Продукти за около 35 - 40 сладки
250 г мека свинска мас
80 г пудра захар
ванилия
1 яйце
100 г натрошени запечени бадеми
2 с.л. мастика
1 ч.л. бакпулвер
500 г брашно
розова вода за поръсване
пудра захар за овалване
Приготвяне
* Разбийте маста заедно с пудрата захар и ванилията. Добавете яйцето, а след това мастиката и бадемите. Смесете брашното с бакпулвера и омесете меко тесто. Ако е нужно добавете още малко брашно.
* От тестото оформете топчета с големина на орех. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 170* и изпечете сладките за около 12 - 15 минути или докато леко се зачервят. Извадете ги от фурната и докато са горещи ги напръскайте с розова вода и оваляйте в пудра захар. След като изстинат ги приберете в кутия. Най-вкусни са, ако престоят един ден, но кой ще ги чака толкова дълго?
* На половината топчета направих вдлъбнатина и след като ги изпекох ги напълних с пелте от дюли, смесено с малко желатин за да не лепне. Всякак се прекрасни! Да ви е сладко!
* Благодаря от сърце на Ванката Пейчев за тази вкусна рецепта. Малко я измених. Неговите сладки са с масло и амонячна сода, както и пропорциите на продуктите са двойни. Аз много обичам сладки с мас и затова избрах нея вместо масло, а амонячна сода нямах и ги направих с бакпулвер. Останалото е по рецептата му. Опитайте ги, наистина са чудесни сладки! Розовата вода прави чудеса с вкуса им, не я пропускайте. Отново ти благодаря, приятелю!
.
Скъпа, Йоли!
ОтговорИзтриванеОбожавам масленки, а толкова вкусни и апетитни, като твоите не съм виждала. Отдавна търся хубава рецепта за масленки и много се зарадвах, като видях твоята публикация. Любопитна съм да опитам съчетанието от мастика и розова вода...сигурно ухаят страхотно.
Поздрави за хубав и успешен ден и благодарности за хубавите рецепти, с които ни радваш :-)
Прекрасни са станали, Йоли!
ОтговорИзтриванеОпределено са много интересни, Йоли, много вкусове и аромати съчетават. :) Аз не обичам анасон, но с удоволствие бих зарадвала някого с подобни лакомства.
ОтговорИзтриванеА да попитам... Последната съставка да не би да е пудра захар (повтаря се брашното)?
Сърдечни поздрави, Йолинце!
Ммм, какви чудни сладки с топла йолина снимка! Нямам идея какво ще се получи с вкуса след тази розова баня, мастиката и тя повдига вежди, но определено ме застърга любопитство! Определено ще направя, най-малкото, за да видя реакцията на Филип, който не понася миризмата на мастика и парфюми с роза :) :) А тази розова вода откъде я взе, Йоли? Нали не е онова флаконче с розова вода на парфюмерийния щанд на Българска роза? :)
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли! Искам да попитам, ако все пак използваме амонячна сода, то какво количество? Колкото бакпулвера ли?
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Милена
Миленка,на пакетчетата обикновено пише за какво количество брашно са.Ако не,сложе 1 ч.л. амонячна сода, но задължително първо я угаси в млякото.Благодаря, че попита, не се сетих да го напиша.
ОтговорИзтриванеЧудесни! ПРедставям си колко са пръхкави с маста. Има сладки, за които просто е наземенина.
ОтговорИзтриване