандишпановото тесто. Загладете и изпечете за около 15 минути в предварително загрята на 170* фурна. 

* За крема разбийте на сняг белтъците. Постепенно прибавете половината пудра захар и доразбийте докато получите твърди връхчета. В отделен съд разбийте на пухкав крем жълтъците с останалата захар и ванилията. Към тях прибавете маскарпонето и разтворения на водна баня желатин. Разбийте за кратко с миксер. Внимателно прибавете разбитите белтъци като бъркате с лопатка. Не слагайте повече желатин, кремът трябва да е леко стегнат и да се запази пухкав, а не да стане на желе. Ако се притеснявате от консумацията на сурови яйца може да разбиете белтъците на сняг като им прибавите на тънка струйка захарта, направена на горещ сироп, а жълтъците с останалата захар разбийте на водна баня.

* За глазурата размразете плодовете и отцедете сока им. В него разтворете желатина на водна баня. Смесете го с плодовете, прибавете захарта и оставете глазурата да изстине и леко да стегне. Ако ползвате пресни плодове разтворете желатина в няколко лъжици захарен сироп и след това го смесете с плодовете.

* Постелете дъното и стените на правоъгълна торта за кекс или терин с найлоново фолио. Сложете блата вътре така, че да покрие добре цялата повърхност. Отрежете излишния блат. 

* Сипете крема като тук там сложите в него малините. Ако ползвате замразени плодове първо ги размразете и отцедете. 

* Отгоре захлупете сладкиша с парче от останалия блат. Крайчетата от него приберете във фризер. По-късно може да ги ползвате за друг сладкиш или крем. Притиснете добре горната част на сладкиша, увийте цялата форма в найлоново фолио и я оставете в хладилника поне за 4 -5 часа. 

* Извадете сладкиша от формата с помощта на фолиото и го обърнете в продълговата чиния. Отгоре нанесете глазурата и сервирайте. Да ви е сладко!






.


14 коментара:

  1. Това просто е фантастично, Йоли....връх, връх!
    И пак - за много години!
    прегръдка
    мария

    ОтговорИзтриване
  2. Честита Нова Година, Йоли!
    Бъди здрава!
    Всичко друго нека са твоите желания!
    Прекрасно предложение!
    Топла прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Честита Нова година, Йоли, нека е пълна със здраве и радост за теб и близките ти! А тирамисуто е поредното вкусно и красиво предложение, адмирации!

    ОтговорИзтриване
  4. Йоли, приказно е... Честита Нова година! От сърце ти желая здраве и нека 2014 е много по-благосклонна към теб от всички досега. Силно те прегръщам! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Много празнично, много красиво и ефектно предложение, Йоли - приказно!
    Да е честита 2014 -
    мирна, здрава и успешна, благодатна и щастлива,
    по - добра, по-щедра и вдъхновена!

    ОтговорИзтриване
  6. Честита нова година,Йоли !
    Да е мирна и благословена,щедра на успехи и сбъднати мечти!
    Да ви донесе много здраве,обич и прекрасни преживявания!
    Все така да не стихва вдъхновението ти и да ни радваш с превъзходни рецепти и адски съблазнителни презентации,както в момента с това празнично разкошество!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  7. Много празнично изглежда, Йоли! Прекрасно е!
    Честита Нова Година отново!
    Нека е по-успешна, по-добра и благосклонна! Желая ти нови надежди, сбъднати мечти и щастие!
    Сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Ако това е снимка на лампа, поздравявам лично лампата, фотоапарата и сценировчика!!! Чудесно е, че нито един сезон и метеорологични настроения не могат да ти попречат да ни захласваш с творения и снимки!
    Честита Нова Година и оттук, мила фея! Голяма прегръдка от мен :)

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви момичета, бъдете ми здрави и вие.

    Тики,на лампа е,да.Така ще е през зимата.Няма много слънчеви дни,а и на балкончето ми е студено.Ще почакаме до пролетта за слънчеви свимки.

    ОтговорИзтриване
  10. За много години, Йоли!
    Нека 2014-та бъде здрава, успешна и много емоционална!

    ОтговорИзтриване
  11. Честита нова година!
    Дано да ти донесе много радост, здраве и успехи.
    Десертът е фантастичен!

    ОтговорИзтриване
  12. Винаги успяваш да изненадаш с нещо тематично, но нестандартно и стилно! Честита Нова година, Йоли и все така творческа и успешна да е за теб!

    ОтговорИзтриване
  13. Креативна и вкусна, както винаги, Йоли! Здраве, щастие, нестихващо вдъхновение и безброй успехи ти желая от сърце! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Честита Нова Година, весела, щастлива и успешна!

    ОтговорИзтриване