неделя, 12 януари 2014 г.

Khandvi ( Khandavi )







Представям ви едно традиционно за Индия ястие. Прави се с брашно от нахут и кисело мляко, а жълтият цвят идва от куркумата. Вариантите са много, както солени, така и сладки. Може да намерите стотици в интернет. Вижте моят и ако ви хареса го опитайте. Да ви е сладко!








Продукти за около 15 ролки

1 ч.ч. брашно от нахут
1 ч.ч. кисело мляко
1 с.л. олио
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. куркума
1 ч.ч. вода

Заливка

5 - 6 с.л. олио
1 ч.л. семена синап
1 ч.л. семена бял сусам
1 ч.л. семена черен сусам
1 накълцана скилидка чесън
1 нарязана на ситно зелена люта чушка








Приготвяне

* В купа смесете брашното заедно с киселото мляко, олиото, солта и куркумата. Разбъркайте и разредете с водата докато получите гладка смес.

* Прехвърлете сместа в съд с незалепващо покритие и гответе на среден огън докато се сгъсти до толкова, че да се отлепя от стените на съда. Трябва да получите гъст крем.

* Докато тестото е още горещо го разнесете на малки части върху опаката страна на метална тава. Разнесете на максимално тънък слой с помощта на шпатула. За това количество ще са ви нужни две или три тави в зависимост от големината им. Оставете разстланото тесто да се изсуши за около три минути. 

* През това време направете заливката. Смесете всички продукти и ги кипнете за кратко колкото леко да се промени цвета на чесъна. Ако не обичате люто пропуснете чушката. 

* Оформете тестото на правоъгълник като изрежете краищата му с нож, а след това го нарежете на ленти. Поръсете малко от заливката. Всяка лента завийте внимателно на руло. 








* Подредете ролките в чиния и залейте с останалото количество ароматно олио. 

* Може да сложите къри в тестото, може да ги направите с някакъв пълнеж или да ги поръсите със свеж кориандър. 






.

17 коментара:

  1. Супер ново за мен, но много ме заинтригува ще го пробвам с удоволствие.

    ОтговорИзтриване
  2. Впечатляващо предложение, Йоли -
    Много красиво, слънчево и ефектно,
    обичам нахут и тази идея определено ми харесва. Страхотна рецепта.
    Снимките, както винаги - вълшебни!
    Благодаря ти, поздрави и прегръдка за теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Колко интересно само! И аз ще опитам при първа въможност. Благодаря, Йоли! :)
    Сърдечни поздрави и хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  4. Нахутената вълна е някак във въздуха :) Ти го написа, защото днешната ми торта е такава, но всъщност нещата не спират дотук! Сутринта извадих кутията с нахутено брашно и след кратко чудене какво да направя, за да го използвам, срокът все пак не е безкраен, изпекох поредните крекери :) Но пък ми остана брашно и тези дни определено ще направя и твоето Кхандви, защото така красиво и апетитно ми се е завинтило пред очите! Страхотна презентация!!! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Никога не съм купувала нахутено брашно. Заинтригува ме!! Отново е много красиво поднесено. Прегръщам те.

    ОтговорИзтриване
  6. И езикът си да изкълча, няма да мога името му да кажа ... ама толкова вкусно изглежда, че възбъжда апетита моментално :)
    Чудесни снимки Йоли! Направо за корица на списание!

    ОтговорИзтриване
  7. АаУУ, ЙОЛИ! Много хубаво! Няма как да не го открадна;)) Прегръдка за теб!

    ОтговорИзтриване
  8. Заинтригува ме и събуди любопитството ми, Йоли! Чудесна идея!

    ОтговорИзтриване
  9. Много интересна рецепта!
    Никога не съм опитвала индийска кухня и ми привлече вниманието!
    Прекрасна седмица ,Йоли!

    ОтговорИзтриване
  10. Толкова много умееш да смайваш, че дори и мен, която не харесва далечната източна кухня, ме накара да се облизвам. Прегръдка с пожелания за прекрасна нова седмица, Йоли! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Много апепитно си ги представила, Йоли! Опитвала съм в индийски ресторант и ми допадат на вкус.Обичам нахут и въобще индийска храна.
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря на всички.И на мен ми беше любопитно какво ли ще излезе от това нахутено брашно.Честно казано,лично аз не съм му фен.Но си овкусих добре рулцата с лютичко и чесън,а пържените семчици са най-хубавото нещо.Има много клипчета и рецепти в нета,може да поразгледате.Ако ви е любопинто като на мен,опитайне с 1/2 доза за да видите дали ще ви хареса.Не е скъпо ястие и се приготвя много бързо.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  13. Изглежда много, много апетитно, Йоли! Невероятно въздействаща снимка, това жълто грее като слънце! И рецептата е интересна, но тук при мен няма откъде да намеря нахутено брашно и си мисля за фино царевично, макар че вкусът май доста ще бяга от оригинала... Но заради визията и синапените семенца съм сериозно съблазнена :)
    Прегръдка и пожелание за хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Ирме,честно да ти кажа,лично аз ще го предпочета с царевично брашно.Не съм пробвала,опитай ти и ми кажи как ти се струва.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  15. Йоли,безспорно багрите изпъкват красноречиво и блазнят окото!Въображението ми се мъчи да отгатне вкуса,защото е нещо,което виждам за първи път,но ти си винаги избор на нови идеи сред блогосемейството ни!Страхотно изглежда!С пожелание за релаксиращ уикенд!

    ОтговорИзтриване
  16. Йоли, за втори път правя от това великолепно индийско изкушение. И чак сега ( извини ме) реших да ти благодаря за прекрасната рецепта! Благодаря от сърце

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сериозно ли! О, Кати, толкова се радвам! Мислех, че никой никога няма да ги направи. Благодаря ти от сърце, наистина страхотно ме зарадва!

      Изтриване