понеделник, 20 януари 2014 г.

Маков сладкиш







Продукти


250 г меко масло
160 г захар
6 яйца
100 мл айрян
200 г мак
300 г брашно
75 г натурално пшеничено нишесте
3 равни ч.л. бакпулвер
ванилия
500 г кайсии1 ч.ч. череши без костилки
100 г едро нарязани орехи








Приготвяне

* Разбийте маслото със захарта и едно по едно прибавете яйцата. Сипете айряна и разбъркайте.

* Заедно смесете брашното, нишестето, мака, ванилията и бакпулвера. Прибавете сухата смес към маслената. 

* Покрийте голяма правоъгълна тава с хартия за печене и сипете тестото вътре. Загладете. 

* Подредете кайсиите и черешите върху тестото, като ги редувате. Може да ползвате и отцедени плодове от компот. Поръсете с орехите.

* Загрейте фурната на 170* и изпечете сладкиша за около 30 - 35 минути. След като добре изстине го нарежете на парчета и поръсете с пудра захар. 

* Сладкишът е доста голям. Може да намалите количествата му на половина. Без плодовете се превръща в чудесен блат за торта. Да ви е сладко!







.

28 коментара:

  1. Изглежда и звучи вълшебно, Йоли -
    чудесна комбинация от вкус и аромат, много красива визия и прекрасни слънчеви снимки...
    Страхотно начало на седмицата:) Благодаря!Сърдечни поздрави, успешна и усмихната нова седмица

    ОтговорИзтриване
  2. ауу много обичам макови сладкиши, пък и имам собствено производство мак :)
    Чудничко изглежда, Йоли! Мерси, че сподели!

    ОтговорИзтриване
  3. Каква разкошотия... И имайки предвид, че май не съм опитвала сладкиш с мак, любопиството ми е още по-голямо. Йоли, страхотен е!
    Поздрави и хубав ден ти желая !

    ОтговорИзтриване
  4. Голяма изкусителка си, Йоли! Невероятен е, но под твоите ръце всичко е красиво и вкусно. Спорна нова седмица! ;)

    ОтговорИзтриване
  5. Поредно чудесно предложение!!!

    ОтговорИзтриване
  6. И аз като Пеп-40 обичам мак, където и да е сложен:)! Сладкишът изглежда превъзходно,Йоли! Чудесна рецепта и снимки!
    Спорна седмица! Чао!

    ОтговорИзтриване
  7. Много колоритен сладкиш! Красив и толкова вкусно звучи!
    Хубава и усмихната нова седмица, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  8. Толкова слънце и усмивки има в този сладкиш!
    Прегръдка, скъпа Йоли!

    ОтговорИзтриване
  9. С удоволствие бих хапнала от това изкушение! Неустоимо е, Йоли! Усмивки и пожелания за прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Снимката, която ме усмихва!! Достатъчно е само да изпълни екрана ми (или да отворя книжката ти на тази рецепта) :) С това сладкишче ме почерпи (виртуално, но пък от сърце) за празника ми и ми става топло и мило! Емоционалностите настрана, рецептата също е чудна. Нежно съчетание на мек сладкиш с хрупкави семенца и сочни плодове! Сладкишът би бил интересен с райски ябълки, но няма да си ги дам. Ще потърся компот или ще изчакам сезона на меките и сочни плодове :)
    Усмихната седмица от мен, мила Йоли!

    ОтговорИзтриване
  11. Великолепен е Йоли! Отново ме предизвикваш :)
    Хубав ден Слънце!

    ОтговорИзтриване
  12. Ама,че е предизвикателен,вълшебнице!Отново страхотно предложение и кадри!Хубав ден,Йолинка!

    ОтговорИзтриване
  13. Уау- това беше ефекта върху мен! Силно съм впечатлена! Хубава вечер,. Йоли!

    ОтговорИзтриване
  14. Yoli, this looks so nice...One of this days I will make it.

    ОтговорИзтриване
  15. Ех, с този сладкиш мисля, че можеш да ме научиш да ям мак :)

    ОтговорИзтриване
  16. Só de olhar este bolo, deu água na boca.Amei seu blog, sou do Brasil e tenho um blog o Mundo do Abor, adoro viajar na net e procurar blogs diversos de outros países olhando receitas que me interessam.Parabéns!!

    Rosiane Carvalho

    www.mundodosabor.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря много на всички. Радвам се,че ви хареса маковия сладкиш.Ще се радвам и да го опитате.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  18. Здравей, Йоли
    И аз като момичетата по-горе обичам мак, а и тъкмо имах 100 грама като за 1/2 доза, та го завъртяхме сладкиша. Имам следните питания:

    1) Макът трябва ли да се мели? В други рецепти съм виждала да пише да се мели, но аз нямам мелничка. Пробвах да го пусна в блендера, но не бих казала, че се смля :). Та по принцип трябва ли?

    2) Като цяло сладкишът се получи добре, но като за моя вкус макът ми дойде малко в повече, а захарта - твърде малко, демек не ми беше достатъчно сладък. :) Според теб ще му стане ли нещо, ако другия път му сложа, да речем, 50 гр. мак, а увелича захарта например на 120-130 грама?

    3) А ако заменя брашното с пълнозърнесто?

    Предварително се извинявам за леко дебилните може би въпроси, но печенето на сладки работи ми е нова територия и все съм си мислела, че са капризно нещо и човек не може току-така да си променя каквото си иска :).

    Иначе много обичам да ги ям и твоите сладкиши са ми много подходящи като концепция, ще ми се да ги опитам всичките!

    ОтговорИзтриване
  19. Рошла такава! Никак не са ти дебилни въпросите,напротив!С радост ще ти отговоря.В тази рецепта мака си е цял,не се мели.Винаги може да го намалиш като количество и да увеличиш захарта.Никакъв проблем не е,давай смело.Но не ти препоръчвам пълнозърнесто брашно,не е добре.ще стане тъмен,тежък и неприятен на вкус сладкиш.Все пак бялото брашно е най-добро за сладкиши.Успех и ти благодаря за доверието.

    ОтговорИзтриване
  20. Днес направихме сладкиша с дъщеря ми и се получи нещо невероятно ароматно и вкусно!Йоли благодаря ти за чудесната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  21. Не си оставила име,но предполагам,че си ти,Снежи.Нали? Благодаря от сърце и на теб, и на дъщеря ти.Да ви е сладко,много ме зарадва.

    ОтговорИзтриване
  22. Йоли, златна си! Престраших се да направя този сладкиш. Невероятен, мек и ароматен, леко киселеещ от кайсиите, а малкте семенца мак как пукат! Лошото е само, че много бързо свърши и после те налягат едни угризения... Поздрави- Иванова.

    ОтговорИзтриване
  23. А,не.Ти си златна,че го опита и ми пишеш сега такъв хубав коментар.Благодаря ти от сърце.Много се радвам,че ви допадна сладкиша.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  24. Йоли, вълшебнице, не му устоях и на този сладкиш и го направих. Как да устоиш като го видиш на снимката! Страхотен е на вкус. Пак ще се прави. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ееееееее, супер! Много се радвам, Светле! Да ви е сладък и благодаря от сърце!

      Изтриване
  25. Йоли, а какъв диаметър да е тавата за печене?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха сега де! Ами като не помня? Мисля, че беше в голямата тава от хурната. Знаеш ли, като направиш тестото прецени според количеството му къде са го изпечеш. Помня, че никак не беше малко. Моля те да ме извиниш за неудобството. Така и не се научих да пиша размерите...

      Изтриване